Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Е-Данок?

D

Deleted member 37389

Гостин
не ми е јасно зашто фриленснг би се сматрал како интернет заработка?
работиш програмирање рецимо, разликата мегу да работиш тука и за странство е едино што комуницирате преку интернет...
Јасно, меѓутоа од УЈП било одговорено дека правилно требало како друг доход да се пријавува од годинава, а како ќе си го пријавиме ние тоа било наша работа.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Да но во УЈП викаат дека и програмирање и слични услуги треба да биде под оваа ставка (до сега исконтактирав двајца што се бават со програмирање и им било речено дека треба да ги пријават приходите како друг доход), или погрешно информираат дел од вработените во УЈП или не се сите известени дека сите услуги преку интернет треба да одат како друг доход.

Доколку се пријавува како "Т1. Доход од работа и подвид на приход S1.16 Примања по основ на други извршени повремени или привремени услуги остварени во странство.", дали има врска тоа остварени ВО странство, бидејќи доходот доаѓа од странство но не е остварен во странство, барем јас така го разбирам ова за фриленсинг.
Поима немаат што лупаат.

BlackArrow7

read-only
14 јануари 2019
38
34
Skopje
Јасно, меѓутоа од УЈП било одговорено дека правилно требало како друг доход да се пријавува од годинава, а како ќе си го пријавиме ние тоа било наша работа.
И јас истото ги прашав, и ми рекоа да ги пријавувам под Друг Доход. Исто работам програмирање фрееленс. Не знам како да почнам да ги пријавувам за 2019.

alexandar23

hello world
29 јули 2017
65
28
Значи дефинитивно нема од УЈП да ни генерираат пресметки за данок од адсенс, фриленс, онлајн кладење.. итн?

Мене ми имаат направено само една пресметка за плата од фирма во мкд.
За примени пари од странство нема ништо..

arso

read-only
13 октомври 2008
19
9
Над 350.000 граѓани ги добија претпополнетите даночни пријави
Вкупно 350.560 претпополнети годишни даночна пријава за утврдување на персонален данок на доход за 2018 година се доставени до граѓаните до денеска, информира Управата за јавни приходи (УЈП).

УЈП има рок до крајот на овој месец да ги достави претпополнетите годишни даночни пријави до близу 700.000 граѓани.

Во електронскиот систем на Управата за јавни приходи се регистрирани близу 700 илјади даночни обврзници

– Граѓаните имаат можност заклучно до 31.05.2019 година, да ја потврдат или коригираат годишната даночна пријава за 2018 година. По истекот на рокот за потврдување или коригирање на пријавите, на 01.06.2019 година, истите ќе добијат статус на конечни Годишни даночни пријави, заедно со Годишните даночни пријави кои ниту биле потврдени, ниту коригирани – информираат од УЈП.

По истекот на овој рок, Управата за јавни приходи ќе даде официјална информација, колку пријави се прифатени, колку се коригирани, а колку пријави ниту биле потврдени, ниту коригирани, затоа што до 31.05.2019 година, граѓанинот може да го менува статусот на пријавата.

Реформата на пополнување на даночната пријава електронски беше направена лани кога сите граѓани кои остваруваат некаков приход , освен пензионерите требаше да се регистрираат електорнски и да ги потврдат податоците во УЈП.

https://plusinfo.mk/над-350-000-граѓани-ги-добија-претпополнети/

MartinGR1MR

hello world
14 јуни 2014
165
71
Над 350.000 граѓани ги добија претпополнетите даночни пријави
Вкупно 350.560 претпополнети годишни даночна пријава за утврдување на персонален данок на доход за 2018 година се доставени до граѓаните до денеска, информира Управата за јавни приходи (УЈП).

УЈП има рок до крајот на овој месец да ги достави претпополнетите годишни даночни пријави до близу 700.000 граѓани.

Во електронскиот систем на Управата за јавни приходи се регистрирани близу 700 илјади даночни обврзници

– Граѓаните имаат можност заклучно до 31.05.2019 година, да ја потврдат или коригираат годишната даночна пријава за 2018 година. По истекот на рокот за потврдување или коригирање на пријавите, на 01.06.2019 година, истите ќе добијат статус на конечни Годишни даночни пријави, заедно со Годишните даночни пријави кои ниту биле потврдени, ниту коригирани – информираат од УЈП.

По истекот на овој рок, Управата за јавни приходи ќе даде официјална информација, колку пријави се прифатени, колку се коригирани, а колку пријави ниту биле потврдени, ниту коригирани, затоа што до 31.05.2019 година, граѓанинот може да го менува статусот на пријавата.

Реформата на пополнување на даночната пријава електронски беше направена лани кога сите граѓани кои остваруваат некаков приход , освен пензионерите требаше да се регистрираат електорнски и да ги потврдат податоците во УЈП.

https://plusinfo.mk/над-350-000-граѓани-ги-добија-претпополнети/
Prvata presmetka mi sodrzi samo dobivki od igri na srekja,pisuva kolku e presemetan pdd i istiot presmetan go pisuva deka e platen pdd.Treba li da se bafkam pak nesto ili toa e toa ?

Последна промена:

mviktors

user
25 октомври 2012
1.144
1.719
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Prvata presmetka mi sodrzi samo dobivki od igri na srekja,pisuva kolku e presemetan pdd i istiot presmetan go pisuva deka e platen pdd.Treba li da se bafkam pak nesto ili toa e toa ?
Другар кај ти стигна пресметката, во системот на УЈП или по мејл? Ако е во нивниот систем можеш ли да ми посочиш во кој таб?

alexandar23

hello world
29 јули 2017
65
28
Да, и кај мене е исто. Пресметан и платен пд од игри на среќа и плата. За приходи од странство нема пресметано ништо.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.754
3.446
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Значи дефинитивно нема од УЈП да ни генерираат пресметки за данок од адсенс, фриленс, онлајн кладење.. итн?

Мене ми имаат направено само една пресметка за плата од фирма во мкд.
За примени пари од странство нема ништо..

Пишав претходно во темата, си требал да прочиташ...

Важно, за тие кои што имале приходи од странство за 2018г.

Значи пријавете ги што е можно по скоро пред да ги изготват ПДД-ата и после да си имате поблеми при корекции. Странските приливи треба лично вие да ги пријавите во УЈП на страната.

Наместете го денот на датумот за минатата година и пополнете го внимателно.

Park87

read-only
10 април 2019
16
9
Почнувајќи од 2019 та, дали секој доход остварен преку интернет треба да се пријави под ставка T11 Друг доход
С11.3 Друг доход на лица кои не се вработени кај исплатувачот или може да се пријавува и како личен доход?

Доколку се пријавува како "Т1. Доход од работа и подвид на приход S1.16 Примања по основ на други извршени повремени или привремени услуги остварени во странство.", дали има врска тоа остварени ВО странство, бидејќи доходот доаѓа од странство но не е остварен во странство, барем јас така го разбирам ова за фриленсинг.

Може ли некој да потврди дали приход пријавен под која било од овие ставки е подложен на даночно ослободување? И дали истото се пресметува (одбива) на месечно ниво (пред секоја уплата) и според кои правила/параметри. Благодарам.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Сега, пензионерите треба ли да се регистираат на страната на ујп или не? Пошто нели пензијата не е приход!

arso

read-only
13 октомври 2008
19
9
Кај мене сеуште нема ништо во делот за Годишна Даночна пријава

"Резултати од пребарување (0)"

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Веројатно не се стигнати кај сите, кај мене стигна. Катастрофа колку детални податоци имаат и целосен пристап до сметките.

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
Веројатно не се стигнати кај сите, кај мене стигна. Катастрофа колку детални податоци имаат и целосен пристап до сметките.

Имаат пристап во секое време, да. Немаат директен пристап до датабазите на банките, но можат да побараат информација од нив. Но во годишната пријава не гледаат во банкарските сметки, туку во годишните пријави што стигнуваат кај нив од фирмите. Да гледаа во сметките ќе стоеја и приходите од интернет.

bxxxn

user
11 март 2011
1.664
1.817
Регистрација за пензионери кои што примаат само пензија е одложена за 7 години. Пензионери што имаат и други примања, треба да се регистрираат.

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
421
524
Ви ја отвара страницата за е-данок ? Јас откако ја видов темата, решив да си ја проверам мојата пријава, ама ми јавува 502 Bad Gateway ...

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.883
5.594
Ви ја отвара страницата за е-данок ? Јас откако ја видов темата, решив да си ја проверам мојата пријава, ама ми јавува 502 Bad Gateway ...
Јок. Плус денес 24ти утре неработен ден, гарант ДДВ се туриле сите да пријавуваат и толку им треба. Гарант у ујп имаат 386ка за сервер пошто нонстоп да имаат вакви проблеми е неоправдливо.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
Јок. Плус денес 24ти утре неработен ден, гарант ДДВ се туриле сите да пријавуваат и толку им треба. Гарант у ујп имаат 386ка за сервер пошто нонстоп да имаат вакви проблеми е неоправдливо.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

Каде работиш, па утре ти е неработен ден? :)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно