Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

DrMTR

senior
27 март 2014
7.924
8.417
Очекувано беше 6 кава да биде екстра. после сите "грешки" и маани во претходните верзии оваа е најубавата од сите Mi серии.

@psyside спиеш ли мирно ? :D

6 ноември 2012
2.074
2.235
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro
Да, забележувам разлика помеѓу Full HD и 2к.

И ова е телефон од високата класа на Mi, флегшип и разговараме за 2017 година...

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

Ама разлика на 5 инчи?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.241
Зошто побогу ми е 2к резолуција на телефон? Зошто in Bruce Lee's name би се замарал да приметувам разлики во пиксели кај мобилен? Само затоа што е 2017-а?

Па не е ни чудно што поголемиот дел од светов се носталгичари.

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
За 5 инчен телефон најдобра резолуција е FHD(добиваш поштедлив телефон, а и GPU-то не се оптеретува), а од 5.5 нагоре ете нека има и 2К.

bajramo

hello world
25 јуни 2008
491
292
А разликата во цена што некој ќе плати цена за флегшип телефон?

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
Ако гледаме во старт, кога ќе се пуштат во продажба, и ако овие цени што се шпекулираат се приближно точни, и те како се исплаќа Ми6-ката. Во Ми6 имаш батерија со најголем капацитет од сите конкуренти до таа големина, имаш дуал камера сетап што велат дека приближно треба да е како на Ајфон 7+(ете нека не е квалитетот ист, но горе долу би требало да се доближи), имаш флегшип СД835, имаш 6гб РАМ, и според некои маана ете нека биде резолуцијата што е пак ФХД. Е сега кога јас би ги стајл на вага, сите предности и маани, и по која цена го добивам, и те како би го одбрал Ми6-кава.

А за после ко ќе паднат и ко ќе се стабилизираат цените и на Самсунг С8(пример), тогаш останува да видиме, а вака стартно и со услов да се овие цени, Ми6 FTW!

bajramo

hello world
25 јуни 2008
491
292
Ако гледаме во старт, кога ќе се пуштат во продажба, и ако овие цени што се шпекулираат се приближно точни, и те како се исплаќа Ми6-ката. Во Ми6 имаш батерија со најголем капацитет од сите конкуренти до таа големина, имаш дуал камера сетап што велат дека приближно треба да е како на Ајфон 7+(ете нека не е квалитетот ист, но горе долу би требало да се доближи), имаш флегшип СД835, имаш 6гб РАМ, и според некои маана ете нека биде резолуцијата што е пак ФХД. Е сега кога јас би ги стајл на вага, сите предности и маани, и по која цена го добивам, и те како би го одбрал Ми6-кава.

А за после ко ќе паднат и ко ќе се стабилизираат цените и на Самсунг С8(пример), тогаш останува да видиме, а вака стартно и со услов да се овие цени, Ми6 FTW!
Имаш право за некои работи, но не ми паѓа на памет да го споредувам S8, ниту S7 со Xiaomi, хардвер како хардвер можеме да го споредуваме, но хардверот сам по себе не го прави телефонот целосен воопшто. Од аспект на софтвер (и како целосно корисничко искуство) е тука воопшто нема споредба помеѓу Samsung и Xiaomi. Ете затоа цената е малку по друга и затоа Samsung е различен од останатите, а не само маркетингот. Затоа што за да имаш нешто да презентираш во маркетингот, треба во основа да имаш квалитетен производ и севкупно пријатно корисничко искуство, а не само да бидеш нечија "бледа копија" по ниска цена. (тоа можеби е ОК во Индија, но за Европа и Америка малку тешко)

6 ноември 2012
2.074
2.235
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro
Имаш право за некои работи, но не ми паѓа на памет да го споредувам S8, ниту S7 со Xiaomi, хардвер како хардвер можеме да го споредуваме, но хардверот сам по себе не го прави телефонот целосен воопшто. Од аспект на софтвер (и како целосно корисничко искуство) е тука воопшто нема споредба помеѓу Samsung и Xiaomi. Ете затоа цената е малку по друга и затоа Samsung е различен од останатите, а не само маркетингот. Затоа што за да имаш нешто да презентираш во маркетингот, треба во основа да имаш квалитетен производ и севкупно пријатно корисничко искуство, а не само да бидеш нечија "бледа копија" по ниска цена. (тоа можеби е ОК во Индија, но за Европа и Америка малку тешко)

Стално самсунг имале најтапа андроид :)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com

Сакаш да кажеш дека Touchwiz е key selling point на самсунг?

Не дека MIUI е виножита и еднорози за гледање ама е по user-friendly за нубови. Сведок е женами која од S4 се префрли на мојот Redmi Note 2. Можда сега се напреднати самсунзите со софтверот, ама кај андроид телефон софтверот не смее да биде feature зад кој стои производителот. Според мене секој андроид телефон треба да може да се кустомизира со ромови и скинови како што сака корисникот. И MIUI на самсунг и Touchwiz на Xiaomi.

Никад не сум сретнал човек што рекол, еееј каков е новиов Touchwiz мора да си купам Самсунг Sx. Тоа е јаболче менталитет.

bajramo

hello world
25 јуни 2008
491
292
Сакаш да кажеш дека Touchwiz е key selling point на самсунг?

Не дека MIUI е виножита и еднорози за гледање ама е по user-friendly за нубови. Сведок е женами која од S4 се префрли на мојот Redmi Note 2. Можда сега се напреднати самсунзите со софтверот, ама кај андроид телефон софтверот не смее да биде feature зад кој стои производителот. Според мене секој андроид телефон треба да може да се кустомизира со ромови и скинови како што сака корисникот. И MIUI на самсунг и Touchwiz на Xiaomi.

Никад не сум сретнал човек што рекол, еееј каков е новиов Touchwiz мора да си купам Самсунг Sx. Тоа е јаболче менталитет.
Ќе се обидам да се изразам поконкретно.

Кога реков дека Samsung има подобар софтвер од Xiaomi мислев на тоа дека Samsung има многу помалку "багови" во однос на Xiaomi.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
дечки, стварно ме нервира, неможам да го средам, неможам кај да го најдам, за да дадам пермисии на некоја апликација, после првото Allow, се појавува Screen overlay detected. кај се исклучува тоа никакво џубре едно веќе ме нервира ќе го фрлам аман веќе, на редми ноут 3 про, миуи 7.4.13 верзија е.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.868
6.019
UNIVERSE
www.miui.mk
дечки, стварно ме нервира, неможам да го средам, неможам кај да го најдам, за да дадам пермисии на некоја апликација, после првото Allow, се појавува Screen overlay detected. кај се исклучува тоа никакво џубре едно веќе ме нервира ќе го фрлам аман веќе, на редми ноут 3 про, миуи 7.4.13 верзија е.
Developer Settings

Sent from my MI 5s

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.868
6.019
UNIVERSE
www.miui.mk
Го барав, го нема ни таму.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
78e8c33b67e7ce28e7cee1a07bc52910.jpg