Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Новите Магента пакети?

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.845
5.007
Писти Охту
Погледнете го атачментот 153540

Good news! :)
Ова важи само до крајот на годината и тоа само за новиот пакет магента. После то пак на старите брзини

Ervo

hello world
7 септември 2008
367
660
Yep, сепак е некој progress, може ќе ги сменат пакетите после тој период, ќе видиме.

Ervo

hello world
7 септември 2008
367
660
Ова е промоција што сеуште ја спремаат според page-от, најверојатно ќе може во наредните денови.

• ми се допаѓа
Реакции: Viko

Frozen.

hello world
4 октомври 2015
179
232
Колку за информација, во Magenta е додаден XXL пакет (1/1 Gbps) кој претходно го немаше, а сега го има само во PDF-от и изнесува 4199 денари.
Петицијата е сосема коректна со оглед на тоа што има огромен скок во цена и брзина (од 300 на 1).

Venods

read-only
18 јануари 2021
12
14
И пред некоја година вака можеше да се активира гигабит брзина на два месеци. После промотивниот период си се врати се по старо.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
885
1.017
Yep, сепак е некој progress, може ќе ги сменат пакетите после тој период, ќе видиме.
Ова што го прават со “промоции до одреден датум” не е реален напредок, туку повеќе маркетинг за да создадат чувство на ексклузивност и притисок кај корисниците.
1757326382929.png
Факт е дека Македонски Телеком има:
  • најголема база на корисници,
  • најразвиена мрежа,
  • и најголеми финансиски можности за инвестиции,
ама наместо да воведат 2.5 Gbps или 10 Gbps по пристојни цени, тие го вртат истиот круг – “Гигабитен пакет” кој реално веќе одамна е стандард во соседството, и тоа за многу пониска цена.

Ако навистина сакаа да покажат прогрес, ќе инвестираа во:
  1. Поголеми брзини (2.5/10 Gbps).
  2. Намалување на цените – за да бидат конкурентни и пристапни.
  3. Отстранување на фер-политики и лимити кои се апсурдни во 2025.
Со сегашниот пристап, корисниците плаќаат најскапо на Балканот за услуга што во други држави е стандард, а не луксуз.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.202
18.879
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Фамозниот гигабит. Има со него да се фалат уште 10 години најмалку, додека конкурентите ке имаат 10 гигабити до дома за прифатливи цени. Идиоти

Дали? Дали има конкурент што нуди 10г или гигабит? Ене Датаком нудат, ама за првите 100гб, што би се рекло, првите 15 мин или два филма 4к хдр.
Реално, секоја година имаме по 2/3/4 месеци гига промотивно, за да ние кликаме соидтест на укла и они да си ја добијат наградата, а ние среќни, имаме гага гига четврт година, а некад и третина година.
Што нудат другите?

dashbog

lurker
24 јуни 2008
575
817
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
99% од населението во секојдневна употреба не би приметиле разлика помеѓу 100/ 1000/ 10 000 Mbps. Голем дел од нив купуваат рутери од 600ден со 100Мbps lan и ок им е.
Реално повеќе има потреба да се развива оптиката до повеќе корисници отколку брзини поголеми од 1Gbps. А на тој план освен Телеком не гледам јас некоја конкуренција. Освен во Скопје никој друг не инвестира во периферијата. Тук-Там по некоја инвестиција и тоа е.

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
196
226
Освен во Скопје никој друг не инвестира во периферијата. Тук-Там по некоја инвестиција и тоа е.
Телекабел и А1 работат активно на заменување на доксис мрежата со оптика во сите градови каде што ја имаат.

А во многу малите градови како Богданци, Валандово, Паланка, Делчево, Каменица и така натаму најчесто има мали локални кабелски оератери кои за изненадување и они имаат оптика, ако не директно до тебе, ама барем до бандера имаат.

Затоа и вероватно Телеком во блиска иднина нема да има оптика во тие мали гратчиња.

Ама ме чудат зошто не инвестираат во поголемите градови, пример Охрид и Битола се крш со оптичка покриеност од Телеком.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
885
1.017
99% од населението во секојдневна употреба не би приметиле разлика помеѓу 100/ 1000/ 10 000 Mbps. Голем дел од нив купуваат рутери од 600ден со 100Мbps lan и ок им е.
Реално повеќе има потреба да се развива оптиката до повеќе корисници отколку брзини поголеми од 1Gbps. А на тој план освен Телеком не гледам јас некоја конкуренција. Освен во Скопје никој друг не инвестира во периферијата. Тук-Там по некоја инвестиција и тоа е.
Па според тебе, ако 99% не им треба повеќе од 100 Mbps, тогаш не ни треба ни оптика до дома, да се вратиме на Dial-up?
А за рутерите, Телеком веќе даваат модем со 2.5G порти (црните модеми), што значи дека имаат можност и за поголеми пакети – само не сакаат да ги понудат.
1757351977545.png
Очигледно е дека проблемот кај нас е што нема конкуренција и Телеком ја злоупотребува позицијата.

Неотел веќе имаат добра инфраструктура која е поврзана со 1-100Gbps со комшиите, требаа да почнат да нудат гигабитни пакети, па да го завземат поголемиот дел корисници од Телеком, така Телеком ќе беше принуден да даде подобри понуди. Исто и А1, но нив повеќе му е бизнис планот за Мобилната линија.
1757352808642.png
Телекабел можат да влечат оптика до секое маало, ама џабе кога целиот интернет им поминува преку Неотел и Телеком. Без сопствен меѓународен upstream тие остануваат само ‘локален оптички’, зависни од другите. (Со трет мобилен оператор можеби ќе дојде и трет фиксен се надеваме)

Тука можеш да ја видиш табелата Петиција за Телеком МК - 600Μbps оптика

Сепак, ако се знае дека Телеком е 2-та и А1 11-та компанија во Македонија по финансиски капацитет, јасно е дека имаат средства да реализираат се што го дискутираме од подобри брзини до покриеност.

Edit: Гледам дека си објавил 2Gbps speedtest од Телеком, дали е тоа бизнис пакет и која е цената?

Последна промена:

dashbog

lurker
24 јуни 2008
575
817
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Па според тебе, ако 99% не им треба повеќе од 100 Mbps, тогаш не ни треба ни оптика до дома, да се вратиме на Dial-up?
А за рутерите, Телеком веќе даваат модем со 2.5G порти (црните модеми), што значи дека имаат можност и за поголеми пакети – само не сакаат да ги понудат.
Погледнете го атачментот 153543
Очигледно е дека проблемот кај нас е што нема конкуренција и Телеком ја злоупотребува позицијата.

Неотел веќе имаат добра инфраструктура која е поврзана со 1-100Gbps со комшиите, требаа да почнат да нудат гигабитни пакети, па да го завземат поголемиот дел корисници од Телеком, така Телеком ќе беше принуден да даде подобри понуди. Исто и А1, но нив повеќе му е бизнис планот за Мобилната линија.
Погледнете го атачментот 153544
Телекабел можат да влечат оптика до секое маало, ама џабе кога целиот интернет им поминува преку Неотел и Телеком. Без сопствен меѓународен upstream тие остануваат само ‘локален оптички’, зависни од другите. (Со трет мобилен оператор можеби ќе дојде и трет фиксен се надеваме)

Тука можеш да ја видиш табелата Петиција за Телеком МК - 600Μbps оптика

Сепак, ако се знае дека Телеком е 2-та и А1 11-та компанија во Македонија по финансиски капацитет, јасно е дека имаат средства да реализираат се што го дискутираме од подобри брзини до покриеност.

Edit: Гледам дека си објавил 2Gbps speedtest од Телеком, дали е тоа бизнис пакет и која е цената?
Пак си стојам на моето. Нам ни треба што повеќе корисници на оптика, отколку поголеми брзини (поголеми од 1Gbps) кај постоечките корисници.

Еве да добиеш до дома 2.5Gbps или 10 Gbps - што уреди имаш за да ги поврзеш со рутерот. Андроид боксовите имаат 100Mbps портови, телевизорите исто така. Освен десктоп со 2.5 мрежна картица други уреди што подржуваат големи брзини нема. И така е кај 99% од корисниците.

Подобро Васе од Миравци да има оптика и 100Mbps наместо сегашниот ADSL, отколку Кире од Скопје да добие 2.5 Gbps наместо сегашните 1Gbps. Натаму би сакал да се развива Телеком, а и останати оператори.

Инаку имам 1Gbps пакет од Телеком, не е поголем.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
885
1.017
Пак си стојам на моето. Нам ни треба што повеќе корисници на оптика, отколку поголеми брзини (поголеми од 1Gbps) кај постоечките корисници.

Еве да добиеш до дома 2.5Gbps или 10 Gbps - што уреди имаш за да ги поврзеш со рутерот. Андроид боксовите имаат 100Mbps портови, телевизорите исто така. Освен десктоп со 2.5 мрежна картица други уреди што подржуваат големи брзини нема. И така е кај 99% од корисниците.

Подобро Васе од Миравци да има оптика и 100Mbps наместо сегашниот ADSL, отколку Кире од Скопје да добие 2.5 Gbps наместо сегашните 1Gbps. Натаму би сакал да се развива Телеком, а и останати оператори.

Инаку имам 1Gbps пакет од Телеком, не е поголем.
Да, се согласувам дека покриеноста е важна, но тоа не значи дека треба да се ограничуваме на 1 Gbps. Според Телеком, во 2023 дури 270 000 домаќинства имаат пристап до оптички интернет, но само околу 100 000 ја користат услугата. Јасно е дека многумина се ограничени поради високи цени и недостапни пакети. Ако цените се прилагодат на ниво слично на соседните земји, повеќе корисници ќе се приклучат, а операторите ќе добијат приходи за уште поголемо проширување на мрежата.

Како што кажа имам компјутер со 2.5, кога ќе имаш дома конектирано телефони, телевизори, андроид боксови, лаптопи и компјутери, а некој на компјутер спушта филм, игра или слично, зошто другите уреди да имаат застој? Нема логика да се лимитираме, поради тоа што операторите се заостанати со брзините и цените.

Дури и ако денес корисниците немаат уреди за 2.5–10 Gbps, идните ќе имаат. Соседите веќе нудат поевтино и побрзо, зошто не и кај нас?

Затоа не треба да се ограничуваме на 1 Gbps. Треба да се гледа напред со брзините, истовремено продолжувајќи да се шири покриеноста и да се намалуваат цените. Ова е инвестиција во целата инфраструктура и во иднината на интернет во Македонија.

Едит: 1757370984871.png
Speedtest Global Index – Internet Speed around the world – Speedtest Global Index Многу повеќе се инвестираше во 5G, можеа паралелно и оптиката да ја прошират и цените да ги намалат, скоро последни на фиксен сме.

Последна промена:

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
582
904
Некој со Магента М 2021 да не има проблем со активирање неограничен интернет за мобилните линии?

ogiogi

read-only
1 февруари 2019
9
17
Како и претходно гигабитна брзина важи само за тековната Магента тарифа. Воопшто нема опција во менито на постарите тарифи (Магента 1 ММ 2022 кај мене). Исто и за мобилен интернет нема опција (Магента 1 М 2021)

1757412866649.png

Martinovski

lurker
4 октомври 2011
684
273
Martinovski's setup  
Processor & Cooler
i7 7700K @ 5.0GHz // NZXT Kraken X62
Motherboard
Asus ROG Strix Z270E Gaming
Storage
2x Samsung SM960 EVO 250GB RAID 0 // SSD 850 PRO 256GB // WD Black 2TB
PSU
EVGA SuperNOVA 750 G3
RAM
G.Skill Trident Z RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3867MHz
Video card
Asus ROG Strix 1070 8GB OC Edition
Case
NZXT S340 Elite Matte Black
Mouse
Razer Lancehead TE // Steelseries Qck XXL
Keyboard
Razer BlackWidow Chroma v2 TE
Audio
Asus ROG Strix Fusion 300 // Asus Xonar U5
Monitor
Dell S2417DG w/ 165Hz, 1ms & G-Sync
OS
Windows 10 Pro 64-Bit
Како и претходно гигабитна брзина важи само за тековната Магента тарифа. Воопшто нема опција во менито на постарите тарифи (Магента 1 ММ 2022 кај мене). Исто и за мобилен интернет нема опција (Магента 1 М 2021)

Погледнете го атачментот 153555
Safenet

Martinovski

lurker
4 октомври 2011
684
273
Martinovski's setup  
Processor & Cooler
i7 7700K @ 5.0GHz // NZXT Kraken X62
Motherboard
Asus ROG Strix Z270E Gaming
Storage
2x Samsung SM960 EVO 250GB RAID 0 // SSD 850 PRO 256GB // WD Black 2TB
PSU
EVGA SuperNOVA 750 G3
RAM
G.Skill Trident Z RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3867MHz
Video card
Asus ROG Strix 1070 8GB OC Edition
Case
NZXT S340 Elite Matte Black
Mouse
Razer Lancehead TE // Steelseries Qck XXL
Keyboard
Razer BlackWidow Chroma v2 TE
Audio
Asus ROG Strix Fusion 300 // Asus Xonar U5
Monitor
Dell S2417DG w/ 165Hz, 1ms & G-Sync
OS
Windows 10 Pro 64-Bit

DrMTR

senior
27 март 2014
7.960
8.481
Телекабел и А1 работат активно на заменување на доксис мрежата со оптика во сите градови каде што ја имаат.

А во многу малите градови како Богданци, Валандово, Паланка, Делчево, Каменица и така натаму најчесто има мали локални кабелски оератери кои за изненадување и они имаат оптика, ако не директно до тебе, ама барем до бандера имаат.

Затоа и вероватно Телеком во блиска иднина нема да има оптика во тие мали гратчиња.

Ама ме чудат зошто не инвестираат во поголемите градови, пример Охрид и Битола се крш со оптичка покриеност од Телеком.
1. Во тие мали градчиња како што велиш Баракуда Фајбер Оптик скоро секој ден влече оптика низ бандерите на телеком и поврзуваат објекти директ со оптика до дома.

2. Тие помалите кабелски оператори исто шират оптика низ градот етапно. Моментално сум на лан од бандера, и не осеќам во моментот потреба од оптика, али за кратко ке стигне како што ми беше кажано од нив. Така да, не е точно дека не се инвестира во помалите градови, само што не е толку масовно како во Скопје. На пример Делчево уште пред 1.5 години имаат FTTH до дома преку кабловски оператор. Да оптичко влакно имаат до соба.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.210
1.228
Скопје
Да не сте на стари? Мене ми даде, Јуни 2024 договор.
Не друже баш понова тарифа сум од 2024 година
И кај мене сабајлево пишеше истото, провери за некое време треба да е достапен
да да ќе пробувам, ако не идам во Телеком

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно