Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дигитални крипто-валути: совети - подесувања (забранета трговија ако сте без права на огласување!)

PsyNode

read-only
27 декември 2013
44
18
Mars
thepiratebay.se
PsyNode's setup  
Processor & Cooler
i7 3770K CoolerMaster
Motherboard
Asus P8Z77 VL Deluxe
Storage
SSD Samsung 256G , Toshiba 1Gb , SG 500Gb
PSU
A Lot of them
RAM
8 Gb Patriot
Video card
R9 290, GTX 560 Ti, GTS 450
Case
CoolerMaster SilentPRO
Mouse
Giabyte
Keyboard
Generic
Audio
Onboard
Monitor
LG 20`
OS
Windows 7 Ultimate x64

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.520
3.525
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7800X3D + Arctic Freezer III 360 ARGB
Motherboard
ASUS Rog Strix X670E-F
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
2 x 16GB Kingston HyperX @ 6000 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4790K 4.0GHz Quad-Core Processor
Motherboard
Asus Z97-DELUXE(NFC&WLC) ATX LGA1150 Motherboard
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB 3.5" 7200RPM & Corsair Force LE 240GB 2.5" SSD
PSU
Cooler Master 650W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply
RAM
G.Skill Sniper Series 16GB (2 x 8GB) DDR3-2400
Video card
Asus GeForce GTX 980 Ti 6GB STRIX Video Card
Case
Fractal Design Define R5 (White) ATX Mid Tower Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
IIyama G-master GB2488HSU-B3
OS
Windows 10 Pro

xhktw

x
2 август 2009
1.460
1.940
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace AimLab Edition
Keyboard
AK820Pro / Monsgeek Fun60 Pro / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / ASUS 27" ROG Strix OLED XG27AQDMG
OS
macOS Sequoia / Arch Linux

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
OS
Windows 10 Pro

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Еве го муабетот шо го праевме, nvidia со maxwell по-профитабилни во crypto mining. :) Можам да замислам flag-шиповите коа ќе им искочат...
http://wccftech.com/nvidia-steal-cryptocurrency-mining-crown-from-amd-maxwell/
I never actually thought Nvidia would be able to faceoff AMD in apure khash per watt and even khash per price basis. Well, hell apparently has frozen over because the Maxwell GTX 750 Ti has the honor of being the first card to actually be able to do that.

Not only that, but a simple overclock done by Forbes shows that you can take the card up to almost 300 khash/s without the need for a power connector. If that isn’t crazy, I do not know what is.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.739
Скопје
www.facebook.com
Моментално копам Лајткоин преку https://www.cryptsy.com/ со графичка http://www.sapphiretech.com/presentation/product/?pid=2022# . Дали се во ред овие подесувања ? Screenshot_4.png

Патем гледам на страната cryptsy дека немам копано а копам веќе 5-6 часа . Или е на 24 часа апдејтот на страната ?

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
хахахахаха, брат ти незнаеш ни што копаш, викаш лајткоин а копаш Middlecoin :).

Совет: тоа middlecoin.com замени го со amsterdam.middlecoin.com помал е пингот, подесувањата мене не ми се свигаат, односно со малце khash копаш таа треба да вади 650/700 минимум.

За контрола колку копаш и колку имаш ископано можеш да проверуваш преку оваа страна, во празното поле внеси ја BTC адресата која ти е од крипси и ке видиш детално колку копаш како копаш колку имаш исплатено.

Друг главен момент, периодов Middlecoin не е исплатливо да се копа, подобро да копаш некој други парички Tesla, Leaf, Panda, Karma itn

о.т: Имаш 9% Rejected што е многууууу

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.739
Скопје
www.facebook.com
остај брат и јас не знам ни кај копам ни што копам битно е не ми треба греење во собава ме грее компјутерот . Ке пробам со други драјвери за графичката и со други пулови .

vladomk123

read-only
22 мај 2013
44
68
Skopje
остај брат и јас не знам ни кај копам ни што копам битно е не ми треба греење во собава ме грее компјутерот . Ке пробам со други драјвери за графичката и со други пулови .

пушти PTS нека копа,или пак ако толку сакаш scrypt алго пушти се на wafflepool ili clevermining.
и батали тоа Guiminerot ...

DzankY

read-only
24 февруари 2014
3
1
Скопје
DzankY's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-2500 @ 3.3 GHz w/ CM Hyper 212 plus
Motherboard
ASUS P8Z68-V GEN3
PSU
Gigabyte 620w
RAM
2 x 4GB Kingston Hyperx Blu DDR3 @ 1600 MHz
Video card
ASUS AMD Radeon HD 6970 w/ Accelero Twin Turbo II
Case
CM HAF 932 Advanced
Mouse
A4Tech X7 X-710BH
Keyboard
A4Tech X7 G800V
Monitor
Samsung SyncMaster 2243SN
OS
Windows 8.1 Enterprise 64-bit
Здраво дечки. Гледам на овој форум најмногу има со ова што се занимаваат, па да прашам за по некој совет.
Нов сум во ова и би сакал да отпочнам некако. Во последно време гледам како иде ова биткоинов и ми делува на интересна валута и можност да се лапне некоја паричка, колку е така во реалноста незнам.
Се размислував дали да го купувам монархот од батерфлај, 600 GH за 2200 долари. Какви трошкови би имал за да се донесе до кај нас освен поштарина? Нешто од типот на ДДВ и царина ми спомнуваа што поприлично ќе му зголеми цена ако е така, а дека е pre-order и ако се порача сега би стигнал накај април - мај и за тоа време може доста убаво да се разигра валутата.
Исто така преку кој pool би било најубаво да се прави сето тоа, како се прави размената, како стигаат парите и некои други работи што треба да ги знам пред да летнат парите?
Фала однапред :)

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
OS
Windows 10 Pro
Здраво дечки. Гледам на овој форум најмногу има со ова што се занимаваат, па да прашам за по некој совет.
Нов сум во ова и би сакал да отпочнам некако. Во последно време гледам како иде ова биткоинов и ми делува на интересна валута и можност да се лапне некоја паричка, колку е така во реалноста незнам.
Се размислував дали да го купувам монархот од батерфлај, 600 GH за 2200 долари. Какви трошкови би имал за да се донесе до кај нас освен поштарина? Нешто од типот на ДДВ и царина ми спомнуваа што поприлично ќе му зголеми цена ако е така, а дека е pre-order и ако се порача сега би стигнал накај април - мај и за тоа време може доста убаво да се разигра валутата.
Исто така преку кој pool би било најубаво да се прави сето тоа, како се прави размената, како стигаат парите и некои други работи што треба да ги знам пред да летнат парите?
Фала однапред :)

Немој да си имаш работа со батерфлај... поарно купи си некои графички и со нив копај одколку да порачуваш од батерфлај. Касно ке ти стигне. А и ако пишува таму до април рачунај уште некој месец. Затоа што тие сите се pre-released уште не се направени риговите а тие ги продаваат и луѓе им плаќаат пари однапред и затоа после ке се жалат насекаде како чекаат многу, како не им се исплаќало што чекале. Затоа најдобро ти е земи си графички карти, ке копаш некои помали парички и од нив ке правиш повеќе профит одколку да порачаш од батерфлај од нивните ригови и да копаш БТЦ. БТЦ не е профитаблно веќе за копање, профитабилно е за тие што копаат на дата центри или тие што изнајмуваат од амазон ригови за копање, така да земи го во обзир мојот совет :)

DzankY

read-only
24 февруари 2014
3
1
Скопје
DzankY's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V GEN3
PSU
Gigabyte 620w
RAM
Video card
Case
CM HAF 932 Advanced
Mouse
A4Tech X7 X-710BH
Keyboard
A4Tech X7 G800V
Monitor
OS
Немој да си имаш работа со батерфлај... поарно купи си некои графички и со нив копај одколку да порачуваш од батерфлај. Касно ке ти стигне. А и ако пишува таму до април рачунај уште некој месец. Затоа што тие сите се pre-released уште не се направени риговите а тие ги продаваат и луѓе им плаќаат пари однапред и затоа после ке се жалат насекаде како чекаат многу, како не им се исплаќало што чекале. Затоа најдобро ти е земи си графички карти, ке копаш некои помали парички и од нив ке правиш повеќе профит одколку да порачаш од батерфлај од нивните ригови и да копаш БТЦ. БТЦ не е профитаблно веќе за копање, профитабилно е за тие што копаат на дата центри или тие што изнајмуваат од амазон ригови за копање, така да земи го во обзир мојот совет :)

Како и со која валута бараташ моментално? Досега знам за БТЦ и ЛТЦ, најпримамлива ми делува БТЦ. Незнам зашто викаш дека е непрофитабилно, дали дека е малце поголем залак од регуларни графички или нешто 3то што новајлија ко мене не би го знаел?
Убаво си имаат напишано батерфлај:
If you're uncomfortable waiting until the development is complete and the product is shipped, do NOT pre-order this product.
Што е до чекање, ако цената е да се прави убава пара со монархот не ми претставува проблем. Ваљда имам убави пресметки, поправи ме ако грешам. Со моментална валута од 545 $ за БТЦ, би ми требале околу 2 месеци за да си ја отплатам машината и после тоа да идам 1500 долари месечно во плус. Ете и да падне валутата (а може и да се качи до тогаш) до некое ниво од 275 $ за БТЦ, откако би се отплатил тогаш пак имам некоја си надпросечна македонска плата од 500-600 долари што сигурно ми звучи подобро од ЛТЦ кај кои ќе треба многу време да ги отплатам графичките и да се држам на минимална заработка ради сметки за струја.
Можеби сега малце замарам со глупи прашања, али мора и така дур да ги сватам работите ко што треба...

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Difficulty на bitcoin рипа секоја секунда ти ќе го добиеш уредот за есна година, до тогаш тешкоста ќе биде превисока и ќе вадиш скоро ништо, а и во рок од една година можеби и ќе нема веќе биткоини за копање.

DzankY

read-only
24 февруари 2014
3
1
Скопје
DzankY's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V GEN3
PSU
Gigabyte 620w
RAM
Video card
Case
CM HAF 932 Advanced
Mouse
A4Tech X7 X-710BH
Keyboard
A4Tech X7 G800V
Monitor
OS
Difficulty на bitcoin рипа секоја секунда ти ќе го добиеш уредот за есна година, до тогаш тешкоста ќе биде превисока и ќе вадиш скоро ништо, а и во рок од една година можеби и ќе нема веќе биткоини за копање.

Па волку јака валута ваљда не би пропаднала туку така до летоска... Инаку уредот стриктно за БТЦ можам да го користам или и за други валути?

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Па волку јака валута ваљда не би пропаднала туку така до летоска... Инаку уредот стриктно за БТЦ можам да го користам или и за други валути?
Не дека ќе пропадне, туку ќе снема, сите дигитални криптовалути се со лимитиран број, ќе се ископаат и ќе нема. Butterfly уредите користат SHA256 алгоритми за копање, со кои можеш да копаш уште некоја валута како Terracoin или PPcoin, но и на тие difficulty e превисока и се неисплатливи. Ако сакаш мала исплатливост 2 x 7970 или 2 x 280x.

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
OS
Windows 10 Pro
Како и со која валута бараташ моментално? Досега знам за БТЦ и ЛТЦ, најпримамлива ми делува БТЦ. Незнам зашто викаш дека е непрофитабилно, дали дека е малце поголем залак од регуларни графички или нешто 3то што новајлија ко мене не би го знаел?
Убаво си имаат напишано батерфлај:

Што е до чекање, ако цената е да се прави убава пара со монархот не ми претставува проблем. Ваљда имам убави пресметки, поправи ме ако грешам. Со моментална валута од 545 $ за БТЦ, би ми требале околу 2 месеци за да си ја отплатам машината и после тоа да идам 1500 долари месечно во плус. Ете и да падне валутата (а може и да се качи до тогаш) до некое ниво од 275 $ за БТЦ, откако би се отплатил тогаш пак имам некоја си надпросечна македонска плата од 500-600 долари што сигурно ми звучи подобро од ЛТЦ кај кои ќе треба многу време да ги отплатам графичките и да се држам на минимална заработка ради сметки за струја.
Можеби сега малце замарам со глупи прашања, али мора и така дур да ги сватам работите ко што треба...

Значи ти кажав убаво али ти како сакаш, ако си решил да земаш од батерфлај слободно, никој не те тера со сила :)
Али според мое ти е подобро да си земеш графички. Јас веќе си порачав чекам да стигнат за некое време па ке пишам тука што како иде заработката :)
Според бројот на луѓе што копаат , како што кажа влавот, тежината на копањето рипа цело време така да не ти се исплаќа и да не биде профитабилно копањето и да сакаш да се префрлиш на друга паричка за копање пак тешко ке биде затоа што тие парички што се SHA-256 веќе се на ниво на BTC според тежината на копање така да најубаво ти е графички, ем имаш лесни парички за копање ем ке си правиш брзи пари, плус ке можеш да си ја покриеш сметката за струја. Значи јас ти објаснив од тука натаму не ти се мешам и не сакам да те предомислувам, како си се одлучил така нека биде :)

Dr_KleX

hello world
26 јануари 2014
65
65
"Mayday! mayday! this ships going down."
Не на добро со последнава ситуација со BTC, почна рапидно да паѓа, а тоа е ланчан систем (паѓа вредноста => паѓа побарувачката => паѓа пак вредноста...), само да видиме кога ќе застани со паѓањето.(се надеваме дека ќе биде скоро).
Дека не е розова работата со BTC потврдува и заедничкото сооптение на 5-6 најголеми берзи за BTC, што потврдува дека се поврекува голем капитал од берзите (читај долари/евра), а многу малку се инвестира. Во соопштението тие велат: "дека било проблем со една компанија (MtGox) и дека немало врска со сируноста на BTC валутата и со сигурноста и стабилноста на пазарот. И да не паничат лугево се било под контрола.“

Мое согледување е дека за падот на вредноста на BTC се повеќе причини еве некои можни:
1. Не реална вредност на BTC (сите очекуваа дека ќе биде скоро прифатена како официјлна валута, али чичко Обама нерече ДА, барем засега)
2. Банкротот на јапонскиот ТАТ (MtGox):
a. заробен капитал на MtGox
б. масовно пуштање во оптек на многу BTC од страна на MtGox (нив им требаат долари, а имаат голема количина на BTC)
в. паника меѓу лугето => намалена заитересираност за купување на BTC и повлекување на доларите од берзите (се намалува обемеот на трговија).
- изгубена доверба до сите берзи, (дека може да ги снајде истата судбина како ТАТ)
3. Ланчан систем кога ќе почне да оди надоле, тешко да се сопре и да се стабилизира.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно