Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Електро факултет

nCounTr

hello world
5 мај 2009
474
41
електротехника - Грчев Леонид и Петкоски Спасе
- писменото е како кај сите, додека усното му е полесно и мислам дека има мала скриптичка изработена од студентите со која се положува многу лесно - оцена 10 - кај Панчо Врангалов

математика - Бабаче Елена и Пиперевски Боро
- незнам за другите ама јас бев математика 1 и 2 кај боро пиперевски и добро си поминав, инаку за математика 1 се утепав од учење на усното и го положив од втор пат, додека за двојката даде само 14 лекциии да се знаат и од нив даваше 2 или 3 во зависност од расположение. - оцена 7

физика - Баснарков Ласко и Георгиева Верка
- физика си поминав мн лесно со ласко напиши му една задача и напиши ги форулите на другите и имаш повелке од 50% од писмениот дел, додека за усниот изведување на равенките и нивно објаснување во целост и имаш 80-90% од усното и така положуваш 100%. - оцена 7

структурирано програмирање Ѓорѓевиќ Дејан
- лесно поминав со него, инаку колоквиумите ги положжив со само 2 часа учење ден пред колоквиум при што на првиот колоквиум имав 89 бода, а на вториот 40 поради тоа што изгубив огромно време на матрицата која сакав да ја решам во еден потег место да идам чекор по чекор (сакав автоматски да се пресмета во еден потег, само што почнав да ја пишав снемав време и затоа имав 40 поени) - оцена 7

Поздрав.

П.С. Ленче ти посакувам да се сокршиш цела на колоквиум/испити :D
П.П.С. Англиски нема гајле со никакво учење извадив 3 бода полмалку од 10 и ми стави 9 поради банална грешка :)

Ленче

read-only
22 јуни 2009
25
0
nCounTr-Фала,фала..:D
btw чекам на мсн да те прашам нешто :bravo:

Асистент по структурирано програмирање ми е Томче Делев.Некој збор за него??

П.С има некој тука што е прва година?И што е Б група?:))

loris

lurker
7 мај 2007
630
50
Велес - Скопје
Немајте гајле за Томче Делев, јас го познавам, една година е постар од мене. Имам доста колеги што се дружат со него и кажуваат дека е доста ОК. Томче со уште неколку програмери ја имаат направено таа апликацијата SportyPal или така нешто што може бесплатно да се превземе од T-Mobile.
Мислам дека не би имале проблеми со него. А за програмирање исто така е доста добар особено Java.
Поздрав, и среќна учебна година :)

Pain

read-only
8 септември 2009
2
0
Aj и ја да ве прашам за моите :D
Математика: Кристина Хаџи-Николова Санева
Физика: Христина Спасевска
Електротехника: Марија Кацарска
Програмирање: Сузана Лошковска и Катерина Тројачанец
Пишете слободно шо мислите...

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Не јас сум од тие што прават пари додека ти и другарите "студирате".
Извини вака, ама кога веќе се испофали, кажи ни колку години имаш и колку пари имаш направено до сега?:rolleyes:

спиро_дт

Баниран/a
1 октомври 2008
278
9
USA
secrelocal.com
Леле одамна не сум пишал на форумов ЧДЧД поздрав дечки
Инаку да и ја се запишав на Феит , интересно е знам дека треба многу учење па здравје и ќе дипломираме некогаш ЧД
Инаку и мене ми предаваат истите професори како и на Pain
Математика: Кристина Хаџи-Николова Санева
Физика: Христина Спасевска
Електротехника: Марија Кацарска
Програмирање: Сузана Лошковска и Катерина Тројачанец
па дајте нешто и за нив да чуеме ЧД:D
@Pain Контактирај ме по ПП најверојатно сме во иста група , ја сум Г

^Predator

hello world
12 март 2008
293
18
Ај стварно и мене ме интересира да чујам нешто за овие професори, и јас сум во Г групата :)

nCounTr

hello world
5 мај 2009
474
41
Која генерација е томче делев, мислам дека го знам лично, ама не сум сигурен

vik

user
14 април 2007
1.936
32
Ајде и јас малце да влезам во дискусијава.:)
Ме интересира за уписите, што гледаат, како гледаат од страна на оценките од матурата. Знам дека гледаат математика, а македонски? И друго нешто по специфично за уписите таму?

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
тоа е точно. Не значи дека ако имаш диплома од електро дека си одма директор. Али отвара многу врати. Нешто што е стварно се десило во фирма. Генијалец без диплома само со средно одлично се снаоѓа во се. Доаѓа некој со диплома му станува шеф и го уназадува у проекти 100 години. Гениалецот си оди од фирмата и лута така цел живот работајки секаде со занемарливо мал стаж. Дипломецот дочекува пензија и живи мирно

Ova e potpolno tocno no vazi samo vo Makedonija!Nikade na zapad vo visoko razvienite zemji toj nekoj sto ima diploma ako nema znaenje nikogas vo nieden slucaj ne moze da bide nad genijalecot sto nema diploma a ima sredno i daleku pogolemo znaenje od toj so fakultet toa da go zapamtis!Za genijalecot site vrati ke mu bidat otvoreni a za diplomecot bez znaenje moze da najde nekoja pristojna rabota so skromna zarabotuvacka.Bil Gejts e so sredno obrazovanie pa site znaeme na koe nivo e.Dvajcata osnovaci na Google se so sredno obrazovanie i mozete da pretpostavite na koe nivo se.Vo Makedonija kapitalizmot ne e dovolno navlezen do onoj stepen za da se ceni isklucivo znaenjeto bez razlika na zavrsenoto obrazovanie a ne fakultetskata diploma.

feit

lurker
12 февруари 2009
684
44
Audiofill. А можеш да објасниш зошто според тебе тогаш некој би одел на факулет. Според мене празни зборови кажуваш. Вие мислите дека електро факултетот е многу лесен и таа диплома се добива без ни малку труд. И откако некој ќе излезе од факултетските клупи за ништо не е способен. Тие 4 години поминати на факултетот ни малку не се залудни. Можеби има некои генијалци од средно школо кои прочитале некоја книга се нашле во неа и сега работат доста добро некоја работа. И сите ние не сме Bil Gates (кој за разлика што ти мислиш дека нема диплома тој се запишал на Harvard), или Google основачите (и тие имаат дипломирано на факултет, и Google го создале во факултетските денови). Факултетот си носи свои предности можеби има и недостатоци но секоја школа се цени... Се надевам дека или си студирал или ќе студираш за да ја видиш разликата меѓу средно и факултет...

ChemicalAngel

lurker
24 ноември 2008
822
230
@Audiofil
Тоа дека основачите на google се со средно ти е една голема зелена, основачите се доктори на науки(на Stenford) и тоа русинот докторирал на години кога ти си завршил средно.
А што се однесува на запад погледните некој оглас, прво што бараат е диплома а предност имаат магистери или доктори на науки(барем во информатиката е така), а дали знаеш или незнаш тоа е твое.

mickeymkd

hello world
7 јануари 2009
418
78
Вие мислите дека електро факултетот е многу лесен и таа диплома се добива без ни малку труд.

Дипломата треба да се добие со знаење а не со труд.:p

А тоа знаење ти треба да го стекнеш на факултетот, а како ке го стекнеш кога гледам сега на ФЕИТ 90% од асистентите само што дипломирале, или дипломирале пред година, две. Кое искуство го имаат тие и знаење за да ти го пренесат.

Така квалитет не се добива во образованието.

за да ја видиш разликата меѓу средно и факултет

Како што тргнале работите, разлика нема да има посебно со толкава хиперпродукција на "кадри".

Xenor

lurker
12 март 2009
812
41

А тоа знаење ти треба да го стекнеш на факултетот, а како ке го стекнеш кога гледам сега на ФЕИТ 90% од асистентите само што дипломирале, или дипломирале пред година, две. Кое искуство го имаат тие и знаење за да ти го пренесат.

Така квалитет не се добива во образованието.

Ако има нешто што те интересира и што сакаш да го научиш не ти треба ни факултет, единствено што дипломата ти е билет за да најдиш работа.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Ova e potpolno tocno no vazi samo vo Makedonija!Nikade na zapad vo visoko razvienite zemji toj nekoj sto ima diploma ako nema znaenje nikogas vo nieden slucaj ne moze da bide nad genijalecot sto nema diploma a ima sredno i daleku pogolemo znaenje od toj so fakultet toa da go zapamtis!Za genijalecot site vrati ke mu bidat otvoreni a za diplomecot bez znaenje moze da najde nekoja pristojna rabota so skromna zarabotuvacka.Bil Gejts e so sredno obrazovanie pa site znaeme na koe nivo e.Dvajcata osnovaci na Google se so sredno obrazovanie i mozete da pretpostavite na koe nivo se.Vo Makedonija kapitalizmot ne e dovolno navlezen do onoj stepen za da se ceni isklucivo znaenjeto bez razlika na zavrsenoto obrazovanie a ne fakultetskata diploma.
И во Македонија има моќни фаци без факултет, на пример Игор од Сивус. Нема факултет, а стигнал таму каде што стигнал.

Меѓутоа, и кај нас и во светот, тоа се многу ретки луѓе. Во просек, факултетски образованите лица имаат далеку поголеми примања и поквалитетна работа. Значи шансите да успееш ти се многу поголеми со факултет, не само поради тескерето, туку и поради знаењето кое ќе го стекнеш на факултет.

А ако некој е гениалец, тоа ќе се видело уште пред да дојде време да се запише на факултет.

BTW, обично оние кои не завршиле факултет си се тешат со некои успешни ликови кои не завршиле факултет. Но длабоко во себе се чувствуваат скалило подолу и искрено посакуваат да имаат завршено факултет.

Xenor

lurker
12 март 2009
812
41
Еве доказ плус од мојот претходен пост:

Конкретно знаење:
- MS SQL Server и Delphi
- Може да аплицираат и тие што имаат било какво знаење на програмски јазици и
SQL server (не мора да биде MS SQL)
- Не е важно факултетското образование

Од оглас од najdirabota.com

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Еве доказ плус од мојот претходен пост:

Конкретно знаење:
- MS SQL Server и Delphi
- Може да аплицираат и тие што имаат било какво знаење на програмски јазици и
SQL server (не мора да биде MS SQL)
- Не е важно факултетското образование

Од оглас од najdirabota.com

Ај кажи ни за која фирма/компанија станува збор, опис на работното место и кои се условите за работа(вклучувајќи и плата)?

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Audiofill. А можеш да објасниш зошто според тебе тогаш некој би одел на факулет. Според мене празни зборови кажуваш. Вие мислите дека електро факултетот е многу лесен и таа диплома се добива без ни малку труд. И откако некој ќе излезе од факултетските клупи за ништо не е способен. Тие 4 години поминати на факултетот ни малку не се залудни. Можеби има некои генијалци од средно школо кои прочитале некоја книга се нашле во неа и сега работат доста добро некоја работа. И сите ние не сме Bil Gates (кој за разлика што ти мислиш дека нема диплома тој се запишал на Harvard), или Google основачите (и тие имаат дипломирано на факултет, и Google го создале во факултетските денови). Факултетот си носи свои предности можеби има и недостатоци но секоја школа се цени... Се надевам дека или си студирал или ќе студираш за да ја видиш разликата меѓу средно и факултет...

Diplomata ti e samo obicno uverenie deka nekoj ti postavuval po 3 prasanja od site 40 ucebnici koi ti gi dale da gi naucis.Na kraj od site vkupno dali ke zapamtis 20% teorija bez nedovolno praksa nisto poveke.Ova vazi samo vo Makedonija toa jasno go potencirav!Vo edna Germanija 90% e praksa a samo 10% teorija.Imam mnogu prijateli sto zavrsuvale i masinski i elektro i site kazuvaat deka edvaj 20% dali imaat zapameteno.Se zalea deka praksata e katastrofa a uste ako rabotat nekoja rabota sto ne e po struka vikaat se se zaborava!Toa e taka zatoa sto samo bubale i odele na isprasuvanje kaj profesorite.Kade e praksata?Moj prijatel e vrven elektronicar,ima 18 godini poprava se zivo i divo sto e od niska struja.Pocnal uste od 10 godisna vozrast,koga se zapisa vo sredno elektrotehnicka struka,profesorite po strucnite predmeti ne go ni isprasuvaa,na praksa koga odese koga ne odese taka petki mu pisuvaa.Koga mi kaza deka na site profesori diplomirani elektro inzeneri im gi popraval televizorite doma ostanav bez komentar.

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
И во Македонија има моќни фаци без факултет, на пример Игор од Сивус. Нема факултет, а стигнал таму каде што стигнал.

Меѓутоа, и кај нас и во светот, тоа се многу ретки луѓе. Во просек, факултетски образованите лица имаат далеку поголеми примања и поквалитетна работа. Значи шансите да успееш ти се многу поголеми со факултет, не само поради тескерето, туку и поради знаењето кое ќе го стекнеш на факултет.

А ако некој е гениалец, тоа ќе се видело уште пред да дојде време да се запише на факултет.

BTW, обично оние кои не завршиле факултет си се тешат со некои успешни ликови кои не завршиле факултет. Но длабоко во себе се чувствуваат скалило подолу и искрено посакуваат да имаат завршено факултет.

Se soglasuvam no samo ako toj fakultet go zavrsis nekade nadvor kade pogolemiot del od studiranjeto e praksata a ne teorijata.

feit

lurker
12 февруари 2009
684
44

А како ќе добиеш знаење без труд. Мора да се потрудиш да научиш за да го стекнеш знаењето...
И околу тоа што новите асистенти се штотуку дипломирани. Google е создаден од стари или млади луѓе.. Windows, Linux, Facebook...... Мислам дека треба да ја сватиш веќе поентата. Младите го движат светот... :)

Pocnal uste od 10 godisna vozrast,koga se zapisa vo sredno elektrotehnicka struka,profesorite po strucnite predmeti ne go ni isprasuvaa,na praksa koga odese koga ne odese taka petki mu pisuvaa.Koga mi kaza deka na site profesori diplomirani elektro inzeneri im gi popraval televizorite doma ostanav bez komentar.

Па види сега разлика. Дипломиран инженер во да речеме Sony на пример нема да знае да поправи еден Playstation но сепак ќе знае да го дизајнира. Исто така и професорите на електро не се електричари туку електро инженери ама мислам дека разликата не ја сваќаш. Праксата е пракса ако сакаш да лемиш, но теоријата е ако сакаш да дизајнираш. И за разлика од професорите тој засекогаш ќе му го поправа телевизорот на професорот кој ќе си купува нов и нов и нов телевизор :)

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
А како ќе добиеш знаење без труд. Мора да се потрудиш да научиш за да го стекнеш знаењето...
И околу тоа што новите асистенти се штотуку дипломирани. Google е создаден од стари или млади луѓе.. Windows, Linux, Facebook...... Мислам дека треба да ја сватиш веќе поентата. Младите го движат светот... :)

Па види сега разлика. Дипломиран инженер во да речеме Sony на пример нема да знае да поправи еден Playstation но сепак ќе знае да го дизајнира. Исто така и професорите на електро не се електричари туку електро инженери ама мислам дека разликата не ја сваќаш. Праксата е пракса ако сакаш да лемиш, но теоријата е ако сакаш да дизајнираш. И за разлика од професорите тој засекогаш ќе му го поправа телевизорот на професорот кој ќе си купува нов и нов и нов телевизор :)

Bas naprotiv.Elektroinzenerot treba da ima pogolemo znaenje od elektricarot, si pomesal nekoi raboti ama ne e bitno.A za kupuvanje televizor nemoj da mislis deka samo profesorot ke ima pari da si kupuva nov a ovoj serviserot cel zivot ke ima poloven samo zatoa sto nema da ima pari da si kupi nov.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно