Зашто се работи од стара на нова генерација.и ти не си тој што треба да кажува,што да прашуваме,и како да прашуваме.Ако знајте шо е најдобро, зошто прашвате дали да надградите од 4t4c на 4c4t
Испратено од HRY-LX1 преку IT.mk форум апликација
Зашто се работи од стара на нова генерација.и ти не си тој што треба да кажува,што да прашуваме,и како да прашуваме.Ако знајте шо е најдобро, зошто прашвате дали да надградите од 4t4c на 4c4t
Зашто се работи од стара на нова генерација.и ти не си тој што треба да кажува,што да прашуваме,и како да прашуваме.
Баш си занимлив тип,морам да признаам,смешен си ептен и хумористичен.Да пријателе 6 генерации поновиот 4c4т процесор е подобар
Прво у грешка тема прашуваш ова ти е боречки клуб за интел вс. амд. Второ треба да споделиш колку ќе те кошта таа надоградба? шо ладење имаш дали можеш да оверклокнеш моментално и кои перформанси ги имаш со и5ката клокната или не. И трето треба да кажеш дали у игри или продуктивност ќе се користи и со која графичка.
Имаше убаво видео пред некој ден дали од линус или некој друг за како и5 постар или и3 понов за гејминг е сеедно за просечен корисник осврн ако имаш нешо ко 1080 графичка.
Цената на матична и процесор наспроти добиените перформанси у гејминг, според мене не вреди на 9100 надоградба освен ако ти ги даваат за 2000-3000 комплет, или ако ти излезе бесплатно после продажба на моменталните.
Дечки имам i5 3450 со ддр3 рам 16гб 1600mhz lga 1155,па имам комбинација да земам нов i3 9100f со 8гб 2x4 рам ддр4 на 2400mhz lga 1151,нормално во иднина би ставил 2х8гб ддр4.Прашањето ми е дали е подобра опција со i3 9100f?
Да напоменам имам графичка карта Radeon Rx 570,конфигурацијата ми е наменета за гејминг.
what is this i dont evenНе вреди за гејминг графичката ти е ботлнек.
Intel 4c8t 14nm
Amd 6c12t 7nm
Божем АМД као какао понова технологија и повеќе јадра со треда, ама пак џабе.h:
Погледнете го атачментот 88218
Ова ме потсеќа како оние старине АМД кога излегоа со 8 јадра FX, леле брат 8 јадра па па па.
Битан је квантитет, није битан квалитет. :crazy:
Whatever,
Погледнете го атачментот 88219
Тотално нај фер и не-куропушачки настроен спрема интел бенчмарк сајт си нашол. Тотално е веродостоен.Intel 4c8t 14nm
Amd 6c12t 7nm
Божем АМД као какао понова технологија и повеќе јадра со треда, ама пак џабе.h:
Погледнете го атачментот 88218
Ова ме потсеќа како оние старине АМД кога излегоа со 8 јадра FX, леле брат 8 јадра па па па.
Битан је квантитет, није битан квалитет. :crazy:
Whatever,
Погледнете го атачментот 88219
Не чини графичката?Не вреди за гејминг графичката ти е ботлнек.
Па реално со таа графичка нема да добиеш многу на перформанси и фпс во игри, освен во ретки исклучоци.Не чини графичката?
Не чини графичката?
Ке добијам да кажеме 10фпс повеќе?мене ми е да не правам со и3 9100 полошо од моменталната и5 3450?Па реално со таа графичка нема да добиеш многу на перформанси и фпс во игри, освен во ретки исклучоци.
Јас мислам дека ако веќе си запнал за интел земи си бар !5 6с, тој новиот !3 9ххх е сепак само 4с
Ке добијам да кажеме 10фпс повеќе?мене ми е да не правам со и3 9100 полошо од моменталната и5 3450?
Ке добијам да кажеме 10фпс повеќе?мене ми е да не правам со и3 9100 полошо од моменталната и5 3450?
А како играм сега?значи според она што го кажувате,со и3 идам надоле а не нагоре.За таа платформа таа карта ти е горе доле sweet spot, иначе нити процесорот нити поскапа графичка нема да бидат доволни (во таа комбинација) за мазно играње на модерни игри, особено онлајн ако играш (модерни игри не Дота)
Под 6 јадра или 4 + 4 не гледај за модерен сетап.
А како играм сега?значи според она што го кажувате,со и3 идам надоле а не нагоре.
Сакам да сменам платформа ради тоа што сега сум на стара 3та генерација со ддр3 рам,и веќе не се исплати ни процесор да менувам.А сакам да прејдам на нова платформа ради,понатамошно менување на процесор,и повеќе рам.Графичката ми е искрено доволно.Играм Лол,Нба 2к20,Смајт,Гта 5,World of thanks,не сум фанатик некој по гејминг.Е сеа дали со и3 9100 ке одам надоле од ова што го имам сега(и5 3450).Јас мислам дека не одам надоле,ради тоа што добивам ддр4,поголем капацитет за рам од сеа,и поголема брзина од сега.Па провери во какво стање е процесоротдодека гејмаш, дали е на 100% или не.
Ако не си при пари земи нешто половно, на пример Z97 + 4690К или 4770 или 4790
Кога ќе потсобереш кинта ќе преминеш на 3300Х или 3600 и нова графичка.
Сакам да сменам платформа ради тоа што сега сум на стара 3та генерација со ддр3 рам,и веќе не се исплати ни процесор да менувам.А сакам да прејдам на нова платформа ради,понатамошно менување на процесор,и повеќе рам.Графичката ми е искрено доволно.Играм Лол,Нба 2к20,Смајт,Гта 5,World of thanks,не сум фанатик некој по гејминг.Е сеа дали со и3 9100 ке одам надоле од ова што го имам сега(и5 3450).
Мене јасно ми е дека,нема да добијам многу,но платформата ке ме чини се да сменам,премалце пари.Нема да одиш надоле се разбира, но нема да добиеш многу, тоа сите се обидуваат да ти објаснат.
Ако менуваш платформа оди на нешто моќно на пример Ryzen 5 2600 наместо да одиш со нешто што е веќе мртвородено како 9100F.
KEYBOARD WIRED USB GEMBIRD SLIM KEYS, Black, KB-MCH-05
480,00 ден
EXTERNAL CAPTURE ELGATO 4K X HDR10, VRR, USB 3.0 (TYPE-C), 10GBH9901
16.590,00 ден
UPS 2200VA / 1200W POWERWALKER VI 2200 SHL, 2xSHUKO, 2x IEC C13, USB, RJ11, 10120098
11.590,00 ден
NET LAN WIRELESS DUAL BAND WIFI6, USB 2.0, CUDY WU900
680,00 ден
PSU 750W LIAN LI SFX SP750 V2 80 Plus GOLD, FULL MODULAR, WHITE, SP750G
8.000,00 ден
COMBO KEYBOARD AND MOUSE WIRELESS GEMBIRD SLIM PRO, Black, KBS-WPS-01
850,00 ден