Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Neuralink

Дали би вградиле имплант во вашиот мозок?

• Да, тоа е иднината

Гласови: 3 20,0%
  • Не, премногу ми е језиво

Гласови: 3 20,0%
  • Можеби, сеуште немам јасен став

Гласови: 9 60,0%

• Вкупно гласале
    15

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.669
6.951
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
1764847986721.png
Neuralink, како што повеќето веќе знаеме, е компанија основана од Илон Маск во 2016-та која се занимава со истражувања и развој на BCI или brain-computer interface, првенствено со цел да им помогне на луѓе со повреди или болести на нервниот и мускуло-скелетниот систем. Нивнот чип/имплант наречен Telepathy до сега веќе е вграден во 13 пациенти и тие секојдневно успешно го користат за контрола на компјутери или роботски помагала.

1764847363095.png

Моментално операцијата трае околу 4-5 саати и подразбира вадење на мало делче од черепот, всадување на ултра тенки електроди во мозочното ткиво и затворање на дупката со самото куќиште од имплантот. Батеријата трае околу 10 часа пред да мора безжично да се наполни.
Technology | Neuralink
Следен план на компанијата е значително да го зголеми бројот на пациенти како и брзината и волуменот на продукција, а самата операција да ја доведат до степен кај што робот без човечки надзор ќе ја изведува за помалку од саат време, практично нешто како LASIK процедура. Повеќе за тоа до каде се моментално во видеово:

Интересно е да следиме каде ќе оди оваа технологија и дали ќе почне да се користи и кај здрави луѓе со цел да ги унапредат своите способности и да ја олеснат комуникацијата со дигиталните уреди, симбиоза со AI итн...

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.217
16.370
Сметам дека тоа е иднината. За да можат луѓето да го осигураат својот долгорочен опстанок ќе мора некако да се аугментираат и да се адаптираат. Бидејќи еволуцијата е побавна од промените во окружувањето, луѓето ќе мора некако вештачки да се подобрат или адаптираат. Дали тоа ќе биде преку генетика или преку делумна роботизација, секако тоа не ни бега ако мораме да си го осигураме опстанокот. Прво, мора да ја колонизираме вселената, односно да си направиме физички offsite бекап. А второ, мора да се обидеме на среден рок да го зачуваме екосистемот на планетава за да не се истребиме.

Сега за сега, технологијата на Неуралинк третира физички хендикепи и се применува на луѓе кои немаат друг избор. Но проценувам дека за не пократко од 20 години, технологијата ќе узрее и ќе може да почнува да фаќа меинстрим пристап. Останува да видиме.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.370
2.793
Сметам дека тоа е иднината. За да можат луѓето да го осигураат својот долгорочен опстанок ќе мора некако да се аугментираат и да се адаптираат. Бидејќи еволуцијата е побавна од промените во окружувањето, луѓето ќе мора некако вештачки да се подобрат или адаптираат. Дали тоа ќе биде преку генетика или преку делумна роботизација, секако тоа не ни бега ако мораме да си го осигураме опстанокот. Прво, мора да ја колонизираме вселената, односно да си направиме физички offsite бекап. А второ, мора да се обидеме на среден рок да го зачуваме екосистемот на планетава за да не се истребиме.

Сега за сега, технологијата на Неуралинк третира физички хендикепи и се применува на луѓе кои немаат друг избор. Но проценувам дека за не пократко од 20 години, технологијата ќе узрее и ќе може да почнува да фаќа меинстрим пристап. Останува да видиме.

замисли ти го хакираат некои Неуралинкот :geek:

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.370
2.793
стварно, сериозно да збориме, електроника во човечкото тело ствара многу liabilities. Електрониката е подложна на џеминг, хакирање, итн. Освен за вакви случаи каде што служи како помош, не знам зошто некој друг би сакал да носи нешто такво на него.

boro1

user
13 август 2009
1.825
1.654
Кул е се додека не почнат со реклами и премиум претплати...

Пуштите Black Mirror, Season 7, Episode 1...

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.669
6.951
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Освен за вакви случаи каде што служи како помош, не знам зошто некој друг би сакал да носи нешто такво на него.
За да остане компетитивен и во чекор со другите.. Све зависи од тоа во која насока ќе се движи технологијата и каков технолошки екосистем ќе постои, во смисла егзоскелети, дигитални уреди итн.. На пример кинезите претставија целосна платформа за контрола на нивниот робот со помош на телесно движење. Што ако истото може да се прави само со мисла?

А самиот Маск има изјавено дека крајната цел на Neuralink е да оствари симбиоза помеѓу човечкиот мозок и вештачката интелегенција и да биде некој вид на екстензија на човечкиот ум, слично како што смартфоните се сега само милион пати побрзо. Он е познат по сензационалистички изјави, ама визијата е таа.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно