Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

Aowek

user
14 април 2012
1.220
1.182
Или бидејќи повеќето немаат да дадат 1000+ евра за клима
Не си во право мислам дека. Приоритет не им е да дадат 1000+ евра за добра клима. Слушнале виделе од пријатели комшии роднини дека Гри или Вивах имаат, голем дел од луѓето не ги ни интересира како фун инвертер дали модулира ниско и сл. Битно им е да земат некое 'климиче' да грее да не купуваат дрва да се замараат. Многу лесно им се продаде филмот на луѓето дека куќа градена 1987 година може лесно да се грее со инвертер без да се инвестира денар во изолација и прозори.

mIT18

read-only
12 јули 2022
27
27
ама за иПхоне 196ПРОМАКС ќе се најда
Неам иПхоне, иам клима и телефон од 20.000. Толку за сега.
Не си во право мислам дека. Приоритет не им е да дадат 1000+ евра за добра клима. Слушнале виделе од пријатели комшии роднини дека Гри или Вивах имаат, голем дел од луѓето не ги ни интересира како фун инвертер дали модулира ниско и сл. Битно им е да земат некое 'климиче' да грее да не купуваат дрва да се замараат. Многу лесно им се продаде филмот на луѓето дека куќа градена 1987 година може лесно да се грее со инвертер без да се инвестира денар во изолација и прозори.
Тоа дека повеќето не се ни интересираат секако. Но сепак според мене игра улога цената

NikolovskiM

hello world
20 април 2019
161
279
Или бидејќи повеќето немаат да дадат 1000+ евра за клима
Секако, тоа и го мислев со тоа што кажав дека е така веројатно заради нискиот стандард (мали плати, скапи клими).

Ама дури и во таков случај, имаш добри јапонски клими за 45-60к (Mitsubishi HR35, SF35, Mitsubishi Heavy SRK35, Toshiba Seiya, Edge, нешто од Fujitsu исто има), ова збориме за 3.5ка. За споредба, истите од Вивакс или Хаиер се ~35-40к. За 10-15к разлика, по 3000МКД да ти штеди годишно, за 5 години си ја исплатила разликата.

Пак ќе кажам, не дека кинеските се многу полоши, ама како "главна" клима, на подолг рок е поисплатливо да се иде со нешто поквалитетно; и од аспект на издржливост, пари за поправки и сл. и од аспект на заштеда на струја, а овие поефтиниве се подобри за да идат у спална, детска и сл. кајшто би служеле како дополна на главната клима. За таму се можда и подобри од некоја скапа клима пошо нема да работат многу, нема да се оптеретуваат и амортизираат, а со тоа што работат малку, исто така малку ќе трошат и разликата у пари за струја нема да е толку голема за да може да се исплати некој поскап јапонец.

Ја ова зборам по некоја логика, не сум мн релевантен пошо моментално се греам само на една клима, ама еве ако има некој таков сетап, нека сподели искуство :)

8357boki

read-only
18 декември 2021
40
82
Секако, тоа и го мислев со тоа што кажав дека е така веројатно заради нискиот стандард (мали плати, скапи клими).

Ама дури и во таков случај, имаш добри јапонски клими за 45-60к (Mitsubishi HR35, SF35, Mitsubishi Heavy SRK35, Toshiba Seiya, Edge, нешто од Fujitsu исто има), ова збориме за 3.5ка. За споредба, истите од Вивакс или Хаиер се ~35-40к. За 10-15к разлика, по 3000МКД да ти штеди годишно, за 5 години си ја исплатила разликата.

Пак ќе кажам, не дека кинеските се многу полоши, ама како "главна" клима, на подолг рок е поисплатливо да се иде со нешто поквалитетно; и од аспект на издржливост, пари за поправки и сл. и од аспект на заштеда на струја, а овие поефтиниве се подобри за да идат у спална, детска и сл. кајшто би служеле како дополна на главната клима. За таму се можда и подобри од некоја скапа клима пошо нема да работат многу, нема да се оптеретуваат и амортизираат, а со тоа што работат малку, исто така малку ќе трошат и разликата у пари за струја нема да е толку голема за да може да се исплати некој поскап јапонец.

Ја ова зборам по некоја логика, не сум мн релевантен пошо моментално се греам само на една клима, ама еве ако има некој таков сетап, нека сподели искуство :)
Како главна во дневен простор лани монтирав Mits.heavy ind. SRK50ZS, а во спална по потреба догревање со греалка. За ова зимо сакав во спална да поминам со најевтина 2,5ка за да и помага на главната и јуни месец вивакс беа како најевтина понуда со акција од околу 21 000 ден. Се јавив да прашам за гаранција и добив одговор дека е условна од 5 год со обврска секоја година сервисер да контролира и дали 1000/1200 ден за секое доаѓање ( тоа значи 5000/6000 ден плус ). Истиот ден случајно поминав покрај риверсофт и ајде да видам што имат од клими ... за моја среќа имаа двојна акција, редовна + роденденска само тој ден и mitsc.electric HR25 од 39.000 ден беше 34.000 ден. Првично за јапонска ми беа ептен многу 39.000 ден ама со двојнава акција, безусловната гаранција, подобар квалитет и разликата во потрошувачката ме предомислиа за ваква долготрајна приоритетна инвестиција. Повеќе од месец дена како се пушта по потреба, за сега е во ред, тивка, вратата од спалната е отворена и грее према ходникот, пуштена на 24 степени со 2/3 брзина постигнува 23/24 степени и откако ќе ја постигне температурата како што кажа и @fis1976 си работи со 160W. Ќе видиме натаму кога ептен ќе залади како ќе се однесува и троши. Како за споредба греалката со термостат додека е вклучена работи со 1800W.
Мислењето е автоматски споено:

Како мало надополнување: при подигнување на климата за надворешна единица наместо HR25 ми дадоа AP25, му укажав на продавачот дека не е таа ама тој ме убедуваше дека е исто дека е таа...
Се консултирав и со вас тука на форумов да ви го пренесам тоа искуство, монтерот откако ја погледна шемата за поврзување ми рече да си траам и дека ќе ја монтира без никаков проблем :)
Секако не ми беше по план да ја монтирам веднаш туку додека сум на годишен одмор, а и искрено страв ми беше дека нема да работи како што треба па да после има повеќе замарање... и оставив да видам кога ќе забележат дека ја утнале.
AP25 како што се сеќавам беше преку 50 000 денари. После 2 недели ми се јавиа од риверсофт дека погрешиле и дојдоа да си ја земат :)

Последна промена:

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
380
549
AP25 како што се сеќавам беше преку 50 000 денари. После 2 недели ми се јавиа од риверсофт дека погрешиле и дојдоа да си ја земат :)
Па добри се коа веќе им текнало и те пронашле :p
Гарант ја имаат продадено на некој APто за 50к а му ja испорачале твојата надворешна па тој се има побунато....

8357boki

read-only
18 декември 2021
40
82
Па добри се коа веќе им текнало и те пронашле :p
Гарант ја имаат продадено на некој APто за 50к а му ja испорачале твојата надворешна па тој се има побунато....
Како што ми кажаа од главниот магацин е погрешено и така ја доставиле, а на продавачот сите клими му се исти без разлика што се различни серии и ознаки :)

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.299
Скопје
Поминаа 24 часа од вклучувањето и да споделам како помина првиот ден. Сетирана помеѓу 20С и 22С, фан 2, температурата во собата од 21.7С - 22.3С, внатрешната единица тивка, надворешната нечујна внатре.

Потрошувачка за првите 24 часа е 3.5KW односно 24 денари (камо вака да помине цела зима :rolleyes::)). Можеби сеуште не е време и не е паметно да работи 24 часа ама деновиве ќе паѓа температурата така да ќе ја оставам. Другата клима сеуште не е вклучена, во таа соба температурата не е падната под 21.5С.

Пак ќе речам (пошто прва година се грееме со инвертер) се надевам дека ове е "нормално" однесување, ако имате некој свет споделете.

Атачменти

• IMG_20221108_200108.jpg
    IMG_20221108_200108.jpg
    78,3 KB · Прегледи: 51
  • IMG_20221108_200126.jpg
    IMG_20221108_200126.jpg
    77 KB · Прегледи: 51

Riku

lurker
27 ноември 2021
587
257
Климата по втор пат однесене во Паком на поправка поради појавувања на грешка P0 и истите од таму ми велат дека кај ниб грешката не се појавувала и климата била ок. Ги викам да дојдат на лице место да ја монтират несакат со изговор немале они екипи за вакви работи биле само сервис и логистика, јас му кажувам доколку на климата не е ништо поправено тогаш грешката пак ќе се појави и сега незнам што да правам имате некој вакво искуство, имат паком екипи за терен или сакат да ме одкачат.

Aowek

user
14 април 2012
1.220
1.182
Климата по втор пат однесене во Паком на поправка поради појавувања на грешка P0 и истите од таму ми велат дека кај ниб грешката не се појавувала и климата била ок. Ги викам да дојдат на лице место да ја монтират несакат со изговор немале они екипи за вакви работи биле само сервис и логистика, јас му кажувам доколку на климата не е ништо поправено тогаш грешката пак ќе се појави и сега незнам што да правам имате некој вакво искуство, имат паком екипи за терен или сакат да ме одкачат.
Приговор во ДПИ.

supergamer

hello world
1 октомври 2022
166
201
Закани им се со приговор, нека ја монтираат пред тебе нека докажат дека нема грешка. Инаку таа грешка според сервисно упатство мислам дека нешто проблем со напон или електроника беше.
Како и да е барај си исправна клима.

Riku

lurker
27 ноември 2021
587
257
Закани им се со приговор, нека ја монтираат пред тебе нека докажат дека нема грешка. Инаку таа грешка според сервисно упатство мислам дека нешто проблем со напон или електроника беше.
Како и да е барај си исправна клима.
Барав да дојдат на лице место да ја монтират и да видиме како ќе работи,но тој вика дека немат екипи и не вршат монтажи и дека климата ќе ја достават до тој што сум ја купил и дека повеќе нема што да и прават и ако пак правила климата исто тогаш проблемот бил локален а не до нов.
Мислењето е автоматски споено:

Приговор во ДПИ.
Како се прави тоа ја попунуваш онлине пријавата и после тоа?

Blagojce

lurker
26 декември 2007
918
87
Прилеп
Blagojce's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-3570 3.40GHz
Storage
2 TB
RAM
8 GB
Monitor
ASUS 24" LED Full HD
OS
Windows 10
Планирам да земам клима...Според вас кој избор би бил најдобар?

Собата е 32м², нова градба, со блокови и моментално е без фасада, со PVC прозорци. Собата е од јужна страна.
Разгледував некои од овие клими:

TOSHIBA SEIYA NEW RAS-18JEKVG-Е
Daikin FTXF50D
Mitsubishi Heavy Premium SRK50ZS-W
Toshiba SHORAI EDGE RAS-18J2KVSG-E (брат ми ја има оваа, но неговата соба е 16м², ја затоплува собата и моментално потрошувачката паѓа и до ~500W)

Приоритет ми е да ја затоплува собата, но и да биде поекономична.

Не знам дали постои голема разлика помеѓу погоре наведените и следните парапетни единици т.е. дали вреди да се вложи во парапетни единици и како би ладеле на лето тие?

Mitsubishi Heavy Diamond SRF50ZSW2
Toshiba Bi-Flow RAS-B18J2FVG-E

Kolicee

read-only
17 декември 2021
4
1
Дечки здраво
Станува збор за Хајсенс. Летно време си течеше вода од цревото а сега на топлење тече од дупка на надворешната единица и зидот го прави лом. Нормално е тоа или? Мада не ми стои на нормално

Атачменти

• IMG_20221105_134558_edit_707188533907714.jpg
    IMG_20221105_134558_edit_707188533907714.jpg
    2,4 MB · Прегледи: 60

mdeni

senior
24 септември 2012
6.101
6.046
Дечки здраво
Станува збор за Хајсенс. Летно време си течеше вода од цревото а сега на топлење тече од дупка на надворешната единица и зидот го прави лом. Нормално е тоа или? Мада не ми стои на нормално
Ако нема чепурче и црево каде да оди водата? Може и тацна да има исто така за да не замрзнува чепурчето.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.101
6.046
Планирам да земам клима...Според вас кој избор би бил најдобар?

Собата е 32м², нова градба, со блокови и моментално е без фасада, со PVC прозорци. Собата е од јужна страна.
Разгледував некои од овие клими:

TOSHIBA SEIYA NEW RAS-18JEKVG-Е
Daikin FTXF50D
Mitsubishi Heavy Premium SRK50ZS-W
Toshiba SHORAI EDGE RAS-18J2KVSG-E (брат ми ја има оваа, но неговата соба е 16м², ја затоплува собата и моментално потрошувачката паѓа и до ~500W)

Приоритет ми е да ја затоплува собата, но и да биде поекономична.

Не знам дали постои голема разлика помеѓу погоре наведените и следните парапетни единици т.е. дали вреди да се вложи во парапетни единици и како би ладеле на лето тие?

Mitsubishi Heavy Diamond SRF50ZSW2
Toshiba Bi-Flow RAS-B18J2FVG-E
Зошто гледаш 18ки за 32м2? Инаку од тие шораи еџ 18ка, ама да не е многу?

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
380
549
Зошто гледаш 18ки за 32м2? Инаку од тие шораи еџ 18ка, ама да не е многу?
И ја сумњам да е многу.... 18ка не би ставал во простор испод 40м2....
Ај во 32м2 Шораито и ќе тера некако пошо без фасада и изолација.... па само кога е потопло од +15 надвор ќе му работи он-офф....
Ама кај брат му 18ка во 16м2 сигурно работи он-офф 95% од времето.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.101
6.046
И ја сумњам да е многу.... 18ка не би ставал во простор испод 40м2....
Ај во 32м2 Шораито и ќе тера некако пошо без фасада и изолација.... па само кога е потопло од +15 надвор ќе му работи он-офф....
Ама кај брат му 18ка во 16м2 сигурно работи он-офф 95% од времето.
Тошибите имаат обично многу низок минимум, затоа се воздржувам да кажам дали е многу. Шораи еџ 18 е со твин ротари, којзнае дали може да симне на 400в или пак на 300в... Така да, се е релативно. Ако симнува на 300-400в треба да се види.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.168
3.219
Струмица
Toshiba Seiya 3.5KW модулација на 21Ц Фан 3/5:

Атачменти

• Screenshot_20221112-184031.jpg
    Screenshot_20221112-184031.jpg
    368,5 KB · Прегледи: 107
  • Screenshot_20221112-183931.jpg
    Screenshot_20221112-183931.jpg
    114,5 KB · Прегледи: 105

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
515
327
Haier Pearl 5.5KW модулација на 21 степен
Screenshot-20221113-185215-Broad-Link.jpg

Screenshot-20221113-185155-Broad-Link.jpg

Sent from my SM-G998U1 using Tapatalk

dule_

hello world
7 март 2015
264
158
Дечки препорачајте мерач на електрична енергија по можност да можам да пратам на телефон што се случува.

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно