Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

iPhone 7 - Генерална дискусија

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Јас никогаш не би користел Basic мод на амолед, навикнат сум на вибрантни бои, а тој ми делува некако многу... Flat ништо не се истакнува.
Иначе ми5 во Avtomatic Contrast мод на око делува посатуриран од С7 еџ во Adaptiv модот.
Амоледот не се користи бидејќи е најреален, туку бидејќи најмоќно изгледа поготово со црната боја. Нешто што ние корисниците на ИПС панели нема да го видиме. Темно сива не е исто со Црна.
Збориме за технологија која неможе точно да прикаже боја која постои во вистинскиот свет е ? Каде е реалноста во тоа ?
Барем сите што имаат црни телефони знаат дека кога ќе им се прикажува црна боја на дисплејот дека таа боја не е иста со онаа на телефонот, како репер за споредба.
Што го тупиме за прецизност ондак ?
Или таа прецизност не важи ? :)
Како и да е, и ИПС се топ панели, но амоледите се 1-2 скалила погоре.

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Тие вибрант бои, т.е. цртан филм бои, извини ама не се воопшто реални, туку се selling point. Може да ти се допаѓаат, се е тоа ок, но реалност и квалитет не се.

Што се однесува до црната боја - да тоа е единствената (голема) предност на Амолед во моментов. Штета што светот не е составен само од црната боја, иначе ќе имавме можеби други резултати. Човековото око разликува околу 10 милиони бои, а ти си се фатил за единствената која е на крајот на тој спектар, а другите 9.99???

Значи се е во ред, добри се панелите, ама имаат малце простор за подобрување, а никој од вас не сака да го признае тоа, затоа што биле вибрантни боите (што год значи овој непостоечки збор во македонски јазик).

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Последна промена:

voah

Баниран/a
5 септември 2014
626
521
Признавам во право биле некои тука на форумот дека С7 го решил проблемот со релоадот...

Т.е кај нивниот телефон е решен :)
4гб Рам ... ц ц ц

Sent from my iPhone using Tapatalk

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Тие вибрант бои, т.е. цртан филм бои, извини ама не се воопшто реални, туку се selling point. Може да ти се допаѓаат, се е тоа ок, но реалност и квалитет не се.

Од таму и доаѓаат мислењата „пошто не се разбирам ќе му верувам на оној што се разбира„... многу мислат дека Apple „се разбира“ и тоа е тоа.

Кој разбере разбере.

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB

Што се однесува до црната боја - да тоа е единствената (голема) предност на Амолед во моментов. Штета што светот не е составен само од црната боја, иначе ќе имавме можеби други резултати. Човековото око разликува околу 10 милиони бои, а ти си се фатил за единствената која е на крајот на тој спектар, а другите 9.99???

Значи се е во ред, добри се панелите, ама имаат малце простор за подобрување, а никој од вас не сака да го признае тоа, затоа што биле вибрантни боите (што год значи овој непостоечки збор во македонски јазик).
Се што постои во светот, буквално се, без исклучок може да се подобри, и тоа подобрување ќе оди до бесконечност, нема крај.
Секој кој го тврди спротивното.... :)
Поимот вибрантни бои, ми е малце погрешен бидејќи вибрантност не постои во дисплеи туку е алтернативна алатка во фотографијата која ги истакнува оние бои во фотографија/видео кои не се истакнати доволно, а тие што се доволни, не ги пипка.
Ама ми се виде како поубав збор од сатурација, кој звучи многу лошо асоцира на нешто претерано.
Кога збориш за амолед, за кој збориш ? с3/с4?
Новите амоледи не се исти.
Пример ноте 3, е баш таков како што велиш, пресатуриран, до степен дури и мене ми делува малце лошо. Кога го сменив за ноте 4, па тој ми делуваше доста помалку сатуриран, онака речиси како да не е АМОЛЕД, дури и ми фалеше малце сатурираноста на ноте 3 која реално беше претерана, но се навикнав на понесатурираниот приказ.
Така да, не е битно што мислат Displaymate, битно е што е попријатно, поубаво на око.
И џанкфудот не е добар, али гледам кога се збирате на GSM, не јадете здрава храна-зеленчук, туку разноразни месишта на скара кои се генерално штетни за организмот, холестерол,канцер ( изгорениот дел од месото). И сега, за здравјето не е битно... не е битно што велат Нутриционистите, амааа Дисплејмејт велат дека боите биле малку попрецизни на Ајфон 7ца, што ниту некој ќе има бенефит од тоа ниту ништо, а на око што е подобар амоледот... не се важи.
Нели звучи малце ... дволично ? :)

voah

Баниран/a
5 септември 2014
626
521
Колку што ме држи сеќањето овие погорните членови имаат објавено ЛИНК од ДисплејМате за најдобар дисплеј кога пишеа за С7 и Ноте 7 или се лажам...
Стар сум може не ме држе сеќавањето... :)
Убаво кажа крале сакате да објавите тоа што ви одговара или Вистината?
И дисплеј Мате го цените само кога го фале Самсунг...
Исто и Анандтеч?
Сакате да споредувате с7 со 6с во дисплеи но не и со И7...

Уствари да најдобар е Амоледот...

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
krale иако со добро технички подкован, од ова што го пишуваш за дисплеи испаѓа дека истите не ти се посилна страна, заради тоа што било кој што ќе тврди дека прецизност под Δ <2 има реален бенефит, и да се натегаме за прецизноста под тоа е рамно на лудост. Дури и јас што сум ХАРДКОР дисплеј фанатик, не се замарам за било што под тоа, и е ИРЕЛЕВАТНО, мојот стар профи монитор, NEC 2490, кој беше хардверски калбириран, и 8 битен панел уште во 2008 година, кога 99% од брендовите фураа џанк тн панели, постигнуваше Δ <1 после хардверска калибрација на интерниот лут на истиот. истиот дисплеј беше наменет за критична професионална работа, и чинеше 1200 евра + заедно со spectraview калибраторот кој доаѓаше во пакет.

Еве го резултатот од истата клибрација, Δ < 0.6

20e049fe04194468a6578be484413eb8

Е сега, дисплеите, на мобилни - кои се користат за мулти-медиа, ти сакаш да ми кажеш дека имаат БИЛО каков бенефит да прикажуваат нешто што нити јас нити ти можеме да го воочиме, дури и за работа у печатница ова е оверкил! ова ти го кажувам од прва рака, а воедно делта е УЛТИМАТИВНА мерка глобално прифатена и употребена за мерење на калибрацијата на одреден дисплеј, самите калибратори ги користат тие параметри и мерни единици при тестирање и подесување на еден панел, (во печатници на пример) не некаков си jncd или како и да ја спомна мерната единица која се користи САМО од display mate, значи ок се, гледам дека дечкото има знаење нема збор, ама зошто да се измислува топла вода наместо нешто кое цела индустрија го користи како спроедба?

БТЊ не ги оспорувам нивните резултати, него мерната единица која е уфрлена наместо стандардните мерења.

Ова ти е како наместо латенција на фрејм, и фрејм, некој да избаци мерна единица, чуство на фремови.....дрн дрн јариња.

Последна промена:

Aster MK

hello world
27 јули 2015
330
339
https://en.wikipedia.org/wiki/Choice-supportive_bias

Премногу има од ова во оваа дискусија. Претежно на Apple страната.

Инаку муабетот за волуменот е крајно смешен. Споредбата на IPS со AMOLED е исто смешна. Калибрација настрана (која е целосно софтверски атрибут и може да се промени со доволно чепкање) кој е подобар екран се гледа од авион.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
https://en.wikipedia.org/wiki/Choice-supportive_bias

Премногу има од ова во оваа дискусија. Претежно на Apple страната.

Инаку муабетот за волуменот е крајно смешен. Споредбата на IPS со AMOLED е исто смешна. Калибрација настрана (која е целосно софтверски атрибут и може да се промени со доволно чепкање) кој е подобар екран се гледа од авион.
сега ти следува „предавање“ од страна на извесни личности на тематиката од линкот како тоа се непристрасни, како она шо го тврдат е абсолутната вистина...

за 3 ... 2 ... 1 ...

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Keyboard
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Признавам во право биле некои тука на форумот дека С7 го решил проблемот со релоадот...

Т.е кај нивниот телефон е решен :)
4гб Рам ... ц ц ц

11:40 :)
И ипхонот некако како да релоадира.....
Зошто му се 3 гб кога пак релоадира ?
И сега, што правиме ?

voah

Баниран/a
5 септември 2014
626
521
11:40 :)
И ипхонот некако како да релоадира.....
Зошто му се 3 гб кога пак релоадира ?
И сега, што правиме ?
Точно кај ајфонот се јави еден релоад затоа што иос 10 не е сеуште досреден...
Тоа истото на 6с плус го нема со 2 гб и 9.3.5.
После 1 месец и тоа ќе го нема...
Кај С7 скоро сите и сега...нели среден е после 10 апдејти ?
Нели тоа е Минато кај С7?
Не си се запрашал како "најдобриот" андроид уред со 4гб рам штуца цело време..
Кликаш на апликација има каснење на реакција од 1-2 сек исто и при исклучување...
Мултитаскингот исто како да вика што сака овој пак од Ваа апликација ... :)
Работи како да е товарен со 200кг железо.
Само слеп човек неможе да виде како телефонот се МАЧЕ...
Тоа не го забележуваш или му најдовте една маана на ајфонот не гледајќи ги 100 на конкурентот...
И тоа е реална дебата?
Респект тогаш...

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus z97-A
Storage
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Точно кај ајфонот се јави еден релоад затоа што иос 10 не е сеуште досреден...
Тоа истото на 6с плус го нема со 2 гб и 9.3.5.
После 1 месец и тоа ќе го нема...
Кај С7 скоро сите и сега...нели среден е после 10 апдејти ?
Нели тоа е Минато кај С7?
Кликаш на апликација има каснење на реакција од 1-2 сек исто и при исклучување...
Мултитаскингот исто како да вика што сака овој пак од Ваа апликација ... :)
Тоа не го забележуваш или му најдовте една маана на ајфонот не гледајќи ги 100 на конкурентот...
И тоа е реална дебата?
Респект тогаш...

Овие тестови ја покажуваат само максималната можност на уредите.
Факт е дека ајфонот е побрз и подобар во мултитаскингот тоа неможе да се негира.
Мене лично ова не ми е битно воопшто, бидејќи не играм игри, и не ги чувам во мултитаскинг поготово. Така да не е баш real life тест.
Таков тест е со користење на нормални day to day апликации.
Е сега на некого ако му е многу важно да има игри во позадина, тоа е тоа, ајфон ќе си земе.
Но и тој ќе релоадира, ако последната игра/апликација ја упалил рецимо сабајле, и вечерта сака пак.
Исто како што и твојот 6S+ релоадираше нешта што си ги уклучил сабајлето, а ти ги повика поручекта, што е јасно и нормално, системот мисли дека не ти треба и ја кине одма. Така да има варијабли тука, не дека ајфонот 100% загарантирано во ниедна ситуација не релоадира, ни игри ни ништо.
Јас би сменил малце со Ајфон, ми здосади више андроид, сакам промена малце, да видиме како ќе се вклопам во Ејпл светот. :)

voah

Баниран/a
5 септември 2014
626
521
Овие тестови ја покажуваат само максималната можност на уредите.
Факт е дека ајфонот е побрз и подобар во мултитаскингот тоа неможе да се негира.
Мене лично ова не ми е битно воопшто, бидејќи не играм игри, и не ги чувам во мултитаскинг поготово. Така да не е баш real life тест.
Таков тест е со користење на нормални day to day апликации.
Е сега на некого ако му е многу важно да има игри во позадина, тоа е тоа, ајфон ќе си земе.
Но и тој ќе релоадира, ако последната игра/апликација ја упалил рецимо сабајле, и вечерта сака пак.
Исто како што и твојот 6S+ релоадираше нешта што си ги уклучил сабајлето, а ти ги повика поручекта, што е јасно и нормално, системот мисли дека не ти треба и ја кине одма. Така да има варијабли тука, не дека ајфонот 100% загарантирано во ниедна ситуација не релоадира, ни игри ни ништо.
Јас би сменил малце со Ајфон, ми здосади више андроид, сакам промена малце, да видиме како ќе се вклопам во Ејпл светот. :)
Ок е тоа што сакаш да смениш но земи нешто соодветно од Ајфон како што е 6с плус барем...
Сите релоадираат кога нешто е уклучено сабајлето или од вчера...
Но погледни ги можностите прво на едниот и другиот кога не се работи за апликација од некња...
Едниот со 4 другиот со 2гб рам...

И да резимираме С7 сеуште не го решил мултитаскингот?
Ами нели бе ... хахаха
Браво...

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731

И тоа е реална дебата?
Респект тогаш...

Со вакви муабети бараш реална дебата?

Oh the irony..

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731
Да...
Ако не земеш во обзир што се пишело претходно!!!
И што е тука нереално?

Прочитај го болдираното погоре. А ако мислиш дека тоа е реално, тогаш имаш проблем со перцепција на реалноста..
Телефонот каснел на отварање апликации 1-2 секунди.. Реалност..

voah

Баниран/a
5 септември 2014
626
521
Прочитај го болдираното погоре. А ако мислиш дека тоа е реално, тогаш имаш проблем со перцепција на реалноста..
Телефонот каснел на отварање апликации 1-2 секунди.. Реалност..
Хахах ок Цаки
Ај погледни како се стартуваат поголемите апликации како игрите...
Погледни кога се повикуваат од мултитаскинг како реагира итн...
Ако тоа не можеш ти да го видиш тогаш проблемот со перцепцијата не е кај мене...

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731
Хахах ок Цаки
Ај погледни како се стартуваат поголемите апликации како игрите...
Погледни кога се повикуваат од мултитаскинг како реагира итн...
Ако тоа не можеш ти да го видиш тогаш проблемот со перцепцијата не е кај мене...

Купив S7 Edge и баш гледам како сецка, штуца цело време и касни по 1-2 секунди на секоја можна апликација..
Баш се мачи :)

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Купив S7 Edge и баш гледам како сецка, штуца цело време и касни по 1-2 секунди на секоја можна апликација..
Баш се мачи :)

Teмава виде за што е?

krale иако со добро технички подкован, од ова што го пишуваш за дисплеи испаѓа дека истите не ти се посилна страна, заради тоа што било кој што ќе тврди дека прецизност под Δ <2 има реален бенефит, и да се натегаме за прецизноста под тоа е рамно на лудост. Дури и јас што сум ХАРДКОР дисплеј фанатик, не се замарам за било што под тоа, и е ИРЕЛЕВАТНО, мојот стар профи монитор, NEC 2490, кој беше хардверски калбириран, и 8 битен панел уште во 2008 година, кога 99% од брендовите фураа џанк тн панели, постигнуваше Δ <1 после хардверска калибрација на интерниот лут на истиот. истиот дисплеј беше наменет за критична професионална работа, и чинеше 1200 евра + заедно со spectraview калибраторот кој доаѓаше во пакет.

Еве го резултатот од истата клибрација, Δ < 0.6

20e049fe04194468a6578be484413eb8

Е сега, дисплеите, на мобилни - кои се користат за мулти-медиа, ти сакаш да ми кажеш дека имаат БИЛО каков бенефит да прикажуваат нешто што нити јас нити ти можеме да го воочиме, дури и за работа у печатница ова е оверкил! ова ти го кажувам од прва рака, а воедно делта е УЛТИМАТИВНА мерка глобално прифатена и употребена за мерење на калибрацијата на одреден дисплеј, самите калибратори ги користат тие параметри и мерни единици при тестирање и подесување на еден панел, (во печатници на пример) не некаков си jncd или како и да ја спомна мерната единица која се користи САМО од display mate, значи ок се, гледам дека дечкото има знаење нема збор, ама зошто да се измислува топла вода наместо нешто кое цела индустрија го користи како спроедба?

БТЊ не ги оспорувам нивните резултати, него мерната единица која е уфрлена наместо стандардните мерења.

Ова ти е како наместо латенција на фрејм, и фрејм, некој да избаци мерна единица, чуство на фремови.....дрн дрн јариња.

@psyside јас не спорам за квалитетот на АМОЛЕД воопшто! Само кога нешто е добро треба да се каже така.

Инаку искрено, не сум запознаен со ова што го тврдиш до каде оди препознавањето - но сепак ми останува мистерија зошто тоа би ти било тотално прифатливо, а за ретина (што е многу повеќе докажано од ова) неприфатливо.

Во секој случај, нема веќе поента, исцрпена е дискусијата. Немам ново што да кажам, а претпоставувам ни да чујам.

• ми се допаѓа
Реакции: voah

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Предлагам да се заклучи и оваа тема со следниве тези кои се докажани и проверени на претходнава дискусија.
1. ипохоне е најдобар уред - генерално
2. ипхоне е најбрз
3. ипхоне има најдобар екран
4. ипхоне има најдобар оперативен
АКо сте во можност купете го задолжително.
Андроид е за чепкала и сиромашни кои не се разбираат многу од технологија но имаат желба да си играат, што би рекле академски образованите за ентузијасти.

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно