Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Препорака компоненти за направи сам проект.

dimitars

user
8 мај 2007
1.691
343
Здраво дечки, сакам сам да изработам нешто слично на ова:
View: https://www.youtube.com/watch?v=HEtNKbDpxIs
.

Накратко, се работи за хранилица за куче која можеш да ја контролираш преку далечинско или со тајмер и кога е активирана испушта едно зрно од храната.

Што ми треба:
  • Плочка("мозок") ќе земам Raspberry PI. Е сега ми треба да има интернет пристап, па се мислам дали да одам на ethernet enabled верзијата или дали може за ефтино да се најде некјо начин да ја направам вајрлес.
  • Бреадборд
  • Сет жици
  • Мотор(ми треба да можам да го вртам одреден број на степени по потреба). Некој ми спомна дека не ми треба серво туку ми треба некој друг вид (ако се сеќавам добро, се вика степенски) мотор.
  • Начин за напојување, во прототип фазата не би морало да користам батерии но кога ќе е завршен проектот би сакал да работи на батерии.
Препорачајте ми од каде да ги земам потребните компоненти, по можност ако нема огромна разлика во цена од МК за да не треба да чекам долго време. Исто така дали испуштам нешто, дали ќе ми требаат и други компоненти?

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
Сет жици
Мотор(ми треба да можам да го вртам одреден број на степени по потреба). Некој ми спомна дека не ми треба серво туку ми треба некој друг вид (ако се сеќавам добро, се вика степенски) мотор.

Барај што е можно потенки жици, пошто има помалце материјал ке имаш и помал отмор.

Баш денес имав проблеми со 9V DC Motor напојуван преку 4 х АА батерии на ардуино уно, никогаш неможев да ја добијам потребната снага. Случајно налетав на овој податок, најдов тенки жици и проработе како што треба... А речиси бев сигурен дека моторот е неиспарвен пошто е made in china.

dimitars

user
8 мај 2007
1.691
343
Плочката ќе е сигурно Raspberry PI, бидејќи имам и други намени за нејзе (ако проектот е неуспешен или непотребен после извесен период).
Повеќе ми треба совет моторот, како и совет за каде да ги набавам сиве овие нешта.

Едит:
Моторот е степпер мотор, во логин се околу 500 денари.
На алиекспрес е многу поевтин: http://www.aliexpress.com/item/5V-S...d-ULN2003-5-Line-4-Phase-Brand/808093832.html

Сега само ме интересира дали ќе е доволно моќен. Бидејќи сум тотален нуб во таа гледна точка ќе може ли некој да ми објасни како да познам дали ќе ги задоволи моите потреби(да речеме дека дискот што ќе врти ќе биде тежок околу 100г плус дел од храната ќе тежи врз него така да и тоа треба да биде во пресметките претпоставувам).

Последна промена:

dimitars

user
8 мај 2007
1.691
343

Ceco

lurker
29 септември 2010
651
212
Ceco's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 7600
Motherboard
Asrock B650M PRO RS
Storage
Kingstone KC3000 512GB
PSU
EVGA 650GM
RAM
Kingston Fury Beast Black 16GB (2x8GB) DDR5 5200 CL40
Video card
Sapphire PULSE RADEON RX 6700 XT 12G, 12GB GDDR6
Case
Cooler Master Elite 371
Mouse
Logitech G102 Prodigy
Audio
Logitech X-530 5.1
Monitor
AOC 24G2SPU
нели може да се искористи електронската шема од централно за во кола преку далечинските за давање on/off сигнал?

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
Сериозно,

2 DC мотора од 9V со 60 RPM немаа доволно снага да поместат 0,5kg објект.

Прво користев жица како што има на старите телефонски линии и моторите немаа снага, после ставив потенка и тоа ептен потенка, едвај успевав да ја буцнам на breadboard од што е тенка пошто се виткаше и се раздовојуваше ама кога успеав моториве почнаа да вртат абе гајле немаат и со само еден мотор го се движи цел објект.

Ни мене не ми е јасно како може волкава разлика да се направи од 5cm жица ама ете...

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
Барај што е можно потенки жици, пошто има помалце материјал ке имаш и помал отмор. .
2 DC мотора од 9V со 60 RPM немаа доволно снага да поместат 0,5kg објект.
Прво користев жица како што има на старите телефонски линии и моторите немаа снага, после ставив потенка и тоа ептен потенка, едвај успевав да ја буцнам на breadboard од што е тенка пошто се виткаше и се раздовојуваше ама кога успеав моториве почнаа да вртат абе гајле немаат и со само еден мотор го се движи цел објект.
Ни мене не ми е јасно како може волкава разлика да се направи од 5cm жица ама ете...

Потенка жица = поголем отпор. 1ohm е помало од 100ohm.
Поголем отпор = помала струја.

Гарант било нешто друго проблемот.

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
My bad, лошо сум прочитал / протолкувал, thicker =/= thinner
You can make it faster by using less resistance... to do this without changing your power source you will have to use lower resistance wires (made of better metals, shorter, and thicker).

Во секој случај со вториов сет на жици (потенките) иако имаат поголем отпор моторот врти побрзо, тоа значи дека првиов сет на жици бил ептенн заникаде (стари, ако тоа игра некаква улога, или изработени од лош материјал). Сега ке треба да пробам и со трет сет подебели.

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
На 5cm нема ама баш никаква разлика.. види до контактите да не е (можно е и да е до другите елементи)... тие breadbord-ите се најчесто за никаде...

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно