Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Проблем со меморија на десктоп компјутер

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.675
13.730
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.098
14.214
Другари, проблемот конечно е решен.

Реков ќе чистам контакти. Конекторот од кабелот на матичната при мала сила се извлече веднаш. Очигледно не сум го достегнал кога сум го монтирал напојувањето.

Имав купено четка па зачистив контакти и го престегнав убаво. Извадив конектори од CPU и ја повторив процедурата.

Сега Vcore во HWinfo и во биос се движи од 12.000 до 12.100. Направен рестарт пет шест пати. Удрени Intel Burn Test и GTA V по два три пати. 12 волтната линија е 12.086 најчесто. Не мрда.

Сега ете чисто од радозналост го пуштив мемтест да врти зашто имам време. Но не очекувам никакви проблеми повеќе.

Сите овие акробации ми беа образование за што се заблагодарувам на љубезните членови. Иако ми е мака што ви одземав време. Ви благодарам.

Ова патешествие дополнително ми овозможи да видам дека еден од дисковите има бед сектори па време е да се менува. Цела среќа што HWinfo покажа инаку и немаше да забележам навремено. Зашто не го користам компјутерот јас нели.

Уште еднаш благодарам на сите.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.098
14.214
И memtest го помина до крај без грешка.

Ќе ажурирам тема ако има потреба. Но не верувам дека ќе има други проблеми. Си преде сега.

xenon

░1+1=1░
15 јануари 2011
4.800
12.818
Skopje
www.wemaxa.com
12 волтна линија не сум видел да забегува накај 11.6 од крај на 90ти, се знаеше дека тоа е проблемот :), фино што си го решил.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.188
16.309
Сатја Надела пукнал од среќа. Прв и единствен корисник на Микрослоп Копиљот.
Се надевам дека не си во право, во спротивно каква несреќа, трагедија од епски размери.
Мислењето е автоматски споено:

Иако ми е мака што ви одземав време. Ви благодарам.
Па затоа е форумот, за тепање време :LOL:

Иначе каков диск е и колку е стар? Да направиш бекап, да му фукнеш еден low level format и да видиш после тоа дали ќе се јават пак или ќе бидат употребени од резервните сектори. Ако не се земени од резервните и нема пак бед сектори, терај си не му фали ништо на дискот.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.098
14.214
12 волтна линија не сум видел да забегува накај 11.6 од крај на 90ти, се знаеше дека тоа е проблемот :), фино што си го решил.

Да добро е што посочи. Јас прво мислев дека 11.6 е во граници на толеранција и ќе го игнорирав.

Па затоа е форумот, за тепање време :LOL:

Иначе каков диск е и колку е стар? Да направиш бекап, да му фукнеш еден low level format и да видиш после тоа дали ќе се јават пак или ќе бидат употребени од резервните сектори. Ако не се земени од резервните и нема пак бед сектори, терај си не му фали ништо на дискот.

Тошиба 2 TB. Дискот е сигурно едно 10 години стар. А можеби и повеќе.

Може да направам формат. Да стои како некој скреч диск евентуално.

Имам WD 1 тера кој стои во фиока исто одамна. Па ќе направам некоја комбинација.

Инаку сега кога отворав видов дека го нема MB Speaker. Најверојатно кога менував платформа сум го заборавил да го ставам па сега е некаде затурено или исфрлено.

Каде кај нас може да се купи ова чудо:

1771951275802.png

Или да барам по али/тему?

@gokica
Би бил ли добар да провериш сега колку пријавува Master+ ?

Да ќе проверам па ќе пишам штом најдам згодно.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.098
14.214
@gokica Ќе проверам јас дали имам ваков звучник.
Ти благодарам другар. Те молам не се замарај заради ова. Мислев ако има по продавници арно. Ако не ќе нарачам од али. Нема потреба да ти одземам време, па да дојдам да се најдеме итн. Стварно не е толку битно.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.590
19.309
WoW
260V на домашната мрежа?
Не ми изгледа добро ова. Провери што се случува. Веќе имаш унимер. Намести го на AC ~ и измери

xenon

░1+1=1░
15 јануари 2011
4.800
12.818
Skopje
www.wemaxa.com
WoW
260V на домашната мрежа?
Не ми изгледа добро ова. Провери што се случува. Веќе имаш унимер. Намести го на AC ~ и измери

Ова мери мислам после PFC, затоа такви бројки, не верувам има проблем со ЕВН, ќе имаше до сега изгорени уреди по дома, 250V мислам е некоја крајна/горна граница за наш напон од дистрибуција.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.098
14.214
Унимерот покажува од 232-240V. Најчесто е накај 235V но сепак еднаш измерив и 240V.

Не верувам дека има разлика но мерам преку продолжителен кабел зашто сите утичници ми се зо пластика која треба да се притисне за да влезат пиновите од кабелот или сондите.

Напојувањето денес вика 259V. Значи различно од унимерот (мерено на истиот продолжителен кабел односно вод).

Дали 240V е загрижувачки? И дали е нормално да варира по неколку вати?

@gokica Ќе проверам јас дали имам ваков звучник.

BTW другар најдов звучниче по фиокиве дома. Останало од порано со стари делови од матични што сум сочувал. Сепак ти благодарам за тоа што се понуди.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.188
16.309
Most European countries use:

• Nominal voltage: 230 V
  • Frequency: 50 Hz

However, the real voltage you measure at the socket can vary. The EU standard allows a tolerance of ±10%, meaning anything between 207 V and 253 V is acceptable.

So if you see 240 V, that’s:

• Within the normal operating range
  • Safe for appliances designed for EU power
  • Common in many regions, especially during low‑load periods

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.106
2.343
Да добро е што посочи. Јас прво мислев дека 11.6 е во граници на толеранција и ќе го игнорирав.
ZQoCLKP.png

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно