Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Невообичаен проблем со тастатура

theKatmer

hello world
10 јули 2022
106
112
Здраво дечки, немам долго време објавено ништо тука само си луркам по темите но имам еден проблем што сам го накачив со тастатурата и искрено не можам да се снајдам и да го решам сам, па си реков дане случајно имал некој некогаш сличен проблем па знае како би можел да го решам.. Значи имам Redragon Phantom Pro M k629CGO тастатура која ја купив пред некое време и имам направено еден куп модови и е искрено предобра за парите. Но пред некое време онака си буцкав по програмите на компјутерот и најдов стар софтвер од мојата поранешна тастатура Redragon Pollux k628 pro или нешто така се викаше. Па ја отворив програмата и без да размислам стиснав на Load копчето и софтверот на тастатурата ми се зафркна, ми ги измени копчинјата и сега тие реагираат како да се со Layout od k628 pollux тастатура. Нај едноставно можам да објаснам вака, поради тоа што двете тастатури имаат различен лејоут и различни позиции на копчинјата сега тастатурата ми е ре-мапната како да е k628 pollux а не k629 phantom pro. Е сега, јас пробав на секој можен начин да ја ресетирам тастатурата и да го инсталирам правиот софтвер за неа но за жал кога го симнувам софтверот и го отварам не ми ја пронајдува тастатурата, вика "Device is not connected".Пробав да контактирам редрагон подршка но не ги занима ми немаат вратено веќе три недели еве. Се што има на интернет веќе имам пробано и ништо ми го нема средено проблемот, многу од копчињата не работат како што треба. Пример, function копчинјата ми почнуваат од F2, значи мојот физички F1 нема никаква функција, F2 ми е F1, F2 e F3 итн итн. И не се само тие, него сите останати копчинја освен азбуката не се на правилно место..

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.530
2.986
Нема во тастатурата опција/можност за враќање на фабрички сетинзи?
Некое мастер ресет дугме (или комбинација од дугмина)?
На пример на една од тастатурите што ја имам, треба да се држат 4(или 5?) секунди неколку дугмина заедно, и после тоа е “џоа“ нова :)

Пробај со ова на пр:

View: https://www.youtube.com/watch?v=y4X7MXZ-KUo

theKatmer

hello world
10 јули 2022
106
112
Да да, пробани ми се сите можни комбинации што ги сретнав на интернет, имаат на редрагон страната и нивни комбинации кои се на сите тастатури но и тие не направија никаков ресет.. Се ми е пробано ништо не го среди проблемот.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.530
2.986
Ова укажува дека ти всушност си ја флешувал скрос тастатурата, на најниско ниво, до толку што целосно и е сменет идентитетот.
И затоа колку и да ја ресетираш, пак не се враќа на сетинзите за моделот за кој што си ја купил, туку на таа постарата, од која што е флешнат фирмверот (другиот „идентитет“).
Барем така мене ми делува, ама па, јас не сум некој експерт.
Ај да повикам пријател за друго мислење, @Daniel86 кое е твоето видување за проблемов?
Дали несакајќи го флешнал фирмверот од друг хардвер, и ако е така, има ли шанси да се ре-флешни соодветниот фирмвер?

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.331
11.904
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Јас немам некое искуство со тастатури, ама сосема е можно да е флешнат различен firmware и сега да има различен hardware id од оној што го бара нејзиниот софтвер, па затоа да не успева да ја идентификува тастатурата. По таа логика, и оној првиот не би требало да ја флешне, ама тој не бил толку паметен да препознае различен hardware id, веројатно повеќе одел на brute force upload или имал некој чуден баг. Решение? Појма немам искрено, нека постави авторот слики во висока резолуција од внатрешноста на плочата, да пробаме да најдеме dump ако е воопшто можно, и да видиме како и каде е зачуван софтверот, дали е некој зезнат нанд или обичен EEPROM.

ЕДИТ: Добро би било да се проба со uninstall на сите драјвери за тастатурата преку device manager како и сите софтвери од тој производител.

Последна промена:

theKatmer

hello world
10 јули 2022
106
112
Фала ви на мислењата дечки, значи јас само програмчето го отворив и стиснав лоад толку лесно беше да се флешни другиот софтвер на тастатурата.. Не размислив воопшто дека е и можно тоа, си мислев ќе покажи некој error или слично.. Гарант е дека погрешен софтвер е флешнат на тастатурата, само што неможам да најдам начин да го флешнам правиот софтвер пошто не ми дава.. Ќе ја отворам во слободно време И ќе го сликнам pcbto, не мислев дека ќе дојде до овој степен но доколку има можност да помогне ќе се потрудам, фала ви :)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Офтопик

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно