Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Е-Данок?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ми треба 100% сигурна информација.

Дали подлежи на данок, трансакција на трансакциска сметка, од физичко до физичко лице на база на интерен трансфер во државава, значи не фирма, не од страна, физичко лице до физичко, фала.

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
зависи, ако е позајмица тогаш не подлежи, зависи по кој основ е пушен, али во повеќето случаеви ако се работи за поголема сума би требало да се плати нешто, почекај некој со сигурност да ти каже

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Не е позајмица, обичен трансфер е. И обично не се работи за големи суми, накај 10к највеќе, а просек 3-5к.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.099
14.216
Повторно останува истото правило. Пријавуваш за данок само тоа што си заработил односно што се оданочува. Ако трансферот од физичко лице е плаќање на услуга, треба да го пријавиш.

Ако некој ти пратил пари од лични причини, не пријавуваш и не плаќаш.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.735
3.413
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Да не шпекулираме ќе видам во понеделник па ќе пишам известување.
Од разговорот што го направив утрово не можев да запомнам на сите тие членови со кој бев "бомбардиран" по телефон...

Доколку имате некое прашање во контекст на моиве последни постови, пишете тука или по ПП па доколку можам ќе ги поставам.

@tomi Да, некои од приходите беа од твоите наведени страни.

За сега толку.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Avid

senior
21 јануари 2009
6.449
11.505
Скопје
зависи, ако е позајмица тогаш не подлежи, зависи по кој основ е пушен, али во повеќето случаеви ако се работи за поголема сума би требало да се плати нешто, почекај некој со сигурност да ти каже

Не е позајмица, обичен трансфер е. И обично не се работи за големи суми, накај 10к највеќе, а просек 3-5к.

Повторно останува истото правило. Пријавуваш за данок само тоа што си заработил односно што се оданочува. Ако трансферот од физичко лице е плаќање на услуга, треба да го пријавиш.

Ако некој ти пратил пари од лични причини, не пријавуваш и не плаќаш.

Да не шпекулираме ќе видам во понеделник па ќе пишам известување.
Од разговорот што го направив утрово не можев да запомнам на сите тие членови со кој бев "бомбардиран" по телефон...

Доколку имате некое прашање во контекст на моиве последни постови, пишете тука или по ПП па доколку можам ќе ги поставам.

@tomi Да, некои од приходите беа од твоите наведени страни.

За сега толку.

цитирајте бе кога одговарате на некој

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10

Дали подлежи на данок, трансакција на трансакциска сметка, од физичко до физичко лице на база на интерен трансфер во државава, значи не фирма, не од страна, физичко лице до физичко, фала.
Не подлежи 100% сигурно.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Мал апдејт:

Ми се јавија од УЈП. Испадна дека приливите од странски правен субјект подлежат под ДДВ што значи освен донации со претходен документ од мин. за финансии се друго подлежи под ДДВ доколку се надминува прагот.

Пошто рокот за регистрирање како ДДВ обврзник е поминат (пишав горе дека може да се деси вакво сценарио) од понеделник треба да доставам дополнителни документи и да "заклучат" дека се е ок од нивна страна и да ме регистрираат.

Тоа е тоа накратко.
Јас имам изготвено некој документ за жалба па ќе видиме дали ќе биде од корист.

Оди пак прашај ама не кај истиот, има и такви кои не си ја знаат работата.

BlackArrow7

read-only
14 јануари 2019
38
34
Skopje
Дечки дали за да пријавам приходи како Доход од работа -> Примања од повремено вршење на услуги ( или како и да беше ), мора да имам договор со лицето за кои ги вршам тие услуги.

Работа за дечко од америка како фреленсер али немам договор. Парите ги примам на сметка во банка. Досега плаќав персонален данок како приходи од Друг доход, али сега 15% ќе е данокот па ме интересира дали можам да ги пријавам како Доход од работа -> Примања од повремено вршење на услуги иако немам договор

draey

hello world
15 јануари 2010
237
263
Куманово
draey's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 7 3700X + beQuiet! Dark Rock 4
Motherboard
Asrock X570 STEEL LEGEND
Storage
M.2 Samsung NVMe 970 EVO Plus 250GB + Samsung 860 EVO 500 GB + 1TB WD EZEX
PSU
650W RIOTORO ENIGMA G2
RAM
32GB G.SKILL Trident Z RGB NEO
Video card
GIGABYTE GTX1660 SUPER GAMING OC 6GB
Case
Cooler Master Storm Scout 2
Mouse
Logitech G403
Audio
Phillips BTD7170
Monitor
Acer Nitro VG252Q IPS, 240hz, Full HD
OS
Windows 10 Pro
Мал апдејт:

Ми се јавија од УЈП. Испадна дека приливите од странски правен субјект подлежат под ДДВ што значи освен донации со претходен документ од мин. за финансии се друго подлежи под ДДВ доколку се надминува прагот.

Пошто рокот за регистрирање како ДДВ обврзник е поминат (пишав горе дека може да се деси вакво сценарио) од понеделник треба да доставам дополнителни документи и да "заклучат" дека се е ок од нивна страна и да ме регистрираат.

Тоа е тоа накратко.
Јас имам изготвено некој документ за жалба па ќе видиме дали ќе биде од корист.

Јас пак имам обратна ситуација. Пред 30-40 дена од прилика по меил ме контактираа од УЈП да идам да дадам изјава дека заработените пари ми се од Адсенсе, Контент ад, Фејсбук. Причината за давањето изјава беше ослободување од ДДВ.

Ако надминеш 1 милион денари годишно прилив, а се од Адсенсе и сличните, ти следи ослободување од ДДВ.

30-40 дена се голем временски период за нашава влада, можда се имаат предомислено до сега o_O

Сакаш да кажеш дека под ддв ќе спагаат исплати од компании како Google,Facebook, Content.ad, Revcontent i други ????
Се надевам дека ДДВ то ќе важи од оваа година и дека за минатите години нема да ни го накалемат да го платиме кога веќе сме платиле персонален? Ретроактивно неможе да се враќаат години уназад....
Се е каша попара пак...

99% сум сигурен дека нема ДДВ за исплати од тие компании.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Зборев со сметководител, ми кажа дека за фриленсери за приливите што се од клиенти од странство не подлежат на ДДВ, но под ни над 1 милион денари, го читав законот истото го пишува што ми го кажа сметководителот.
Најдобро да прашате кај искусен сметководител, тие од УЈП што се по шалтери врска немаат.

O

Oliver!

Гостин

Дали е трансфер од пријател на пријател или плаќање некоја услуга / купување предмет?
Ако е "пријателска" - ондак шифра 289 или како беше тоа "останати плаќања од физичко лице на друго физичко лице" и немаш гајле.
До сега на ваков начин до мене дошле околу 400.000 и биле вратени назад на истиот принцип.

А, види, па и да е за купување нешто - фино лепо договорете се да иде под истата шифра и терај си работа :)

Конклузата га заборавив:
нема данок на ова.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Никогаш шифри не користиме, треба ли или не е обавезно?

pLaToOn

hello world
24 јануари 2012
227
190
Шифрата е задолжителна. Ако ти не ја ставиш, ќе ја стави банкар - веројанто некоја генеричка, па така, најпаметно ти е да ја избереш сам или да им кажеш за што се работи па да ти кажат која шифра да ја внесеш.

pLaToOn

hello world
24 јануари 2012
227
190
Со шифра 930 разно се оданочуваат ли преку сметка?
Еми разно - некогаш не, некогаш да :) Нешто што е неопределено неможе да има определен одговор.
По дефиниција не се оданочува, но во случај на контрола може да те прашаат што е тоа разно и да треба го објасниш типот на прилив.

O

Oliver!

Гостин

Едвај го најдов (од 2017-та), ама еве го :)
https://screenshotscdn.firefoxusercontent.com/images/934f6f0a-83f9-45d4-aeb5-649118bc0203.png
Со оваа шифра не ме даночиле, затоа што и реално беше позајмица...

Ако уплаќаш на шалтер, сигурно внесуваат шифра и би требало да те прашаат за каква намена се парите, ама да - највеќето не прашуваат.
Да бидеш безбеден, пишувај си во полето цел на дознака дека е подарок, позајмица или слично.

Ако уплаќаш онлајн, не би знаел да ти кажам бидејќи сите ебанки се различни.

Моево горе е од СТБ. Доколку самиот не внесеш шифра, системот ти одредува и праќа со таа... (педерски, да :) )

^^GoRiLLaZ^^

hello world
7 април 2008
256
186
Мене ме занима една работа, у редо тоа со сметкиве јасно е дека се гледаат се. А што би било со Moneygram? Колку што знам преку тоа не се плаќа данок, така?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.099
14.216
Дечки дали за да пријавам приходи како Доход од работа -> Примања од повремено вршење на услуги ( или како и да беше ), мора да имам договор со лицето за кои ги вршам тие услуги.

Работа за дечко од америка како фреленсер али немам договор. Парите ги примам на сметка во банка. Досега плаќав персонален данок како приходи од Друг доход, али сега 15% ќе е данокот па ме интересира дали можам да ги пријавам како Доход од работа -> Примања од повремено вршење на услуги иако немам договор

УЈП може да бара договор само во спорна ситуација т.е. доколку си платил помалку данок а си декларирал примање по основ на приход што се даночи повеќе. Но генерално нема да треба договор и може слободно да си пријавуваш.

Едвај го најдов (од 2017-та), ама еве го :)
https://screenshotscdn.firefoxusercontent.com/images/934f6f0a-83f9-45d4-aeb5-649118bc0203.png
Со оваа шифра не ме даночиле, затоа што и реално беше позајмица...

Ако уплаќаш на шалтер, сигурно внесуваат шифра и би требало да те прашаат за каква намена се парите, ама да - највеќето не прашуваат.
Да бидеш безбеден, пишувај си во полето цел на дознака дека е подарок, позајмица или слично.

Ако уплаќаш онлајн, не би знаел да ти кажам бидејќи сите ебанки се различни.

Моево горе е од СТБ. Доколку самиот не внесеш шифра, системот ти одредува и праќа со таа... (педерски, да :) )

Најважно е Вие што ќе пријавите. УЈП нема да ги контролира сите шифри во банка и сите ваши приливи.

Точно, за странски приливи неможеш да станеш ДДВ обврзник

Над милион денари мора да се впишеш во ДДВ обврзник, сакал или не. Само што на приходи од странство нема да наплатуваш ДДВ од клиентот и си ослободен да и платиш на државата. Предност е тоа што ќе може да си пријавиш материјални трошоци ако сакаш.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.416
1.647

До сега секогаш сум уплаќал и ми уплаќале со шифра 930 (останати плаќања).
Шифра мора да има, и како што кажаа погоре, ако ти не ја внесеш - или автоматски ќе ти се внесе (онлајн плаќање) или на шалтер ќе ти стават шифра.

Но клучен момент ми е ДО СЕГА (читај 2019).
Од годинава преферирам да не примам пари ни под 289 ни под 930 шифра ако не е оправдан приливот, затоа што работите се мењаат и одврзаните раци на УЈП ќе почнат со чешлање и приватни сметки сега.
(ова го разговарав со тетката од економски сектор кај нас у фирма, 20 години што го работи тоа).

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Пријави некој данок електронски за 2018? ахахахаха. Кај мене сметководство делеше нето/бруто ливчиња и рекоа ПДД-ГДП да си пополниме како до сега.

Толд ју дека нема да профункционира.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.099
14.216
Пријави некој данок електронски за 2018? ахахахаха. Кај мене сметководство делеше нето/бруто ливчиња и рекоа ПДД-ГДП да си пополниме како до сега.

Толд ју дека нема да профункционира.

Јас имам пријавено. Функционира на база на прилив. По внес ти печати системот рекапитулација. Плаќаш со неа во банка и нареден ден во УЈП системот стои платена.

Не знам како е кај МК фирмите кои го плаќаат данокот и како се рефлектира на акаунтот од физичкото лице кое е примач на нетото.

За годишна даночната пријава мислам дека уште оваа година е рачно. Не сум се распрашал до душа. Ќе видиме кога ќе завршат фирмите со нивните пријави во март.

O

Oliver!

Гостин
Најважно е Вие што ќе пријавите. УЈП нема да ги контролира сите шифри во банка и сите ваши приливи.

Не. Скроз не. Комплетно скроз апсолутно не :)

Од тоа што порано го имав пишано дека ме бараа од УЈП заради погрешни информации, па на крај се разбравме....

Од истата ситуација, во различен контекст (пред да им објаснам дека сите пари се од странство) еве цитат:

"Ок, ние знаеме точно што колку и како пари си земал, него ТИ што имаш да кажеш за тоа ме интересира?"

Заеби тоа "УЈП нема да ги контролира" - можеби не веднаш, ама ќе дојде на ред. Ти гарантирам.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно