Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
За таблетот што пишав погоре..

За никаде се.. му кажав на продавачот да декларира реална вредност, они пак го пратиле тука наместо утре да ми беше доставен..

XABs4no.png

Искрено ќе се зачудев ако наместо ова Send item to customs одеше дирекно на Send item to domestic location..

krema

OG
24 јуни 2009
15.756
15.845
youtu.be
Џабе е да се манипулира со цена, ги гледаат на рентген + сигурно е погабаритно пакувањето.

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Знам за тоа и нема никакви манипулации во врска со цената продавачот ми понуди да пише $20 gift, јас го одбив и му реков да пише $44.15 како што навистина го платив. :)

Рендген?
- Сум поминал 6 телефони од марка Leagoo, Blackview од тие полесните што не бушат многу, не платив ни денар за тие.

Пакувањето е вакво и тежи околу 1KG (да, обично тие што повеќе бушат и тежат ги земаат од искуство знам..):
HTB1KFYSNXXXXXXzXFXXq6xXFXXXO.jpg

Сега само чекам да видам следно на тракинг што ќе дојде или писмо да ми стигне од нив и да им испратам извештајот од банка, да не плаќам после дополнителни трошоци за без потреба, минатиот пат незнаев дека колку повеќе стоел пакетот во поштата толку повеќе ми земаат лежарина и платив 220 ден само за тоа.

Како и да е, ќе видам баш што и како ќе биде и ќе пишам пак во темава како поминав. :D

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
За таблетот ($44.15) поминав без да платам ни денар.. Ми стигна картонче и го догигнав пакетот, имаше само печат дека не подлежи под царински преглед, овој иако му реков да ја пише вистинската вредност на декларацијата тој пак пишал $20 поклон можеше да ми направи пак проблем, за околу таблетот не сум и баш нај-нај задоволен, минус дугмето за звук не работи, или ќе отварам спор или уште еден ќе порачувам и ќе барам попуст на тој.

Dace23432

hello world
25 август 2016
208
106
Влада на РМ: Подигање на границата за оданочување и царинарење на производи порачани од интернет

Ејде подршка за петицијата до новата влада, шерувајте, твитајте, постирајте во групи, праќајте меилови да надлежните министерства. Ова е проблем кој не засега сите, без разлика на етничка, верска, или политичка припадност.

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
И јас сум за да се покачи ама хах 500 еуриќа ја мајката. Можда во некој паралелен универзум и во некоја тамошна Европа пратки не се царинат до 500 евра, ама за жал на нашата планета и сите членки на ЕУ законот за царина е јасен како солза. Секоја пратка освен алкохол и тобако се ослободува од царина ако пратката не надминува 150 евра а се ослободува од данок ако не надминува од 10 до 22 евра во зависност од самата држава.

Според вашиве барања Анхоч и компанија треба да си ги затворат бизнисите затоа што вие сакате до кај 500 евра да немате никакви давачки, која е поентата на постоење фирми тогаш?

Buying goods online coming from a non-European Union country - Taxation and customs union - European Commission

Ако почнат преговори за ЕУ тогаш се работи само за време кога ќе почнат да ги носат овие закони, зголемувања и слично.

Dace23432

hello world
25 август 2016
208
106
И јас сум за да се покачи ама хах 500 еуриќа ја мајката. Можда во некој паралелен универзум и во некоја тамошна Европа пратки не се царинат до 500 евра, ама за жал на нашата планета и сите членки на ЕУ законот за царина е јасен како солза. Секоја пратка освен алкохол и тобако се ослободува од царина ако пратката не надминува 150 евра а се ослободува од данок ако не надминува од 10 до 22 евра во зависност од самата држава.

Според вашиве барања Анхоч и компанија треба да си ги затворат бизнисите затоа што вие сакате до кај 500 евра да немате никакви давачки, која е поентата на постоење фирми тогаш?

Buying goods online coming from a non-European Union country - Taxation and customs union - European Commission

Ако почнат преговори за ЕУ тогаш се работи само за време кога ќе почнат да ги носат овие закони, зголемувања и слично.
Pa danok sekako ke si ima toa 500evra e poveke kako primer, ama do 250$ moze da nema carina na odredeni stoki, eve na primer MSI GeForce GTX1060 Gaming 6G 6GB - PCI Express Graphics Cards - computeruniverse
ovde koga stavas zemja Macedonia odnosno zemja vonka EU ti go vadi VAT avtomatski, odnosno ti prilozuva cena bez VAT. Ti sekako ke si go platis VAT ovde koga ke stigne. Samo da nema dopolnitelni davacki. Imase vakva najava, od prethodnata vlada no takvi kakvi sto bea nikakvi nisto ne sprovedoa, no sega e poinakva prikaznata so novava vlada, koja raboti za narodot.

kirev

senior
31 мај 2010
9.110
7.795
Убаво објаснето е погоре - ако нема за нас давачки, тогаш да нема и за фирмите за да им се исплати да работат. Зашто они се обврзани тука да ти дадат гаранција, а не во Шенжен. И да ти заменат, вратат пари, плата на продавачката, ПП апарат, ДДВ-то они да го приберат...

Dace23432

hello world
25 август 2016
208
106
Убаво објаснето е погоре - ако нема за нас давачки, тогаш да нема и за фирмите за да им се исплати да работат. Зашто они се обврзани тука да ти дадат гаранција, а не во Шенжен. И да ти заменат, вратат пари, плата на продавачката, ПП апарат, ДДВ-то они да го приберат...
DDVto(VAT) si go zima drzavata sekako, dali oni ke go dadat ili ti ke go dades koga ke ti stigne proizvodot toa e razlikata. I jas se slagam ama da imaat invertar kako sto ima Amazon.es ili eBay.es da mozam da si kupam toa sto jas sakam bilo da e Anker polnac, ili nz Noctua cooler, Intel M.2 SSD, LG Gram Notebook. Toa e sekako nevozmozno bilo da e Anhoch ili koja i da e fizicka prodavnica vo svetot, fizickite i virtuelnite prodavnici imaat sosema razlicni trosoci. Za ova se ima diskutirano mnogu i ima premnogu literatura ispisano. Ednostavno tesko e da se zapre progresot, sekako najdobro e da se vleze vo EU za da nemame vakvi problemi, odnosno eden ekonomski pazar.

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Влада на РМ: Подигање на границата за оданочување и царинарење на производи порачани од интернет

Ејде подршка за петицијата до новата влада, шерувајте, твитајте, постирајте во групи, праќајте меилови да надлежните министерства. Ова е проблем кој не засега сите, без разлика на етничка, верска, или политичка припадност.

Поддржано!

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Кога ке влезем во ЕУ пак ке кукате. ВАТ е 20% и се ке поскапе, кај нас ДДВ за компјутери е повластено и е 5%.

goce03

user
20 јануари 2015
1.600
3.212
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Кога ке влезем во ЕУ пак ке кукате. ВАТ е 20% и се ке поскапе, кај нас ДДВ за компјутери е повластено и е 5%.
Не мора, секоја држава сама си ги уредува стапките на ДДВ. Принципите и начинот на функционирање на ДДВ се заеднички на ниво на ЕУ и се носат на национално ниво врз основа на директиви на европската комисија, ама даночните стапки секоја држава сама си ги уредува.

Последна промена:

Dace23432

hello world
25 август 2016
208
106
https://kajgana.com/partiite-ne-se-protivat-na-zgolemuvanjeto-na-porodilnoto-otsustvo
Во името на 270 граѓани кои се потпишале за доставување на овој предлог зборуваше овластениот предлагач Снежана Кузмановска, која рече дека дека овој пропуст е ненамерна грешка.
Eve eden dobar primer kako graganska inicijativa uspeala da predizvika promena, sekako nepartiski, kako problem koj gi zasega site.

И

Избришан член 18474

Гостин
Ако пријател ти прати компјутерска опрема матична, процесор и графичка подлежи ли на давачки?

Cekov Ivan

read-only
17 јуни 2017
6
2
Здраво
Барав по форуми не најдов точно тоа што ме интересира, може има ама јас да си прашам.
Значи вака, имам порачано телефон од алиекспрес XIAOMI REDMI NOTE 4 GLOBAL, со тракинг бројот проверив дека денеска стигна во Скопје и е пратен на царина. Јас не сум од Скопје, па ме интересира дали може да не чекам писмо од царина неколку дена, туку јас одма да си пратам податоци за да го добијам телефонот побрзо? Дали некој имал направено нешто слично? Дали од кога ќе го испратат од царина ќе се гледа со тракинг бројот?
Фала поздрав

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Здраво
Барав по форуми не најдов точно тоа што ме интересира, може има ама јас да си прашам.
Значи вака, имам порачано телефон од алиекспрес XIAOMI REDMI NOTE 4 GLOBAL, со тракинг бројот проверив дека денеска стигна во Скопје и е пратен на царина. Јас не сум од Скопје, па ме интересира дали може да не чекам писмо од царина неколку дена, туку јас одма да си пратам податоци за да го добијам телефонот побрзо? Дали некој имал направено нешто слично? Дали од кога ќе го испратат од царина ќе се гледа со тракинг бројот?
Фала поздрав

Нема потреба да испраќаш ништо ќе ти стигне писмо дома ако си оцаринет да поднесеш извештај од сметка каде е извршено плаќањето. Утре очекувај да ти пише на тракингот

Record item customs information (Inb)

или многу подобро дирекно

Return item from customs (Inb)

ако во случај не го отворат пакетот. Ако го отворат 2000 ден секако ќе горат.

И пиши како ќе поминеш да знаеме. Поздрав. :)

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.419
1.650
Здраво
Фала поздрав

Истото телефонче и мене ми стигна пред некој ден :) (п.с. презадоволен сум ;) )

Бтв не можеш така, веројатно ќе ти го царинат, само прашањето е колку.
Мене ми го царинија на 99$ - и платив 1200мкд се вкупно.
Инаку појдов и јас директ у Царина, со испринтанти документи од алиекспрес, извештај од банка и сите тие работи - но ми рекоа дека мора од пошта да се подигне, каде што и ја платив царината.

Така да почекај си 2-3 дена додека ти стигне у Пошта од кај и да си, ќе си платиш фино-лепо таму некоја сума и ќе ти го дадат веднаш.

EAmNJYe.png

еве ова за одприлика да видеш колку време се има задржано одкако стигна во мК.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.034
1.845
Скопје
Дечки шо значи ова на подолнава слика?

e04c215f19d4461c14807bdcd557e8f0.jpg

волку детално почнаа да прикажуваат нашиве? браво .. иначе ти пишува .. ти фали документ за цена на тоа што ти стигнало, и најверојатно ќе ти стигне писмо деновиве од царина за да им доставиш доказ за што си купил, сметка и сл. Од коа ќе им доставиш ке си почекаш да ти стине во пошта со уплатници за царина/данок (ако не те ослободат од кога ќе им доставиш папири) + трошоци за царински преглед

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Дечки шо значи ова на подолнава слика?

e04c215f19d4461c14807bdcd557e8f0.jpg

Друже ова ти значи дека пратката ти е заглавена на царина и би требало утре да ти стигне писмо од железничка за да доставиш комерцијален документ/извештај од банка каде е извршено плаќањето за тоа што си го порачал преку интернет, јас би ти рекол да не чекаш и да им испратиш веднаш на меилот да не ти пишат и за лежарина покрај прегледот. Ако не е тајна што порача баш ме интересира што го задржале на царина? :D

stefano

hello world
8 декември 2016
180
260
Друже ова ти значи дека пратката ти е заглавена на царина и би требало утре да ти стигне писмо од железничка за да доставиш комерцијален документ/извештај од банка каде е извршено плаќањето за тоа што си го порачал преку интернет, јас би ти рекол да не чекаш и да им испратиш веднаш на меилот да не ти пишат и за лежарина покрај прегледот. Ако не е тајна што порача баш ме интересира што го задржале на царина? :D
Не тајна, телефон е.
А мислиш на [email protected] да им испратам invoice кое веќе го добив од продавачот од Али и извештај од банка?
Плус ова извештајов од банка ми е сумливо дали е тоа пошто ми дадоа само извештај за прометот на картичката во тие денови кога е платена пратката. Нема детали за која пратка е која уплата.
Извинување за прашањава ама ова ми е првпат нешто да ми задржат за царинење.

Cekov Ivan

read-only
17 јуни 2017
6
2
Истото телефонче и мене ми стигна пред некој ден :) (п.с. презадоволен сум ;) )

Бтв не можеш така, веројатно ќе ти го царинат, само прашањето е колку.
Мене ми го царинија на 99$ - и платив 1200мкд се вкупно.
Инаку појдов и јас директ у Царина, со испринтанти документи од алиекспрес, извештај од банка и сите тие работи - но ми рекоа дека мора од пошта да се подигне, каде што и ја платив царината.

Така да почекај си 2-3 дена додека ти стигне у Пошта од кај и да си, ќе си платиш фино-лепо таму некоја сума и ќе ти го дадат веднаш.

EAmNJYe.png

еве ова за одприлика да видеш колку време се има задржано одкако стигна во мК.

Еве денеска што ми покажа тракнигот ;)
Дали тоа значи дека не треба да платам царина?
a.png

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно