Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Новите Магента пакети?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.577
19.284
Однеси им ги. Ќе ти стигне од извршител некоја небулоза после 3 години
Имаат една година рок да тужат. Ако не тужеле во таа рамка можат да се сликаат.
Ова важи за секаков вид на побарувања. Ако е покрената тужба побарувањето не застарува.
Истото важи ако ви се обратиле по писмен пат за подмирување на долг.

Јас имам неколку нивни уреди кои ги чувам во визба за секој случај. Со маркер пишав да не се фрла.
Заради prepaid фиксниот сеуште им го должам Speedport-от.

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Во ваква ситуација каде двата најголеми оператори уиграно се курназат, треба што повеќе луѓе да им поднесат приговори и да го истераат патот до АЕК ако не добијат одговорот од Оне.Вип и Телеком. И тоа со еден темплејт на приговор за сите кои што сакаат да поднесат, без да губат време во смислување.
Колку што разбирам од писаниево на @bidikov по добиеното решение од АЕК, се поништува само анексот за доверба од 12 или 24 месеца со операторот, па се остава на корисникот дали сака да го раскине целосно договорот или пак да продолжи на неопределно под истите услови за кои потпишал договор. Поправете ме ако грешам.

Не ми се толку битни ни Discovery ни Eurosport колку што ме нервира однесувањето и на Телеком и на Вип. Кога може Неотел јасно да наведе дека интернетот во пакетот им е со вклучени 5ТБ, можат и хохштаплерите Телеком да наведат на сајтот без да се кријат позади ѕвездички и ситни букви дека интернетот не им е неограничен и имаш 1тб, а се над тоа се наплаќа дополнително. Тука мислам дека регулаторот не си ја врши работата и не ги штити корисниците.

neotel.JPG telekom.JPG

krema

OG
24 јуни 2009
15.729
15.822
youtu.be
Ова со кинењето на јуроспорт и дискавери е случај и кај поголемиот дел на кабелски оператори од exYU простори.

bidikov

hello world
8 април 2007
53
39
vladislav.bidikov.com.mk
Во ваква ситуација каде двата најголеми оператори уиграно се курназат, треба што повеќе луѓе да им поднесат приговори и да го истераат патот до АЕК ако не добијат одговорот од Оне.Вип и Телеком. И тоа со еден темплејт на приговор за сите кои што сакаат да поднесат, без да губат време во смислување.
Колку што разбирам од писаниево на @bidikov по добиеното решение од АЕК, се поништува само анексот за доверба од 12 или 24 месеца со операторот, па се остава на корисникот дали сака да го раскине целосно договорот или пак да продолжи на неопределно под истите услови за кои потпишал договор. Поправете ме ако грешам.

Не ми се толку битни ни Discovery ни Eurosport колку што ме нервира однесувањето и на Телеком и на Вип. Кога може Неотел јасно да наведе дека интернетот во пакетот им е со вклучени 5ТБ, можат и хохштаплерите Телеком да наведат на сајтот без да се кријат позади ѕвездички и ситни букви дека интернетот не им е неограничен и имаш 1тб, а се над тоа се наплаќа дополнително. Тука мислам дека регулаторот не си ја врши работата и не ги штити корисниците.

Погледнете го атачментот 61114 Погледнете го атачментот 61115

Да, добро си разбрал... тоа во моето писание е една од опциите... може да бараш и целосен раскин, па да плаќаш пенали па да се објаснувате дека не треба пенали.. па АЕК итн итн итн...
Мојот предлог и искуство е да бараш да ти се овозможи компензација за одреден од удлугата која сега веќе не ја добиваш и поради која си се обврзал на анекс кон договор за бенефитот од таа услуга...

За темплејти и совети, таа битка ќе ја оставам на вас младите... бидејќи тогаш во таа далечна доба јас го имав времето и трпението да се вложам во нешто такво (веројатно дополнително мотивиран дека бев и лично засегнат)... за жал моите моментални обврски и динамика не дозволува да можам да се посветам во една таква операција и искрено се надевам дека ќе се некој кој ќе може да го поведе товарот...
Евентуално, ако за време на празнициве соберам енергија повторно да напишам 2-3 блог постови кои веројатно ќе се повторно од корист на некој кој ќе сака ова да го тера по институциите на системот...

Сепак, се согласувам и со твоето мислење (може да се нарече и многу прецизна обзервација) дека сега АЕК не си ја работи квалитетно својата работа (во споредба со пред 2-3 години) во однос на заштита на правата на потрошувачите од вакот „безобразен“ маркетинг со ситни букви... реално и ништо во таа насока не е ни направено (освен селективно однесување кон помали оператори веројатно поради влијаните на оголемите) од тогаш револуционерното одобрување на стандардни претплатнички договори и укинувањето на автоматското продолжување на верност кон операторот и неговото вадење надвор од договорот како анекс...

Да видиме деновиве како ќе се однесуваат сите засегнати страни...

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.557
3.194
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Јас една работа памтам. Порано пред да ми истече 24-месечниот договор ми се јавуваа по сто пати ми нудеа мобилни со попуст, нови пакети со попуст и тн. Сега нит се јавија ни ништо само автоматски си продолжи договорот. Отидов во салон да земам мобилен ми понудија цели 200 денари попуст. Дали падна конкуренцијава или не знам што ама Телеком не е тоа што беше претходно. Т.е. си се вратија на стариот лош начин на работа.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.577
19.284
Во Прилеп на "Кабелнет" не се укинати спорниве канали.
Ако се случи да укинат канал тогаш тоа го наведуваат на нивниот инфо канал и тоа е секогаш по налог на АЕК.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.174
18.789
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Сега нит се јавија ни ништо само автоматски си продолжи договорот.

Ова не е точно, никој не ти продолжил договор автоматски. Без твој потпис на нов договор неможе да има продолжување.

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.749
Ова не е точно, никој не ти продолжил договор автоматски. Без твој потпис на нов договор неможе да има продолжување.
Хм, може членот лошо се изрази, ама како што објасни @bidikov договорот после истекот станува договор на неопределено време ако не им кажеш дека не го сакаш. И затоа мислам дека и ние непродолжените имаме право на приговор, т.е. да ни дадат попуст барем како за нови корисници и ќе си го продолжиме договорот без проблем ;)

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.382
5.518
Договор си е договор. Кон договорот има анекс во кој се обвзруваме да им се пупиме две години, заради телефон, попуст, ова или она и ако не сакаме тоа да трае толку, колку да се плати за предвремено раскинување. Кога ќе изминат двете години, на анексот му завршува важноста и на сила останува само основниот договор.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.557
3.194
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Хм, може членот лошо се изрази, ама како што објасни @bidikov договорот после истекот станува договор на неопределено време ако не им кажеш дека не го сакаш. И затоа мислам дека и ние непродолжените имаме право на приговор, т.е. да ни дадат попуст барем како за нови корисници и ќе си го продолжиме договорот без проблем ;)
Па сега не мора како за нови ама еве како за лојални. Порано имаше такво нешто а најмногу кога се појави ВИП па и ОНЕ кога беше јак. Тогаш паднаа цените и имаше јака борба. Телеком ја доби таа борба така да веќе не сме интересни како корисници. Да не се разбереме погрешно, понудата им е океј ама може и боље.

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.749
Па сега не мора како за нови ама еве како за лојални. Порано имаше такво нешто а најмногу кога се појави ВИП па и ОНЕ кога беше јак. Тогаш паднаа цените и имаше јака борба. Телеком ја доби таа борба така да веќе не сме интересни како корисници. Да не се разбереме погрешно, понудата им е океј ама може и боље.
Лично ме нервира на пр. 1.900 за мене, 1.300 истото за НОВ корисник. Значи треба да раскинам, да ја вратам опремата па да ми дадат?!? Јбт...

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.557
3.194
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Лично ме нервира на пр. 1.900 за мене, 1.300 истото за НОВ корисник. Значи треба да раскинам, да ја вратам опремата па да ми дадат?!? Јбт...
Тоа е тоа. Јас сум на Family Box или како и да се викаше. 2300 плаќам. Сакам да се префрлам на магента за 2500 ама ме нервира што интернетот е лимитиран после 1 тб. На фемили има 600 гб и после се намалува ама не го сопираат целосно:) Само тоа е причината што не се префрлам.

BabeD

read-only
21 јуни 2017
1
0
Тие што се на Магента 1 дали некој реализираше договор за ВДСЛ ? ако да која е брзината на Down/Up ?
Vaka,druze...Spored it tehnicari od telekom treba da si 800 metri(trasa) od centrala kako bi povlekol ruterot(i toa od novite,star nema da mozze),brzina togas bi bila okolu 100/100,ama istite tie tehnicari na test proba u Gjorce na 1100 metri,ruter povlekol 160mb/s,znaci za razlika od optika ovde sso poblisku do centarla toa pojako,i spored call-centar seuste e u proben test.I mislam deka moze da se gleda HD samo na 1 resiver,stiga poraka deka na drugiot-te moras da se prefrlasa na SD slika.Pozz

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.626
1.794
Ова со кинењето на јуроспорт и дискавери е случај и кај поголемиот дел на кабелски оператори од exYU простори.
AFAIK Само ВИП во Хрватска го има укинато, иако таму не е толку јак Еуроспорт, пошто немаа синхронизација до скоро, како што имаат Србите веќе 10тина години.

Alfa166

read-only
7 јануари 2018
3
1
И сега Телеком смеат или не смеат да ги укинат единствените програми кои ги гледам? Освен Discovery, ID и Animal Planet јас друго не гледам УОПШТЕ!
Denes razbrav deka i Telekabel ke gi nemale eurosport i diskaveri od 01 fevruari taka da ne veruvam deka negde ke moze da se gledaat.

bxxxn

user
11 март 2011
1.660
1.812
Denes razbrav deka i Telekabel ke gi nemale eurosport i diskaveri od 01 fevruari taka da ne veruvam deka negde ke moze da se gledaat.

Чудно, баш имаа некои реклами каде се фалат дека само тие ќе имаат Дискавери и тоа беше пред нецела недела, плус имаше и некои анкети на 24 вести со граѓаните каде бабичките ги прашуваа како без Дискавери: „тешко синко, разбира се“

Корисниците на Телеком и Оне.Вип останаа без Дискавери и Еуроспорт

Не делува така, иако ништо не е исклучено кога е во прашање бизнис.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.174
18.789
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Раскина ли некој договор или дали поднесе приговор во АЕК? Ме интересира исходот.

krema

OG
24 јуни 2009
15.729
15.822
youtu.be
^
Ако раскине, кај ќе иде? Во VIP иста приказна, а прочитав дека и телекабел ќе ги укинува дотичните канали.
Не знам како е кај другите оператори.

krema

OG
24 јуни 2009
15.729
15.822
youtu.be
Но што ако и телекабел од февруари (како што имат најавено) ги укине дискавери и еуроспорт!?

krema

OG
24 јуни 2009
15.729
15.822
youtu.be
Ова е добра вест за оние кои го следат Eurosport, мене ме интересира дискавери пакетот, понекогаш со саати гледам ID?

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно