Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Топлотни пумпи - Дискусија

wolverine

user
27 јуни 2012
1.341
1.579
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Здраво,

Барав ваква тема но не најдов. Темава е отворам за дискусија стриктно за топлотни/топлински пумпи на форумов, а не за клима уреди.

Инаку и јас пробувам да го решам проблемот со греење, имам добро изолирана куќа, нова градба со подрум 3 простории(иде како спрат) + 3 спрата. Спраотивте се околу 75 м2. Моментално сакам да ги загревам само втор и трет спрат, па се мислам за топлотна пумпа.

Иницијално планот ми е да наместам радијатори во комбинација со топлинска пумпа. Некои ми викаа и бојлер од 300-400Л за греење на водата. Не сум многу упатен во овие работи, ќе пробувам деновиве да истражувам повеќе. Слободно споделете доколку имате искуства со овој тип на греење.

Поздрав.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Ќе ти требаат фенкојлери, со обични радијатори системот нема да биде ефикасен (ќе треба водата/флуидот да се загрева на повисока температура)... Штета што не си поставил топловодна подна инсталација, и јас се зезнав така - ама не ги знаев овие работи кога ја привршував доградбата.

Бојлер со повеќе спирали за греење обавезно, ем топла вода за капење ем имаш додатен топлотен бафер - корисно за акумулирање топлина навечер на евтина струја.

П.С. темава треба ја преименуваш во нешто како Греење со топлинска пумпа воздух-вода или вода/вода. Пошто и сплит систем клима уредите (со или без инвертор) исто така работат на принцип на топлинска пумпа, само тие се воздух-воздух.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.341
1.579
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Ќе ти требаат фенкојлери, со обични радијатори системот нема да биде ефикасен (ќе треба водата/флуидот да се загрева на повисока температура)... Штета што не си поставил топловодна подна инсталација, и јас се зезнав така - ама не ги знаев овие работи кога ја привршував доградбата.

Бојлер со повеќе спирали за греење обавезно, ем топла вода за капење ем имаш додатен топлотен бафер - корисно за акумулирање топлина навечер на евтина струја.

П.С. темава треба ја преименуваш во нешто како Греење со топлинска пумпа воздух-вода или вода/вода. Пошто и сплит систем клима уредите (со или без инвертор) исто така работат на принцип на топлинска пумпа, само тие се воздух-воздух.

Tnx! Нека ја преименува админот како е најсоодветно, битно е да има една ваква тема. Мене најмногу ми паѓа в очи кога ќе видам топлотна пумпа / топлинска пумпа

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Само ќе потенцирам дека ако некако имаш било каква шанса накнадно да ставиш топловодна подна инсталација, обавезно да го направиш тоа. Со фенкојлери се губи смислата на концептот за конфор, целата работа ќе функционира како да имаш парапетни клима уреди - кои се многу поевтини од системите со воздух-вода а посебно многу поевтини од вода/вода системите.

Практично, со сегашните цени целата работа има економска смисла само со топловодна подна инсталација а тоа значи планирање со самата изградба на домот... Ова нема да ти го кажат во продавниците. Ќе се обидат да ти го продадат системот со фенкојлери. А тие што би се обиделе да ти продадат ваков систем со радијатори, дефинитивно би биле злонамерни профитери.

Но да симплифицирам, накратко: или види некако постфестум изградба да изведеш топловодна подна инсталација (јас за жал не можев), или размислувај за користење инвертер клима уреди, или евентуално мултисплит клима уреди.

stefan_off

lurker
29 октомври 2009
508
392
Радовиш
stefan_off's setup  
Processor & Cooler
Intel i7 7700K
Motherboard
Eurocom Torando F5
Storage
Samsung 960 Evo 256Gb m.2; Intel 660P 1Tb m.2; Seagate 2Tb 2,5inc 5400RPM
PSU
230W brick
RAM
16Gb DDR4 2x8Gb Kingston @2400mhz
Video card
MXM nVidia GTX 1070 8gb
Mouse
Logitech MX Master 2S
Keyboard
Logitech K520
Monitor
Benq BL3200PT 32`
OS
Win 10 64bit
@wolverine види на Енергија Мк тие работат со повеќе брендови. Исто и Inter Mall нудат некој кинески доста ефтини топлински пумп.

+1 за муабетот на @Lokvan дека најисплатливо за топлинките пумпи е да имаш подно греење, а може и некој фенкојлер ако сакаш да имаш за ладење.

Cape

hello world
23 март 2011
129
61
Немaм искуствo сo oвa, нo зaрем сo дуплирaње нa рaдијaтoрите (дуплo пoвеќе ребрa) немa дa се дoбие нискoтемперaтурнo пaрнo. Нaместo 70 вoдaтa јa грееш нa 50 кoлку штo се зaгревa фреoнoт вo климaтa, oвa гo имa и вo спецификaциите нa рaдијaтoрите т.е кoлку KW тoплинa нa кoјa темперaтурa дaвaaт??

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.291
Некои ми викаа и бојлер од 300-400Л за греење на водата.
Бафер од 1000 литри + сончеви колектори + топлотна пумпа па да биде нешто.
И ова е тема која се дискутира со машински инжинер а не на форум. Фенкојлерите, пумпата...се само врвот од сантата.
Имаш мешачки електромоторни вентили, термостати, чуда....

И, на крај краева, кога се инвестира во греење треба да се реши и ладењето.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.040
Околу 5000евра е Даикин пумпа, за да се врзе на инсталација за парно постоечко.

1. Ако немаш ништо, а сакаш строго со топла вода парно, само подно е решението за со топлинска пумпа. Ефикасноста ќе е солидна.

2. Ако немаш можност за подно, ама инсистираш на греење со парно и топлинска пумпа, тогаш радијаторите треба да се што е можно поголеми. Ефикасноста ќе е помала.

3. Ако веќе сакаш фенкојлери, смислата се губи и ценовно и ефикасно. Решението е мултисплит со парапетни единици. Ефикасноста ќе е многу висока.

civikom

hello world
17 декември 2011
272
249
Топлотна пумпа за сиромаштија (кериер 20 години стара он/оф) која работи и функционира веќе 3 сезони со подно и со неколку радијатори.
Есенва планирам друг експеримент со појак инвертер. Screenshot_20200729-021918_Gallery.jpeg

Испратено од SM-G930F преку IT.mk форум апликација

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.291
Топлотна пумпа за сиромаштија (кериер 20 години стара он/оф) која работи и функционира веќе 3 сезони со подно и со неколку радијатори.
Дај нешто по опширно околу ова ако не те мрзи.
Како е изведено, колку топла вода добиваш, каков изменувач имаш итн.

Како е во зима и сл.

Cape

hello world
23 март 2011
129
61
Есенва планирам друг експеримент со појак инвертер. Погледнете го атачментот 90103

Брaвo, пa зaрем немa вo МК зa бaзени греење едни пумпи сo вaкoв вгрaден изменувaч фреoн/вoдa и пумпa зa вoдa??
Кaј ти oдaт сензoрите зa aмбиентaлнa темперaтурa и сензoрoт штo гo oдредувa дефрoстoт???
И штo се случувa при дефрoст, не се лaди вoдaтa???

civikom

hello world
17 декември 2011
272
249
Сензоров за температура ми е пренесен во дневна,не паѓа многу температурата кога е во дефрост, ама проблемов со старава клима е поради големите температурни разлики слаба е кондезира и мрзне

Последна промена:

Cape

hello world
23 март 2011
129
61
Сензоров за температура ми е пренесен во дневна,не паѓа многу температурата кога е во дефрост, ама проблемов со старава клима е поради големите температурни разлики слаба е кондезира и мрзне

Тoa се решaвa сo тaјмер и силикoнскa грејнa жицa кaкo нa линкoв се oбмoтувa дoлниoт дел нa тaцнaтa нaдвoр кaјштo мрзне, дури и цели греaчи имa кaкo нa мoделите штo се зa нa север сaмo скaпo е тoa. Кaкo ти рaбoти вoднaтa пумпa нa брзo или пoгoлем бaфер и спoрo? Немaш никaквa дoдaтнa aвтoмaтикa/сензoр? Кaкo знaе климaтa кoгa дефрoст дa прaи зa дa биде пoефикaснa или пoстaрите клими имaaт нaдвoрешен сензoр? Кaј пoнoвите е внaтре, a кaј тебе нa сликaвa виси еден сензoр или тoa е зa aмбиентaлнaтa? Не ти губи вoдa системoт, кaкo ти е тoa решенo?Дaј мaлку пoвеќе спoдели дa нaучиме нештo oд прaктичен aспект ...

civikom

hello world
17 декември 2011
272
249
Имам стаено силиконска жица како што напиша ама не го решава скроз проблемот ама колку толку помага,надвор е сензорот за дефрост а другиов сензор за амбиенталната температура ми е преместен во дневна ,нема голем бафер зашто ова беше само пробно и работи на инсталацијата од котелот на пелети.
Затоа па кај еден другар со AUX инвертер е многу подобро и нема заебанции со мрзнење како кај кериеров.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Пошто мислам дека нема тема за топлотни пумпи или барем јас не најдов тука ќе прашам.

Ме интересира дали некој има искуство со греење со топлотни пумпи. Планирам да ставам во куќа од 180м квадратни, пвц прозори, со изолација стиропор 10цм и изолиран таван со 15цм стаклена волна плус искован е целиот таван со даски.

Се работи за систем воздух-вода со радијатори.

Прилично е голема инвестицијата па сакам да чујам мислење од прва рака ако има некој. Искуство со греење, како е греењето на -10, -15 степени, месечна потрошувачка во однос на греење со пелети/дрва/клими, траен век на топлотните пумпи итн.

Знам само дека радијаторите треба да се со поголема површина ради тоа што водата во системот постигнува помала температура во одност на греењето со пелети/дрва.

Ако има некој искуство од прва рака би бил благодарен да сподели.

Фала.

Проблем во изведбата со радијатори е што треба водата да ја загреваш на повисоки температури, со што губиш на ефикасноста. Алтернатива се фенкојлери, што прилично ја дига цената... Како што се кажа поназад, целата работа има економска смисла со топловодна подна инсталација. Но нека каже некој искуства ако има, посебно за изведба со радијатори.

draey

hello world
15 јануари 2010
237
263
Куманово
draey's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 7 3700X + beQuiet! Dark Rock 4
Motherboard
Asrock X570 STEEL LEGEND
Storage
M.2 Samsung NVMe 970 EVO Plus 250GB + Samsung 860 EVO 500 GB + 1TB WD EZEX
PSU
650W RIOTORO ENIGMA G2
RAM
32GB G.SKILL Trident Z RGB NEO
Video card
GIGABYTE GTX1660 SUPER GAMING OC 6GB
Case
Cooler Master Storm Scout 2
Mouse
Logitech G403
Audio
Phillips BTD7170
Monitor
Acer Nitro VG252Q IPS, 240hz, Full HD
OS
Windows 10 Pro
Проблем во изведбата со радијатори е што треба водата да ја загреваш на повисоки температури, со што губиш на ефикасноста. Алтернатива се фенкојлери, што прилично ја дига цената... Како што се кажа поназад, целата работа има економска смисла со топловодна подна инсталација. Но нека каже некој искуства ако има, посебно за изведба со радијатори.
Температурата на водата е околу 50 - 60 степени, затоа и реков дека ќе треба поголеми радијатори, поголема грејна површина. Штета што е постара куќата и неможе да се стави и подно, идеално би било со плус подно греење.

Cape

hello world
23 март 2011
129
61
Пo мене имa смислa сo рaдијaтoри нo имa две oпции.
Еднaтa е дa се види кoлку рaдијaтoри дa се згoлемaт/преместaт сoглaснo нивните тoплoтни спецификaции oд прoизвoдителoт и изoлaцијaтa нa прoстoрoт. Прoстo кaжaнo редизaјн oд т.н висoкoтемперaтурнo вo нискoтемперaтурнo пaрнo. Тукa некoгaш и физички прoстoр мoже дa фaли aкo местo 1м требa 2м рaдијaтoр, плус дoпoлнителнa инвестицијa е, нo нa дoлг рoк пoисплaтливa.
Другa oпцијa е дa ги нaдoпoлниш тие oкoлу 20степени сo 1-2kw грејaч штo целo време ќе јa дoгревa вoдaтa. Мислaм нaмaленa е ефикaснoстa aкo немa сензoр зa темперaтурa нa вoдaтa сo дoдaтнa aвтoмaтикa, пoрaди тoa ќе се мaчи климaтa и пoвеќе ќе мрзне кaкo кaј civikom , мoжеби ќе е пoтребнo дa се мoдифицирa и времетрaењетo нa дефрoст.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Температурата на водата е околу 50 - 60 степени, затоа и реков дека ќе треба поголеми радијатори, поголема грејна површина. Штета што е постара куќата и неможе да се стави и подно, идеално би било со плус подно греење.
Целосно те разбирам што би сакал да направиш. Никој не вели дека тоа не е можно. Но не знам колку разбираш дека целата табота со радијатори ќе биде далку понеефикасна (и многу поскапа) од - на пример - инсталирање 2-3 инвертор клими кои истата работа ќе ја завршат и многу поевтино и ќе работат многу поштедливо.

Како што сам кажуваш ќе треба водата да ја загреваш на 50 - 60 степени, наместо на 22-24 степени колку што треба за топловодно подно греење. Не треба многу разбирање за да знаеш колку повеќе енергија треба за водата да се загрее скоро 40 степени повеќе... Ај тоа, туку ќе мораш со стандардни електрични грејачи (како од електрично парно) да догреваш - што целото греење го прави многу поскапо. А ако на системот приклучиш соларно греење, работите стануваат поинтересни, но сеуште и тоа е само дополнување кое нема многу да ги смени работите.

Продавачите нема да те обесхрабрат од ваква изведба - но ќе се разочараш од потрошувачката. Ако можеш некако да изведеш топловодно подно греење, тогаш тоа е тоа. Ама ако не може, тогаш ни радијатори па дури ни фенкојлери немаат економска логика. Инаку за кеифи и желби не дискутирам, тоа е лична работа на секој од нас...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Еве мене ми дадоа понуда само со фенкојлери Погледнете го атачментот 90363
Пошто зборував првенствено од економскиот аспект... Споредбено со цена на он-оф клима 3.5кв сплит систем, како ти изгледаат цените на одделните фенкојлери?

Кога би можел да одам со воздух-вода топловодно подно греење, јас за решавање на потребата од ладење би одел со клими наместо со фенкојлери. За слични пари се добиваат посебни уреди, ем редундантност ем воздух-вода системот не се амортизира на лето.

saxo98

read-only
24 ноември 2019
33
20
Дискусијата е отворена за топлински пумпи и на некој начин како работат и во одредена ситуација од економски аспект дали е исплатлива или не одредува самиот потрошувач или иден потрошувач на такво греење и ладење на одреден простор и дискусијата треба да продолжи во тој правец

Испратено од SM-G975F преку IT.mk форум апликација

SimeonS

read-only
4 февруари 2017
49
18
Здраво, би сакал да слушнам мислење од поупатени на темава.

Сакам да наместам греење во куќа на два спрата па после разговор со мајстори добив понуда да наместам топлотна пумпа со 2 фенкојлери и 2-3 радијатори. Ова би било за на приземје со тоа што помпата е 15кв па би имало можност понатаму да се приклучи и горниот спрат. Вкупната површина на приземјето е ~90m2

Дали би бил енергетски ефикасен во однос на потрошувачка на струја или можеби засебни клими во секоја просторија би било подобро или нешто трето како опција?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно