Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Не кажувам за цените кај нас, зборувам генерално бизнис политика во Светот. Нас не ни одговара доларот оти главна валута ни е еврото, ама верувај за кинезите не влијае цената на производството затоа што одсекогаш тргувале со долари. Цената за репоматеријалот да го произведе тој телефон во Кина е останат ист затоа што таму се прави и чипот таму се склопува и телефонот, може само да е поскапо за европјаните и државите како нашата каде еврото е врзано со се.

Во ситуациајта со Xiaomi мислам дека нема веќе да има конкурентни цени како што беше до сега, едноставно неможе да се носат со пазарот и оваа политика, нов производ, а ништо ново не нуди и едноставно сваќаат дека почнуваат да работат со загуба.

xenon

нуспојава
15 јануари 2011
4.822
12.877
Skopje
wemaxa.com
Репроматеријали од Аpple до Жаомије се исти, т.е. над $250 се вклучено за најскапите телефони вклучително R&D, работна рака за склопување, маркетинг буџет и дистрибутивни трошоци. Над таа сума e профит. Не за џабе Епл и Самсунг се нафатираа последниве години, погледнете само колку имаат заработено. И сега Жаомије сака да ми го продаде истото на мала врата. Па каде е тука бренд имиџот? За баграта Епл или Самсунг ја купува и Шемсије од соседната маса чија меѓуножна мисли дека ако овој може да дае 700Е за телефон може и деците што ќе ги роди да и ги гледа. Тоа Жаомије не го нуди.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
И Шемсије се научи дека секоја шушпа може да има телефон, ама дека треба и мангуп да е малце :) :) Отидоа напред генерацииве.. Сега е времето на папучари.. Хахахаха

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Кај Xiaomi постои само reverse R&D, а тоа кошта 10 инженери од Ченжен-Менжен провинцијата кои ги преселиле во Шангај и им дале станови на 100-ти кат. Значи прав R&D не е само да се осмисли дизајнот и да се вметнат готовите делови во тој дизајн, некој треба да ја измисли технологијата, а тоа Apple, Samsung, LG и ред други компании го прават со години, не за џабе Google ги купи Motorola и Microsoft Nokia.

Е тој R&D кошта многу повеќе од 250 долари по телефони и носи трилиони у профит. Кога Xiaomi ќе има 300 трилиони и ќе потроши 200 трилиони за инженери и купување мали компании тогаш можеме да правиме муабет како нивниот flagship модел на телефон може да се продава по иста цена како Note 4.

19 мај 2011
1.141
1.796
Скопје
Па дајте бре, да не бидеме како бомбиве.. Вистината е една, ама нас вака ни се гледа :D не прави Жаоми-је-Самсунга телефони од компири.. Башка што је хубав как Брет Пит... :cool:
За дизајн има лудило мене црниот ептен ми го прави меракот. Само со таа цена нема да биде конкурентен на другиве, зашто сите знаеме дека конкурентиве ван оператор ќе имаат иста цена со него. Еве пример С6 кога би бил иста цена со со ноте про луѓево ќе го земат с6. Плус како што гледам уште се заглавени на киткат ( зборам за официјален, за цм и итн.. И другите имаат).

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Кај Xiaomi постои само reverse R&D, а тоа кошта 10 инженери од Ченжен-Менжен провинцијата кои ги преселиле во Шангај и им дале станови на 100-ти кат. Значи прав R&D не е само да се осмисли дизајнот и да се вметнат готовите делови во тој дизајн, некој треба да ја измисли технологијата, а тоа Apple, Samsung, LG и ред други компании го прават со години, не за џабе Google ги купи Motorola и Microsoft Nokia.

Е тој R&D кошта многу повеќе од 250 долари по телефони и носи трилиони у профит. Кога Xiaomi ќе има 300 трилиони и ќе потроши 200 трилиони за инженери и купување мали компании тогаш можеме да правиме муабет како нивниот flagship модел на телефон може да се продава по иста цена како Note 4.
Ма вакви експерти нема ни таму :) :)
Оваква анализа важи само за „странските служби“. Само за нив сум видел ваква експретска анализа..

Пошто Самсунг плаќа трилијони, сега сите вие тука ќе им ги исплатите кредитите со по 1000 ЕУР за апарат, да бидете барем фер. Да не се трошат за без везе.. :) :)

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Во овој случај мислам дека не е во цената туку е во репутацијата, Леново некој ги знаеше додека не го купија Thinkpad одделот?

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Ма вакви експерти нема ни таму :) :)
Оваква анализа важи само за „странските служби“. Само за нив сум видел ваква експретска анализа..

Пошто Самсунг плаќа трилијони, сега сите вие тука ќе им ги исплатите кредитите со по 1000 ЕУР за апарат, да бидете барем фер. Да не се трошат за без везе.. :) :)

the_maker искрено ти си типичен продавач и ништо повеќе. Ти слепо веруваш во својот производ па макар тој да е и полн со гомна (не викам дека е баш ова полно со такво нешто), затоа и секогаш на темава се обидуваш дискусијата да ја оттргнеш од анализа и субјективни мислења во техничка поддршка и ништо повеќе.

Тоа не е страшно дури мислам дека во одреден случај тоа е и бенефит, утре да не оди продажабата на ова ќе можеш да продаваш од најдобрите производи од Хербалајф. :)

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Абе види,таа тема е многу опширна, може да дебатираме со саати. Ете ги 1+1 без тим, со позајмен ОС, со нарачка за телефони од трета страна, како ОЕМ, па со smart стратегија им ги искинаа га**њата на сите.. Не е до тоа.. ВО модерниов бизнис е битно да се брз и флексибилен, со проактивни идеи. Спори и троми системи како Самсунг може да одат само на „сила“, со класични методи на продажба.. И со истурање пари ко од кофа.. Е сега, на некој му е убаво да милува маинстрим и конзервативни системи, на некој не.. Но до пред 3 години немаше избор.. Да ти кажам искрено, за ТОП телефон тогаш не се ни помислуваше на Самсунг.. Па сега ти види.. :)

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Абе види,таа тема е многу опширна, може да дебатираме со саати. Ете ги 1+1 без тим, со позајмен ОС, со нарачка за телефони од трета страна, како ОЕМ, па со smart стратегија им ги искинаа га**њата на сите.. Не е до тоа.. ВО модерниов бизнис е битно да се брз и флексибилен, со проактивни идеи. Спори и троми системи како Самсунг може да одат само на „сила“, со класични методи на продажба.. И со истурање пари ко од кофа.. Е сега, на некој му е убаво да милува маинстрим и конзервативни системи, на некој не.. Но до пред 3 години немаше избор.. Да ти кажам искрено, за ТОП телефон тогаш не се ни помислуваше на Самсунг.. Па сега ти види.. :)

http://www.forbes.com/sites/parmyolson/2014/12/15/xiaomi-profit-margins-samsung-china/
Со ова ли ги искинаа сите?

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
the_maker искрено ти си типичен продавач и ништо повеќе. Ти слепо веруваш во својот производ па макар тој да е и полн со гомна (не викам дека е баш ова полно со такво нешто), затоа и секогаш на темава се обидуваш дискусијата да ја оттргнеш од анализа и субјективни мислења во техничка поддршка и ништо повеќе.

Тоа не е страшно дури мислам дека во одреден случај тоа е и бенефит, утре да не оди продажабата на ова ќе можеш да продаваш од најдобрите производи од Хербалајф. :)
:) :) не се секирај за мене, имам 3 бизниси, ова е само шоу програма тука, chill на мозок, и се надевам техничка помош ако на некого му треба. Изгледа на сите им треба едукација по Економија.. Извини, не се однесува на тебе ;)

Може нареден во низата ќе ми биде и it.com.mk? И така им е додатна вредност на групата, па за добра цена ќе се купи. Но, ќе треба герилски да го нападнеме прво, да му ја намалиме цената, да го деградираме, да го оцрниме и да дебатираме за негоава исплатливост. Дури тогаш, може да се размисли сериозно.. Таман да имам со што да се зезам..

17 август 2014
1.867
1.380
Скопје

Solidsnake

hello world
28 декември 2014
463
650
А онака ме интересира според вас колку треба да се продава?
Озбилно мислам...
Претпоставувам луѓето сакаат официјални цени иако шаоми не продаваат уреди во европа. Се е ова експорт импорт а европа си бара пари за даноци.

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Абе не е проблем цената колку што е проблем што

-Ги нема кај оператор - ова е клучно, и самсунг најмногу продава преку оператори.

-поддршка - според xiaomi miui 6 е исто како да сте добиле лолипоп. Сите флегшип телефони добија апдејт, а флегшипот на xiomi сеуште нема добиено. Ако се земе во предвид дека апдејтите не одат преку оператор испаѓа дека xiomi има најлоша подршка.
Но ако не ги споредуваме со самсунг,лг туку со huawei,lenovo тогаш уопште не им е лоша поддршката.

Xiаomi треба да решат,дали ќе играат со големите или ќе го освојуваат истокот.
Ако играат со големите и продаваат уред 600евра тогаш треба да ги понудат своите уреди кај оператори и да понудат одлична поддршка.

Доста беше оф, ајде малце он :) Дали има некаков лик или информација како ќе изгледа 5.0 на Xiaomi, зборам за оваа серија на тел - Ми ноте.
Како ios9 . :D

Последна промена:

Solidsnake

hello world
28 декември 2014
463
650
Што точно добиваш повеќе од оператор па тоа да е услов за било што?

19 мај 2011
1.141
1.796
Скопје
Што точно добиваш повеќе од оператор па тоа да е услов за било што?
Подобра цена за уред, ако си на висока претплата.
Добиваш и каснење на надградби на софтвер :) дур операторот го напуни со блот ромот

17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
-поддршка - според xiaomi miui 6 е исто како да сте добиле лолипоп. Сите флегшип телефони добија апдејт, а флегшипот на xiomi сеуште нема добиено
Како како?
Претпоставувам луѓето сакаат официјални цени иако шаоми не продаваат уреди во европа. Се е ова експорт импорт а европа си бара пари за даноци.
Епа данок,царина, ова она неможе да е исто како у Кина, тоа треба да се разбере...

17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
-поддршка - Ако се земе во предвид дека апдејтите не одат преку оператор испаѓа дека xiomi има најлоша подршка.
Друже, се прават ромови на дневна база а на неделна база искачаат апдејти со нови функционалности додадени, разни фиксови, подобрување на стабилност и слично?
Кој тоа друг го има? Н И К О Ј

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно