Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Проблем со меморија на десктоп компјутер

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.179
16.273
Сакав да пишам дека 11,5 волти на 12 волтната линија е сеуште во ATX спецификациите. Го прашав Копиљот и еве што вика:

Here’s the short, practical answer: Most PC components expect the 12‑volt rail to stay within about ±5% of 12 V, and instability typically begins once the rail drops below roughly 11.4–11.6 V. This isn’t a hard cutoff, but it’s where real‑world problems start showing up.

What the evidence shows

Across multiple technical discussions and PSU experts:

• A well‑regulated PSU “must be within 10%, preferably within 5%” of 12 V — meaning 11.7–12.3 V is ideal. Going outside this range can affect hard drives and VRMs.
  • Users commonly report readings around 11.5–11.6 V as still “within spec,” but dipping lower raises concern.
  • Many PSUs and motherboards will trigger warnings or shutdowns when the 12 V rail drops too far below spec.

⚠️ When instability becomes likely

Based on the above:

Below ~11.7 V

• Not ideal, but usually still stable.
  • Minor fluctuations here are common and often harmless.

Below ~11.5–11.6 V

• This is where instability becomes more likely.
  • VRMs may struggle to maintain stable CPU/GPU power.
  • Hard drives (especially older spinning drives) may misbehave.

Below ~11.4 V

• This is outside ATX spec.
  • System crashes, reboots, or power‑surge warnings become common.
  • PSU may be failing or overloaded.

Why low voltage causes instability

• VRMs (which convert 12 V to CPU/GPU voltages) are designed around a stable 12 V input. Too low, and they can’t regulate properly.
  • Hard drives rely on 12 V for motor speed; low voltage can cause read/write errors.
  • GPUs draw heavily from 12 V; dips can cause driver crashes or black screens.

Bottom line

A PC typically becomes unstable when the 12 V rail drops below about 11.5 V, and anything under 11.4 V is officially out of spec and very likely to cause problems.

If you’re seeing dips below that, it’s worth investigating the PSU, cabling, or load.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.312
11.867
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.084
14.189
Белким нема да го запалам домов:

Voltmeter pazar.jpg

Купив што купив но сега треба до прва да следам инструкции која проба во кој сокет. Гледам 10 апери макс (ваљда без осигурач). Којзнае дали сум земал соодветен уред ха ха.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.312
11.867
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Белким нема да го запалам домов:

Погледнете го атачментот 159002

Купив што купив но сега треба до прва да следам инструкции која проба во кој сокет. Гледам 10 апери макс (ваљда без осигурач). Којзнае дали сум земал соодветен уред ха ха.
Screenshot_4.jpg
Плава боја опсег
Црвена боја црвена сонда
Зелена боја црна сонда

Мериш на 12V CPU конектор додека работи ПЦ, ама не ти е до тоа, ќе видиш дека ќе измериш скоро точно 12V. Сондите ги боцкаш сега и ги забораваш на тие места, ампери нема да мериш сигурно, така да остај ги таму.
Мислењето е автоматски споено:

Зошто? Јас секогаш ги проверувам референците што ми ги дава, после го читам одговорот детално.
Затоа што веќе станувам алергичен на ChatGPT и остали срања, постирај само лично искуство и знаење. Секој трет муштерија ми доаѓа по претходна консултација со ВИ, ми кажува како да поправам матична и ВИ дури му кажува и цена за мојата поправка, а тоа му е прв контакт со електроника. Апсолутно понижувачки и фрустрирачки. Автоматски или дуплирам цена или откачувам по кратка постапка. А ти барем знаеш како и кои се спецификациите на едно PSU, знаеш и како да измериш, ништо ново не е измислено. Не ти треба ВИ да ти кажува вакви информации, така само ќе се затупиш со тек на време. Најдобронамерно ти го кажувам ова. И ај помини некад кога ќе си тука. :)

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.084
14.189
Погледнете го атачментот 159014
Плава боја опсег
Црвена боја црвена сонда
Зелена боја црна сонда

Мериш на 12V CPU конектор додека работи ПЦ, ама не ти е до тоа, ќе видиш дека ќе измериш скоро точно 12V. Сондите ги боцкаш сега и ги забораваш на тие места, ампери нема да мериш сигурно, така да остај ги таму.

Затоа што веќе станувам алергичен на ChatGPT и остали срања, постирај само лично искуство и знаење. Секој трет муштерија ми доаѓа по претходна консултација со ВИ, ми кажува како да поправам матична и ВИ дури му кажува и цена за мојата поправка, а тоа му е прв контакт со електроника. Апсолутно понижувачки и фрустрирачки. Автоматски или дуплирам цена или откачувам по кратка постапка. А ти барем знаеш како и кои се спецификациите на едно PSU, знаеш и како да измериш, ништо ново не е измислено. Не ти треба ВИ да ти кажува вакви информации, така само ќе се затупиш со тек на време. Најдобронамерно ти го кажувам ова. И ај помини некад кога ќе си тука. :)

Благодарам. Сега го проверував старото напојување со спајалица ама црвената сонда ми беше во вториот сокет V(OHM)mA. На сите имаше одличен резултат без лоад. 12.36V.

Сега ќе ја ставам на 10ADC т.е. првиот слот од горе.

Него само да прашам викаш CPU конектор. Јас мислев на молекс да барам каде да уштекам црвена и црна сонда. Дали тој CPU конектор е на кабелот што оди од напојување до сокетот за CPU? Мислам дека беше 6 пински плус 4 пински нешто така.

Волтажата што ти ја дава не ми се бендисува, кај мене на CM V850 од пред 10-15 години напојување:

Погледнете го атачментот 159004

Старото напојување ми е вакво. Некои 8-9 години има. Работеше супер ама ај реков ќе сменам. Еве на тест без лоад има резултати како кај тебе.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.312
11.867
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Благодарам. Сега го проверував старото напојување со спајалица ама црвената сонда ми беше во вториот сокет V(OHM)mA. На сите имаше одличен резултат без лоад. 12.36V.

Сега ќе ја ставам на 10ADC т.е. првиот слот од горе.

Него само да прашам викаш CPU конектор. Јас мислев на молекс да барам каде да уштекам црвена и црна сонда. Дали тој CPU конектор е на кабелот што оди од напојување до сокетот за CPU? Мислам дека беше 6 пински плус 4 пински нешто така.

Старото напојување ми е вакво. Некои 8-9 години има. Работеше супер ама ај реков ќе сменам. Еве на тест без лоад има резултати како кај тебе.
Чекај, прочитај пак, имам утка направено, добро си ги поставил.

Кај поквалитетните напојувања, CPU и MOLEX конекторите одат преку различни rail-ови, така да можно е на MOLEX да имаш една волтажа, на CPU конектор друга, и обавезно дури работи компјутерот мери, на idle мерењето, додека нема напојувањето апсолутно никаков товар надвор од куќиште не е веродостојно. Прво мери додека е компјутерот во idle, после пушти IntelBurnTest и мери на CPU конектор додека работи.

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.084
14.189
Чекај, прочитај пак, имам утка направено, добро си ги поставил.

Кај поквалитетните напојувања, CPU и MOLEX конекторите одат преку различни rail-ови, така да можно е на MOLEX да имаш една волтажа, на CPU конектор друга, и обавезно дури работи компјутерот мери, на idle мерењето, додека нема напојувањето апсолутно никаков товар надвор од куќиште не е веродостојно. Прво мери додека е компјутерот во idle, после пушти IntelBurnTest и мери на CPU конектор додека работи.

Благодарам многу. Малку застој. Потребен е компјутерот сега ќе учел. Сакав на брзинка молекс ама сега гледам дека само сата имам врзано. Ќе треба да доставам кабли. Плус за CPU го имам врзано на матична само тој 6 пинскиот. Немам поврзано уште еден кабел на 4 пинскиот сокет. Претпоставувам на тој треба да мерам. Сето ова ќе одземе време.

Штом ми се ослободи попладне компјутерот ќе му седнам раат па ќе тестирам. Ако има време ќе го ставам и старото напојување да видам што ќе јави HWinfo.

Благодарам на сите. Ќе пишам апдејт штом може.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.768
12.733
Skopje
www.wemaxa.com
Врзи ги и двата напонски за процесорот обавезно, може затоа имаш проблеми.

Пушти prime95 за тест, ако помине саат два до друго е проб, графичка, драјвери итн.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.179
16.273
Затоа што веќе станувам алергичен на ChatGPT и остали срања, постирај само лично искуство и знаење.:)
Абе види, јас ќе поминам ама како што велиш и самиот, секој со своето искуство и знаење. А дали памтиш колкав процент од популацијава на интернетов е во заблуда и нема поима каде е, што чита и што зборува? Радо би верувал и на најлошиот АИ одошто на 90% од експертите online. Башка, и јас морам да го проверам сопственото знаење затоа што тука прашува човек кој има проблем, замисли да му кажувам нешто а и јас самиот сум во заблуда или располагам со застарени информации.

Не знам како е со Chat GPT (го отпишав кога го прашав кој е постар јас или мајка ми, и мајмунот ми рече немам поима пиши датум на раѓање на мајка ти и твојот), ама јс го користам Copilot на Microsoft; затоа што ми дава референци од каде црпи податоци. Јас одговорот не му го читам, веднаш одам на сајтовите од каде користи референци, ги проверувам базирано на сопствено искуство и знаење, гледам кој колку е кредибилен. Ако знам квалитетен извор му кажувам оди тука и тука и направи ми анализа, дај ми ги сите извори да ги проверам самиот. Зар помисли дека јас сум како клиентите твои, да ми каже дека 11v е доволно јас ќе верував? Не ме вреѓај болан, јас користам АИ како помош во моето истражување а не како тутор или ментор.

Цитатот што го пишав беше преземен од Techpowerup од страна на Microsoft Copilot M365.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.312
11.867
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Башка, и јас морам да го проверам сопственото знаење затоа што тука прашува човек кој има проблем, замисли да му кажувам нешто а и јас самиот сум во заблуда или располагам со застарени информации.
Ако чувствуваш дека мораш да го провериш сопственото знаење со помош на АИ или читање написи по интернет, не би требало да даваш совети на вакви теми. :)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.515
2.970
Абе види, јас ќе поминам ама како што велиш и самиот, секој со своето искуство и знаење. А дали памтиш колкав процент од популацијава на интернетов е во заблуда и нема поима каде е, што чита и што зборува? Радо би верувал и на најлошиот АИ одошто на 90% од експертите online. Башка, и јас морам да го проверам сопственото знаење затоа што тука прашува човек кој има проблем, замисли да му кажувам нешто а и јас самиот сум во заблуда или располагам со застарени информации.

Не знам како е со Chat GPT (го отпишав кога го прашав кој е постар јас или мајка ми, и мајмунот ми рече немам поима пиши датум на раѓање на мајка ти и твојот), ама јс го користам Copilot на Microsoft; затоа што ми дава референци од каде црпи податоци. Јас одговорот не му го читам, веднаш одам на сајтовите од каде користи референци, ги проверувам базирано на сопствено искуство и знаење, гледам кој колку е кредибилен. Ако знам квалитетен извор му кажувам оди тука и тука и направи ми анализа, дај ми ги сите извори да ги проверам самиот. Зар помисли дека јас сум како клиентите твои, да ми каже дека 11v е доволно јас ќе верував? Не ме вреѓај болан, јас користам АИ како помош во моето истражување а не како тутор или ментор.

Цитатот што го пишав беше преземен од Techpowerup од страна на Microsoft Copilot M365.
Хм...
Ај, ќе ти прогледам нис прсти овојпат, ама - за друк пат, слабо!

(го прашвал Копиљот бе...! Ок, ми изнуде искрена насмевка на база на добро напраената pun смешка)
Лике.
:)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.179
16.273
Ако чувствуваш дека мораш да го провериш сопственото знаење со помош на АИ или читање написи по интернет, не би требало да даваш совети на вакви теми. :)
Добро шефе.

Хм...
Ај, ќе ти прогледам нис прсти овојпат, ама - за друк пат, слабо!

(го прашвал Копиљот бе...! Ок, ми изнуде искрена насмевка на база на добро напраената pun смешка)
Лике.
:)
Чекај малце, а ти не би? Добро....

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.084
14.189
Другари со нетрпение чекам да тестирам. Дополнителниот кабел за CPU е спремен до мене.

Учи за некои тестови, не е излезен од соба. Изгледа ништо вечерва не правиме.

Чисто сакав ете еден апдејт зашто ветив дека попладнево ќе тестирам. Ама ете нема шанса.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.577
19.284
Овдека имаме три сензори за пријвавување и треба да се одлучи кој од нив е во право а кој не (ова под услов да не се мери со унимер)

1. Матичната кај него користи Nuvoton чип кој не знаеме колку е точен и дали воопшто е калибриран.
2. Напојувањето користи Nuvoton M032EC1AE кој е за, цитирам "USB connectivity & Fan control" кој исто така може да не е калибриран.
3. Она што е интересно е колку пријавува графичката на PCIe и 8-Pin Power Connector. Ако напојувањето навистина дава 11.4V, графичката физички не би можела да измери 12V. Напонот паѓа како што се движи низ каблите поради отпорот, никогаш не се зголемува.
Ако BIOS во Idle пријавува 12,096V тогаш на здраво напојување со 50 и повеќе проценти нема да падне под 12V. Ако паѓа на borderline волтажа која е „дозволена“ тогаш IMHO имаме проблем овдека.

Конечен суд - Мултиметар.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
тој процесор работи на 0.9 до 1.5в, тоа дали е 11.5 12в или друга вредност е никаква и небитна информација, пвм контролерот теоретски би работел и н 2 волти доколку има доволно јака струја, проблем е како е филтриран и исправен напонот, многу често слични симптоми има ког а не е добро напојувањето. Може да го провериш со скапа опрема и лабараториски товар или едноставно најди друго и работи го некој ден со друго напојување

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.383
5.521
Затоа што веќе станувам алергичен на ChatGPT и остали срања, постирај само лично искуство и знаење. Секој трет муштерија ми доаѓа по претходна консултација со ВИ, ми кажува како да поправам матична и ВИ дури му кажува и цена за мојата поправка, а тоа му е прв контакт со електроника. Апсолутно понижувачки и фрустрирачки. Автоматски или дуплирам цена или откачувам по кратка постапка.
1771842039047.png

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.084
14.189
Направен тест на новото напојување преку CPU дополнителниот 4 пински кабел.

Во idle, потоа со Intel Burn Test (најтешко ниво), па пуштена GTA V, на унимер волтажата стои и не мрда од 12.2V. Буквално е константа.

Хардвер монитор ми јави минимална вредност од 11.448 и максимална вредност од 11.992. При тестови најчесто покажуваше 11.664 кој што беше и средна вредност.

Интересно е што кога го ставив дополнителниот 4 пински кабел на матична, HWmonitor читаше малку поголеми вредности. Т.е. минимум беше 11.68 а максимум 11.92. Средна вредност е 11.80 отприлика.

Откако флешнав нов биос комјутерот си работи без мака. Нема крашнато ниту еднаш. Но не е игран и оптоварен зашто синот немаше време. Ќе видиме како ќе се понаша денес.

Моја констатација е дека новото напојување е одлично. И не би требало да биде проблем. Не ги измерив вредностите на 3.3 и 5 v линиите но преку MasterPlus софтверот и тие се стабилни и константа.

Наредно ми останува да го врзам старото напојување и да го тестирам со него во хардвер инфо. Како ќе стигнам така.

Уште еднаш се заблагодарувам на поддршката. Ќе пишам како е понатаму. Исто како ќе биде старото напујување.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.577
19.284
Ти кажав дека тоа напојување е врвно. Но не беше исклучена можноста за дефект како и кај секој уред. Со унимерот ја запечати дилемата кој сензор е точен (ниеден)

Како што ти кажав и јас го имам истото напојување и покрај фактот што во него има вградено Nuvoton M032EC1AE, кој е вистински микро компјутер, некој во Cooler Master не си ја завршил работата и не го калибрирал.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.084
14.189
Пред да го пробам старото напојување ајде реков ќе го стартам уште еднаш со новото.

Еве како е со пуштен Intel Burn Test сега. Чудесија. Ова е истото напојување (новото). Како вака се променија вредностите не знам. Но приклучив дополнително 4 пински кабел. Ама на претходно вртење не беше вака добро со тој кабел приклучен.

HWInfo.jpg

Ќе мерам повторно вечер. Сакав да го пробам старото напојување сега. Ама немам време а мислам нема ни потреба. Барем не со вакви резултати.

Едит: направен уште еден рестарт. Еве сега како е:

HWInfo 2.jpg

Кој ли ќе го знае. Ако HWinfo чита разни вредности и осцилации можеби е до каблите и контактите. Иако каблите се нови сепак матичната е 4 години стара. Остануваат и контактите на процесор да се остават како можност за проблем. Но не верувам. Ќе видиме.

Последна промена:

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Плочата има сензори кои коштаат 0.1$, за да тестираш напојување ти требао према над 20 000'$ и многу часа работа, или да пробаш со друго, 95% од случаи како твојот е до напојување

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.577
19.284
Батали ги софтверите. Сега се е појасно кај тебе откако ги покажа сликите.

Тhe Nuvoton NCT6687D is an embedded Super I/O (eSIO) controller commonly used in modern MSI motherboards (B550, X670E, Z690, Z790, X870) for monitoring voltages, temperatures, and fan speeds. Inaccuracy issues with this chip, particularly in Linux and some third-party monitoring tools, are well-documented and stem from its use of a unique, proprietary eSIO protocol rather than standard ISA I/O ports

Conflict with BIOS/Other Tools: The sensor chip may be "locked" or read incorrectly if other applications (like MSI Center) or the BIOS itself have already initialized the sensor in a way that conflicts with monitoring software.

Сега имаш црно на бело со мултиметарот. Немаш гајле

[edit]
Пробај да рестартираш во Safe Mode и тука дго пуштиш Hwinfo пред да го завземе Windows Resource Monitor

[edit 2]
Заборавив дека не може во Safe Mode заради тоа што инсталира драјвер за ова.

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.084
14.189
Овие проблеми се јавија откако е сменето напојување. Што само по себе не мора да значи ништо зашто може некоја компонента да се расипала во меѓувреме.

Наредна прилика ќе го вратам старото напојување. Чисто да видам вредности во HWinfo. Би требало да се однесува слично доколку проблемот не е напојување.

Она што исто така морам да го елиминирам се дисковите кои ги има едно 4-5 комада во куќиште. Мора да ги проверам сите како стојат.

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно