Нема врска дали е со вграден грејач или не, бидејќи можеш да гo сетираш на која температура е дозволено да се вклучи back-up електричниот греач, јас лично го ставив на -13C и се надевам дека никогаш нема да се вклучи бидејќи нормално многу повеќе ќе троши.Кога купувате ТП, внимавајте дали има вградено ел. грејачи, бидејќи на пониски надворешни температури ќе се вклучат и значително ќе потрошат ел. енергија,
Ако сте во можност бирајте сплит (не моноблок) ТП без вградени грејачи.
Мислењето е автоматски споено:
Најдобро е да не мешаш внатрешни термостати со работа на пумпата. Скоро сите пумпи кои се со надворешна единица можат да работат со Weather Compensation mode наместо фиксна температура на водата бидејќи имаат мерач на температура токму во надворешните единици. Тешкотијата е да ја погодиш кривата на Weather Compensation за твоите потреби, мене ми требаше тестирање и мењавање околу 8-9 дена за да дојдам до 21-22C констатно дома, без употреба на термостати.Во прво си, нема потреба за сите соби.
Има мн добар AI мод (weather compensation) се вика и тука автоматски си се подесува температурата на водата во зависност од температурите внатре и надвор. Ова уште останува да го пробам бидеќи ќе треба да извлечам кабел од сензор/термостат од дневна соба до пумпата. Мн работа е моментално и немам толку време, ама штом најдам време ќе пробам и ќе пишам (веројатно ќе го оставам за наредна сезона ова).
Вака нешто
Термостат од што имам читано и ми имаат препорачувано, да се подесат да гасат циркулациони пумпи кога ќе сакаш да падне температурата, или врзани за сандачето за подното греење за да гасат/палат. Меѓутоа нема смисла ако ја погодиш големината на пумпата, конфигурацијата и weather compensation идеално е да ти работи 24/7.
Референци:
- 3 Steps to Maximise Your Heat Pump (or Boiler) Efficiency - HeatGeek
- View: https://www.youtube.com/watch?v=odMXRDd2nQg
- Weather Compensation or Load Compensation? - HeatGeek
Последна промена: