Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Игра која ви оставила најголем емотивен впечаток

bogdan.j

hello world
16 февруари 2018
155
426
Гостивар
ntpmk.net
Која игра не сте можеле да ја извадите од памет после завршување ? За мене е дефинитно Silent Hill 2. Иако изиграна пред многу многу години, приказната и атмосферата што се доживува во играта е незаменливо.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.765
4.484
Неготино
И дадов 2 пати шанса на 2033, не можам да ја играм. Не знам зошто.
Може наредна година ќе и дадам трета шанса. За другите слушнав дека се многу подобри.

Sandar

read-only
13 декември 2021
5
10
И дадов 2 пати шанса на 2033, не можам да ја играм. Не знам зошто.
Може наредна година ќе и дадам трета шанса. За другите слушнав дека се многу подобри.
Разбирливо, играта е од 2010 со ремастер во 2014 како редукс верзија и е прилично олдскул. Деби игра им е на украинците 4A, повеќето од нив имаат работено на S.T.A.L.K.E.R. и со мал тим и буџет а многу љубов е креирана. Пробај да се адаптираш ќе се привикнеш по некое време кога ќе навлезеш во приказната, и повеќе ќе ја цениш откако ќе стигнеш до Exodus. Извонреден е континуитетот на приказната, карактерите и случувањата во игрите а за тоа е виновен авторот Димитриј Глуховски од чии романи (2033, 2034 и 2035) се инспирирани игрите и кој директно учествувал во нивно креирање.

Ребро

hello world
18 ноември 2016
67
133
Unreal Tournament - играње со колеги на приватен сервер кренат на Linux во On.net од страна на @gdamjan :)
Stalker - какво неубаво чувство знаеше да предизвика играва :)
Ori and the blind forest. Ori and the will of wisps ми е инсталирана, ама никако да се најде време.
Titanfall II - многу добра кампања!
Beyond good and evil - Ја имам изиграно на времето, сега побуден од носталгија ја купив на Epic Store, ама крш е графиката, се помачив саат два и ја деинсталирав :)

Nightwalker

hello world
18 ноември 2007
242
408
Nightwalker's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 14400F & Noctua NH-U12S redux
Motherboard
Gigabyte B760M DS3H DDR4
Storage
SSD M.2 Samsung NVMe 980 PRO 1TB & 970 EVO Plus 500GB & 1TB Western Digital SATA3 64MB Caviar Blue
PSU
Gigabyte P750GM Real Power, 80Plus GOLD, Modular
RAM
Kingston 3200MHz DDR4 CL16 Fury Renegade Black (2x16GB)
Video card
ASUS GeForce RTX 4070 SUPER EVO OC Edition
Case
Genesis Irid 503 ARGB
Mouse
Glorious Model I 2 Wired
Keyboard
Glorious GMMK 3 PRO HE 100% Wireless
Audio
Onboard
Monitor
MSI G27CQ4
OS
Windows 11 Pro
- Assassin's Creed: Odyssey, но не баш заради приказната. Како љубител на се' што е поврзано со Стара Грција и нејзината митологија, а воедно и Атлантида, потрошив околу 130 часа за да ја изиграм целата приказна со сите DLC, side quests, и тврдини. Кога стигнав до крајот, толку бев внесен во светот и колоритните пејсажи, што ми беше некако тешко да се „откачам“ од Касандра и сериозно да се нафатам со некоја друга игра. Пробав Horizon Zero Dawn, но по некои 10 часа ја оставив.

- Curse of Monkey Island. Прекрасна игра од едно подруго, поневино време. Играта која имаше клучна улога во мојата одлука професионално да го изучувам англискиот јазик. Поголемо влијание од тоа, тешко. :)

- Little Big Adventure 2. Уште едно ремек дело од истата година како и CoMI. Игра која своевремено беше уникатна во многу погледи и на која како основец потрошив цела година само затоа што свесно не сакав да се тргнам од првото поглавје - Citadel Island. Дотолку ми беше забавна и правеше да се осеќам среќно.

- The Sims 1. Си креираш свое семејство, купуваш плац, и следните 3-4 саати палиш build mode и се фокусираш на градење на совршениот дом. Креативност и имагинација „пуштени на максимум“.

- Zeus: Master of Olympus. Првпат ја заиграв во 2001ва. 20 години подоцна, се' уште ја играм кога ми треба доза на "feel good" расположение и спокој.

- Black and White. Неповторлива зен атмосфера додека го учиш суштеството да храни / или шутира луѓе. Мелодијава и до ден денес си ја слушам минимум еднаш неделно.

Последна промена:

claus

hello world
13 април 2020
116
173
  • Witcher 3
  • Mafia 2
Би играл Mafia definitive edition и RDR2 ама слабо со конфигурацијава.
Мислењето е автоматски споено:

• Witcher 3
  • Mafia 2
Би играл Mafia definitive edition и RDR2 ама слабо со конфигурацијава.

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Има неколку но би се задржал на овие две:

1.The Witcher 3
Мислам дека е easy pick за секој шо ја изиграл. Квестовите на играта се перфектно дизајнирани за да извлечат емоционална реакција од играчот.
Прво и најосновно секој лик во играта е три димензионален, нема еден лик кој спаѓа во некаков си типичен архетип со типични мотивации и проблеми.
Второ, играта ти дава доволно време да се упознаеш со ликот и проблемите, да ги видеш од различни агли,и да те стави во конфликт за ultimately да направиш тежок избор. Моралните дилеми кои ги презентира играта и реакциите кои тие ги будат во тебе, сеуште немам видено да бидат реплицирани или надминати во друга игра.
Главната кампања те става во улога на татко кој се бори прво да ја лоцира и да ја заштити својата ќерка, а второ да ја "воспита" и да ја опреми со соодветното знаење и алатки за да се справи со предизвиците на нејниот живот.
На некој малку flawed начин, играта те тестира како родител.
Во мојот случај на првиот playthrough јас правев избори кои (тогаш барем) би ги применил и на мое дете, пред секоја dialogue опција со Ciri размислував долго време за можните последици и кој е најправилниот пристап, за оние со тајмер го ресетирав сејвот итд.
Малце нарцисоидно се тапкав по грбот до крајот, демек глеј ме колку добар татко сум, tough but fair демек.
Иронично го добив најлошиот крај, каде и ти и ќерка ти "умирате".
Првично бев разочаран и запрепастен од крајот, ми дојде како една голема шлаканица бидејќи бев нерационално самоуверен во изборите.
Ме држеше долго време таа реакција, но ме натера да направам длабока анализа околу многу работи, ultimately ми остави огромен впечаток.
Интересно е што првиот инстикт како млад родител ти е несвесно да ги емулираш твојте родители (бар така учевме по медицинска психологија), јас во "улогата на татко" ги повторив истите грешки кои биле направени на моја сметка, али не сум бил свесен дека се грешки.
Благодарен сум ради тоа шо добив едно незаборавно гејминг искуство и неколку огромни лекции за животот.

2. Persona 3
Култна JRPG игра со феноменален дизајн, карактери и приказна... али застарен grindy gameplay.
Играта е дизајнирана околу идеата дека смртта иде и е околу нас во секое време. Самиот гејмплеј и механики те форсираат да си го цениш времето и да го искористиш правилно ( до тој степен шо ако стоиш во место во dungeon,физичка перфонификација на смртта иде и те уништува во 1 удар) , да ја видиш и цениш вредноста на луѓето и релациите кои ги формираш со нив.
Играта се бори со многу философски концепти, во главно со идеата за смрт и што значи да си живеел.
Ликовите сите се справуваат на свој начин и има многу извонредни приказни и реакции, правилни и неправилни итд.
Но најтрогателно е што главниот лик у суштина во себе го носи богот на смртта, твојта прогресија во dungeon-от (кои тебе ти е презентирано како начин за заштитување на светот) доведува до ослободување на тој бог и евентуалниот крај на светот (via форсирана апатија и нихилизам и евентуалнен глобален акт на самоубивање).
Играта има неколку краеви т.е. смртта ти дава неколку избори. Но само еден е "правилен", а тоа е да продолжиш да се бориш и покрај невозможните околности. Играта завршува трагично, успеваш да доведиш нормализирање на светот но за сметка на тоа умираш мирно и спокојно.
Мислам дека секој треба да ја изигра, или барем да ја разгледа приказната, мене лично ми остави голем впечаток (особено како 16-17 годишник).
Во оваа ера на информации,апатија и глобална депресија и смрт.. приказната е и те како релевантна, особено за помладите генерации кои се склони на завлевање во нихилистички животен стил и губење на премногу време на глупости и дистракции.

Goran27

hello world
5 јануари 2014
477
580
Goran27's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 5900X / 4.8GHz @ NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG B550 TOMAHAWK
Storage
Samsung SSD 980 PRO 500GB,Seagate BarraCuda 2TB,WD Red NAS Hard Drive 4TB,Samsung PRO 850 256GB SSD,WD 1TB Blue,Samsung 860 Evo 500GB
PSU
Antec High Current Gamer Modular 750 W
RAM
G.SKILL Flare X 16GB (4x8GB) DDR4 3200MHz (amd ryzen) F4-3200C14D-16GFX
Video card
Red Devil AMD Radeon™ RX 6900 XT Ultimate 16GB GDDR6
Case
HAF XM Transparent Side Window Panel
Mouse
Razer Viper Ultimate Hyperspeed Lightest Wireless Gaming Mouse & RGB Charging Dock: Fastest Gaming Mouse
Keyboard
ASUS ROG Strix Scope NX TKL Moonlight White
Audio
Edifier R1280DB
Monitor
ASUS ROG SWIFT PG279Q 27"
OS
windows 10 Pro x64

Goran27

hello world
5 јануари 2014
477
580
Goran27's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 5900X / 4.8GHz @ NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG B550 TOMAHAWK
Storage
Samsung SSD 980 PRO 500GB,Seagate BarraCuda 2TB,WD Red NAS Hard Drive 4TB,Samsung PRO 850 256GB SSD,WD 1TB Blue,Samsung 860 Evo 500GB
PSU
Antec High Current Gamer Modular 750 W
RAM
G.SKILL Flare X 16GB (4x8GB) DDR4 3200MHz (amd ryzen) F4-3200C14D-16GFX
Video card
Red Devil AMD Radeon™ RX 6900 XT Ultimate 16GB GDDR6
Case
HAF XM Transparent Side Window Panel
Mouse
Razer Viper Ultimate Hyperspeed Lightest Wireless Gaming Mouse & RGB Charging Dock: Fastest Gaming Mouse
Keyboard
ASUS ROG Strix Scope NX TKL Moonlight White
Audio
Edifier R1280DB
Monitor
ASUS ROG SWIFT PG279Q 27"
OS
windows 10 Pro x64
сигурно мисли на цел серијал или само на тројката :)

alek07

hello world
25 октомври 2010
54
90
сигурно мисли на цел серијал или само на тројката :)
Можеби, но кој го фатил оригиналот кога излезе, ќе се сложи дека тоа беше револуција (заедно со двојката која излезе одма). Тројката излезе 10 години покасно и веќе се играше на помоќен хардвер и визуелно се' беше во друга лига..

Се распаметивме на времето прво со Wolfenstein, па кога излезе Doom тоа беше делириум, буквално нова димензија се отвори.

Doom беше и прва игра што jа игравме во мрежа (под локална DOS мрежа, со мрежни картици со BNC конектори и кабли и терминатори). Куќиштето и мониторот (CRT ;) ) под мишка и си одевме по комшии, се поврзувавме и се тепавме со саати. Ех, времиња..

Јас ја инсталирав Doom Eternal лани чисто да им пуштам PrtScr на другарите.

Cleaner

read-only
23 мај 2017
19
14
Најбоље level - Chrysis Remastered - Core
Наjбоље атмосфера/звук - Alien: Isolation
Најбоље прича - COD: Modern Warfare 2 Remastered
EDIT 1: Најбоље носталгија: Arcanum

Најбоље СВЕ: LIMBO

Почасно: Half Life 2

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.520
3.525
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7800X3D + Arctic Freezer III 360 ARGB
Motherboard
ASUS Rog Strix X670E-F
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
2 x 16GB Kingston HyperX @ 6000 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro
Со оглед на годините, логично е што најголем траг ми оставија игрите на Amiga
  • The Secret of Monkey Island - ремек дело, иако и вториот дел беше одличен
  • Maupiti Island - чудна но извонредна авантура
  • Pirates! - оригиналот, на Amiga 500/500+, иако и Sid Meier's Pirates! е стварно добар римејк
  • Speedball II - Brutal Deluxe
  • SWOS - Sensible World of Soccer - играта која ме наведе да се заинтересирам за HEX editing и модинг
  • The Chaos Engine
  • Gods
  • Dune II
  • Mortal Kombat

Од "поновите"
  • Deus Ex (оригиналната)
  • Unreal Tournament
  • Quake III Arena
  • Syphon Filter
  • Soul Calibur
  • Baldur's Gate II
  • StarCraft / StarCraft II
  • HomeWorld
  • Star Wars - KOTOR/KOTOR 2

Хм. Доста ствари не ги ставив, ама како ги гледам, сум имал (не)среќа да посветам многу време на гејминг.

Последно можеби единствено што играм/играв е Warzone, но изминативе месеци речиси исклучиво Moxern Warfare Multiplayer. Ја усраа WZ до даска од интеграцијата со BOCW.

Sent from my SM-N986B using Tapatalk

BlueBaron

hello world
19 јануари 2016
288
253
Скопје
Metro Exodus, со претходно изиграни Metro 2033 и Last Light. Лу-ди-ло!

View: https://www.youtube.com/watch?v=fbbqlvuovQ0

Дефнитивно Метро игрите. Приказната и поготово атмосферата. А не се ниту лоши како shooter-и. Perfection. Ми оставија толку голем впечаток што почнав и книгите да ги читам.

А тука негде се дефинитивно и Witcher, Elder Scrolls и Half Life сериите (Witcher 2-3 , Morrowind/Oblivion/Skyrim и сите Half Life игри), каде што после секое играње, манијачев lore колку што можам, а планирам после Metro книгиве да продолжам и со Witcher.

Последни теми

Последни огласи

На врв