Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Е-Данок?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.849
5.549
@marv Не е многу работа ? За секој трансвер за цела 2018 ке ми треба 1 недела да внесувам, тоа е претерано.
Или пак да изберам 31.12.2018 и да внесам вкупна цивра. Прикачувам извешатј за цела 2018 и завршена работа ?
Е многу, ама кога не си го правел на време, сега се друго е импровизација. Но подобро нешто отколку ништо. Како мислиш така.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

Palankaa

read-only
22 септември 2018
3
0
Мене одма ми го одобрија пред 15 дена поднесов и кога се вратив дома беше одобрен. И одма пријавив приход кој ми стигна месецов и ми стигна оваа на емаил. Сеа со ова банка треба да одам да платам или?

Атачменти

• 20190225_183028.jpg
    20190225_183028.jpg
    109,5 KB · Прегледи: 99

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.849
5.549
Мене одма ми го одобрија пред 15 дена поднесов и кога се вратив дома беше одобрен. И одма пријавив приход кој ми стигна месецов и ми стигна оваа на емаил. Сеа со ова банка треба да одам да платам или?
Можеш банка, можеш и електронски ако твојата банка ти дозволува да платуш преку внесен фолио број (тоа најдоле). Внесуваш и се би требаоо да ти даде пополнето. На НЛБ може.

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Чекај, како и каде се логирате на сајтот? Јузер нели треба да е мејлот што е оставен при регистрација?

Пробувам да се логирам и да ресетирам лозика, вели дека јузернејмот е невалиден...

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Е сега мене ми вика не постои тој мејл/усернејм во системот. Ми иде да ги убијам. Пак треба во УЈП да идам у путку мајчину за што такво електронски ги пополнуваме. Сигурно утнале буква во мејлот неписмени говеда.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.737
3.413
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Update: Во врска со мојот пост тука. Вечра поднесов документи преведени на македонски каде што пишува дека фирмата парите ги пушта од странство. Денес ми се јавија дека нема да бидам оданочен, и би требало да ми стигне писмо од УЈП за истово.

Заедно со документот (преведен на македонски) исто така испратив и копија од одговорот кој го добив од УЈП каде што исто потврдуваат дека лицата кои надминуваат над 1мил ден и истите се од странски приливи по основ авторски услуги не подлежат под ДДВ.

Исто многу важно кое треба се почесто да го практикувате отколку да биде тоа од рекла казала.

Контактирајте ги секогаш УЈП за секое ваше прашање, имаат контакт центар и законски МОРА да ви одговорат на сите ваши прашања. Така да најдобар одговор (мислење) ќе добиете од нив во врска со вашето прашање.

Истото го направив јас и сметам дека многу ми помогна во овој случај.

aleksnako

hello world
10 октомври 2012
189
106
Скопје
Update: Во врска со мојот пост тука. Вечра поднесов документи преведени на македонски каде што пишува дека фирмата парите ги пушта од странство. Денес ми се јавија дека нема да бидам оданочен, и би требало да ми стигне писмо од УЈП за истово.

Заедно со документот (преведен на македонски) исто така испратив и копија од одговорот кој го добив од УЈП каде што исто потврдуваат дека лицата кои надминуваат над 1мил ден и истите се од странски приливи по основ авторски услуги не подлежат под ДДВ.

Исто многу важно кое треба се почесто да го практикувате отколку да биде тоа од рекла казала.

Контактирајте ги секогаш УЈП за секое ваше прашање, имаат контакт центар и законски МОРА да ви одговорат на сите ваши прашања. Така да најдобар одговор (мислење) ќе добиете од нив во врска со вашето прашање.

Истото го направив јас и сметам дека многу ми помогна во овој случај.
Чекај малку, сакаш да кажеш дека СИТЕ пари заработени во странство преку инелектуална сопственост ( програмирање, преводи, фриленсер, сток...), а парите ти стигнале навдомашна сметка, НЕ се оданочуваат?

Испратено од SM-G955F преку IT.mk форум апликација

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Чекај малку, сакаш да кажеш дека СИТЕ пари заработени во странство преку инелектуална сопственост ( програмирање, преводи, фриленсер, сток...), а парите ти стигнале навдомашна сметка, НЕ се оданочуваат?

Испратено од SM-G955F преку IT.mk форум апликација
Не, сака да каже дека во неговиот случај тоест за приходите кој тој ги остварува од странство, независно што износот надминува 1 милион денари нема обврска да се регистрира за ДДВ, а ќе си плаќа персонален данок на доход.

Последна промена:

dino

lurker
5 јули 2009
664
250
Само за потврда, регистрирам акаунт на УЈП, потоа чекам УЈП сите пресметки да ги направи за мене и само треба да потврдам дали се точни. Нема додавање нови ставки нема одење во УЈП за ГДП?

toshex

the fool
18 септември 2013
6.590
8.238
Мелмак
Абе ужас е системов! Значи ми имаат утнато телефонски број, и кликнав промени податоци или нешто и пресметка си внесе без ништо... и шо сеа?

Празна пресметка а требаше да чекам нели они да внесат пресметка па ја да ја корегирам ако треба.

EDIT: а сајтот на ујп гов мк има сервер ерор и не работи, а на апликацијава нигде нема support линк цц ц ц

EDIT 2: океј само шо се логирав повторно и празната ставка ја нема а телефонскиот број ми е корегиран ко шо го внесов во празната ставка...

шо се дешава дали некој имаат вработено да чисти празни ставки или автоматски им е. целта ја постигнав i guess пошо си го средив бројот кој шо погрешно го внесле иако онлајн го пополнив формуларот и сите податоци ми беа точни...

изглеа пак некој рачно ги внесувал и направил утка а имаат систем каде не може да корегираш основни профил податоци - и ако се обидеш уствари внесуваш ставки.

Последна промена:

BlackArrow7

read-only
14 јануари 2019
38
34
Skopje
Абе ужас е системов! Значи ми имаат утнато телефонски број, и кликнав промени податоци или нешто и пресметка си внесе без ништо... и шо сеа?

Празна пресметка а требаше да чекам нели они да внесат пресметка па ја да ја корегирам ако треба.

EDIT: а сајтот на ујп гов мк има сервер ерор и не работи, а на апликацијава нигде нема support линк цц ц ц

EDIT 2: океј само шо се логирав повторно и празната ставка ја нема а телефонскиот број ми е корегиран ко шо го внесов во празната ставка...

шо се дешава дали некој имаат вработено да чисти празни ставки или автоматски им е. целта ја постигнав i guess пошо си го средив бројот кој шо погрешно го внесле иако онлајн го пополнив формуларот и сите податоци ми беа точни...

изглеа пак некој рачно ги внесувал и направил утка а имаат систем каде не може да корегираш основни профил податоци - и ако се обидеш уствари внесуваш ставки.
Јас имам околу 20 празни ставки пошо глуп систем имат, на секоја внеси ставка ти креира празна во база. Јас проверувајќи што има системот и како работи еден куп празни искреирав :D

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.737
3.413
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Важно, за тие кои што имале приходи од странство за 2018г.

Значи пријавете ги што е можно по скоро пред да ги изготват ПДД-ата и после да си имате поблеми при корекции. Странските приливи треба лично вие да ги пријавите во УЈП на страната.

Наместете го денот на датумот за минатата година и пополнете го внимателно.

D

Deleted member 37389

Гостин
Може некој со сигурност да ми каже за пари префрлени од Скрилл и пријавени на е-пдд дали се потребни договори или сертификати за заработка или доволно е само извод од банка?

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.737
3.413
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Може некој со сигурност да ми каже за пари префрлени од Скрилл и пријавени на е-пдд дали се потребни договори или сертификати за заработка или доволно е само извод од банка?
Само извод.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

D

Deleted member 37389

Гостин
Почнувајќи од 2019 та, дали секој доход остварен преку интернет треба да се пријави под ставка T11 Друг доход
С11.3 Друг доход на лица кои не се вработени кај исплатувачот или може да се пријавува и како личен доход?

Во УЈП од што дознав на некои им викале дека од годинава сите приходи од работа преку интернет треба да се пријавуваат како Друг доход со 15% данок, дали знае некој сигурно околу ова?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.849
5.549
Почнувајќи од 2019 та, дали секој доход остварен преку интернет треба да се пријави под ставка T11 Друг доход
С11.3 Друг доход на лица кои не се вработени кај исплатувачот или може да се пријавува и како личен доход?

Во УЈП од што дознав на некои им викале дека од годинава сите приходи од работа преку интернет треба да се пријавуваат како Друг доход со 15% данок, дали знае некој сигурно околу ова?
Не. Убаво си пишува што е со 10 а што со 15. Не е се шти се работи преку интернет маркетинг.

D

Deleted member 37389

Гостин
Не. Убаво си пишува што е со 10 а што со 15. Не е се шти се работи преку интернет маркетинг.

Да но во УЈП викаат дека и програмирање и слични услуги треба да биде под оваа ставка (до сега исконтактирав двајца што се бават со програмирање и им било речено дека треба да ги пријават приходите како друг доход), или погрешно информираат дел од вработените во УЈП или не се сите известени дека сите услуги преку интернет треба да одат како друг доход.

Доколку се пријавува како "Т1. Доход од работа и подвид на приход S1.16 Примања по основ на други извршени повремени или привремени услуги остварени во странство.", дали има врска тоа остварени ВО странство, бидејќи доходот доаѓа од странство но не е остварен во странство, барем јас така го разбирам ова за фриленсинг.

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10
не ми е јасно зашто фриленснг би се сматрал како интернет заработка?
работиш програмирање рецимо, разликата мегу да работиш тука и за странство е едино што комуницирате преку интернет...

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно