Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

The-spiki

hello world
26 април 2008
140
183
www.spiki.mk
The-spiki's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-5820k x99, DEEPCOOL Captain 24
Motherboard
MSI SLI X99S Krait Edition
Storage
Samsung Evo 850 250gb
PSU
Thermaltake Toughpower DPS G 850W
RAM
CORSAIR 32GB Vengeance LPX DDR4 2666MHz
Video card
GIGABYTE GV-N970G1 GAMING-4GD GeForce GTX 970 4GB
Case
NZXT H440 Razer
Mouse
SteelSeries Rival
Keyboard
SteelSeries Merc
Audio
SteelSeries Siberia v2
Monitor
LG 34UM67
OS
Slackware Linux
да ама нели сд квалитет на слика развлечен на 4к е полошо од истиот развлечен на фулхд или грешам? фала во секој случај за одговорите

Јас не сум експерт, но колку што разбирам не е точно дека ќе биде полоша слика.
Тоа upscaling технологија си врши работа.
Кога споредуваш било кој квалитет на слика (sd, hd, uhd) на иста големина / дијагонала, во секој случај ќе биде поубава на 4к ТВ.
Но таа разлика нема да биде „многу“ приметлива на мал екран, поголема оддалеченост од ТВ итн. И порано кога цени беа драстично поголеми за 4к немаше многу придобивка / исплативост.

ТВ купуваш за следните неколку години.
Тренутно кај нас има многу малце HD канали ама ќе се смени и тоа наскоро.
Понекогаш ќе симнеш филмови во поголема резолуција од интернет.

Бтв, јас ова го дознав случајно (прочитав тука или на КарКлуб форум).
Во Телеком даваат попуст за ТВ доколку имаш договор Магента 1.
Пред нова година било -8к МКД по бројче во Магента М (јас се заебав и не купив на време)
Од средина Јануари е помалце, ми дадоа -6к МКД по број.
Не знам да ли се исплати за куповина на сите модели, така да спореди цена за тој што те интересира во Телеком - попуст vs регуларна цена во Сетек/АМЦ/*.

• ми се допаѓа
Реакции: Ceco

Filip95

read-only
18 април 2018
29
9
FHD LED SMART TV FUEGO 39FGH3305, 39"(99cm), 600Hz, WiFi

Епа вака. Значи го земав овој ТВ пред точно една недела. После одлично работење и се денес не се уклучува, не функционира ни ништо. Го земав од Нептун во готово. Си реков ајде ќе го исклучам од штекер целосно но и после цел ден нема никаква реакција од телевизоров. Ги контактирав од Нептун, или ќе го менуваат утре или незнам... Не планирам по сервиси да се акам...

Sent from my iPhone Xs Max using Tapatalk

Skorp

hello world
25 август 2016
488
505
Skopje
Дечки ми требаат две препораки за телевизор...

ТВ до 60к
ТВ до 90к

Покрај нели 4к, над 47 инчи, ти реков ми рече, најбитно ми е да ги чита сите (повеќето) формати од филмови на УСБ.

Фала однапред

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.541
3.142
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
^
Самсунг NU 8 серија или 7 серија или Сони 8 серија (тие се околу 60.000 за 55 инчи). Пред неколку месеци имаше во Нептун и Самсунг qled 6 серија (наводно подобра од 7 обична серија) за тие пари ама сега го нема. Од тоа што го знам и Сони и Самсунг ги поддржуваат сите можни видео формати (еве дома сум со 7ма серија Самсунг NU и имам пуштено се - x264,x265, h264, h265 со хдр без хдр) Единствено што дознав е дека Самсунг новите телевизори не поддржуваат DTS audio што е малку чудно ама со оглед на тоа дека сите торенти имаат по неколку аудио канали тоа не ми направило никогаш проблем, а можно е со некој следен апдејт да го средат и тоа.

Enigma

user
1 септември 2012
1.132
566
Enigma's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 1600AF 3.2GHz
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250GB / WD Caviar Blue 2TB/500GB
PSU
MS 600W
RAM
G.Skill Ripjaws V 16GB DDR4 3200MHz
Video card
ASUS PH GTX 1050 Ti 4GB
Case
MS Monster
Mouse
CM
Keyboard
CM
Audio
Delux
Monitor
ASUS VG249Q + VW195S
OS
Win 10 Pro 64-bit
Додека беше вклучен, телевизорот од позади почна да чади и мириса и од страв го исклучив директно од кабел. Чадот престана и мирисот го снема, па го вклучив и истиот проблем повторно. Додека го има проблемов не дава други знаци на откажување (иако нели, чадење е сосема доволен знак дека кине конци), па ме интересира дали некој имал сличен проблем како овој и за кој дел би можело да се работи или едноставно целиот оди во недојдија? Не подлежи на гаранција, така што може да дадете и предлог за добар сервисер доколку постои надеж за поправка. Благодарам однапред.

OldSchoolPvP

lurker
13 февруари 2014
744
1.169
Shutter Island
ТВ до 90к
Покрај нели 4к, над 47 инчи, ти реков ми рече, најбитно ми е да ги чита сите (повеќето) формати од филмови на УСБ.
Фала однапред

4k UHD QLED SMART TV SAMSUNG QE55Q7, 55"(138cm), QHDR1500, 3200PQI, WiFi (FNATXXH)
4K UHD SMART LED TV SONY KD55XF9005, 55"(139cm), 4K HDR, Android TV

Првиот е точно 90 со хепи. Овие 2 модели ми се видоа доста интересни разгледај ги. Штета што нема 49ка верзија на SONYво би била уште помала цената али за 4к поубаво е 55ка.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812

ТВ до 60к
ТВ до 90к

Фала однапред
За 90к LG OLED 55" B8.

yasho

hello world
11 јануари 2014
479
636
Скопје
QLED не е баш OLED... ако тој е изборот, појди види ги еден до друг... на невидено, јас би играл 55B8PLA.. башка и јас имам слична дилема, дали мадафака LED или entry OLED... а на ОЛЕД некако мене ме влече према тоа што читам. Ама па без гледање, тешко да се избере, двата се одлични

Skorp

hello world
25 август 2016
488
505
Skopje
QLED не е баш OLED... ако тој е изборот, појди види ги еден до друг... на невидено, јас би играл 55B8PLA.. башка и јас имам слична дилема, дали мадафака LED или entry OLED... а на ОЛЕД некако мене ме влече према тоа што читам. Ама па без гледање, тешко да се избере, двата се одлични

Не се разбирам многу у телевизори па затоа и прашав тука :) У секој случај ќе идам да ги видам во живо и ке читнам по некое ревју.

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Ќе ве молам за совет за ТВ?
Треба да е со следниве карактеристики:

Smart
Ultra HD 4k
49-50"
Да е премиум бренд
Цена отприлика околу 30 000 денари плус-минус....

Фала однапред.

7 февруари 2013
950
1.088
@Skorp, земи си QLED Samsung додека имаат 10годишна гаранција за BurnIn, исто даваа подароци со одредени модели, како Галакси А9 телефон.
Ги споредив со ОЛЕД модел одма на страна, секако контентот небеше ист, али разлика како и да невидов, браво на Qled.

Гледај ги и тие од 100 или 110 000, со кои добиваш и А9 кој може да го продадеш и да си ги повратиш парите а дома да ти остане класа подобар телевизор, еве ја понудата

KV-MK-Open-File.jpg

55ки Q9 моделот е 133 со happy, мислам дека ова ти е надвор од буџет и покрај А9 на поклон, али Q8 е 105к со Happy со А9 на поклон (кој можеш за 15к во момент да го продадеш) и долга гаранција, тоа е best buy според мене.

Последна промена:

Skorp

hello world
25 август 2016
488
505
Skopje
@Skorp, земи си QLED Samsung додека имаат 10годишна гаранција за BurnIn, исто даваа подароци со одредени модели, како Галакси А9 телефон.
Ги споредив со ОЛЕД модел одма на страна, секако контентот небеше ист, али разлика како и да невидов, браво на Qled.

Гледај ги и тие од 100 или 110 000, со кои добиваш и А9 кој може да го продадеш и да си ги повратиш парите а дома да ти остане класа подобар телевизор, еве ја понудата

KV-MK-Open-File.jpg

55ки Q9 моделот е 133 со happy, мислам дека ова ти е надвор од буџет и покрај А9 на поклон, али Q8 е 105к со Happy со А9 на поклон (кој можеш за 15к во момент да го продадеш) и долга гаранција, тоа е best buy според мене.

Фала на сугестија. Дефинитивно ќе размислам за понудава... + Q8 е и подобар од тој што го гледав јас.

Majestic

hello world
25 јули 2008
199
196
Битола

Ако сакаш OLED - LG OLED55C8 е моментално на промоција (и ироночно поефтин од B8) во Нептун - 99 999 МКД.
Ако сакаш LED - SONY KD55XF9005 - официјално 79 999 МКД ама слушам оди поефтино (~ 71 000) МКД.

Двете технологии OLED и LED нудат свои предности и недостатоци и е потреба барем колку-толку да се образоваш за истите за да донесеш информирана одлука, и знаеш што да очекуваш од истите.

Си велам дека овие цени можат уште маааалку да паднат бидејќи излезени се новите серии на истите, ама не мора и да значи (ова јас си се залажувам, дека многу сакам еден :D ) - ние тука во МКД/Балканот сме друга димензија кога доаѓа до збор на вистински попусти/чистки на стари модели/гаранција.

highflyer

hello world
3 јануари 2010
272
159
highflyer's setup  
Processor & Cooler
i5 2500k & Hyper 212 evo
Motherboard
Asus Sabertooth P67 REV 3.0
PSU
Antec HCG 850W
RAM
8GB Kingston HyperX
Video card
Sapphire RX 460 2GB
Case
CM Elite 370
Mouse
Bloody V3
Keyboard
SteelSeries Apex Raw
Monitor
Fuego 24' FHD TV
OS
Win 10

Majestic

hello world
25 јули 2008
199
196
Битола
Во Галерија започна промотивен период кој вклучува 5 години гаранција за Sony ТВ, мислам дека за поголемите димензии (55" и нагоре).

Ептен солидна понуда ако се гледа Sony уред, со оглед дека и периодов може да се очекува и пад на цените...

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Здраво, дали би можел да поврзам 5.1 аудио систем со влезови како на сликата со телевизор и како би можел да го изведам тоа? Ви благодарам
20f02b2dadaceff38265532fe60e5c5e.jpg

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно