Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Интервју со Марко Чаласан за CNET.com

Статус
Затворена за нови мислења.

Street h4ck3r

hello world
11 мај 2009
181
8
Сите ке бевме вакви на 9 години да имавме мајка и татко информатичари... Иначе сепак браво за детето...

mickeymkd

hello world
7 јануари 2009
419
79
Немам ништо против детево али она на крај "I want to live in America because there are the highest technologies."......па дури и акцентот го извежбал.

Elektrikz

hello world
21 септември 2008
473
12
Велес - Скопје
Абе кој информатичар на 9 години...децата на 9 години играат криенка,фудбал,баскет на маало...не зимаат сертификати од Мајкрософт.
Јас стварно неговите родители не ги разбирам....што ќе се случи ако на 18години му текне дека информатиката не е за него,туку он сака да стане доктор??? Океј е да го притискаат да оди на информатика бидејќи и тие се таму,секојдневно се случува тоа...ама не на 9 години.
Баш ме интересира дали знае да седне и да направи онака најбош-кафе-трач муабет (за неговите години се разбира)...за што било.

James

hello world
8 јули 2008
336
13
Абе кој информатичар на 9 години...децата на 9 години играат криенка,фудбал,баскет на маало...не зимаат сертификати од Мајкрософт.
Играа некогаш денеска не, 9 години дури и многу се. Да ти кажам мене што ме најде, бев на гости кај братучед и го гледам внук ми на лап топ и си викам абе игра некоја флеш игрица идам таму и малиот ни едно ни две АБЕ ТИ ИМАШ ФБ ДА МИ БИДЕШ КОМШИЈА НА ФАРМА??? :zbunet3:
Децата денес криенката ја сметаат за праисториска игра која ја играле децата кои не знаеле што е тоа компјутер.

Elektrikz

hello world
21 септември 2008
473
12
Велес - Скопје
Играа некогаш денеска не, 9 години дури и многу се. Да ти кажам мене што ме најде, бев на гости кај братучед и го гледам внук ми на лап топ и си викам абе игра некоја флеш игрица идам таму и малиот ни едно ни две АБЕ ТИ ИМАШ ФБ ДА МИ БИДЕШ КОМШИЈА НА ФАРМА??? :zbunet3:
Децата денес криенката ја сметаат за праисториска игра која ја играле децата кои не знаеле што е тоа компјутер.

James, се слагам за тоа. И јас (19год. сум...) растев со Супер Марио,CS (онаа македонската) и Warcraft 3.И за моите врсници компјутерите беа секојдневие...но социјализацијата е најважна кај човекот односно на неговиот развој како човек. Шо човек ќе биде од него ако седи само пред компјутер? Компјутерите ќе му бидат по-природно друштво одколку луѓето. + која услуга му ја прави владата што му дозволува да не оди нашколо? според мене тотален промашај е тоа...тој наместо да оди да стекнува познанства тој ќе седи пред ПЦ. првата љубов - CPU,матична? :ua:

Street h4ck3r

hello world
11 мај 2009
181
8
James, се слагам за тоа. И јас (19год. сум...) растев со Супер Марио,CS (онаа македонската) и Warcraft 3.И за моите врсници компјутерите беа секојдневие...но социјализацијата е најважна кај човекот односно на неговиот развој како човек. Шо човек ќе биде од него ако седи само пред компјутер? Компјутерите ќе му бидат по-природно друштво одколку луѓето. + која услуга му ја прави владата што му дозволува да не оди нашколо? според мене тотален промашај е тоа...тој наместо да оди да стекнува познанства тој ќе седи пред ПЦ. првата љубов - CPU,матична? :ua:
Се сложувам .... Како ќе живеат младиве сега? Во виртуелен свет?Епа тоа е голема грешка... Никој никогаш нема да му помогне преку компјутер, туку другарите од реалниот живот....ДРУГАРИТЕ ОСТАНУВААТ И ИГРИТЕ ПОМИНАТИ СО НИВ НЕ СЕ ЗАБОРАВААТ....

ac1d

hello world
24 септември 2008
410
14
Чекај, чекај стој малце .... ова првпат го слушам и ми нема никаква логика под кој разлог е ослободен од школо ? :zbunet3:

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.876
34.177
roka.mk
Живееме во 21век....век на hi-tech и опкружени сме со тоа...сакале или нејќеле мораме да се привикнуваме на тој „модерен“ живот.Децата не се криви воопшто се родени во такво време...и мораат да се прилагодуваат кон тие услови за преживување,ако за нас играњето жмурка или фурдабал било начина на развој и социализирање сеа тие работи се поинакви.
Прилагоди се и бори со со опшеството за да ПРЕЖИВЕЕШ.

П.С плус демократско опшество секој сам си одлучува дали ќе игра фудбал,ќе биде доктор и ќе седи цел ден пред компјутери...мислам дека тука немате право да го коментирате животот на детето туку само да го подржите...али сепак различни луѓе различни ставови....само напред.....:)

Elektrikz

hello world
21 септември 2008
473
12
Велес - Скопје
Живееме во 21век....век на hi-tech и опкружени сме со тоа...сакале или нејќеле мораме да се привикнуваме на тој „модерен“ живот.Децата не се криви воопшто се родени во такво време...и мораат да се прилагодуваат кон тие услови за преживување,ако за нас играњето жмурка или фурдабал било начина на развој и социализирање сеа тие работи се поинакви.
Прилагоди се и бори со со опшеството за да ПРЕЖИВЕЕШ.

П.С плус демократско опшество секој сам си одлучува дали ќе игра фудбал,ќе биде доктор и ќе седи цел ден пред компјутери...мислам дека тука немате право да го коментирате животот на детето туку само да го подржите...али сепак различни луѓе различни ставови....само напред.....:)
ОфТопик:
Нема збор за тоа,дека секој си одбира како ќе живее.Тотално си во право. Ние само ги изнесуваме нашите ставови тука. :)

Commie

poweruser
27 октомври 2007
4.722
221
www.foxmediahouse.com
Држи се до темата народе не до социјалниот живот на Марко. Според него тој си има нормален социјален живот. Сите наредни мислења поврзани со социјалниот живот и дали он има девојка (на 9 години алал и вера на младинава ако стигнала до тоа ниво).
Повторувам СИТЕ НАРЕДНИ МИСЛЕЊА НЕПОВРЗАНИ СО ТЕМАТА ЌЕ БИДАТ ИЗБРИШАНИ!

kimi makedonski

hello world
19 август 2009
440
14
Според мене уште е рано за да се зборува дали ќе биде или не нешто од него. За неговите години тој е секако понапреден иако тешко дека има дете кое денес не се разбира во компјутери. Сигурно е и дека има зад себе и родители кои го усмеруваат. Генерално има големи шанси за успех. Но никогаш незнаеме што носи иднината па и не би требало толку предвреме да се истрчуваме со заклучоци. Мене многу би ми било драго доколку после неколку години слушнам дека тој успеал да стане добар ИТ инжињер но и дека успеал да се изгради како личност.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.127
14.268
Моето мислење е дека општеството денес е многу сурово. Ова пред се доаѓа од енормното раслојување (класно, финансико или како уште сакате) и специјализацијата во сите области, а на врвот од сето тоа е глобализацијата.

Во вакви услови, доколку човек не се родил под среќна ѕвезда па да се погоди вујко му да е „владика“, што е чиста реткост се разбира, најдобро е да се зграпчат сите можности и да се обезбеди прогрес во кариера, кој напоредно ќе значи „moo money“ што е клучот на среќата во животот. Поинаку е само во делата на Толстој и нему сродните автори.

Секогаш за да се дојде до тоа по природен пат, потребно е сплет на околности односно среќа и вистински насоки, поддршка, информации и сл. но и откажување од одредени работи во животот.

Моето мислење е дека детето има можност која е единствена на овие простори од многу аспекти и неговите родители решиле да му овозможат да ја искористи. Доволно е само да го земеме медиумското покривање и славата која ја достигна со неговата возраст. Доколку го продолжи патот пред него ќе се отвараат низа можности за „moo money“ со што во иднина ќе има можност да биде високо респектиран и ситуиран што со себе носи раскош и социјализација до немајкаде. Време за социјализација има секогаш. Ама кога човек е во долните слоеви на општеството иако е на време во тој поглед односно развој сепак неговите хоризонти за таа социјализација се многу лимитирани.

Мислам дека имам предност во однос на повеќето од вас зашто говорам како родител па можеби малку поинаку можам да го разберам значењето на отворањето на алтернативи и можности за вашите деца во животот.

loverboy

hello world
6 февруари 2008
147
11
Мислам дека малку се измешани работите. Навистина не знам какво и колку знаење треба за да се добие еден сертификат од Мајкрософт, да бидам искрен не ме ни интересира. Детето совладало некоја технологија како работа со Windows и ги знае неговите финти. Ок. Што има толку фасцинантно тука? Навистина, детето има 9 години и постигнало на негова возраст нешто што за 9-годишници е нетипично. Детето има талент, не го негирам тоа, ама и родители кои му обезбедиле се и сакаат преку него да остварат нешто што тие не оствариле во животот. Жал ми е, но вистината боли.

Вака, можеби некои ќе ме сфатат погрешно, навистина е тешко да се изразам, но ќе се обидам.

Приказната за Марко не ми е некоја фасцинантна приказна, само затоа што доказ дека е навистина талент може да покаже само ако знае да работи со логиката, не со технологиите. Технологиите служат како помошно средство. Талент во нашава област ИТ се покажува ако знаеш да решаваш проблеми, во прв ред, како основни проблеми со кои мора да се запознае секој инженер се проблемите од областа на програмирањето, алгоритамските проблеми. Навистина извинете ако ги форсирам алгоритмите и структурите на податоци како јадро околу кое се базира "инженерското" во секој ИТ инженер, но џабе ти е и да познаваш илјада технологии, ако не знаеш да размислуваш во насока како да се реши некој проблем најоптимално, најефикасно, најдобро. Не велам дека Microsoft дипломата и знаењето што тоа го има не овозможуваат дел од ова, но тие проблеми не би ги сместил во некоја посериозна problem-solving категорија.

Ќе ви кажам пример за еден голем талент на кој му симнувам капа. Ако сте заинтересирани и имате истражувачки дух побарајте за Henadzi Karatkevich. Ова дете има 14 години и е од Белорусија. На Интернационалните Олимпијади по Информатика има освоено се и слободно можам да кажам најуспешниот воопшто во историјата на натпреварувањата од областа на информатиката. Детето нема Microsoft сертификат, а не верувам ни дека има некој друг сертификат од областа на некои "технологии". Само го користи талентот во главата и решава многу тешки проблеми.

Извинете уште еднаш за оф топик коментаров, но ме провоцира секоја информација поврзана со детето. Посебно ме разочара ова http://1.com.mk/
Нека им служи на честа на родителите. Број 1.

Zeratul

hello world
30 ноември 2008
242
29
@ Loverboy...

Ауу, колку hate... Шефе, олади малку, да собереш толку нервоза за 9 годишно дете, кое викаш дека воопшто не го цениш, не е во ред.

Само малку ќе се навратам на твојот пост... Доколку Марко на 14 го постигне тоа што го постигнало ‘твојот‘ Хенаџи Караткевич, би ги повлекол твоиве зборови? Не верувам...

Детето има талент, не го негирам тоа, ама и родители кои му обезбедиле се и сакаат преку него да остварат нешто што тие не оствариле во животот. Жал ми е, но вистината боли.

Хм, каква генерализација... Ти ги познаваш луѓево лично? Или даваш мислење од лично искуство?

Приказната за Марко не ми е некоја фасцинантна приказна, само затоа што доказ дека е навистина талент може да покаже само ако знае да работи со логиката, не со технологиите. Технологиите служат како помошно средство. Талент во нашава област ИТ се покажува ако знаеш да решаваш проблеми, во прв ред, како основни проблеми со кои мора да се запознае секој инженер се проблемите од областа на програмирањето, алгоритамските проблеми. Навистина извинете ако ги форсирам алгоритмите и структурите на податоци како јадро околу кое се базира "инженерското" во секој ИТ инженер, но џабе ти е и да познаваш илјада технологии, ако не знаеш да размислуваш во насока како да се реши некој проблем најоптимално, најефикасно, најдобро. Не велам дека Microsoft дипломата и знаењето што тоа го има не овозможуваат дел од ова, но тие проблеми не би ги сместил во некоја посериозна problem-solving категорија.

Иако има вистина во ова, не би се сложил комплетно. Според тебе, малиот нема појма што клика, бидејќи научил се напамет? Или сите ИТ инжинери кои не работат со програмирање или алгоритми се втор ред зад тие што работат со тоа? Баби и жаби... Технологиите се помошни алатки, ама не се работи овде само за користење на технологии, туку комплетно инсталирање, одржавање, troubleshooting и што уште не...

Дека малиот има постигнато многу за негови години, има. Колку ќе постигне во животот, ќе видиме. Нема вистинска причина да го намалуваме неговото постигнување со споредување со ‘нормални‘ деца (define normal) или со возрасни, или ш.б.б. к.б.б.

Поздрав.

feit

lurker
12 февруари 2009
684
44
Да не должам многу запишете го некаде името на детето и после 10 години вметнете го неговото име во пребарувачите, па ќе видиме што ќе биде со него. Сега за сега само празни муабети

zlochko

hello world
23 мај 2008
140
7
www.linkedin.com
Дечки оладете малце.

1. Малиот има 9 години. Земал certified professional и по се изгледа најмлад во светот земал MS systems engineer. Ало - детето има 9 години. Така што оладете малце и одете да го земете сертификатот и да научите како се користи алатката... :LOL:
2. Некаде горе прочитав од некој 19 годишен дека децава сега немаат игри. Хех... јас имам 31 година. Истото можев и го велев за вас сега 19 годишните кога како копиљаци кисневте на mIRC или у некоја играчница. А тек да знаете татко ми што велеше за мојата генерација... и игрите што тие ги имале.... а тек скопското корзо. ;)
Сакам да ви кажам: свое време - свое бреме. Секоја генерација си има работи кои се ин, или не се толку ин. Не се секирајте за социјалниот живот на Марко. Доколку навистина продолжи по патот по кој што тргнал, ќе има пред него многу пријателства, многу реални познанства и многу повеќе жени него за било кој од вас тука (не се вклучив себеси, оти мене времето малце ми помина за тие работи ;))
3. Горе некој пиша... што ако на 18 години свати дека сака у ствари да биде доктор. Хех... Да ти кажам пријателе една работа. Доколку малиов навистина на 18 посака да биде доктор и употреби само половина од трудот што сега го употребува - ќа трчаш кај него да те лечи. :)
4. На 9 години малиот збори потечно англиски од многумина тука на форумов.
5. Вели... сака да иде у САД, оти таму е врвната технологија и некој се изиритира од таа изјава. А што? Да не во заблуда во врска со САД малиот случајно? :)
6. Тоа што го напишав на твитер, ќе го пишам и тука. Детенцето е екстремно слатко! Му посакувам сите желби да му се исполнат, а најпрвин таа за заминувањето. Кога би читал, мојот совет до него би бил - не се ограничувај Марко само на Microsoft. Ништо повеќе. :)

TheDarkHacker

Баниран/a
16 мај 2009
285
17
Па и ја не сум многу постар од Марко па не ми праите интервју ааааа:D

Работам со HTML&CSS&PHP а имам <15 години

Знаел он само за софтвер,а не го интересирале бази и програмирање.Епа ја сум обратно ...

dimitars

user
8 мај 2007
1.691
343
Океј сите со свое мислење. И јас малце се мислам дали губи од социјализацијата преку сето тоа време поминато на учење и компјутер. Но тоа е негова ствар. Она што го направи славен и што стварно треба да е тема на разговор се неговите познавања. На негови години полесно се учи него на повозрасни, но како може да биде толку сериозен во учењето, тука е неговата генијалност да ја наречам. Сите како деца ни бегал умот на други ствари и не сме можеле да учиме. Сертификатите се само рекламен материјал, детето си фатило да си ја гради кариерата уште од сега, што може да му донесе многу помош во своето образование. Мислам дека лесно ќе најде стипендија за средно и високо образование и по многу познати светски школи, се што треба е да се обиде.

Напред Марко доколку навистина сакаш.

ExtremeBt

hello world
16 мај 2009
263
69
Потполно го подржувам Марко Чаласан! Браво за него, нека прололжи да се усовршува! Ништо поќе.

daci92

poweruser
4 февруари 2009
2.120
162
Скопје
se soglasuvam bukvalno so site clenovi za site gledni tocki ,vnimatelno gi razgledav vasite postovi i edno ke kazam ,toa se vasi mislenja ,deteto neznam kolku e forsirano za da go nauci toa ,ili pak sam go naucil ,jas licno pocnav na kompjuter na moi 7-8 godini (takva mi bese moznosta) da mozev porano i porano bi zapocnal,zapocnav so istrazuvanje okolu kompjuterskiot svet ,hardwareot ,softwareot i nauciv mn raboti ,deneska seuste ja imam istata zelba sto ja imav uste nazad pred 10 godini ,da zavrsam fakultet za kompjuterska inzinerija ili nesto slicno ,ova dete ima nesto slicno zacrtano vo zivotot toa sto on najveke go posakuva ,a samo on znae sto najveke saka da bide eden den ,samo sto nego mu se olesnati okolnostite ,si gradi kariera uste od mala vozrast ,negovite roditeli mozat da go finansiraat i da go promoviraat so toa uste poveke toj si gi otvara vratite pred nego ,stipendii ,priznanija i rabotni mesta ,jas licno mozam da se kladam deka barem polovina od vas bi sakale da se na negovo mesto ,zasto da ne sepak i jas go posakuvam toa i jas baram stipendii za na fakultet vo stranstvo ,a on i sega moze da gi dobie stipendiite od koj saka fakultet i da se vraboti otkako ke zavrsi i da zima plata kolku 10 dusi od tuka zaedno da se soberat
ne prodolzuvam ponatamu so diskusija se nadevam deka svativte sto e mojata poenta

loverboy

hello world
6 февруари 2008
147
11
@Zeratul

Вака, изгледа не си ме сфатил добро.

Гледај ги работите од сите агли. Прво и основно, спомнав дека детето има талент, не го негирам тоа, за мене е во ред, ама не е тоа причина да се дига преголема фама. Ти кажав пример кој стварно треба да се цени за детето од Белорусија.

Второ, мојата нервоза не е насочена кон детето туку кон средината.

Трето, не мора да ги познавам луѓето лично за да дадам свое мислење. Во неколку прилики сум можел да извадам заклучок за нив. Премногу е да земеш домејн 1.com.mk (внимавај, не 2, не marko.com.mk) и да направиш професионален сајт за своето дете.

Според тебе, малиот нема појма што клика, бидејќи научил се напамет?

Четврто, прочитај уште еднаш во делот "тие проблеми не би ги сместил во некоја посериозна problem-solving категорија". Не велам дека само клика и се однесува автоматски, треба размислување да, но не се тие толку големи предизвици. Не се тие проблеми од таков тип за кои детето треба да добие Нобелова награда.

Петто

Доколку Марко на 14 го постигне тоа што го постигнало ‘твојот‘ Хенаџи Караткевич, би ги повлекол твоиве зборови? Не верувам...

Смешно, мојот Хенаџи Караткевич... :) Значи вака, ќе бидам и јас малку ироничен. "Твојот" Марко ги има сите потребни услови, тука се родителите кои му овозможуваат се за развој итн. Како прво и прво и да направи детето нешто до 14 години, јас не го негирам тоа и нема зошто да повлекувам зборови. Велам дека кога ќе постигне нешто навистина големо ќе кажам тогаш дека за мене детето е голем талент. Да не се лажеме детето нема шанси да го постигне тоа што Хенаџи го има постигнато до неговата 14 годишна возраст. Глупаво е да споредувам, но така е.

Има разлика меѓу "талент" и талент. Во друга прилика би дебатирал за разликите меѓу двата поима.

Хенаџи да бидам искрен нема никаков веб сајт посветен само за него.

Јас сум патриот, ја сакам оваа земја. Навистина го ценам секој талент што излегува од неа, навистина го ценам сето она што некој како Македонец го има направено и се има докажано. Ама треба да бидеме реални, да не летаме премногу во облаци.

Не го пишувам ова со никакви лоши намери. Претпоставувам и родителите, а и детето го читаат ова.

Само едно ќе речам, има многу време пред нас и треба да оставиме детето да го развива својот талент, доколку го избрало овој пат. Дотогаш да си бидеме мирни и да не се удираме во гради и да вршиме преголем притисок. Друга работа, настрана од работата, најбитно е Марко да биде дете, нека си го живее животот, нека работи но и нека има детство. Не мора да биде предавач таму за некои курсеви. Како поминуваат годините се сфаќаат грешките од минатото, се надевам нема да биде предоцна.

Ова е со најдобра намера дека ќе ја сфатите мојата порака.

Поздрав

Статус
Затворена за нови мислења.
— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи