Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Хонорарците ем невработени ем обесправени

Статус
Затворена за нови мислења.

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Го читав овој закон и не ми е баш јасно што треба да се постигне. До сега за фриленсери се плаќаше 10% а според новиот закон треба дас е плаќа 35%. Или јас лошо го сватив законов или WTF ? Незнам дали ова важи и ако се работи за странска фирма.

За сите што ги интересира линк.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Незнам, знам дека сега што и да работаш- хонорарно иако си веке осигуран и плаќаш здранствено-пензионо за секој Плус хонорар мора да платиш плус за пензионото.Со тоа ке земаш поголема пензија но за повекето нема смисла да си принуден да плаќаш пошто ке мора од џеб да си плаќаш.Интересни закони се најавуваат за 2015 но ке видиме што ке биде реализирано и како, може да има измени некој.

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
Што ќе се постигне.. па ако секој што заработува хонорар поголем од минимална месечна плата, ќе си плаќа пензиско и здравствено, плус данок на приход... ќе се полнат фондовите и буџетот.
Најбитното е што и тие невработените што досега заработуваа.. ќе се водат како вработени но без работнички права...со твојот труд и мака ќе се кити некој друг и ќе се фали дека те вработил.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Ова не важи за фриленс работниците како оДеск и слично пошто не се потпишува никаков договор, јас како што го сваќам е за тие што дополнително работат со договори од на одреден период со фирма во земјава

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Важи за сите секој приход треба да се пријави, ако не си вработен плаќаш 35 на цела сума, ако си вработен и земаш 20к плата, до 20к се ќе се плаќа 11 како досега над 20к 35%.
Ова е предлог закон и најверојатно 99.9% ќе го изгласаат како таков.
Им благодариме на владата за големата победа и што мислат на нас.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Не, ова е само за луѓе што работат како хонорарци, т.е. со авторски договори. Ти ако имаш договор за работен однос пензиско и здравствено и онака ти плаќа работодавачот.

Со други зборови, хонорарецот од нашиот пример кој бил плаќан 30.000 денари, наместо досегашните 27.000 денари со платен данок на доход, ќе зема околу 20.000 денари (-пензиско, здрав.), што е намалување за над 17 отсто.

Не чини, не чини никако......

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
Првата реченица од статијата вика:
"Оние кои имаат примања врз основа на договори на дело и авторски договори..."

Кога работиш онлајн, не потпишуваш таков договор.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.071
14.170
Е па отсега ќе мора да имате договор или некаков документ кој регулира што треба да се сработи и колку ќе се плати. Претпоставувам дека има некоја информација која може да се отпечати и приложи.

На секој приход од хонорарна работа ќе се плаќа 35% ако добро разбирам.

Со овој потег само се стимулира уште повеќе младите да ја напуштаат земјава, да вадат бугарски пасоши и сл.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Еве што му се случи на другар невработен, татко му префрли 100.000 денари на негова сметка без разлика зошто и сега кога беше за сини картони му рекоа штом има годишно на сметка повеќе од 96.000 денари мора да си плаќа здравствено осигурување сам. Т.е по 2800 денари месечно иако е невработен и само што заврши факс.

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Со овој потег само се стимулира уште повеќе младите да ја напуштаат земјава, да вадат бугарски пасоши и сл.
Само да го повторам постов на Gokica, пошто овде на овој топик, сеа треба да почнеме да дискутираме како најлесно, најбрзо, најбезболно, најефективно и најпродуктивно да се бега од земјава.

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
И усно е договор
Уште еден извадок од статијата:
"Таа предвидува и компанијата „исплатувач“ и лицето „примател на приходот“ да го достават меѓусебниот договор на дело до Фондот за пензиско инвалидско осигурување (ФПИОМ)."
... не знам како планирате усниот договор да го доставите до фондот.

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
Уште еден извадок од статијата:
"Таа предвидува и компанијата „исплатувач“ и лицето „примател на приходот“ да го достават меѓусебниот договор на дело до Фондот за пензиско инвалидско осигурување (ФПИОМ)."
... не знам како планирате усниот договор да го доставите до фондот.
Со изјава. Инаку ќе те гонат по закон за девизно работење или сл.

Jedah

user
6 ноември 2007
1.310
2.285
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Пензиското и здраствено осигурување станува задолжително. Не гледам што тука не е јасно.
Пријател 8 години работи како преведувач во Странска фирма. Еден ден нема работен стаж. На неколку наврати го имам прашано
- Добро зошто не плаќаш придонеси? Како планираш да живееш кога ќе остариш и бидеш работно неспобен? а тој на тоа,
- Сега му е мајката пари да се направат за да имам и за настарост.
Јас не го разбрав најдобро.
Али пред една година си купи стан во Скопје и моментално го рента за некој си 300€.

Идеата на тоталитарното владеење е сите да се еднакви не некој да има некој да нема.

Кога јас со мизерно продавниче можам да плаќам придонеси и да ја вртам платата извај-клај, извај-клај....може и другар ми со 300€ што му капнуваат секој 5ти во месецот од нигде никаде

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.520
3.525
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7800X3D + Arctic Freezer III 360 ARGB
Motherboard
ASUS Rog Strix X670E-F
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
2 x 16GB Kingston HyperX @ 6000 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro
Секоја работа ќе мора да има некаков договор за работата, или во најлош случај изјава.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.071
14.170
Пензиското и здраствено осигурување станува задолжително. Не гледам што тука не е јасно.
Пријател 8 години работи како преведувач во Странска фирма. Еден ден нема работен стаж. На неколку наврати го имам прашано
- Добро зошто не плаќаш придонеси? Како планираш да живееш кога ќе остариш и бидеш работно неспобен? а тој на тоа,
- Сега му е мајката пари да се направат за да имам и за настарост.
Јас не го разбрав најдобро.
Али пред една година си купи стан во Скопје и моментално го рента за некој си 300€.

Идеата на тоталитарното владеење е сите да се еднакви не некој да има некој да нема.

Кога јас со мизерно продавниче можам да плаќам придонеси и да ја вртам платата извај-клај, извај-клај....може и другар ми со 300€ што му капнуваат секој 5ти во месецот од нигде никаде

Добро е тоа што вака се прошируваат можностите односно начините за пензиско осигурување. Лошо е тоа што приходите ќе се намалат мандаторно на секој кој е платен хонорарно. Цената на трудот ќе се зголеми заради давачките а тоа ќе значи да се работи за уште помали хонорари односно македончето на и толку ниски хонорари да зема уште помалку.

Инаку не треба да ти биде мака што ти со продавничето плаќаш а друг не плаќа. Не треба да викаме да му умре козата на комшијата туку и ние да се потрудиме да си најдеме козичка што ќе ни носи млеко.

31 јануари 2014
1.261
1.439
Skopje
Nikola Sone's setup  
Processor & Cooler
i7 6700K | [email protected] | CM Nepton 240M
Motherboard
ASUS Maximus Hero VIII
Storage
840 EVO - 120GB; WD10EZEX
PSU
CM V850
RAM
HyperX Savage 32GB @2933MHz CL13
Video card
ASUS GTX TITAN 6GB || HerculeZ X3 Ultra Cooler
Case
SAMA Titan Gaming Black
Monitor
Dell U2412M || U2312HM
OS
Win 10 x64
море малку е за нас ова, штом неизгласан веќе го оправдуваме кога ќе го спроведуваат може и повеќе да се потрудат, да се осеќаат баш така слободно во спроведувањето, пошто нели за функционери и така нема да важи, може комотно директ на сметка ним да им се префрла
ДА ЖИВЕЕ!

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
Добро е тоа што вака се прошируваат можностите односно начините за пензиско осигурување. Лошо е тоа што приходите ќе се намалат мандаторно на секој кој е платен хонорарно. Цената на трудот ќе се зголеми заради давачките а тоа ќе значи да се работи за уште помали хонорари односно македончето на и толку ниски хонорари да зема уште помалку.

Инаку не треба да ти биде мака што ти со продавничето плаќаш а друг не плаќа. Не треба да викаме да му умре козата на комшијата туку и ние да се потрудиме да си најдеме козичка што ќе ни носи млеко.
Абе ај... Пари од воздух не се прават. Да ги имаше, луѓето ќе беа вработени.

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Не треба договор, нив им треба прилив ги боли за договор.
Секој прилив на твоја сметка подлежи на данок, освен пари префрлени од типот на наследство и покон и тоа до 1 колено. Ако на другар му префрлиш 100 000 е на трансакциска тој ке треба д а плати данок, што не е јасно тука законот во тој поглед е кристално јасен, сега само надополнување за поголем прилив.
Пријавуваш сам приход ако немаш договор пополнуваш изјава каде стои :
Јас програмирав страна за Нокиа и ми платија 20 000е.
Плаќам данок 7 000 е , господ да ја благослови вечна Македонија
и тоа е.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.071
14.170
Абе ај... Пари од воздух не се прават. Да ги имаше, луѓето ќе беа вработени.

Па точно и тоа е она што не го бива. Денес колку толку многу од невработените крпат со хонорарчиња. Иако многумина се квалификувани сепак немаат работа.

На пример за да бидеш преведувач треба да си учел, пракса, да имаш реноме и бекграунд. Тоа е квалификувана работа и воопшто не е лесно односно не може секој да го работи. Ама никој не сака да вработи преведувач туку само ги плаќаат кога им треба. Значи не е стално вработување. Сега има, утре нема.

Е овој закон нив сега ќе ги удри зашто ќе треба да земаат помалку оти оние кои бараат превод нема да сакаат да платат поскапо туку ќе бараат варијанти низ конкуренцијата од преведувачи.

Македонија не е дојдена на ниво за да го оскапува трудот на хонорарците во земјата. Една Индија или Кина ќе ги сардиса нашите фриленсери уште повеќе.

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Македонија не да е дојдена него и одамна е замината
Онаја администрација повеќе луѓе од столици по канцеларии и оние споменици треба некој да ги плати, ако не се програмерите кои носат големи девизни приливи секој месец уште во полоша ситуација ќе бевме.
Е сега си рекоја ај уште малце да стегниме и стегнаја, на овај основ месечно ќе збират неколку милиони слатки еврејчина.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.071
14.170
Добро да не навлегуваме сега во политика. Зборуваме за законските измени и како тие ќе се рефлектираат врз ИТ заедницата пред се.

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Па баш за тоа , програмерите од Скопје главно се по фирми, додека провинцијата работат од дома, и така тешко врзуваа крај со крај ова супер ќе им се одрази , најдобро. Бг пасош и правец надвор.

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Овој закон е веќе изгласан и важи од Јануари 2015.

"Трет начин е со зголемување на износот на над шест просечни плати, што е максималниот износ на кој се пресметуваат придонеси, исто како и кај редовно вработените. Целата сума што е над шест просечни плати (околу 180.000 денари) нема да подлежи на придонеси."

Исто така зошто ако сите треба да се еднакви не важи за функционери, судии, пратеници ? Они се нешто повеќе од нас?

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни теми

На врв Дно