Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.120
14.258
Дали некој има искуство со LG 32LF5610. Или пак со 32LF5800?

Треба да се слични само што вториот е смарт.

Првиот го гледа еден пријател а јас вториот.

И дали некој може да сподели искуство со LG смарт телевизор. Дали е респонзивен и на кратко кои се можностите на смартот онака од прва рака.

Фала.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
@gokica Јас го имам Вториот.....Не можам да се пожалам. Тоа што нуди, тоа го добиваш. Комплет смарт ТВ. Интересно е што, пример во Windows 10 имаш опција десен клик на видео и аудио фајл и Cast to device и за 2 секунди веќе го имаш Видеото на телевизор со плеерче и се тоа. На почеток има осетлив инпут лаг, се осеќа при движење со маусот и "гледање" , да го наречам глобално...менување на слики (side by side) со мониторот Dell u2412m што го имам, се гледа каснење кај LG-то....По default најмал инпут лаг има во Game mode и по некое време поминато, нешто као "Burn in" ќе му дојде, инпут лагот се намалува до незабележителен...Во менито има Expert опција која нуди еден тон сетинзи за средување на сликата како год ти годи...(напомена: Има голем инпут лаг во овој мод, ама за филмови не смета)
Имаш илуминации, white ballance(тука исто така имаш опција и од "внатрешна" страна да ја гледаш , т.е. обратно) 20 точки, 2 точки, RGB+Yellow+Cyan+Magenta....свашта чуда...башка има и на интермец сетинзи за калибрирање

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.577
1.065
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Androidot и останатите функции (Miracast, DLNA, Bluetooth, WiFi) на Philips-от се супер
но единствено има маана што не може да се инсталира .apk form Unknown Sources
така да од апликации : games, и Youtube (евентуално Netflix, Deezer, TED...)
останати апликации заборавете тие што планирате да го купите...

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.120
14.258
За читање на видео фајлови од УСБ кој е подобар LG или Samsung ако воопшто може да се генерализира?

cipiripi

hello world
7 септември 2010
334
321
За читање на видео фајлови од УСБ кој е подобар LG или Samsung ако воопшто може да се генерализира?
Jas imam LG 42 670s od pred 2-3 godini i Samsung 48 J5502 od 2015 godina model. Za multimedia, od USB i eksteren HD daleku podobar mi e LG-to, pobrzo raboti citanjeto na video fajlovi, bilo da se HD filmovi ili AVCHD fajlovi. Ima povece podeauvanja za font, pozicija, boja i slicno.
Samsungot bi trebalo da e quad core cpu, ama e dosta pospor za taa namena i ograniceni moznosti za podesuvanje. Podobar e samo ako koristis internet preku vgradeniot prebaruvac.
Spored moe iskustvo, LG bi trebalo da e podobar.

genius

hello world
6 ноември 2007
361
268
genius's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i3 4150
Storage
Western Digital 1TB EZEX + Western Digital 250GB
RAM
8GB DDR3 Kingston
Video card
Asus HD7750 1GB DDR5
Audio
Samson SR850
Monitor
LG 24' IPS + Samsung 19'
OS
Ubuntu 16.04 + Windows 8.1
До пред некоја година кога споредував LG и Samsung за читање од УСБ, генерално и двете фирми имат добра поддршка читаат .mkv и слично, ама LG немаше поддршка за DTS звук, а самсунг имаше. Обично секоја филм 1080p или 720p што е над 4-5 GB има DTS звук, тие со помала големина имаат AC3 и тој формат го читаат и LG И Samsung. @cipiripi нека ти потврди дали новите LG телевизори имаат поддршка за DTS.

mviktors

user
25 октомври 2012
1.144
1.719
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Дали некој има искуство со LG 32LF5610. Или пак со 32LF5800?

Треба да се слични само што вториот е смарт.

Првиот го гледа еден пријател а јас вториот.

И дали некој може да сподели искуство со LG смарт телевизор. Дали е респонзивен и на кратко кои се можностите на смартот онака од прва рака.

Фала.
Јас веќе година ипол иам LG со webos, а сличен телевизор како вториот линк што го имаш (32LF5800) само HD екран купи другар. Кога пробував да пуштам било какви медиа фајлови, музика, слики видеа, сите ги отвораше кај LG без проблем, кај сони и самсунг тв имаше мали проблеми, некои слики воопшто не ги препознаваше.

Новите LG tv имаат webos 3.0, нивен оперативен што работи многу побрзо од минатите верзии. Screen share, Cast од телефон на тв функционира безпрекорно. Има некои популарни апликации во webos store, ништо посебно, најверојатно новите телевизори што имаат андроид со плеј стор имаат поголем избор на апликации игри и сл.
Било каков превод чита без проблем, самиот тв има можност за менување на фонт, позиција на превод(горе, доле) и зголемување, намалување.
После година ипол користење, може да се каже дека сум задоволен.
Ако купуваш LG TV со IPS panel, провери си дали воопшто има bleeding по ќошевите и дали е приметливо. Најдобро на целосно црна позадина.

Алтернатива што ми текнува за тие пари е да го ѕирнеш филипсот од @Dinamit, 40PFH5500. Со тој модел немам искуство.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.885
3.817
LG се подобри од Samsung во поглед на читање фајлови, подесување преводи и слично.

Тоа беше порано, некои модел на LG не читаа DTS аудио, но последниве 2-3 години читаат све по ред.

Јас имам 42LA660s, ги чита сите видео и аудио формати, преводот се подесува по големина, боја, позиција, енкодинг (кирилични и латинични), па дури и синхронизација (+ и -) ако "бега" преводот за некоја секунда. Пуштањето на видеата е брзо, премотувањето инстантно, DLNA, Cast, Screen Mirroring функциите работат безпрекорно, само сурфањето и јутуб се малку споречки, ама тоа и не користам.

Исто пазете со тоа IPS панел, на сите модели го пишуваат во спецификации на МК сајтовите, ама многу брзо се проверува и тоа по Product Code, инаку може да си добиете лошо TN панелче.

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.120
14.258
Фала ви многу. Ми ја разрешивте дилемата.

Samsung не дека се лоши но кај мене е потребно да пушта разноразни филмчиња од нет преку УСБ. Предности на ј5502 кај самсунг е тоа што има поддршка за H265 кодек додека LG нема. Ама џабе тоа ако општата поддршка е помала за различни кодеци, фотографии и фајлови.

Сега за сега ги гледам LF5800 и LF650V. Другаров изгледа ќе купи 5610. Сите овие поддржуваат DTS.

acko63

read-only
24 септември 2014
24
0
Некој да помогне за гледање на Иптв на Филипс 40 PFL 6550..инсталирав ВЛЦ плеер на телевизорот не можам да ја отворам листата...

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.374
12.016
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Не се лажете по ниските цени, скоро секогаш е тоа показател за маркетингшки трик. Бидете сигурни дека нешто секогаш ќе му недостига, било основна, било додатна функција или пак квалитетна слика. 48, па дури и 40 инчи е премногу евтино за 24000 денари.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.885
3.817
Да, од Самсунг и ЛГ неможе да се најде 40 инчен Смарт за 24.000 а камоли 43 или 48 инчен.

Ама затоа од Грундиг, Хитачи, може :)

Сепак Грундиг и Хитачи некако постабилно ми звучат него Quart, Fuego, Neo и слично.

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10
Не се лажете по ниските цени, скоро секогаш е тоа показател за маркетингшки трик. Бидете сигурни дека нешто секогаш ќе му недостига, било основна, било додатна функција или пак квалитетна слика. 48, па дури и 40 инчи е премногу евтино за 24000 денари.

најевтиниот модел од лг, самсунг = најевтиниот модел од грундинг, фуего, хитачи

марктиншки трик е тоа што еквивалетниот модел од самсунг и лг ке кошта поише пошто они фрлаат пари за марктинг и мора некако да ги вратат.

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.621
19.361
Фала ви многу. Ми ја разрешивте дилемата.

Samsung не дека се лоши но кај мене е потребно да пушта разноразни филмчиња од нет преку УСБ. Предности на ј5502 кај самсунг е тоа што има поддршка за H265 кодек додека LG нема. Ама џабе тоа ако општата поддршка е помала за различни кодеци, фотографии и фајлови.

Сега за сега ги гледам LF5800 и LF650V. Другаров изгледа ќе купи 5610. Сите овие поддржуваат DTS.
Нема да добиеш прецизен одговор за компатибилноста на видео фајловите кај Sony и Samsung. Како по преќутен, мафјашки, договор она што го нуди Samsung го нема(ше) на Sony и обратно. Ова вака беше се до моментот кога Sony им го до-продаде уделот од заедничката фабрика за дисплеи.
Па така можеше да се случи Sony да репродуцира се ама да има смешно мали фонтови кои не се подесуваат или да не сака да репродуцира некој рудиментиран формат како xvid или divx.
Samsung ќе репродуцира се ама до моментот додека има само 2.0 звук а потоа да откажува љубов. Генерализирам затоа што ситуацијата е драстично променета со појавата на Android телевизори.

Единствено чаре е носење на стикче со mkv (кој има титлови), mp4 кој има титлови и mp4 кој е кодиран со H264, H265

Друга работа која не е небитна е тестирање на репродукција на титлови и тоа sub кој се форматирани со боја на текст, дебелина и слични зезалици.
Лудилото е дотолку големо што кај мене Sony Blu Ray плеерот, кој е мин. 3 генерации понов од (Sony) телевизорот одбива да репродуцира xvid, divx/avi фајлови, одбива да премотува некои филмови а за разлика од тоа баш фино подржува mkv со DTS, кодни страни на титлови не се проблем итн

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Дали има некој со ЦРТ ТВ од времето и хд рисивер од Близу? Ме интересира дали прави проблем сликата? Јас не успеав никако да средам, игра сликата цело време, па морав да го ставам мојот тв.

Сумњам дека новиве рисивери имаат појака резолуциија и стариве тв-а не ја поддржуваат. Некој поискусен за мислење?

Avid

senior
21 јануари 2009
6.464
11.537
Скопје
Дали има некој со ЦРТ ТВ од времето и хд рисивер од Близу? Ме интересира дали прави проблем сликата? Јас не успеав никако да средам, игра сликата цело време, па морав да го ставам мојот тв.

Сумњам дека новиве рисивери имаат појака резолуциија и стариве тв-а не ја поддржуваат. Некој поискусен за мислење?
И кај баба ми зафркава(ше) одвреме-навреме. Со SCART е поврзан?
Јас востановив дека е нешто до кабелот, го местев го правев и сега-засега баба ми се нема пожалено.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Поврзан е со 3.5мм/пин кабел, на тв влегува во скарт со пинови. Пробав директно во пинови не сака никако да се управи. Сликата игра и плав екран се појавува константно. Проблемот е што кога ке влезам во мени на рисиверот сликата не игра, што доведува до проблем со тв то, туку не со сигналот.

Со истите кабли пробано на две ЛЦД -а, не мрднува сликата.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.374
12.016
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Поврзи го на ЛЦД и намести најмала резолуција во рисиверот, на 576, и после пробај уклучи го на ЦРТ-то.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Пробав уште одма, сменив на 576 пак заебава. Сменив директно на црт то, не верувам дека мења нешто тоа.
МИ останува уште кога ке имам време да ѕирнам дали ке го прави истото на другиот црт што ми е дома...

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно