Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Aliexpress

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.309
1.546
Skopje
Кога ја видов дека за 10 дена стигнала до Будимпешта се изненадив.

Сеа ова "LVA" што значи? Латвија? Кај е логиката да иде од Унгарија назад за Латвија...?
Screenshot_1.jpg

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.635
1.799

Сеа ова "LVA" што значи? Латвија? Кај е логиката да иде од Унгарија назад за Латвија...?
Погледнете го атачментот 115893
Да така иде, исто и кај мене е така, и се чека долго од Латвија.

Riku

lurker
27 ноември 2021
586
257
Дали е сигурно да платам со Виза картичка преку која ми минат голем број на трансакции зошто сакам да порачам некои работи од Али.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.333
11.910
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Дали е сигурно да платам со Виза картичка преку која ми минат голем број на трансакции зошто сакам да порачам некои работи од Али.
Немој никако, ЦИА ги следи сите трансакции и краде пари од лични сметки... купувај бе другар слободно, ја скоро секој ден купувам по нешто со главната картичка и никогаш не сум имал проблем, само пази си ја лозинката и тоа е тоа.

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
„Виза картичка“ не значи ништо. Нашиве банки имаат начин како да ги лимитираат трансакциите преку веб или мобилни апликации па треба да ни кажеш која точно е картичката. А ако прашуваш дали е сигурно да се плаќа на Али... Па нема да се најголем онлајн продавач ако не е сигурно, така? Може да има по некој проблем, но генерално би морало сѐ да е сигурно за луѓето да го користат Али.
Туку, дебитни картички не е умно да се користат за интернет (законски е различен третманот во случај на fraud) па подобро е со кредитна картичка (тој што ќе ви собере пари од картичката не е исто како да ви земал од трансакциска)... И користи 3DS обавезно.

chroot

lurker
12 ноември 2021
773
1.104
Скопје
„Виза картичка“ не значи ништо. Нашиве банки имаат начин како да ги лимитираат трансакциите преку веб или мобилни апликации па треба да ни кажеш која точно е картичката. А ако прашуваш дали е сигурно да се плаќа на Али... Па нема да се најголем онлајн продавач ако не е сигурно, така? Може да има по некој проблем, но генерално би морало сѐ да е сигурно за луѓето да го користат Али.
Туку, дебитни картички не е умно да се користат за интернет (законски е различен третманот во случај на fraud) па подобро е со кредитна картичка (тој што ќе ви собере пари од картичката не е исто како да ви земал од трансакциска)... И користи 3DS обавезно.
Со други зборови ако те здиплат на кредитна банката ќе се ангажира да си ги врати парите бидејќи се нејзини, ако те здиплат на дебитна парите се твои и ти ќе треба да се ангажираш. Така нешто или грешам?

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
Под 2 е мање више готово, ноубади керс

Има некој што успеал да врати пари на дебитна? Вакви јас не знам.
Има некој што успеал на кредитна? Знам вакви.

Последна промена:

noc32

hello world
21 март 2016
360
313
Пред две недели нарачав т.е. пробав да нарачам кутија за саати. Солидна продавница, сум нарачувал ситнити и претходно. Овој пат заради итност, си нарачав со достава преку Федекс. По 3-4 дена ме контактираа од продавницата, скапа достава губеле пари и ја откажав нарачката.

Ја најдов истата кутија во друга продавница и пак од почеток. Платив Федекс достава ама им требаше четири дена да ми дадат бројче за следење на пратката. Сигурен сум дека ме лажеа околу тоа ама ај. Конечно добив бројче, па ми рекоа UPS достава затоа што Федекс не бил безбеден.
Понатаму за проблемите со UPS не споделувам ама мој заклучок е дека продавнициве на Али, не се баш навикнати на работа со брза достава така што ако на некој му треба, сепак нека си стави бафер 2-3 дена.

noc32

hello world
21 март 2016
360
313
Оставај ги они да откажат. Некогаш се пишманат па сепак ќе испратат...
Не размислив доволно тогаш, сакав да убрзам тогаш со враќање на парите. Ова чисто го пишувам за памет за некој друг ако можда планира да користи брза достава :)

15 септември 2012
1.164
1.300
Пред две недели нарачав т.е. пробав да нарачам кутија за саати. Солидна продавница, сум нарачувал ситнити и претходно. Овој пат заради итност, си нарачав со достава преку Федекс. По 3-4 дена ме контактираа од продавницата, скапа достава губеле пари и ја откажав нарачката.

Ја најдов истата кутија во друга продавница и пак од почеток. Платив Федекс достава ама им требаше четири дена да ми дадат бројче за следење на пратката. Сигурен сум дека ме лажеа околу тоа ама ај. Конечно добив бројче, па ми рекоа UPS достава затоа што Федекс не бил безбеден.
Понатаму за проблемите со UPS не споделувам ама мој заклучок е дека продавнициве на Али, не се баш навикнати на работа со брза достава така што ако на некој му треба, сепак нека си стави бафер 2-3 дена.
Затоа што државата ги субвенционира државните пошти кај продавачите на Али...

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.309
1.546
Skopje
Со други зборови ако те здиплат на кредитна банката ќе се ангажира да си ги врати парите бидејќи се нејзини, ако те здиплат на дебитна парите се твои и ти ќе треба да се ангажираш. Така нешто или грешам?

Офтопик сум, али ваљда тоа така е на папир, у реалност е тешка пиздарија. Додека се објасниш и докажеш дека парите ти ги „украле“ ќе се разболиш.

Т.е можеби тоа функционира некаде, во Америка рецимо. Тука никад у живот немам користено кредитна за плаќање, посебно не на домашни страни, а на дебитната имам лимит со верификација за над тој лимит.

Кредитна картичка за плаќање на интернет е најлошото што можеш да го напраиш, веруј (ако веќе стигне работата до таму). Банка наша за да ти врати пари пошто ти негде си ја укуцал картичката и после била искористена е научна фантастика. Едино може ќе ти решат проблеми ако имаш 100К еур па да се дигне галама со страни банки кај што се префрлала разликата/валутата.

Riku

lurker
27 ноември 2021
586
257
Под 2 е мање више готово, ноубади керс

Има некој што успеал да врати пари на дебитна? Вакви јас не знам.
Има некој што успеал на кредитна? Знам вакви.
Кога ја имав Виса дебитната картичка од Комерцијална 3 пати ми има врајќано пари бидејќи порачките не беа испорачани ама таа картичка ја одкажав пред 2 години. Еднаш ми вратија пари а после 10 дена стигна порачката ама веќе парите ми беа вратени.

Разликата меѓу оваа одкажаната беше што си ставав пари колку ми треба за порачуване па и да има нешто од минус пари неможе да земат а оваа моменталната исто виза дебитна неа ја користам секојдневно низ нашите продавници,ресторани и тн. Но и секаков прилив на средства идат на неа.

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
Офтопик сум, али ваљда тоа така е на папир, у реалност е тешка пиздарија. Додека се објасниш и докажеш дека парите ти ги „украле“ ќе се разболиш.

Т.е можеби тоа функционира некаде, во Америка рецимо. Тука никад у живот немам користено кредитна за плаќање, посебно не на домашни страни, а на дебитната имам лимит со верификација за над тој лимит.

Кредитна картичка за плаќање на интернет е најлошото што можеш да го напраиш, веруј (ако веќе стигне работата до таму). Банка наша за да ти врати пари пошто ти негде си ја укуцал картичката и после била искористена е научна фантастика. Едино може ќе ти решат проблеми ако имаш 100К еур па да се дигне галама со страни банки кај што се префрлала разликата/валутата.
Не баш. Приговорот за трошок на кредитната картица го менува односот на силите. Докажувањето дали ти си бил тој што го направил трошокот веднаш паѓа на страната што ги бара парите. И нашата банка, и виза/мастеркард ги боли гајле кој ќе плати така што се на твоја страна. За дебитна - веќе ти се земени парите, не доаѓаат за наплата на први во месецот од кредитната линија. Емтое
Плаќање на интернет со кредитна картичка плус лимити од апликација, 3ДС и сл. Закон. ДЕБИТНА НИКАД НА ИНТЕРНЕТ особено ако имаш многу пари на неа.

Мислењето е автоматски споено:

Кога ја имав Виса дебитната картичка од Комерцијална 3 пати ми има врајќано пари бидејќи порачките не беа испорачани ама таа картичка ја одкажав пред 2 години. Еднаш ми вратија пари а после 10 дена стигна порачката ама веќе парите ми беа вратени.

Разликата меѓу оваа одкажаната беше што си ставав пари колку ми треба за порачуване па и да има нешто од минус пари неможе да земат а оваа моменталната исто виза дебитна неа ја користам секојдневно низ нашите продавници,ресторани и тн. Но и секаков прилив на средства идат на неа.
Збориме за fraud. Ако има проблематичен трошок. Во твој случај Али се согласил да ти ги врати парите и тоа проаѓа на секакви картички.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.333
11.910
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Постои ли начин да се блокира одредена продавница на алиекспрес? Да не излегува во пребарување или во фид.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.964
6.059
Skopje

Па лимит може да ставиш и на кредитна. И тоа различни за интернет, POС, АТМ. Не гледам како тоа некој ќе ти ја искористи картичката?
Гледам и кога нарачуваат од Ѓирафчето, некои членови преферираат да платат на рака. Јас три пати нарачував (од 3к до 16К) и плаќав со кредитна. Исто и на Ali, eBay, Thomann.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.078
3.539
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
да не знаете некоја финта за ова поракиве на aliexpress шо викаат „Unknown message type, please check it on App.“ - а тоа да НЕ е инсталирање на апликација :)

1662596309348.png

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.210
1.227
Скопје
Постои ли начин да се блокира одредена продавница на алиекспрес? Да не излегува во пребарување или во фид.
Друже ај пробај вака, ова на нет го најдов

Blacklist on AliExpress
  • Log in to your personal account.
  • Go to “Message center”
  • Select the dialog with the seller you would like to ban. Then click “Add to blacklist”.
  • Click “Confirm”

Slupcane

hello world
10 јуни 2017
69
31
Не знам дали сум на права тема али има некој нарачано од емулаториве? Ако да како ве служи? Гледав некои видеа и изгледаат добро ама пак сум скептичен.

1662657508357.png

линк

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.333
11.910
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Друже ај пробај вака, ова на нет го најдов

Blacklist on AliExpress
  • Log in to your personal account.
  • Go to “Message center”
  • Select the dialog with the seller you would like to ban. Then click “Add to blacklist”.
  • Click “Confirm”
Нешто испомењале у тоа пораките, нема таква опција. Сепак благодарам за трудот. :)

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.210
1.227
Скопје
Нешто испомењале у тоа пораките, нема таква опција. Сепак благодарам за трудот. :)
Изгледа нема, сега и малку подетално прочепкав во апликацијата за мобилен а и преку пребарувач на ПЦ и не најдов, или нема или не го гледаме :)

sasemkd

hello world
24 јануари 2010
326
135
Не знам дали сум на права тема али има некој нарачано од емулаториве? Ако да како ве служи? Гледав некои видеа и изгледаат добро ама пак сум скептичен.

Погледнете го атачментот 116469

линк
Jas go imam doma slicen model
Dobro e za igranje
1800 den go zemav pred 2 god
Mozes i drugi igri da stavas od net.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.309
1.546
Skopje

Погледнете го атачментот 115893

Сите пратки (3) ми се тука не мрдаат. Исти датум се нарачни и од кога сум го пишал ова (18ти Август) нема никаква промена. Ќе стигнат некад или?

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.078
3.539
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Сите пратки (3) ми се тука не мрдаат. Исти датум се нарачни и од кога сум го пишал ова (18ти Август) нема никаква промена. Ќе стигнат некад или?
има време, мин 40тина дена, осим ако не ти се посреќи

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно