Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Топлотни пумпи - Дискусија

Seekey

read-only
11 август 2016
36
59
Кога купувате ТП, внимавајте дали има вградено ел. грејачи, бидејќи на пониски надворешни температури ќе се вклучат и значително ќе потрошат ел. енергија,
Ако сте во можност бирајте сплит (не моноблок) ТП без вградени грејачи.
Нема врска дали е со вграден грејач или не, бидејќи можеш да гo сетираш на која температура е дозволено да се вклучи back-up електричниот греач, јас лично го ставив на -13C и се надевам дека никогаш нема да се вклучи бидејќи нормално многу повеќе ќе троши.
Мислењето е автоматски споено:

Во прво си, нема потреба за сите соби.

Има мн добар AI мод (weather compensation) се вика и тука автоматски си се подесува температурата на водата во зависност од температурите внатре и надвор. Ова уште останува да го пробам бидеќи ќе треба да извлечам кабел од сензор/термостат од дневна соба до пумпата. Мн работа е моментално и немам толку време, ама штом најдам време ќе пробам и ќе пишам (веројатно ќе го оставам за наредна сезона ова).

Вака нешто
Најдобро е да не мешаш внатрешни термостати со работа на пумпата. Скоро сите пумпи кои се со надворешна единица можат да работат со Weather Compensation mode наместо фиксна температура на водата бидејќи имаат мерач на температура токму во надворешните единици. Тешкотијата е да ја погодиш кривата на Weather Compensation за твоите потреби, мене ми требаше тестирање и мењавање околу 8-9 дена за да дојдам до 21-22C констатно дома, без употреба на термостати.

Термостат од што имам читано и ми имаат препорачувано, да се подесат да гасат циркулациони пумпи кога ќе сакаш да падне температурата, или врзани за сандачето за подното греење за да гасат/палат. Меѓутоа нема смисла ако ја погодиш големината на пумпата, конфигурацијата и weather compensation идеално е да ти работи 24/7.
Референци:

1739530513880.png

Последна промена:

Seekey

read-only
11 август 2016
36
59
Моето искуство со топлотна пумпа, инсталирана и пуштена во употреба на 1 ноември 2024...
Како и повеќето од вас, почнав со истражување, читање и учење за најдобри опции, модели, каква пумпа, колкава пумпа, какви грејни тела итн.

Доста ми помогнаа :

Спецификации на објект

• Куќа на 3 спрата со вкупна квадратура околу 310 m2
  • 2 спрата радијатори (105m2 + 90m2)
  • 1 спрат подно греење (120 m2), ладење со фенкојлери
  • Надворешна изолација стиропор 10cm 17 килски
  • Поткровје изолација 15 cm стаклена волна + 15 cm камена волна
  • PVC прозори REHAU ЕURO 70 со Uf вредност до 1,3 W / m2 K и REHAU SYNEGO со Uf вредност до 0,94 W/m2 K
  • Висина од под до плафон варира од 2.3m висина до 3.1м висина во секоја просторија различно
  • Потреба за топла санитарна вода - бојлер кој е загреван од топлотната пумпа

Инсталација

Надворешна единица Panasonic Aquarea T-CAP 16kW WH - UX16HE8 (сплит топлинска пумпа)
HP.jpg

Внатрешна единица Panasonic Aquarea WH-SXC16H9E8 + болјер 300l + бафер 200l.

IUNIT.jpg

Моделот на пумпата е меѓу поскапите кај нас, го одбрав според препораки и гледање спецификации и тестирања и сертификати од тела како Eurovent, итн. Меѓутоа моделот дали е Midea, LG, Samsung, Ariston, Mitsubishi, Panasonic не е толку битно колку што е битна правилната инсталација, изведба и големина на пумпата - да не е преголема или премала.

Подесување и искуство
Презадоволен сум од досегашното искуство и целата изведба, првиот месец, беше сетирана на фиксна температура на вода, па морав да ја менувам температурата цело време во зависност од дали ми е претопло или преладно.
Имаше учење и штелување но успеав да ја сетирам на weather compensation mode (автоматски прилагодува температура на вода според надворешна температура = ти не се замараш), со крива од околу 0.5
  • 42C температура на вода кога е -10C надворешна температура
  • 25C температура на вода кога е +15C надворешна температура
Референца за крива: Understanding Your Heat Curve for Optimal Air Source Heat Pump Performance | IMS Heat Pumps

1739533881589.png

Добивам констатни 21.5C во сите простории, предходно се греевме на котел на пелети и разликата е огромна, значително помала потрошувачка имам, во комбинација со 0 замарање (купување пелети, одржување, чистење, итн.) и тотален комфорт. Доплатив за Wi-Fi модул кој што праќа информации на Panasonic cloud и дозволува контролирање на функции на пумпата преку мобилна апликација, искрено откако го сетирав ова не ја ни отварам мобилната апликација, се работи 24/7 перфектно, но сепак препорачувам да се земе ова бидејќи сервисерите имаат пристап во реално време за се што се случува online, па лесно можат да откријат проблем или да го подобрат работењето на пумпата.

Пример во моментов, на +10C надворешна температура, температурата на водата е 30C, што е премалку за радијатори но бидејќи работат 24/7, и објектот е убаво изолиран, просториите се 21-22C собна температура со одлична ефикасност на потрошена енергија.

(30C = температура на вода за во грејни тела, радијатори, 42C = температура на болјер за санитарна топла вода)
nnlEJSS0.jpg

Месечна потрошувачка

Месечната потрошувачка ќе зависи кај секого од
  • Потребите, големината на објектот
  • Грејните тела (подно > радијатор > фенкојлер)
  • Kолку степени ви е пријатно дома да ви бидат просториите
  • Колку правилно е изведена инсталацијата на целиот систем
  • Колку точно е погодена големината на топлотната пумпа, моделот, итн.
  • Други фактори како проветрување, ладни точки, итн.

Кај мојот случај, од ноември па до сега, просекот на сметките е 13000 денари месечно за струја, за 3 спрата греење, реално премала сума од околу 4500 денари по спрат месечно (обрнете внимание и на мерилото за струја и состојбата на kWh во висока и ниска тарифа, не само на сметките кои доаѓаат). Дури верувам дека и со 12kW топлинска пумпа наместо 16kW ќе ми беше добро, но тоа е друга тема за дискусија.

Потрошувачка за месецов (жолта боја е за греење, црвена од болјер за топла санитарна вода):

фебруари.jpg

Избор и барање понуда

При избор на топлотна пумпа и големина, потребно е горе наведениве информации да ги знаете за вашиот објект, но во уште повеќе детали:
  • Висина на под до плафон во секоја просторија
  • Доколку имате веќе инсталирано радијатори, каков тип се и колкави се во секоја просторија? Односно кој е капацитетот на радијаторот, што поголем толку подобро кога се работи за топлотни пумпи бидејќи температурата на водата може да биде пониска и да емитира топлина подолго време = поголема ефикасност. Експерти во областа треба да ви потврдат дали радијаторите се соодветни или треба промена на радијатори / додавање уште.
  • Доколку немате инсталирано радијатори, одлучете дали сакате радијатори, фенкојлери, подно греење, се има свои предности и недостатоци и различна цена, за тоа може да истражите посебно и да се консултирате со фирми или инсталатери.
    • Доколку сакате подно греење, плочки под се најефикасното решение.
  • Слободен простор надвор за надворешна единица на топлотна пумпа без никаква попреченост на возух неколку метри пред пумпата.
  • Слободен простор за внатрешни единици - машинска просторија (доколку се работи за split а не monoblock пумпа), фирмиве кај нас 95% сакаат да инсталираат и Бафер (buffer tank) од многу причини, на пример инсталатерите не се сигурни за точната големина на пумпата па се штитат со Бафер. Тоа зема простор како бојлер, така да голема е веројатноста да ви треба машинска просторија/подрум/котлара.
  • Дали имате потреба да биде инсталиран болјер за топла санитарна вода кој што ќе биде греен од пумпата?
  • Размислете да го решите и ладењето со топлотната пумпа, јас успеав да решам 1 спрат со фенкојлери додека другите 2 си имаа веќе постоечки клими и радијатори.
Испратете детален документ со сите овие наведени информации, скици, грејни тела, итн. за да добиете најточна што може пресметка за големина, бидејќи на крајот на денот најбитно е тоа и изведбата.

Пишете ако треба за што и да ве интересира ако можам ќе помогнам.

Атачменти

• ноември.jpg
    ноември.jpg
    72,3 KB · Прегледи: 18

KostaGj92

read-only
9 јануари 2023
8
6
Здраво на сите.
Гледам многу луѓе се задоволни од користење на ТП принцип воздух вода за греење на радијатори. Дали може @SaleSk @Seekey да ми дадат контакт број од изведувачи и бренд на топлинска пумпа.
Исто така добредојдена е препорака за што е најдобро да се изведе за спрат од куќа, 85 квадрати, веќе поставени радијатори од претходно парно ма струја но моментално не се користи. Изолација надворешна стиропор 10цм, нов покрив со изолација. Моментално се греам со 2 клими инвертер и трета за догревање но температурата никако да надмине дома 22 степени и секако, на сметките се одразува тоа што работат константно.

Edit: Која јачина би ја препорачале на ТП. 16kw? И ајде на ум не се разбирам ништо во врска со ова
Фала ви

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Здраво на сите.
Гледам многу луѓе се задоволни од користење на ТП принцип воздух вода за греење на радијатори. Дали може @SaleSk @Seekey да ми дадат контакт број од изведувачи и бренд на топлинска пумпа.
Исто така добредојдена е препорака за што е најдобро да се изведе за спрат од куќа, 85 квадрати, веќе поставени радијатори од претходно парно ма струја но моментално не се користи. Изолација надворешна стиропор 10цм, нов покрив со изолација. Моментално се греам со 2 клими инвертер и трета за догревање но температурата никако да надмине дома 22 степени и секако, на сметките се одразува тоа што работат константно.

Edit: Која јачина би ја препорачале на ТП. 16kw? И ајде на ум не се разбирам ништо во врска со ова
Фала ви

Јас во моментот греам околу 100-110 квадрати и имам топлотна од МИДЕА. Земав 16кв заради тоа што во план ми е да го приклучам и другиот дел од куќата кој има уште 60-тина квадрати, но отом потом. Сплит систем, овој:

Надворешна единица

Внатрешна единица

Ти веројатно би можел да поминеш за 80 квадрати и со 12, ама сепак консултирај се со некој што има поголемо искуство и тоа го работи професионално.
Меѓу другото имам поставено и бафер од 60 литри + водата од радијаторите која што е сосема доволна, можеше и без бафер да се оди, ама решив да одам заради понатаму со плановите, каде што или ке биде подно или фенкојлери, здравје...

Топлотната ја земав преку сервисот на КиК, што се наоѓа во Кисела Вода:
K&K
а исто така они ми ја изведоа инсталацијата и приклучувањето.

Дома температурата ми е сетирана на 23 степени дење ноќе во просториите, водата на чилерот на 45. Се се регулира преку собен термостат. Не е преку криви или слично заради тоа што немам време да седнам и да експериментирам, а и веројатно разликата во цена би била +/- 500 денари, а тоа многу многу не ми влијае во моментот на буџетот. Секако е добро како опција.
Кога почнува сезона и паѓа температурата, се пали автоматски, кога нема потреба не се ни уклучува.
Бојлер немам закачено, некако ми е ноусенс да закачам бојлер на топлинска и количина од 100л.
Имам бојлер кој грее на сончев колектор и во овие ладни денови температурата стига и до 45 степени што секако е иста како што ми е сетирана топлотната.
Ако е преладно, свичам со еден клик на проточен, и завршувам работа. Разликата во крајната сметка само проточен да се користи не е поголема од 500 денари.
:)

KostaGj92

read-only
9 јануари 2023
8
6
Јас во моментот греам околу 100-110 квадрати и имам топлотна од МИДЕА. Земав 16кв заради тоа што во план ми е да го приклучам и другиот дел од куќата кој има уште 60-тина квадрати, но отом потом. Сплит систем, овој:

Надворешна единица

Внатрешна единица

Ти веројатно би можел да поминеш за 80 квадрати и со 12, ама сепак консултирај се со некој што има поголемо искуство и тоа го работи професионално.
Меѓу другото имам поставено и бафер од 60 литри + водата од радијаторите која што е сосема доволна, можеше и без бафер да се оди, ама решив да одам заради понатаму со плановите, каде што или ке биде подно или фенкојлери, здравје...

Топлотната ја земав преку сервисот на КиК, што се наоѓа во Кисела Вода:
K&K
а исто така они ми ја изведоа инсталацијата и приклучувањето.

Дома температурата ми е сетирана на 23 степени дење ноќе во просториите, водата на чилерот на 45. Се се регулира преку собен термостат. Не е преку криви или слично заради тоа што немам време да седнам и да експериментирам, а и веројатно разликата во цена би била +/- 500 денари, а тоа многу многу не ми влијае во моментот на буџетот. Секако е добро како опција.
Кога почнува сезона и паѓа температурата, се пали автоматски, кога нема потреба не се ни уклучува.
Бојлер немам закачено, некако ми е ноусенс да закачам бојлер на топлинска и количина од 100л.
Имам бојлер кој грее на сончев колектор и во овие ладни денови температурата стига и до 45 степени што секако е иста како што ми е сетирана топлотната.
Ако е преладно, свичам со еден клик на проточен, и завршувам работа. Разликата во крајната сметка само проточен да се користи не е поголема од 500
Ако им го покажам ова пишаново на КиК ќе знаат ваљда што сакам да направам хахахаха
Иначе, не знам што е бафер и како и за што се употребува. Може ли подетално околу тоа.
Другото горе доле разбрав.
Иначе и ја сум дома со проточни бојлери и искрено ми се намали сметката зс стеуја откако сменив од традиционален бојлер.
Така да искрено се надевам дека и топлинската ќе ми намали сметка

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Па јас со електричен котел плаќав скоро тродупло повеќе него сега.
Бафер ти е на еден начин бојлер кој складира загреана вода, и потоа се распределува кон другиот систем, односно системот со грејни тела, или просто кажано резерва на топла вода. Ама ти викам, треба да се пресмета колку литри вода имаш во системот, и дали реално имаш потреба од бафер. По мене е ок да се има за да не се прави стрес на топлотната пумпа.

gagmkd

read-only
6 септември 2015
26
19
gagmkd's setup  
Processor & Cooler
CPU Core i7-4790 Quad 3.6GHz LGA 1150 8MB
Motherboard
GIGABYTE z97-HD3
Storage
Samsung 850 Evo 250GB + HDD 3.5" 500GB Hitachi SATA2 7200rpm
PSU
TM500W
RAM
Kingston HyperX Savage Memory 8GB DDR3 1600MHz
Video card
ASUS-STRIX-GTX 960 DC2-2GD5
Case
CoolerMaster k350
Mouse
Steelseries Sensei RAW + QCK Heavy
Audio
Sennheiser HD 429
Monitor
Samsung S22D300NY LED
OS
Windows 8
Zdravo decki, momentalno sum pred vseluvanje vo nov stan i dojde red za razmisluvanje za opciite za greenje i ladenje.
Situacijata e sledata, vo stanot vekje ima instalacija za toplinska pumpa (taka mi kaza investitorot jas ne se razbiram ic vo ova) prikaceni se slikite od instalacijata, kako i cevkite do site sobi (3) kade sto pretpostavuvam treba da imam fenkojleri. Citajki niz forumot i onaka od logika mi nema smisla mnogu toplinska pumpa samo so fenkojleri a bez podno greenje, istoto bi mozelo da se dobie so split sistem 1 nadvoresna edinica i 3 fenkojleri.

Moeto prasanje e, dali nekako ovaa instalacija moze da se iskoristi za split sistem ili sum primoran da kupam toplinska pumpa i da koristam fenkojleri? Vekje parketot e namesten taka da nema moznost sega za podno, sto znaci taa opcija otpagja. Isto taka po proekt e predvideno da ima protcen bojler, a ne bojler od toplinskata pumpa sto znaci vo mojot slucaj jas ne bi go koristel celosniot potencijal na toplinskata pumpa a bi bil "primoram" da ja stavam.

Koe e vaseto mislenje? IMG_5958.jpeg

Атачменти

• IMG_5960.jpeg
    3,2 MB · Прегледи: 32
  • IMG_5962.jpeg
    2,7 MB · Прегледи: 30
  • IMG_5964.jpeg
    2,6 MB · Прегледи: 28
  • IMG_5967.jpeg
    2,9 MB · Прегледи: 27
членови онлајн
мислења