Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Купување на странски акции\хартии

budba

Intern
22 септември 2023
2
1
Не најдов оваква тема овдека во скоро време па се решив та прашам пак.

Кој е наједноставниот начин за купување, главно сакам да инвестирам во ETFs како SMP500 и да ми стојат подолг период со надеж дека ќе пораснат ,досега единствен начин што го најдов е преки Wise да ставам и да извадам пари на InteractiveBrokers.

Дали има нешто подобро од ова какви се провизиите и условите ме интересира.

Фала фи однапред.

Решение
Како што пишав во Wise темата. Ова е најдобар начин за купување акции, поготово ако се работи за помали инвестиции, затоа што Interactive Brokers дозволуваат да купуваш фракции од акции и од ETFs.

Од неколку обиди и варијанти што ги направив преку Wise. Најисплатливо е да купиш долари со ЕВРА преку Gpay (Си бираш ова на deposit делот).
За да добиеш $100.00 на Wise треба да депонираш 94.44EUR ($101.04)
Провизијата e 1.04%.

Потоа се поврзува Wise акаунтот директно преку Interactive Brokers и ги префрлаш парите таму. Се плаќа уште $0.39 провизии за овој трансфер што тоталот доаѓа $1.43. Oва трае 1 до 2 дена. :)

Првичната идеја ми беше преку SEPA или Wiretransfer да префрлам пари директно на Interactive Brokers, но таков трансфер кошта...

Psycore

Practice makes perfect
12 ноември 2013
946
1.221
Скопје
Како што пишав во Wise темата. Ова е најдобар начин за купување акции, поготово ако се работи за помали инвестиции, затоа што Interactive Brokers дозволуваат да купуваш фракции од акции и од ETFs.

Од неколку обиди и варијанти што ги направив преку Wise. Најисплатливо е да купиш долари со ЕВРА преку Gpay (Си бираш ова на deposit делот).
Провизијата e 1.04%.

Потоа се поврзува Wise акаунтот директно преку Interactive Brokers и ги префрлаш парите таму. Се плаќа уште $0.39 провизии за овој трансфер што тоталот доаѓа $1.43. Oва трае 1 до 2 дена. :)

Првичната идеја ми беше преку SEPA или Wiretransfer да префрлам пари директно на Interactive Brokers, но таков трансфер кошта 1500 денари. Без разлика дали ќе се 100, 1000, 5000еур (има upper лимит и ова). Ако се работи за поголема сума, не е лоша варијанта.

Потоа кога ги имаш парите во Interactive Brokers за купување на секоја берза/фонд има минимални провизии. Секогаш пред да купиш има опција preview да направиш за да ги видиш сите потенцијлани fees.
Ќе постирам неколку трансакции што ги направив во мојoт test run.

Купив 0.2 Apple акција на NASDAQ за $35.3. Провизија $0.35
Купив 0.23 Disney акција на NYSE за $20.0. Провизија $0.15
Купив 0.06 VOO ETF на NYSE за $23.0. Провизија $0.23
Купив 1 VDPG на London Stock Exchange za 23GBP. Провизија 3GBP. Тука уште не знаев за "preview" копчето и го јадев. Така да кога има вакви фиксни провизии, не се исплати мали количини да се купуваат. А, најчесто вакви провизии има кога пазариш на non-US берзи.

Сите овие провизии си ги има тука:

Имаат повеќе апликации. Јас ја користам IBRK GlobalTrader, најмногу е beginner friendly. Слична е на Binance.

Во спротивно од Binance, не можеш кога ќе ти текне да отидеш и да си купиш акции. Си има работни саати на берзата. Преку викенд е затворена. Постои и extended и overnight трејдање ама со дополнителни провизии.

Реферал линк: (нешто добивате и вие, нешто и јас, немам истражувано)
IBKR Referral Invitation

Обичен линк:

Edit: Исплаќаат и дивиденди.
Edit2: Покрај NYSE и NASDAQ има акции од уште 100 берзи од други земји и региони.

Последна промена:
Решение

budba

Intern
22 септември 2023
2
1

Провизијата e 1.04%.

Првичната идеја ми беше преку SEPA или Wiretransfer да префрлам пари директно на Interactive Brokers, но таков трансфер кошта 1500 денари. Без разлика дали ќе се 100, 1000, 5000еур (има upper лимит и ова). Ако се работи за поголема сума, не е лоша варијанта.

Потоа кога ги имаш парите во Interactive Brokers за купување на секоја берза/фонд има минимални провизии. Секогаш пред да купиш има опција preview да направиш за да ги видиш сите потенцијлани fees.
Ќе постирам неколку трансакции што ги направив во мојoт test run.

Купив 0.2 Apple акција на NASDAQ за $35.3. Провизија $0.35
Купив 0.23 Disney акција на NYSE за $20.0. Провизија $0.15
Купив 0.06 VOO ETF на NYSE за $23.0. Провизија $0.23
Купив 1 VDPG на London Stock Exchange za 23GBP. Провизија 3GBP. Тука уште не знаев за "preview" копчето и го јадев. Така да кога има вакви фиксни провизии, не се исплати мали количини да се купуваат. А, најчесто вакви провизии има кога пазариш на non-US берзи.

Сите овие провизии си ги има тука:

Имаат повеќе апликации. Јас ја користам IBRK GlobalTrader, најмногу е beginner friendly. Слична е на Binance.

Во спротивно од Binance, не можеш кога ќе ти текне да отидеш и да си купиш акции. Си има работни саати на берзата. Преку викенд е затворена. Постои и extended и overnight трејдање ама со дополнителни провизии.

Реферал линк: (нешто добивате и вие, нешто и јас, немам истражувано)
IBKR Referral Invitation

Обичен линк:

Edit: Исплаќаат и дивиденди.
Edit2: Покрај NYSE и NASDAQ има акции од уште 100 берзи од други земји и региони.
Прекрасно објаснето фала ти многу јас веќе го истестирав овој начин но имав многу нејасни работи и бев збунет пуштив само 30$ да видам дали ке работи треба уште да отидам до стопанска банка да си отворам доларска сметка бидејки ми дзвонеа пред некој ден.

Апликацијата што ми ја препорача е добра и ми олесна многу бидејќи пред тоа се губев ма веб страната, само не можам да најдам дали има опција да следам исплатени дивиденди или слично нешто или таквата работа ќе мора да се гледа на веб сајтот?

Сепак фала ти за одличното објаснување

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
46.118
Мислења
955.826
Членови
34.517
Огласи