Да така иде, исто и кај мене е така, и се чека долго од Латвија.Кога ја видов дека за 10 дена стигнала до Будимпешта се изненадив.
Сеа ова "LVA" што значи? Латвија? Кај е логиката да иде од Унгарија назад за Латвија...?
Погледнете го атачментот 115893
Немој никако, ЦИА ги следи сите трансакции и краде пари од лични сметки... купувај бе другар слободно, ја скоро секој ден купувам по нешто со главната картичка и никогаш не сум имал проблем, само пази си ја лозинката и тоа е тоа.Дали е сигурно да платам со Виза картичка преку која ми минат голем број на трансакции зошто сакам да порачам некои работи од Али.
„Виза картичка“ не значи ништо. Нашиве банки имаат начин како да ги лимитираат трансакциите преку веб или мобилни апликации па треба да ни кажеш која точно е картичката. А ако прашуваш дали е сигурно да се плаќа на Али... Па нема да се најголем онлајн продавач ако не е сигурно, така? Може да има по некој проблем, но генерално би морало сѐ да е сигурно за луѓето да го користат Али.Дали е сигурно да платам со Виза картичка преку која ми минат голем број на трансакции зошто сакам да порачам некои работи од Али.
Со други зборови ако те здиплат на кредитна банката ќе се ангажира да си ги врати парите бидејќи се нејзини, ако те здиплат на дебитна парите се твои и ти ќе треба да се ангажираш. Така нешто или грешам?„Виза картичка“ не значи ништо. Нашиве банки имаат начин како да ги лимитираат трансакциите преку веб или мобилни апликации па треба да ни кажеш која точно е картичката. А ако прашуваш дали е сигурно да се плаќа на Али... Па нема да се најголем онлајн продавач ако не е сигурно, така? Може да има по некој проблем, но генерално би морало сѐ да е сигурно за луѓето да го користат Али.
Туку, дебитни картички не е умно да се користат за интернет (законски е различен третманот во случај на fraud) па подобро е со кредитна картичка (тој што ќе ви собере пари од картичката не е исто како да ви земал од трансакциска)... И користи 3DS обавезно.
Оставај ги они да откажат. Некогаш се пишманат па сепак ќе испратат...... По 3-4 дена ме контактираа од продавницата, скапа достава губеле пари и ја откажав нарачката.
...
Не размислив доволно тогаш, сакав да убрзам тогаш со враќање на парите. Ова чисто го пишувам за памет за некој друг ако можда планира да користи брза доставаОставај ги они да откажат. Некогаш се пишманат па сепак ќе испратат...
Затоа што државата ги субвенционира државните пошти кај продавачите на Али...Пред две недели нарачав т.е. пробав да нарачам кутија за саати. Солидна продавница, сум нарачувал ситнити и претходно. Овој пат заради итност, си нарачав со достава преку Федекс. По 3-4 дена ме контактираа од продавницата, скапа достава губеле пари и ја откажав нарачката.
Ја најдов истата кутија во друга продавница и пак од почеток. Платив Федекс достава ама им требаше четири дена да ми дадат бројче за следење на пратката. Сигурен сум дека ме лажеа околу тоа ама ај. Конечно добив бројче, па ми рекоа UPS достава затоа што Федекс не бил безбеден.
Понатаму за проблемите со UPS не споделувам ама мој заклучок е дека продавнициве на Али, не се баш навикнати на работа со брза достава така што ако на некој му треба, сепак нека си стави бафер 2-3 дена.
Со други зборови ако те здиплат на кредитна банката ќе се ангажира да си ги врати парите бидејќи се нејзини, ако те здиплат на дебитна парите се твои и ти ќе треба да се ангажираш. Така нешто или грешам?
Кога ја имав Виса дебитната картичка од Комерцијална 3 пати ми има врајќано пари бидејќи порачките не беа испорачани ама таа картичка ја одкажав пред 2 години. Еднаш ми вратија пари а после 10 дена стигна порачката ама веќе парите ми беа вратени.Под 2 е мање више готово, ноубади керс
Има некој што успеал да врати пари на дебитна? Вакви јас не знам.
Има некој што успеал на кредитна? Знам вакви.
Не баш. Приговорот за трошок на кредитната картица го менува односот на силите. Докажувањето дали ти си бил тој што го направил трошокот веднаш паѓа на страната што ги бара парите. И нашата банка, и виза/мастеркард ги боли гајле кој ќе плати така што се на твоја страна. За дебитна - веќе ти се земени парите, не доаѓаат за наплата на први во месецот од кредитната линија. ЕмтоеОфтопик сум, али ваљда тоа така е на папир, у реалност е тешка пиздарија. Додека се објасниш и докажеш дека парите ти ги „украле“ ќе се разболиш.
Т.е можеби тоа функционира некаде, во Америка рецимо. Тука никад у живот немам користено кредитна за плаќање, посебно не на домашни страни, а на дебитната имам лимит со верификација за над тој лимит.
Кредитна картичка за плаќање на интернет е најлошото што можеш да го напраиш, веруј (ако веќе стигне работата до таму). Банка наша за да ти врати пари пошто ти негде си ја укуцал картичката и после била искористена е научна фантастика. Едино може ќе ти решат проблеми ако имаш 100К еур па да се дигне галама со страни банки кај што се префрлала разликата/валутата.
Збориме за fraud. Ако има проблематичен трошок. Во твој случај Али се согласил да ти ги врати парите и тоа проаѓа на секакви картички.Кога ја имав Виса дебитната картичка од Комерцијална 3 пати ми има врајќано пари бидејќи порачките не беа испорачани ама таа картичка ја одкажав пред 2 години. Еднаш ми вратија пари а после 10 дена стигна порачката ама веќе парите ми беа вратени.
Разликата меѓу оваа одкажаната беше што си ставав пари колку ми треба за порачуване па и да има нешто од минус пари неможе да земат а оваа моменталната исто виза дебитна неа ја користам секојдневно низ нашите продавници,ресторани и тн. Но и секаков прилив на средства идат на неа.
Па лимит може да ставиш и на кредитна. И тоа различни за интернет, POС, АТМ. Не гледам како тоа некој ќе ти ја искористи картичката?Офтопик сум, али ваљда тоа така е на папир, у реалност е тешка пиздарија. Додека се објасниш и докажеш дека парите ти ги „украле“ ќе се разболиш.
Т.е можеби тоа функционира некаде, во Америка рецимо. Тука никад у живот немам користено кредитна за плаќање, посебно не на домашни страни, а на дебитната имам лимит со верификација за над тој лимит.
Кредитна картичка за плаќање на интернет е најлошото што можеш да го напраиш, веруј (ако веќе стигне работата до таму). Банка наша за да ти врати пари пошто ти негде си ја укуцал картичката и после била искористена е научна фантастика. Едино може ќе ти решат проблеми ако имаш 100К еур па да се дигне галама со страни банки кај што се префрлала разликата/валутата.
да не знаете некоја финта за ова поракиве на aliexpress шо викаат „Unknown message type, please check it on App.“ - а тоа да НЕ е инсталирање на апликација
Погледнете го атачментот 116456
Друже ај пробај вака, ова на нет го најдовПостои ли начин да се блокира одредена продавница на алиекспрес? Да не излегува во пребарување или во фид.
Нешто испомењале у тоа пораките, нема таква опција. Сепак благодарам за трудот.Друже ај пробај вака, ова на нет го најдов
Blacklist on AliExpress
- Log in to your personal account.
- Go to “Message center”
- Select the dialog with the seller you would like to ban. Then click “Add to blacklist”.
- Click “Confirm”
Изгледа нема, сега и малку подетално прочепкав во апликацијата за мобилен а и преку пребарувач на ПЦ и не најдов, или нема или не го гледамеНешто испомењале у тоа пораките, нема таква опција. Сепак благодарам за трудот.![]()
Jas go imam doma slicen modelНе знам дали сум на права тема али има некој нарачано од емулаториве? Ако да како ве служи? Гледав некои видеа и изгледаат добро ама пак сум скептичен.
Погледнете го атачментот 116469
линк
Кога ја видов дека за 10 дена стигнала до Будимпешта се изненадив.
Сеа ова "LVA" што значи? Латвија? Кај е логиката да иде од Унгарија назад за Латвија...?
Погледнете го атачментот 115893
има време, мин 40тина дена, осим ако не ти се посреќиСите пратки (3) ми се тука не мрдаат. Исти датум се нарачни и од кога сум го пишал ова (18ти Август) нема никаква промена. Ќе стигнат некад или?
Бесплатна достава
CABLES MONITOR HDMI M-M 1m v2.1 4K (60Hz) with Ethernet Secomp, 11.99.5680-10
180,00 ден
Бесплатна достава
NET LAN PCIe 10/100/1000/2500Mbs, CUDY PE25, Chipset: RTL8125, CUDY-PE25
680,00 ден
Бесплатна достава
MOUSE WIRELESS USB KEYCHRON M7 WHITE, w/bluetooth, 30000 DPI, 8K Poling rate, M7-A24
4.870,00 ден
Бесплатна достава
VGA GIGABYTE RTX 5090 AORUS MASTER 32GB GDDR7, 3xDP, 1xHDMI, GV-N5090AORUS M-32GD
244.350,00 ден
Бесплатна достава
EXTRALINK CHAIR SWIVEL OFFICE, LIGHT GRAY
2.180,00 ден
Бесплатна достава
COOLERS CPU ARCTIC Freezer 36-S (SINGLE FAN) Intel LGA1700, LGA1851/AMD AM5, AM4, ACFRE00194A
1.590,00 ден