Ervo
hello world
- 7 септември 2008
- 367
- 660
Македонски Телеком - Приватни корисници - Македонски Телеком
Македонски Телеком - Најстабилен супер брз интернет, најголем број ТВ канали и голем избор уреди на рати.
Good news!
Ова важи само до крајот на годината и тоа само за новиот пакет магента. После то пак на старите брзиниПогледнете го атачментот 153540
![]()
Македонски Телеком - Приватни корисници - Македонски Телеком
Македонски Телеком - Најстабилен супер брз интернет, најголем број ТВ канали и голем избор уреди на рати.www.telekom.mk
Good news!![]()
Ова што го прават со “промоции до одреден датум” не е реален напредок, туку повеќе маркетинг за да создадат чувство на ексклузивност и притисок кај корисниците.Yep, сепак е некој progress, може ќе ги сменат пакетите после тој период, ќе видиме.
Фамозниот гигабит. Има со него да се фалат уште 10 години најмалку, додека конкурентите ке имаат 10 гигабити до дома за прифатливи цени. Идиоти
Телекабел и А1 работат активно на заменување на доксис мрежата со оптика во сите градови каде што ја имаат.Освен во Скопје никој друг не инвестира во периферијата. Тук-Там по некоја инвестиција и тоа е.
Па според тебе, ако 99% не им треба повеќе од 100 Mbps, тогаш не ни треба ни оптика до дома, да се вратиме на Dial-up?99% од населението во секојдневна употреба не би приметиле разлика помеѓу 100/ 1000/ 10 000 Mbps. Голем дел од нив купуваат рутери од 600ден со 100Мbps lan и ок им е.
Реално повеќе има потреба да се развива оптиката до повеќе корисници отколку брзини поголеми од 1Gbps. А на тој план освен Телеком не гледам јас некоја конкуренција. Освен во Скопје никој друг не инвестира во периферијата. Тук-Там по некоја инвестиција и тоа е.
Пак си стојам на моето. Нам ни треба што повеќе корисници на оптика, отколку поголеми брзини (поголеми од 1Gbps) кај постоечките корисници.Па според тебе, ако 99% не им треба повеќе од 100 Mbps, тогаш не ни треба ни оптика до дома, да се вратиме на Dial-up?
А за рутерите, Телеком веќе даваат модем со 2.5G порти (црните модеми), што значи дека имаат можност и за поголеми пакети – само не сакаат да ги понудат.
Погледнете го атачментот 153543
Очигледно е дека проблемот кај нас е што нема конкуренција и Телеком ја злоупотребува позицијата.
Неотел веќе имаат добра инфраструктура која е поврзана со 1-100Gbps со комшиите, требаа да почнат да нудат гигабитни пакети, па да го завземат поголемиот дел корисници од Телеком, така Телеком ќе беше принуден да даде подобри понуди. Исто и А1, но нив повеќе му е бизнис планот за Мобилната линија.
Погледнете го атачментот 153544
Телекабел можат да влечат оптика до секое маало, ама џабе кога целиот интернет им поминува преку Неотел и Телеком. Без сопствен меѓународен upstream тие остануваат само ‘локален оптички’, зависни од другите. (Со трет мобилен оператор можеби ќе дојде и трет фиксен се надеваме)
Тука можеш да ја видиш табелата Петиција за Телеком МК - 600Μbps оптика
Сепак, ако се знае дека Телеком е 2-та и А1 11-та компанија во Македонија по финансиски капацитет, јасно е дека имаат средства да реализираат се што го дискутираме од подобри брзини до покриеност.
Edit: Гледам дека си објавил 2Gbps speedtest од Телеком, дали е тоа бизнис пакет и која е цената?
Да, се согласувам дека покриеноста е важна, но тоа не значи дека треба да се ограничуваме на 1 Gbps. Според Телеком, во 2023 дури 270 000 домаќинства имаат пристап до оптички интернет, но само околу 100 000 ја користат услугата. Јасно е дека многумина се ограничени поради високи цени и недостапни пакети. Ако цените се прилагодат на ниво слично на соседните земји, повеќе корисници ќе се приклучат, а операторите ќе добијат приходи за уште поголемо проширување на мрежата.Пак си стојам на моето. Нам ни треба што повеќе корисници на оптика, отколку поголеми брзини (поголеми од 1Gbps) кај постоечките корисници.
Еве да добиеш до дома 2.5Gbps или 10 Gbps - што уреди имаш за да ги поврзеш со рутерот. Андроид боксовите имаат 100Mbps портови, телевизорите исто така. Освен десктоп со 2.5 мрежна картица други уреди што подржуваат големи брзини нема. И така е кај 99% од корисниците.
Подобро Васе од Миравци да има оптика и 100Mbps наместо сегашниот ADSL, отколку Кире од Скопје да добие 2.5 Gbps наместо сегашните 1Gbps. Натаму би сакал да се развива Телеком, а и останати оператори.
Инаку имам 1Gbps пакет од Телеком, не е поголем.
SafenetКако и претходно гигабитна брзина важи само за тековната Магента тарифа. Воопшто нема опција во менито на постарите тарифи (Магента 1 ММ 2022 кај мене). Исто и за мобилен интернет нема опција (Магента 1 М 2021)
Погледнете го атачментот 153555
И кај мене сабајлево пишеше истото, провери за некое време треба да е достапенПогледнете го атачментот 153557Не ми дава, а на Магента 1 во М тарифа сум
1. Во тие мали градчиња како што велиш Баракуда Фајбер Оптик скоро секој ден влече оптика низ бандерите на телеком и поврзуваат објекти директ со оптика до дома.Телекабел и А1 работат активно на заменување на доксис мрежата со оптика во сите градови каде што ја имаат.
А во многу малите градови како Богданци, Валандово, Паланка, Делчево, Каменица и така натаму најчесто има мали локални кабелски оератери кои за изненадување и они имаат оптика, ако не директно до тебе, ама барем до бандера имаат.
Затоа и вероватно Телеком во блиска иднина нема да има оптика во тие мали гратчиња.
Ама ме чудат зошто не инвестираат во поголемите градови, пример Охрид и Битола се крш со оптичка покриеност од Телеком.
Не друже баш понова тарифа сум од 2024 годинаДа не сте на стари? Мене ми даде, Јуни 2024 договор.
да да ќе пробувам, ако не идам во ТелекомИ кај мене сабајлево пишеше истото, провери за некое време треба да е достапен