Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Купување на странски акции\хартии

budba

read-only
22 септември 2023
2
2
Не најдов оваква тема овдека во скоро време па се решив та прашам пак.

Кој е наједноставниот начин за купување, главно сакам да инвестирам во ETFs како SMP500 и да ми стојат подолг период со надеж дека ќе пораснат ,досега единствен начин што го најдов е преки Wise да ставам и да извадам пари на InteractiveBrokers.

Дали има нешто подобро од ова какви се провизиите и условите ме интересира.

Фала фи однапред.

Solution
Како што пишав во Wise темата. Ова е најдобар начин за купување акции, поготово ако се работи за помали инвестиции, затоа што Interactive Brokers дозволуваат да купуваш фракции од акции и од ETFs.

Од неколку обиди и варијанти што ги направив преку Wise. Најисплатливо е да купиш долари со ЕВРА преку Gpay (Си бираш ова на deposit делот).
За да добиеш $100.00 на Wise треба да депонираш 94.44EUR ($101.04)
Провизијата e 1.04%.

Потоа се поврзува Wise акаунтот директно преку Interactive Brokers и ги префрлаш парите таму. Се плаќа уште $0.39 провизии за овој трансфер што тоталот доаѓа $1.43. Oва трае 1 до 2 дена. :)

Првичната идеја ми беше преку SEPA или Wiretransfer да префрлам пари директно на Interactive Brokers, но таков трансфер кошта...

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.498
3.101
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Така е, ама треба и внимателен да се биде да не излезе после данок да се плаќа после 5 години.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Линк до соопштение на УЈП, одредба од закон со која се пропишува дека за купени, било кои хартии од вредност, доколку ги поседувам најмалку 2 години, немам обврска да платам данок по основ на капитална добивка.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.498
3.101
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Прочепкав најдов. Член 12, став 1, точка 39 од Законот за данок на личен доход:

"Данок на личен доход не се плаќа на капитални добивки остварени од продажба на хартии од вредност и удели издадени од инвестициски фонд доколку имателот ги поседувал за период подолг од две години."
Иако е нејасно дали ова се однесува и на странски хартии од вредност и удели.

TouchIT

lurker
9 јули 2018
901
643
Линк до соопштение на УЈП, одредба од закон со која се пропишува дека за купени, било кои хартии од вредност, доколку ги поседувам најмалку 2 години, немам обврска да платам данок по основ на капитална добивка.

Според член 12 став 1 точка 39-a) од ЗДЛД, данок на личен доход не се плаќа на капитални добивки остварени од продажба на хартии од вредност и удели издадени од инвестициски фонд доколку имателот ги поседувал за период подолг од две години.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.405
1.639
Проблемот со Т212 е што нема начин да се знае дали некоја акција е купена пред или после 2 години.
Размисли вака: 5 години инвестираш редовно, некогаш купуваш 2 акции, некогаш 0.5, некогаш 13 од една иста акција. Кога ќе дојде ред да ги продадеш тие акции, тебе сите овие 15.5 акции ти се на едно “купче“ и не можеш да одлучеш кој "lot" (не ми текнува термин на МК, веројатно “куп“) го продаваш.
На овој начин, ќе треба да се убедуваш и докажуваш со УЈП дека тоа што си го продал е баш ТОЈ lot од пред 3 години, а не овој последниот што си го купил пред 3 месеци.

Додека кај ИБКР овој проблем е многу фино решен со lots. Кога продаваш избираш кој lot сакаш да го продадеш (дел или цел) и на тој начин имаш директна информација дали си ги чувал акциите повеќе од 2 години.

Штета што ИБКР е комплициран за работење и генерално бавен. Со денови чекам да се изврши уплата/исплата.. додека кај Т212 обично се завршува за 1 ден макс.

• ми се допаѓа
Реакции: Ceco

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Ќе си платиш кога ќе вадиш и готово. Многу едноставно.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk
Да прецизираме, под вадење се надевам не мислиш повлекување на профитот на сметка. Според законот секоја продажба на акции се пријавува, дали си во загуба или во добивка, ти таа продажба ја пријавуваш, а плаќаш данок само на добивката.

Вадењето на сметка можеш кога сакаш да го направиш, бидејќи ти веќе имаш документи дека си пријавил и платил, во случај да ти прават проверка.

Flapjack

hello world
26 август 2017
86
171
Да прецизираме, под вадење се надевам не мислиш повлекување на профитот на сметка. Според законот секоја продажба на акции се пријавува, дали си во загуба или во добивка, ти таа продажба ја пријавуваш, а плаќаш данок само на добивката.

Вадењето на сметка можеш кога сакаш да го направиш, бидејќи ти веќе имаш документи дека си пријавил и платил, во случај да ти прават проверка.
Mnogu razlicni informacii se vrtat vo temava. 50% vikaat deka treba da prijavis samo samo od koga ke gi izvadis parite na smetka, a drugata polovina vika deka treba da gi prijavuvas posle sekoja prodazba.

Mene ne mi e logicno da prijavuvam posle sekoja prodazba na akcii, bidejki najveketo trejderi (ne investitori) imaat po 10+ kupuvanja i prodavanja dnevno. Dali toa znaci deka jas treba dnevno da vadam izjavi i da im gi prakam na UJP? Cisto sumjam deka nekoj od UJP ke se zamara i dnevno ke vodi evidencija za sto sum prodal i kupil ako nemam namera da gi izvadam tie pari barem 10 godini.

Bi bilo ubavo da imame eden konkreten odgovor kako i koga se plaka danok.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.498
3.101
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro

Да, како овие што се жалеа за данокот од Ирак и Авганистан. И да е платен таму, треба да пријавиш.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Mnogu razlicni informacii se vrtat vo temava. 50% vikaat deka treba da prijavis samo samo od koga ke gi izvadis parite na smetka, a drugata polovina vika deka treba da gi prijavuvas posle sekoja prodazba.

Mene ne mi e logicno da prijavuvam posle sekoja prodazba na akcii, bidejki najveketo trejderi (ne investitori) imaat po 10+ kupuvanja i prodavanja dnevno. Dali toa znaci deka jas treba dnevno da vadam izjavi i da im gi prakam na UJP? Cisto sumjam deka nekoj od UJP ke se zamara i dnevno ke vodi evidencija za sto sum prodal i kupil ako nemam namera da gi izvadam tie pari barem 10 godini.

Bi bilo ubavo da imame eden konkreten odgovor kako i koga se plaka danok.
Па јас го дадов конкретниот одговор, по закон мораш да ја пријавиш секоја продажба на акции, не зависно дали си остварил профит или не. Ако прчитате некоја страна поназад, имам пишано и дека ова ми е информација од УЈП, се јавив директно таму и ми го кажаа ова.

Слободно јавете се и консултирајте се со нив, поточно од тоа нема да добиете, на форуми знаеме дека се пишува на кој како му одговара.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Imam drugari koi tek sega doznavaat za ova, a trejdaat veke 5+ godini. Sto se desava vo taa situacija koga ima 1000+ neprijaveni prodazbi?
Поима немам искрено, затоа најубаво е пред да се почне со нешто да се запознае човек со сите регулативи.

Flapjack

hello world
26 август 2017
86
171
Поима немам искрено, затоа најубаво е пред да се почне со нешто да се запознае човек со сите регулативи.
Se toa super, ama zakonot za danokov pocna od 2024 ako dobro pamtam. Ne site togas pocnale da trejdaat, nekoi veke podolgo vreme se zanimavaat so toa, zatoa mi nema smisla da mora sekoj trejd da go prijavuvas. Ama kako sto vikas najdobro vo UJP da si prasaat, iako sum siguren deka tie ke bidat poizgubeni od nas tuka.

TouchIT

lurker
9 јули 2018
901
643
Па јас го дадов конкретниот одговор, по закон мораш да ја пријавиш секоја продажба на акции, не зависно дали си остварил профит или не. Ако прчитате некоја страна поназад, имам пишано и дека ова ми е информација од УЈП, се јавив директно таму и ми го кажаа ова.

Слободно јавете се и консултирајте се со нив, поточно од тоа нема да добиете, на форуми знаеме дека се пишува на кој како му одговара.
Јас колку што знам по закон, ја пријавуваш секоја трансакција со која си остварил профит, пример ако си со загуба зошто би ја пријавувал во ујп?

Скриншот од одговорот од ујп 2024 година
IMG_2659.jpeg

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Јас колку што знам по закон, ја пријавуваш секоја трансакција со која си остварил профит, пример ако си со загуба зошто би ја пријавувал во ујп?

Скриншот од одговорот од ујп 2024 година
Погледнете го атачментот 157590
Да но пример ако уплатиш 2000 евра и купиш акции, ги продадеш и изгубиш 100 евра, на сметка повлекуваш 1900 евра. Ако ја имаш пријавено продажбата, имаш доказ дека со тие пари си купил акции, си ги продал и ти останала таа сума од 1900 евра.

Мене ми рекоа да ги пријавувам сите, со тоа што нормално немаш данок на загубата, е сега дали различни вработени даваат различни одговори не знам искрено.

Flapjack

hello world
26 август 2017
86
171
100% sum siguren deka golem del od vrabotenite vo UJP ne znaat tocno kako im raboti ovoj danok. Mozebi samo tie sto se zadolzeni da gi obrabotuvaat ovie izvodi razbiraat tocno kako funkcionira.

Ne mi e jasno sto e razlikata pomegju:
a) Da prijavuvam do UJP sekoj den izvodi od prodazbi (99% sum siguren deka nikoj nema da gi razgleduva istite)
b) Da prijavam ednas samo koga ke gi izvadam parite na MK smetka, so detalni mesecni/godisni izvodi sto gi nudi IBKR

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10

Според член 12 став 1 точка 39-a) од ЗДЛД, данок на личен доход не се плаќа на капитални добивки остварени од продажба на хартии од вредност и удели издадени од инвестициски фонд доколку имателот ги поседувал за период подолг од две години.
Т212 и IBRK се инвестициски фондови ? Кои издаваат акции и удели или се само се брокерски фирми кои само посредуваат при купопродажба на хартии од вредност?

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.405
1.639
@chroot по оваа логика ти шо ја кажуваш:

уплаќам 1000 евра на брокер.

Трејд 1: Купувам акција А за 1000 евра. правам профит 200евра и продавам за 1200 евра. плаќам данок 20 евра за ќарот.
Трејд 2: Купувам акција Б за 1200 евра. губам 1000 евра и продавам за 200 евра. не плаќам ништо.
Трејд 3: Купува акција Ц за 200 евра. правам профит од 800 евра и продавам за 1000 евра. плаќам данок 80 евра.

Повлекувам од брокер на банкарска сметка основните 1000 евра. Нит сум ќар нит сум загуба технички. а сепак имам платено 100 евра во фиктивни даноци за ќар. Каде е ќарот?

Ова што го зборуваш функционира точно така во Америка, каде што брокерите директно се врзани со IRS. Кај нас е многу поедноставно (да не речам поглупо):
Ако исплата минус уплата си во плус - плаќаш 10% на добивката.
Ако си во минус - никому ништа (не добиваш tax credit или слично).

п.с. и јас се консултирав со вработени што работи 30+ години во УЈП и е пред пензија, баш ова вака ми го објасни.

25 ноември 2014
1.531
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
@chroot по оваа логика ти шо ја кажуваш:

уплаќам 1000 евра на брокер.

Трејд 1: Купувам акција А за 1000 евра. правам профит 200евра и продавам за 1200 евра. плаќам данок 20 евра за ќарот.
Трејд 2: Купувам акција Б за 1200 евра. губам 1000 евра и продавам за 200 евра. не плаќам ништо.
Трејд 3: Купува акција Ц за 200 евра. правам профит од 800 евра и продавам за 1000 евра. плаќам данок 80 евра.

Повлекувам од брокер на банкарска сметка основните 1000 евра. Нит сум ќар нит сум загуба технички. а сепак имам платено 100 евра во фиктивни даноци за ќар. Каде е ќарот?

Ова што го зборуваш функционира точно така во Америка, каде што брокерите директно се врзани со IRS. Кај нас е многу поедноставно (да не речам поглупо):
Ако исплата минус уплата си во плус - плаќаш 10% на добивката.
Ако си во минус - никому ништа (не добиваш tax credit или слично).

п.с. и јас се консултирав со вработени што работи 30+ години во УЈП и е пред пензија, баш ова вака ми го објасни.
малку шо нема логика тука е како тука ќе се аплицира законот за држење 2 години??

уплата 1 - 1000е
1 година подоцна
уплата 2 - 1000е
1 година подоцна
исплата 6000е (двете уплати рипнале од х3, харикирам)
ќе платиш 400е данок??? или ќе платиш само 200е ради уплата2?

мора да пишеш од продажба на кои акции е исплатата не може така вкупна (исплата-уплата)/10

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
малку шо нема логика тука е како тука ќе се аплицира законот за држење 2 години??

уплата 1 - 1000е
1 година подоцна
уплата 2 - 1000е
1 година подоцна
исплата 6000е (двете уплати рипнале од х3, харикирам)
ќе платиш 400е данок??? или ќе платиш само 200е ради уплата2?

мора да пишеш од продажба на кои акции е исплатата не може така вкупна (исплата-уплата)/10
Немаш ослободување данок при остварена капитана добивка за држење на хартии од вредност повеќе од 2 години за било какви домашни и странски хартии од вредност со исклучок на :
  • на хартии од вредност и удели издадени од инвестициски фонд доколку имателот ги поседувал за период подолг од две години
  • обврзникот ги стекнал со емисија на хартии од вредност реализирана како иницијална јавна понуда;
  • oбврзникот ги продава хартиите од вредност, кој ги стекнал по основа на наследување или подарок од прв наследен ред, по истекот на две години од денот на стекнувањето од страна на правниот претходник (оставителот или дарувачот);
  • обврзникот ги продава хартиите од вредност кои ги стекнал по пат на денационализација;
  • обврзникот ги продава долгорочните должнички хартии од вредност издадени од државата и долгорочни должнички хартии од вредност издадени од општините, општините во Градот Скопје и градот Скопје.
Во твојот пример, доколку станува збор за странски хартии од вредност (на пример акции купени од Т212 и IBRK), ќе платиш 400 евра. Нема да платиш ништо, само доколку хартиите од вредност си ги стекнал по основ на наследување или подарок од прв наследен ред и истите си ги продал по истекот на две години од денот на стекнувањето.

Jedah

user
6 ноември 2007
1.308
2.284
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Абе сте се запнале за мочани 10% од добивката....
Што прајме со берзата?
20260113_023802.png

До кога ќе крева? :)

Викаат оваа година е година на балонот. Дали ќе се дуе цела 2026 или ќе пукне некаде на есен... Ќе видиме...

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
што побрзо пукне,тоа подобро за новите инвеститори
за старите ако се толку сигурни нека продаваат

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Сите што мислите дека ке пукне, ставите шорт позиции и резервирајте ламбурџини. :D

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.519
1.027
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Ко тетки на средсело на чешма муабетов... Некои даваат валидни и значајни информации, додека другиве научиле некој збор повеќе ко балон, дот ком, Крипто ЕТФ и ги вртат у круг со муабетот само што не "пукнал балонот"...

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв