Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Најдобар начин за префрлање пари од странство?

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.492
7.768
Скопје
www.facebook.com
Здраво дечки, и јас имам прашање во врска со оваа тема.
Работам за Америчка фирма од Македонија, па еве редовно ме исплаќаат, до минатиот месец користев РИА трансфер на пари, но го блокираа акаунтот на работодавецот поради што тој трансфер не се користел за деловни трансфери, па ако може да ми каже некој (пошто повеќето пишувате за пајонир) дали ќе треба работодавецот да отвори пајонир акаунт и така да ми праќа, или ќе може да ми прака пари без да има отворено пајонир акаунт на мојот пајонир акаунт, и како одат постапките?
И колкави се провизиите:
1. Од негов на мој пајонир акаунт (на пример за 100 евра)?
2. Без користење на негов пајонир акаунт (се разбира доколку тоа е можно?)

И секако доколку знаете подобар избор на трансфер на пари од америка до македонија еднаш месечно од пајонир би ве замолил да споделите.
Western Union ?

kirev

senior
31 мај 2010
9.072
7.756
Работам за Америчка фирма од Македонија, па еве редовно ме исплаќаат, до минатиот месец користев РИА трансфер на пари, но го блокираа акаунтот на работодавецот поради што тој трансфер не се користел за деловни трансфери, па ако може да ми каже некој (пошто повеќето пишувате за пајонир) дали ќе треба работодавецот да отвори пајонир акаунт и така да ми праќа, или ќе може да ми прака пари без да има отворено пајонир акаунт на мојот пајонир акаунт, и како одат постапките?
И колкави се провизиите:

И секако доколку знаете подобар избор на трансфер на пари од америка до македонија еднаш месечно од пајонир би ве замолил да споделите.
Прашај ги директно Пејонир. Најсигурно

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.571
3.208
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Од Payoneer на друг Payoneer нема провизија. Иако веројатно треба да плати провизија за парите што ќе си ги стави на неговиот акаунт. Ова е подобра опција и затоа што од пејонир на пејонир парите стигаат одма.
Ако нема пејонир може директно од кредитна/дебитна картица да плаќа а провизијата е 3% (може да избере он да ја плати или да ти одбијат на тебе кога ќе ти стигнат парите). Парите стигаат за 2-3 работни денови. Првиот пат или првите два пати може подолго а и дополнителни проверки да прават. После ако е се исто - иста картица исто име слични суми - нема дополнителни проверки ама пак чекаш 2-3 дена да легнат парите.

STRIKER

hello world
2 јануари 2016
90
36
Од Payoneer на друг Payoneer нема провизија. Иако веројатно треба да плати провизија за парите што ќе си ги стави на неговиот акаунт. Ова е подобра опција и затоа што од пејонир на пејонир парите стигаат одма.

Дали знаеш колку земаат провизија доколку работодавецот прво ги префрла парите на негов Payoneer? И дали може да го направи тоа од дебитна-кредитна картица?

maci

poweruser
2 април 2008
3.390
977
јас сум пријавен во мк фирма,а ме плаќа странска.
странскава фирма плаќа на мк фирмава цела сума па мк фирмава ми уплаќа минималец на трансакциона а другите во евра ми ги уплаќа на девизна сметка во комерцијална.од таму немам никаква провизија при вадење.
но секој месец од мк фирмава ми одбиваат 25 евра провизија.
мк фирмава бидејќи ги шета во три банки за да си заврши нивни перења пари.
и годишно плаќам 25 евра персонален данок на тоа.
к15 не зимам бидејќи Мк фирмава е гомнарска и не ми дава.

значи годишно ми одат 300 евра во провизии.

се мислев како да ги намалам...

прашав во комеријална ако странскава фирма директно ми ги уплаќа на девизна сметка нема никва провизија.НО треба да се праша странската фирма,банката со која работи дали има потпишано договор со нашиве банки за не наплаќање провизии.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.571
3.208
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
И колкави се провизиите:

Некој начин е поефтин од друг но тоа зависи од висината на сумата. За која сума се работи? Може да пишеш по ПП ако ти е проблем јавно.

CHIMPANZEE

hello world
23 февруари 2011
361
111
Скопје
Дечки, предлог начин како без или со минимална провизија и без плаќање даноци да префрлам пари од странство во Македонија?

VMiss

read-only
3 октомври 2018
4
0
Здраво, нова сум на форумот и имам едно прашање. Планирам да објавам киндле книга на Амазон и единствен начин на кој тие можат да ме исплатат во Македонија е со чек. Меѓутоа се распрашав низ банките и ми рекоа дека не прифаќаат чекови од странство, само во Стопанска ми рекоа дека тоа е можно но многу се чека и дека последниот обид да исплатат чек бил неуспешен на крај. Ги праќале до НБРМ и имало многу процедури. Ве замолувам доколку некој знае друг начин како би можела да ги примам парите да ми објасни што да правам?
Благодарам

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.492
7.768
Скопје
www.facebook.com
Воопшто не ми се јасни овие работи, ќе може малку подетално да ми објасниш ти се молам?
@SiPy` Нека објасне малце подетално . Што и мислам дека ти е најјдобар начин да биде во биткоин , етериум да се плаќа и така сеа е глобално застапено тоа.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
За да те плаќаат во крипто не би било паметно од неколку причини...
1. Вредноста на валутите е непредвидлива и несигурна.
2. Вадењето на средствата и префрлувањето може да биде збунувачко за почетник.
3. Не постои можност на Амазон да се плаќа со криптовалути.

Мој предлог би ти било да си разгледаш PayPal и дали имаш можности за истиот бидејќи PayPal нема во Македонија. Но секогаш има и луѓе кои вадат пари од PayPal во Македонија за мал % од сумата.

Друг правец на размислување би било твојата книга да ја промовира некој друг. Односно да оствариш соработка со некоја вебстрана/фб-страна/инстаграм која има сличен интерес со твојата книга(тематиката во неа) и да ја продаваш електронски. Нормално ќе треба да одвоиш некој % од колачот и за промоторите, меѓутоа на овој начин полесно би си го наплатила трудот...секако, доколку убаво прецизираш се во договорот.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.492
7.768
Скопје
www.facebook.com
Не бе не те страмам. Девојката се трудела книга да напише ти со крипто одма...ах бе пане бе.
Треба да бидеш упорен и у јавноста да го рекламираш криптото и да се разбие табу темата :p А не пејпел , џиџиримиџири и т.н

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 7950X - Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
3 x 4TB WD Black, M.2 Samsung 990 Pro 2TB
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
4x32 GB G.Skill 6000MHz (@5400MHz CL30)
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Lian-Li 011 Dynamic XL ROG
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Здраво, нова сум на форумот и имам едно прашање. Планирам да објавам киндле книга на Амазон и единствен начин на кој тие можат да ме исплатат во Македонија е со чек. Меѓутоа се распрашав низ банките и ми рекоа дека не прифаќаат чекови од странство, само во Стопанска ми рекоа дека тоа е можно но многу се чека и дека последниот обид да исплатат чек бил неуспешен на крај. Ги праќале до НБРМ и имало многу процедури. Ве замолувам доколку некој знае друг начин како би можела да ги примам парите да ми објасни што да правам?
Благодарам

Нема да можат да ти исплатат на девизна сметка?

Друга опција, на овој линк вика дека може со Payoneеr во 24 земји и не ми се верува Македонија да е вклучена таму, но со оглед на тоа што информацијата во тој линк е година дена стара, можеби работите се смениле до сега. Најубаво е да прашаш или кај Payoneer или кај Amazon.

How to receive disbursements from Amazon Seller Central - The Payoneer Blog

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
Дечки, предлог начин како без или со минимална провизија и без плаќање даноци да префрлам пари од странство во Македонија?
Имам слушнато дека вака било најефикасно:
66cafa4d45372a7293083204b020f930.jpg

Borsa

user
10 октомври 2011
1.183
907
Скопје
Borsa's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 AM4
Motherboard
B450M-HDV R4.0
Storage
500MB HDD + 256GB M.2 SSD
PSU
Cooler master GX 550W
RAM
16GB DDR 4 3200Мhz
Video card
Radeon RX580 4GB
Case
XIGMATEK
Mouse
SteelSeries Rival 600
Keyboard
AULA ASSAULT
Audio
SPEAKER DLS 2115
Monitor
Benq GW2470
OS
Windows 10
Здраво, нова сум на форумот и имам едно прашање....м
Не би требало да имаш проблеми со чекови. Едисвено се чека до 15дена да може банката да те исплати, таква е процедурата!

12 април 2017
1.918
1.259
Воопшто не ми се јасни овие работи, ќе може малку подетално да ми објасниш ти се молам?
Ако единствениоут понуден начин од Амазон е чек, тогаш немаш друг избор, али не верувам дека подржаваат само еден начин, иначе има многу начини да примаш пари:
-Крипто(BTC,ETH,ZCASH,whatver) и после идеш продаваш на некој човек(@goranzoran мислам дека купува) или вадиш преку cex.io(се плаќа данок)
-Payoneer
-Paypal(не сум сигурен)
-Директно на картичка
-Девизна(физичко или правно лице)
-Western Union
-Moneygram

Ама ако Амазон ти дозволува само на еден начин исплата, ќе треба да контактираш со нив и голема е веројатноста да не ти дозволат друг начин.

Benedicta

hello world
7 декември 2017
111
74
Здраво дечки. Почнав да работам за Американска фирма преку која се осигурени и македонскиве државјани. Ми треба начин за да ми префрлаат пари од Америка во Македонија. Меѓутоа се работи за поголеми суми, бидејќи ќе ми праќаат и пари за операции, лекување и слично.
Прашањето ми е дали можам јас да направам акаунт како правно лице во банка тука? И да ми стигаат парите? Никој во банките не знае да ми објасни дали може да се направи на фирма регистрирана во странство, или мора да е регистрирана во Македонија? Што се е потребно за отварање сметка како правно лице?

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.492
7.768
Скопје
www.facebook.com
За правно лице мислам дека треба да основаш фирма и на таа фирма да ти легнуваат парите . А за данок мислам повеќе се плаќа за правно лице отколку за физичко лице. Инаку може и на наша банка да се отворе сметка за таа намена .

Benedicta

hello world
7 декември 2017
111
74
За правно лице мислам дека треба да основаш фирма и на таа фирма да ти легнуваат парите . А за данок мислам повеќе се плаќа за правно лице отколку за физичко лице. Инаку може и на наша банка да се отворе сметка за таа намена .
Знам, но работата е што не сакам толкави суми да поминуваат низ моја приватна сметка. Само помал дел од сумата е за мене, се останато е за клиентите што им е покриено медицинското осигурување. И ќе бидам и сомнителна на некој начин за УЈП, толкави суми да поминуваат низ сметка моја..

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно