Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mеханички тастатури

Surreal

hello world
30 септември 2014
203
211
Скопје

Пробај некоја у Нептун РедДрагон - која ќе ти се допадне земи си - квалитет - топ !
(оваа е со оптички свичеви - блу)
Презадоволен од неа...
Е ова барав, оптички свичеви зошто како што гледам имаат поголем животен век од обичниве "механички". Исто такви РГБ светла ама ич не ми се потребни ниту битни. Само сакав да те прашам дали има стабилизатор на спејсот?

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.342
5.370
Скопје
hackitfree.github.io
Е ова барав, оптички свичеви зошто како што гледам имаат поголем животен век од обичниве "механички". Исто такви РГБ светла ама ич не ми се потребни ниту битни. Само сакав да те прашам дали има стабилизатор на спејсот?
Не ми е баш по кеиф да го корнам да проверам - ама по осет - стопосто има. Влези си у парк у Нептун под стадион - ке ти отворат која сакаш - ќе ти ја вклучат ако сакаш да провериш дали е исправна и ќе испробаш кои свичови ти одговараат (ама мислам дека со оптички само оваа АМСА е со блу - и можеби таа РАТРИ со кафеави ама не се сеќавам сега)
На оптичка неможе да направиш „дабл-клик„ случајно - свичовите се без-контаактни (нема метал воопшто) само стемот (пластиката што оди надолу во свичот) го прекинува светлосниот зрак и така регистрира.
Е сега лошо е што неможеш да менуваш свичови како на механичка со риплејсебал свичови ама ако им ги скинеш нозете(контактите) - може .
Инаку се менуваат овие свичови - немој да мислиш дека не...Доаѓа со 6 свича - за да си пробаш - црни кафеави црвени..

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.742
4.366
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
мислење за тастатурава :

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.599
3.074
Погледнете го атачментот 110280

LK67 со Glorious Panda свичеви и Olivia капачиња.
Внатре ставено микропореска гума за да ја пополни празнината.
Под PCB-то залепено креп трака за да се стиши малку.
Ееееј, шубоо личи!
Туку, кажи ми, тоа вртливото десно горе на тастатурава, програмабилно е?
За што се можи да се употреби?
Мислењето е автоматски споено:

мислење за тастатурава :
Еве го @Delicon нека кажи, гледам со таква се пофали :)

Delicon

user
10 јуни 2007
1.276
806
delicon.mk
Ееееј, шубоо личи!
Туку, кажи ми, тоа вртливото десно горе на тастатурава, програмабилно е?
За што се можи да се употреби?

Еве го @Delicon нека кажи, гледам со таква се пофали :)
Може да му ги смениш функциите, да. Има 3 функции, клик, вртење лево и вртење десно.
По дефолт е направедно за глас и плеј/пауза.

Еве го софтверот.
1645609914271.png

@architect тастатурата за таа цена е добра, само треба да се направат модовите шо ги пишав погоре за да биде подобра.
При отварање/затварање на тастатурата мора да се внимава на копчето позади, бидејќи 90% од луѓето го скршиле... вклучувајќи ме и мене :) среќа има такви на Али па нарачав.

Geras

read-only
11 јануари 2022
8
39
@dekomote @MadBuldog Фала ви многу на мислењето и на споделеното искуство. Не стигнав да ви вратам ништо.

Се решив дека кје ја баталам тофу-то и ќе одам со 65ка Keychron Q2 и Gateron Oil Kings. Ова се ќе иде преку Candykeys, чичко ми си доаѓа у Март и може да ми ја донесе. Се решив за Keychron бидејќи од мојот личен research не се осеќам ко да добивам нешо многу повеќе со Тофу 60 или 65 а поскапо ми испаѓа. Едино нешо е шо сакав Polycarb плејт ама се надевам дека и Keychron ќе почнат да продаваат различни опции за плејтови а и желбата за Polycarb ми е од "Sound test" -ови, кај што многу од стварите што придонесуваат за звук се апла субјективни (квалитет на микрофон/слушалки, аудио обработка на самото видео). Никад не сум користел нишо поквалитетно од Razer така што било каков плејт иницијално ќе заврши работа.

Отидов со Candykeys а не со KeyGem, само бидејќи вториве не носат Keychron, а ГММК Про не ми го праеше меракот и исто е распродадена.

Од друга страна се решив за Oil Kings бидејќи сакав InkV2, овие се релативно слични и се фабрички подмачкани. (Наводно Гатерон има нов пристап за фабричко подмачкување и релативно е ефективен според Јутјуб). Исто така ме спасува од купување Krytox и ручно мачкање барем иницијално. Ако испадне дека не ми се свиѓа, тогаш ќе се мачка накнадно.

За капачиња иницијално ќе идам со Razer PBT upgrade set шо ги иам низ дома, ама ќе нарачам АККО од али за релативно кратко време.

Тоа е билдот сеа за сеа, ќе видиме како ќе испадне и ќе остаам некоја слика коа ќе е скроз готов.

Исто така малце инфо за механички тастатури и Анхоч. Имам многу близок другар што работи у Анхоч и го малтретирав да се распраша дали ќе носат ГММК Про или дали може да се нарача преку нив бидејќи соработуваат со Glorious а цените им се мн пониски. (пр. Model O Wireless у нексио беше 6000 отприлика, у Анхоч 4800).

Одговорот беше следниов. У анхоч највише се продаваат FullSize тастури. Ради тоа од ГММК обичните, само од најголемата имаат Barebones верзија. Таа не им се продава ич. Као апсолутно премалце. И бидејќи е FullSize и не се продава, идејата им е дека ако земат нешо помало дека нема смисла. Ради тоа никад нема да донесат никаков Barebones kit. Ми кажа едина шанса е ако доста луѓе се јаваат да прашаат и се осети дека има интерес за тоа, ама и тоа никогаш не е гарантирано.

Според мене ова е ептен глупо. Од мое лично искуство и читање на форумов, многу ретко некој сака да прави FullSize custom. Така што да донесеа Barebones TKL ili 60%, мислам дека би имале доста повеќе успех. Исто така генерално обичната ГММК не е нешо предобар боард. Мене генерално шо не ми се свиѓа со таа тастатура е 3пин сокети за свичеви. Не би сакал да треба да сакатам свичеви за да ги собира. Дури и за апла budget custom, ја лично попрво би идел со Keychron од Нексио а не со обичната ГММК.

Нормално ова е само мое мислење немам ја продавница за техника и можам само да си кажувам шо ми се свиѓа шо не. Без разлика 99% од македонскиот маркет на тастатури е 2000-3000 budget Thor Gaming или Red Dragon. Ова не е навреда кон никого, само инфо од другаров што се продава највише, барем у Мида салонов кај што работи он. На анхоч сигурно повеќе му се ислати да нарача 1000 Ред Драгони повеќе од 10 ГММК Про.

Последна промена:

MadBuldog

hello world
22 јуни 2008
182
459
Скопје
@dekomote @MadBuldog Фала ви многу на мислењето и на споделеното искуство. Не стигнав да ви вратам ништо.

Се решив дека кје ја баталам тофу-то и ќе одам со 65ка Keychron Q2 и Gateron Oil Kings. Ова се ќе иде преку Candykeys, чичко ми си доаѓа у Март и може да ми ја донесе. Се решив за Keychron бидејќи од мојот личен research не се осеќам ко да добивам нешо многу повеќе со Тофу 60 или 65 а поскапо ми испаѓа. Едино нешо е шо сакав Polycarb плејт ама се надевам дека и Keychron ќе почнат да продаваат различни опции за плејтови а и желбата за Polycarb ми е од "Sound test" -ови, кај што многу од стварите што придонесуваат за звук се апла субјективни (квалитет на микрофон/слушалки, аудио обработка на самото видео). Никад не сум користел нишо поквалитетно од Razer така што било каков плејт иницијално ќе заврши работа.

Отидов со Candykeys а не со KeyGem, само бидејќи вториве не носат Keychron, а ГММК Про не ми го праеше меракот и исто е распродадена.

Од друга страна се решив за Oil Kings бидејќи сакав InkV2, овие се релативно слични и се фабрички подмачкани. (Наводно Гатерон има нов пристап за фабричко подмачкување и релативно е ефективен според Јутјуб). Исто така ме спасува од купување Krytox и ручно мачкање барем иницијално. Ако испадне дека не ми се свиѓа, тогаш ќе се мачка накнадно.

За капачиња иницијално ќе идам со Razer PBT upgrade set шо ги иам низ дома, ама ќе нарачам АККО од али за релативно кратко време.

Тоа е билдот сеа за сеа, ќе видиме како ќе испадне и ќе остаам некоја слика коа ќе е скроз готов.

Исто така малце инфо за механички тастатури и Анхоч. Имам многу близок другар што работи у Анхоч и го малтретирав да се распраша дали ќе носат ГММК Про или дали може да се нарача преку нив бидејќи соработуваат со Glorious а цените им се мн пониски. (пр. Model O Wireless у нексио беше 6000 отприлика, у Анхоч 4800).

Одговорот беше следниов. У анхоч највише се продаваат FullSize тастури. Ради тоа од ГММК обичните, само од најголемата имаат Barebones верзија. Таа не им се продава ич. Као апсолутно премалце. И бидејќи е FullSize и не се продава, идејата им е дека ако земат нешо помало дека нема смисла. Ради тоа никад нема да донесат никаков Barebones kit. Ми кажа едина шанса е ако доста луѓе се јаваат да прашаат и се осети дека има интерес за тоа, ама и тоа никогаш не е гарантирано.

Според мене ова е ептен глупо. Од мое лично искуство и читање на форумов, многу ретко некој сака да прави FullSize custom. Така што да донесеа Barebones TKL ili 60%, мислам дека би имале доста повеќе успех. Исто така генерално обичната ГММК не е нешо предобар боард. Мене генерално шо не ми се свиѓа со таа тастатура е 3пин сокети за свичеви. Не би сакал да треба да сакатам свичеви за да ги собира. Дури и за апла budget custom, ја лично попрво би идел со Keychron од Нексио а не со обичната ГММК.

Нормално ова е само мое мислење немам ја продавница за техника и можам само да си кажувам шо ми се свиѓа шо не. Без разлика 99% од македонскиот маркет на тастатури е 2000-3000 budget Thor Gaming или Red Dragon. Ова не е навреда кон никого, само инфо од другаров што се продава највише, барем у Мида салонов кај што работи он. На анхоч сигурно повеќе му се ислати да нарача 1000 Ред Драгони повеќе од 10 ГММК Про.
Добар избор ти е Q2, мислам дека Keychron имаат веќе од сам старт на продажбата во понуда и PC, FR4 и Brass plate на нивниот сајт, а би требало да ги има во понуда тиее опции и кај нивните вендори. Само ако ја нарачуваш од Германскиве сајтови погледни убаво дали ја имаат само во понуда ISO Layout верзијата или ја имаат и во ANSI Layout. Јас од сопствено искуство можам да ти потврдам дека PC Plate одлично звучи дури и не треба да се ставаат никакви модови одозгоро врз PCB-то. Јас после година дена со модиран Brass Plate (со порон пена за затишување од KBDFans) прејдов на PC Plate и ми прави исто мерак ако не и повеќе за куцање.
Инаку Gateron Oil Kings ти се одличен избор, тие се од најновите калапи на Gateron со одлична комбинација на димензии и материјали за Housing-от, Stem-от и пружината. Kaybored има одлично видео за нив, a и на рецензијата Theremingoat исто доста ги фали.
Се сложувам со твојата констатација за обичните Glorious тастатури, не вреди да ги касапиш свичовите за да ги ставиш во тие тастатури, во најмала рака ако некој веќе има таква тастатура има свичеви со 3 пина само и може од нив да се стави. Инаку добро си го срочил размислувањето на Анхоч, они се водат според бројката и типот на производот што го продаваат, а го немаат опипано пазарот дали има воопшто или дали има доволно голем број на луѓе кои се заинтересирани и за други модели на одреден тип на производи. Како ентузијасти за тастатури може да сме мал број кај нас и она што го бараме како делови за само-изведба на тастатури обично се нуди само преку специјализирани „Бутик“ продавници присутни низ Европа кои колку толку засега ги задоволуваат и нашите барања.

Јас би ти предложил да се приклучиш и на Discord каналите на продавнициве што ги наведов од претходниот пост, редовно поставуваат кога имаат обнова на лагерот а и често можеш директно да ги прашаш за некои производи што те интересираат кога и дали би ги донеле кај нив.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.130
3.620
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
Се решив дека кје ја баталам тофу-то и ќе одам со 65ка Keychron Q2 и Gateron Oil Kings. Ова се ќе иде преку Candykeys
а најде stock? (пошо колку гледам цело време е out of stock)

Geras

read-only
11 јануари 2022
8
39
а најде stock? (пошо колку гледам цело време е out of stock)
Q2 е во преордер на CandyKeys ама тастатурите им стигаат денес или понеделник (ова е официјално од Давид, типов шо го води CandyKeys, го исконтактирав на меил). Gateron Oil Kings ги пишува Out of Stock на CandyKeys, ама тоа е само пошо им се стигнати у средата и сеуште немаат средено у магацин колку лагер има. Би требало да се достапни за продажба викендов или најкасно понеделник. Се шо пишав овде е преку Давид од CandyKeys, и ја ги чекам ствариве да се достапни за да нарачам.

davidandko

read-only
9 февруари 2021
20
21
Луѓе, сакам да си купам механичка тастатура, најчесто ја користам за пишување и програмирање, по можност да биде со low travel свичеви, со numpad и со средна тежина на притискање. Буџетот ми е 5000 денари, доколку може предложете нешто (може и на старо). Фала!

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.342
5.370
Скопје
hackitfree.github.io
Луѓе, сакам да си купам механичка тастатура, најчесто ја користам за пишување и програмирање, по можност да биде со low travel свичеви, со numpad и со средна тежина на притискање. Буџетот ми е 5000 денари, доколку може предложете нешто (може и на старо). Фала!
Прочита наназад 3-4 страни постови ? Има предлози полно...

davidandko

read-only
9 февруари 2021
20
21

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Луѓе изборот го сведив на две тастатури од Анхоч, ми испадна прилика со ваучер, па ќе земам од таму. Меѓу овие две, која?

Glorious-от.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.968
6.066
Skopje
Луѓе изборот го сведив на две тастатури од Анхоч, ми испадна прилика со ваучер, па ќе земам од таму. Меѓу овие две, која?
А на основа на кој критериум го сведе изборот на овие две? Лично не би зел ниту една од посочените, има Corsair К60 за истите пари.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
А на основа на кој критериум го сведе изборот на овие две? Лично не би зел ниту една од посочените, има Corsair К60 за истите пари.

Шо нудит Corsair-от шо не го добиваш со Glorious-от, на пример? Logitech-от не би ја препорачал пошо е со нивни свичеви и не е hotswappable, па ако не ти се бендисат си заглавил, ама Corsair-ов не ми изглеат ко да е подобра, освен брендот можда.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.968
6.066
Skopje
Шо нудит Corsair-от шо не го добиваш со Glorious-от, на пример? Logitech-от не би ја препорачал пошо е со нивни свичеви и не е hotswappable, па ако не ти се бендисат си заглавил, ама Corsair-ов не ми изглеат ко да е подобра, освен брендот можда.
Моето искуство со Corsair се базира на некои постари модели, кои се покажаа многу издржливи, и го наведов само затоа што членот рече дека мора да биде од Анхоч.
Инаку, дома има CM Quickfire Ultimate со Cherry MX brown свичеви и Ducky One 2 Mini со Cherry MX speed silver свичеви. Кога бевме со џуниор да ја купуваме втората тастатура, поминавме низ сите продавници во градот и пробавме скоро се што има на лагер, со потесен избор на Razer Huntsman Mini и Glorious Modular Compact. За среќа поминавме и до Нексио и ја пробавме Ducky-то. Е тоа веќе имаше смисла. Осетна разлика и во изработка, филинг под прстите, дизајн...
Освен модуларниот пристап, не гледам причина за толкав hype за Glorious-от и лично, под рака имав филинг на ефтина пластика. А за Logitech-от потполно се сложувам.

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Некој искуство со G915? Повеќе е за работа т.е. едитирање, куцање + некој си лајт гејминг каде што тастатурата и не игра улога. Или да препорачате нешто во тој ценовен ранг ама без да се замарам со дополнителни модификации.

Geras

read-only
11 јануари 2022
8
39
Некој искуство со G915? Повеќе е за работа т.е. едитирање, куцање + некој си лајт гејминг каде што тастатурата и не игра улога. Или да препорачате нешто во тој ценовен ранг ама без да се замарам со дополнителни модификации.
За таа цена 12-13к (колку шо видов на анхоч) можеш да земеш милион подобри ствари шо ќе се доста поефтини, и супер ќе те служат.
Моја препорака за најмалце замарање е да идеш до Нексио и да си земеш некој Keychron, претпоставувам дека сакаш low-profile свичеви бидејќи тастатурата за која шо прашуваш користи такви. К1, К3, К7 се сите low-profile и се далеку подобри тастатури според мене за пола од цената. Си функционираат на блуетут ако сакаш гејминг само поврзи го кабелот и треба да си океј. Ако не ти менува low-profile тогаш и К6/К4/К8/К2 се супер тастатури, зависно од големината шо ти треба.

Дечкото у Нексио е екстремно фин и ќе ти ја отвори било која тастатура да си ја пробаш на лице место ако имаш желба, и на крај шо најмногу ти лежи на тебе тоа ќе ти биде најдобра опција.

Од друга страна ако сакаш више да потрошиш поише, нешо као Keychron q1/q2 целосно склопени тастатури идат за околу 200е. Ова е супер бидејќи од старт имаш солидна тастатура, а ако у иднина се решиш дека сакаш да навлезеш у хобито и да инвестираш во свичеви/капачиња имаш супер тастатура за експериментирање. Буквално двете тастатури можат да бидат супер на сам старт, ама ако сакаш некоја година од сеа да се посветиш малце, можеш да си склопиш 11/10 тастатура. Един проблем тука е шо не се безжични, ако тоа ти е одлочувачки фактор тогаш не го перцепирај последниов пасус.

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
За таа цена 12-13к (колку шо видов на анхоч) можеш да земеш милион подобри ствари шо ќе се доста поефтини, и супер ќе те служат.
Моја препорака за најмалце замарање е да идеш до Нексио и да си земеш некој Keychron, претпоставувам дека сакаш low-profile свичеви бидејќи тастатурата за која шо прашуваш користи такви. К1, К3, К7 се сите low-profile и се далеку подобри тастатури според мене за пола од цената. Си функционираат на блуетут ако сакаш гејминг само поврзи го кабелот и треба да си океј. Ако не ти менува low-profile тогаш и К6/К4/К8/К2 се супер тастатури, зависно од големината шо ти треба.

Дечкото у Нексио е екстремно фин и ќе ти ја отвори било која тастатура да си ја пробаш на лице место ако имаш желба, и на крај шо најмногу ти лежи на тебе тоа ќе ти биде најдобра опција.

Од друга страна ако сакаш више да потрошиш поише, нешо као Keychron q1/q2 целосно склопени тастатури идат за околу 200е. Ова е супер бидејќи од старт имаш солидна тастатура, а ако у иднина се решиш дека сакаш да навлезеш у хобито и да инвестираш во свичеви/капачиња имаш супер тастатура за експериментирање. Буквално двете тастатури можат да бидат супер на сам старт, ама ако сакаш некоја година од сеа да се посветиш малце, можеш да си склопиш 11/10 тастатура. Един проблем тука е шо не се безжични, ако тоа ти е одлочувачки фактор тогаш не го перцепирај последниов пасус.
Нексио не е изводливо бидејќи не сум во МК. За Keychron сакам да ги избегнам, порачав K6 Keychron за на работа и не ми легна па така стои. По локалниве продавници нема други модели на Keychron за да ги тестирам, затоа барам нешто друго. Битно ми е да е бежична ради мобилност и ме нервираат кабли. Нешто друго да ми препорачаш освен keychron?

Geras

read-only
11 јануари 2022
8
39
Имате ГММК Про кај Жирафата. Црната е out of stock ама белата ја имаат и е 12200 шо е далеку подобра цена од тоа шо нудеше Нексио, исто и со нарачки од странство тешко е најверојатно подобра цена да се најде.

outsider

lurker
14 јуни 2019
853
1.684
Битола
www.instagram.com
Имате ГММК Про кај Жирафата. Црната е out of stock ама белата ја имаат и е 12200 шо е далеку подобра цена од тоа шо нудеше Нексио, исто и со нарачки од странство тешко е најверојатно подобра цена да се најде.
Баш ја гледав тастатурата, за почетник како мене шо нема склопено тастатура, мислење?

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.034
1.845
Скопје
Баш ја гледав тастатурата, за почетник како мене шо нема склопено тастатура, мислење?

само ги ставаш дугмињата во сокет и на нив капачиња .. нема нешто што би заглавил :) ако сакаш нешто плус да модифицираш ваљда ке ти дое со време ако те интересира да чепкаш .. инаку је готов производ е more or less само треба да ги составиш работите.

за дал е одбра опција према други не би коментирал пошто немам искуство со истата.

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје

Нема лемење и слично, hot socket e, само ги редиш свичовите и после на нив капачињата. Не можеш да утнеш.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно