Па пиши овде како си прошол.Се надевам дека ќе поверуваат и нема ни да го отворат..
Па пиши овде како си прошол.Се надевам дека ќе поверуваат и нема ни да го отворат..
Pa danok sekako ke si ima toa 500evra e poveke kako primer, ama do 250$ moze da nema carina na odredeni stoki, eve na primer MSI GeForce GTX1060 Gaming 6G 6GB - PCI Express Graphics Cards - computeruniverseИ јас сум за да се покачи ама хах 500 еуриќа ја мајката. Можда во некој паралелен универзум и во некоја тамошна Европа пратки не се царинат до 500 евра, ама за жал на нашата планета и сите членки на ЕУ законот за царина е јасен како солза. Секоја пратка освен алкохол и тобако се ослободува од царина ако пратката не надминува 150 евра а се ослободува од данок ако не надминува од 10 до 22 евра во зависност од самата држава.
Според вашиве барања Анхоч и компанија треба да си ги затворат бизнисите затоа што вие сакате до кај 500 евра да немате никакви давачки, која е поентата на постоење фирми тогаш?
Buying goods online coming from a non-European Union country - Taxation and customs union - European Commission
Ако почнат преговори за ЕУ тогаш се работи само за време кога ќе почнат да ги носат овие закони, зголемувања и слично.
DDVto(VAT) si go zima drzavata sekako, dali oni ke go dadat ili ti ke go dades koga ke ti stigne proizvodot toa e razlikata. I jas se slagam ama da imaat invertar kako sto ima Amazon.es ili eBay.es da mozam da si kupam toa sto jas sakam bilo da e Anker polnac, ili nz Noctua cooler, Intel M.2 SSD, LG Gram Notebook. Toa e sekako nevozmozno bilo da e Anhoch ili koja i da e fizicka prodavnica vo svetot, fizickite i virtuelnite prodavnici imaat sosema razlicni trosoci. Za ova se ima diskutirano mnogu i ima premnogu literatura ispisano. Ednostavno tesko e da se zapre progresot, sekako najdobro e da se vleze vo EU za da nemame vakvi problemi, odnosno eden ekonomski pazar.Убаво објаснето е погоре - ако нема за нас давачки, тогаш да нема и за фирмите за да им се исплати да работат. Зашто они се обврзани тука да ти дадат гаранција, а не во Шенжен. И да ти заменат, вратат пари, плата на продавачката, ПП апарат, ДДВ-то они да го приберат...
Влада на РМ: Подигање на границата за оданочување и царинарење на производи порачани од интернет
Ејде подршка за петицијата до новата влада, шерувајте, твитајте, постирајте во групи, праќајте меилови да надлежните министерства. Ова е проблем кој не засега сите, без разлика на етничка, верска, или политичка припадност.
Не мора, секоја држава сама си ги уредува стапките на ДДВ. Принципите и начинот на функционирање на ДДВ се заеднички на ниво на ЕУ и се носат на национално ниво врз основа на директиви на европската комисија, ама даночните стапки секоја држава сама си ги уредува.Кога ке влезем во ЕУ пак ке кукате. ВАТ е 20% и се ке поскапе, кај нас ДДВ за компјутери е повластено и е 5%.
Здраво
Барав по форуми не најдов точно тоа што ме интересира, може има ама јас да си прашам.
Значи вака, имам порачано телефон од алиекспрес XIAOMI REDMI NOTE 4 GLOBAL, со тракинг бројот проверив дека денеска стигна во Скопје и е пратен на царина. Јас не сум од Скопје, па ме интересира дали може да не чекам писмо од царина неколку дена, туку јас одма да си пратам податоци за да го добијам телефонот побрзо? Дали некој имал направено нешто слично? Дали од кога ќе го испратат од царина ќе се гледа со тракинг бројот?
Фала поздрав
Здраво
Барав по форуми не најдов точно тоа што ме интересира, може има ама јас да си прашам.
Значи вака, имам порачано телефон од алиекспрес XIAOMI REDMI NOTE 4 GLOBAL, со тракинг бројот проверив дека денеска стигна во Скопје и е пратен на царина. Јас не сум од Скопје, па ме интересира дали може да не чекам писмо од царина неколку дена, туку јас одма да си пратам податоци за да го добијам телефонот побрзо? Дали некој имал направено нешто слично? Дали од кога ќе го испратат од царина ќе се гледа со тракинг бројот?
Фала поздрав
Дечки шо значи ова на подолнава слика?
![]()
Дечки шо значи ова на подолнава слика?
![]()
Не тајна, телефон е.Друже ова ти значи дека пратката ти е заглавена на царина и би требало утре да ти стигне писмо од железничка за да доставиш комерцијален документ/извештај од банка каде е извршено плаќањето за тоа што си го порачал преку интернет, јас би ти рекол да не чекаш и да им испратиш веднаш на меилот да не ти пишат и за лежарина покрај прегледот. Ако не е тајна што порача баш ме интересира што го задржале на царина?![]()
Истото телефонче и мене ми стигна пред некој ден(п.с. презадоволен сум
)
Бтв не можеш така, веројатно ќе ти го царинат, само прашањето е колку.
Мене ми го царинија на 99$ - и платив 1200мкд се вкупно.
Инаку појдов и јас директ у Царина, со испринтанти документи од алиекспрес, извештај од банка и сите тие работи - но ми рекоа дека мора од пошта да се подигне, каде што и ја платив царината.
Така да почекај си 2-3 дена додека ти стигне у Пошта од кај и да си, ќе си платиш фино-лепо таму некоја сума и ќе ти го дадат веднаш.
![]()
еве ова за одприлика да видеш колку време се има задржано одкако стигна во мК.