Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

kirev

senior
31 мај 2010
9.140
7.821
Значи ок, јас сум симпатизер на алтернативи, но цената мора да е конкурентна. Зошто би ризикувал да купам Mi3 кога за истите пари имам проверено добар Nexus без никаков ризик? Да беше цената 14-15к тогаш не станува збор, тоа е конкурентна цена и добиваш исто добри перформанси за помалце пари. Вака што добиваш?
Цената на црно (од мобилара) на шверцуван телефон од Казахстан или Кушкундалево додади ѝ 18% ако сакаш преку фирма или со фискална (единствен начин за остварување гаранција ако продавачот одбива). Тоа значи дека Ми е уште поконкурентен. Го спореди некој со цените на телефони кај оператор? Во Анхоч, АМЦ, Нептун?

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Gulf Of Aden(Stargate Portal) via Скопје
Јас си го тестирав мојов xiaomi redmi Note pro и пишав импресии
(верувам прочитаа сите, на повеќепати пишав што е и како е)

Сличен е и redmi 1ѕ но qualcom чипсет и повеќе подршка од редми ноте баш поради чипсетот.

Мислам дека не би било фер и објективно јас да тестирам, пошто веќе имам xiaomi,
плус може да испадне дека сум пристрасен :)

Најубаво би било да тестира особа/корисник
која нема фатено xiaomi никогаш,
а е искусен андроидџија и "флеш манијак"
викам/потенцирам искусен,
за да му флешува се и сешто, да му ја "вади маста" 2-3 дена,
па да пише свое субјективно мислење.

Мене не ми е проблем да го тестирам 2-3 дена одма би тестирал.
Еве и the_maker го тестира/користи,ѕрцка му вади,
но пак ќе кажам,
нека се понуди некој што
никогаш не користел xiaomi,
така би бил најреален тестот ;)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
@Dark HaCkeR прекини да се цинициш по темиве, гледам те банирале заради друга причина, ама приметувам дека тролаш и провоцираш по темиве.

xenon

нуспојава
15 јануари 2011
4.822
12.877
Skopje
wemaxa.com
На телефонот, сам по себе, ако е соодветно ценовно позициониран на пазарот, ништо не му фали. Но некој да ме мафтосува и да ми продава идеја дека е ценовно конкурентен со најдобрите телефони моментално, не фала. Во Кина или кај и да е, телефониве се пола од ценава која и ја бараат тука. Најдобриот (ми4) доколку се држи до реалните 19.000 е бестбај, но 26.000, фенси пастелен сајт и некои оправдувања "абе големи давачки имаме" тоа на мали деца.

Имал алуминиумска рамка? Па и таблети за 2000 денари се направени комплетно од алуминиум. Мене не ми значи ништо. Нокиа користи пластика која врти кругови околу дизајн изведби комплетно од алуминиум.

Малопродажно, алиалиекспресали телефонов (ми4) го нуди за 17860 денари. Од 17600 до 26000 има многу разлика.

Спуштете го на 19000 и ќе правиме муабет. Цена која лесно може да се обезбеди со нарачка на Х број парчиња (на големо).

Последна промена:

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Тука нема кој да го спушта или качува, ова е девелопмент форум, и за искуства кој какви има. Цената е таа, како ќе се намалува во Кина и тука ќе се намалува. Кој сака да купи welcome, другите имаат избор...

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.396
12.336
Скопје
androgaming.com
Цената на црно (од мобилара) на шверцуван телефон од Казахстан или Кушкундалево додади ѝ 18% ако сакаш преку фирма или со фискална (единствен начин за остварување гаранција ако продавачот одбива). Тоа значи дека Ми е уште поконкурентен. Го спореди некој со цените на телефони кај оператор? Во Анхоч, АМЦ, Нептун?

Аха значи Hi.mk е на исто ниво со операториве, додека Ледиком шверцува од Казахстан. Ок....
Иначе да знаеш мобилни телефони се ослободени од царина, а данок од 18% на вкупната го плаќа крајниот корисник. Само колку да не мислиш дека цените на операторите се реални.

xenon

нуспојава
15 јануари 2011
4.822
12.877
Skopje
wemaxa.com
Јас пазарам во Ледиком/Мобеликс веќе 5 години, никаков проблем околу гаранција. Имало случаеви кога сум рекламирал производ и сум бил услужен подобро и побрзо него ли било кој Анхоч, Сет и сл.

Шејкер и мејкер, јас не гледам никаков девелопмент тука, единствено мала врата обиди за комерција, пролиферација на пазарот и убедувања. :)

Во Кина цената е 17600 како што кажав, на мало. Тоа значи 100тина парчиња би биле 13000 ден. набавна. Од 13000 до 26000.. не ме јеби.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Јас пазарам во Ледиком/Мобеликс веќе 5 години, никаков проблем околу гаранција. Имало случаеви кога сум рекламирал производ и сум бил услужен подобро и побрзо него ли било кој Анхоч, Сет и сл.

Шејкер и мејкер, јас не гледам никаков девелопмент тука, единствено мала врата обиди за комерција, пролиферација на пазарот и убедувања. :)

Во Кина цената е 17600 како што кажав, на мало. Тоа значи 100тина парчиња би биле 13000 ден. набавна. Од 13000 до 26000.. не ме јеби.
Јас тука не сакам ништо да продавам, нити пак јас имам профит од некој ако купи. Туку вакви јаки убедувања ја заебуваат целата поента на ново. Ајде сите да си купиме Г2 и да си се фалиме како нашата камера е најдобра, како боље нема да се најде и да си гугаме.. Може и тоа, но времињата се менуваат а македончето ќе си остане исто :)

Ајде те молам, јас ќе ти дадам пари, донеси ми 10 Mi 4 по цена од 17600 и дај ми 12 месеци гаранција, одговарај на сите мои прашања што колегите од техничкиот супорт се платени да одговараат, и заработи бе брат нешто на него, нели? у целата таа сума ти и ќе заработиш, или еве за моја услуга само помогни ми и гратис ангажирај се..

Па дај ако немате поима, ниту сте пробале нешто ново да ставите од AOSP или ајде LG UI 3.0 со некоја custom ситница, ниту знаете каков девелопмент се прави на тоа поле во денешно време. Јас пробувам да ја промовирам идејата не за да купите телефони тука да се заинтересирате во нешто ново.. Ново вон сите концепти на другите топ 4 производители.

Веќе се вклучени многу заедници во МК кои не се присутни на форумиве, а меѓу нив има и девелопери кои се гении, па вие тука кој како сака. А за цените, може пак да продолжиме да си дебатираме ;)

17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
Што така сте го банирале хакерот хххxxxхх :D:tease:
ептен нешо сјебал чим член од 2009 сте го банирале :D
извинете на оф топик

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Абе како збориш, xiaomi ги направи поголем гигант од лг.

Цените се толкави зошто малку се продава веројатно,ама сепак ако сакаат да убедат луѓе да купат ќе мора да се намали на цена. Не може xiaomi да има иста цена со самсунг.

Па мајка му стара не мора одма профит,по една година може да имаат многу повеќе муштерии ,аналогно повеќе профит. Но мора конкурентни цени.

Место се збори колку се глупи македонците што купуваат лг и самсунг наместо xiaomi може да се намалат цени. Вака ќе носите по 20 телефона и нормално дека ќе биде поскапо и делови и се.

Последна промена:

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Од нашето досегашно искуство со кинеска роба повеќето си имаме заклучок дека најчесто се работи за нешто што е ефтино и неквалитетно. Чудно ни паѓа да кинески телефони се продаваат по високи цени и се зборува за нив во суперлатив. Тешко ќе се најде некој кој што би дал толку пари за непроверен кинески телефон. Добра е идејата да се дадат на проба ете неколку парчиња за тестирање па после да се направи објективна рецензија на форумов. Но и да се покажат како квалитетни, на овој форум барем, каде што често се нарачува од алиекспрес, искрено кажано со тие цени едноставно нема да се продаваат.

Последна промена:

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Типично Македонски, мојата обсервација е таа.

До пред 2 години коа ќе спомнев на некој од моиве пријатели да купи Нексус 4 од Лг, сите ми викаа, бегај бе ЛГ и телефони, ситуацијата после 2 години е сосема друга.

Не викам дека така ќе биде и за Mi уредиве, али да остаиме на времето.

(иначе цената на Mi уредите е таа во цела Европа не само кај нас, има интернационални Модели, има модели кои се продаваат во Кина, unicom и china mobile.
Не заборавајте дека Кина се 1.4 милијарди и продажбата кај нив ја диктира таа цена, не дека ја правдам цената кај нас-да не бидам лошо сфатен, ама истата е и во Италија и во Германија и во Србија)

Ледиком цена на Mi ќе имаме, кога ќе ги донесе Ледиком или нивен директен ценовен конкурент :)

Позз ;)

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Типично Македонски, мојата обсервација е таа.

До пред 2 години коа ќе спомнев на некој од моиве пријатели да купи Нексус 4 од Лг, сите ми викаа, бегај бе ЛГ и телефони, ситуацијата после 2 години е сосема друга.

Не викам дека така ќе биде и за Mi уредиве, али да остаиме на времето.

(иначе цената на Mi уредите е таа во цела Европа не само кај нас, има интернационални Модели, има модели кои се продаваат во Кина, unicom и china mobile.
Не заборавајте дека Кина се 1.4 милијарди и продажбата кај нив ја диктира таа цена, не дека ја правдам цената кај нас-да не бидам лошо сфатен, ама истата е и во Италија и во Германија и во Србија)

Ледиком цена на Mi ќе имаме, кога ќе ги донесе Ледиком или нивен директен ценовен конкурент :)

Позз ;)
Во Ледиком ги има телефоните, и цената им е иста ;)

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Ваљда би се сменила цената коа Ледиком би ги импортирале преку своите канали :)

(да не бидам сфатен погрешно, редовно купувам од Ледиком ,
имам
купено над 10 ајфона,
3-4 ајпада,
5-самсунга
1-хтц,
дечките се профи,
никад сум немал никаков проблем, ниту за гаранција,
иако не ми требала гаранција,
ниту за ништо,
кај нив ако имаш јак хардвер проблем со ајфон, добиваш нов ајфон за 1 минута без никаков приговор, секоја чест)

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Ваљда би се сменила цената коа Ледиком би ги импортирале преку своите канали :)

(да не бидам сфатен погрешно, редовно купувам од Ледиком ,
имам
купено над 10 ајфона,
3-4 ајпада,
5-самсунга
1-хтц,
дечките се профи,
никад сум немал никаков проблем, ниту за гаранција,
иако не ми требала гаранција,
ниту за ништо,
кај нив ако имаш јак хардвер проблем со ајфон, добиваш нов ајфон за 1 минута без никаков приговор, секоја чест)
Никој не ги куди Ледиком, само кажувам секоја чест што и они ги имаат, дека се во тек со пазарот тука.

А за цената прсти ми отекоа од пишување. Не зависи од мене тоа, ниту многу од увозниците. Тоа е тоа, кој сака бујрум, кој не има 50 алтернативи.. Поздрав

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Дечки, супер сте двајцата, забавни и информативни. Она, као случајни минувачи, разврзале муабет. :)

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
Значи дечки, математиката е едноставна, кога за иста цена имаш Xiaomi mi3 и Nexus 5, изборот е Nexus 5, просто ко грав.
Она што ме изиритира кај hi продавницата е што на нивниот фб профил булшитираат. Во реклама за mi3 Nexus линијата на гугл ја нарекоа, цитирам, ефтина замена со средна класа на компоненти. Ова е булшитирање од секој аспект, бидејќи нексус линијата не е замена за ништо, а уште помалку ефтина со средна класа на компоненти, факт е дека секој нексус до сега бил со хај енд компонентите кои биле хај енд таа година. Друго, Нексус 5 го има истиот снапдрагон 800 чип како и ми3, а Нексусот во фб постот го направија од го*но подолу во корист и глорифицирање на ми3.
Наместо продавање вакви ветер и магла клучот на привлекување муштерии е намалување на цените.
Имам кажано и пак ќе кажам, Xiaomi имаат добри телефони, ама не по цената по која се продаваат кај нас.
mi3 би бил интересен, али кога би бил во ценовен ранг докај 220-230 евра, вака жалам, не.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.967
8.507
за 220-230 евриња пре би земал лумиа отколку било кој од овие погоренаведени.. Докажано си е докажано !

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.211
18.897
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
И да си земете, супер се и N 5 и најевтината Лумиа.. Топ за парите.. Пуштете еден screenshot да видиме како ви е наместен..

Borsa

user
10 октомври 2011
1.183
907
Скопје
Borsa's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 AM4
Motherboard
B450M-HDV R4.0
Storage
500MB HDD + 256GB M.2 SSD
PSU
Cooler master GX 550W
RAM
16GB DDR 4 3200Мhz
Video card
Radeon RX580 4GB
Case
XIGMATEK
Mouse
SteelSeries Rival 600
Keyboard
AULA ASSAULT
Audio
SPEAKER DLS 2115
Monitor
Benq GW2470
OS
Windows 10
Добро бе луѓе ја зачитав темава и 5 страни се дебатира за цена...hi си имаат своја политика и нека си цепаат со тоа што си наумиле..Никој не ве тера да купувате по таа цена.Па не е убаво и е претеризам цело време за исто се збори.
И едно браво за hi.mk кој се осмелиле да започнат бизнис со оваа марка ,каде што читам дека ќе им се проширува и понудата на мобилни!

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно