Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Препорачајте добар глушец и маус пад

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Сефир многу конструктивни прашања ми подели, како што некој pro поставува елементарни прашања на noob. :D
Ќе се обидам да одговорам.

1. Сакам глуфче со сериозни перформанси и сериозен квалитет кое ќе биде сериозно прецизно. За сериозен гејминг немам време, ниту пак сериозен монитор. Но сакам да биде квалитетно и да не биде грдо
2. За формите не би знаел да одговорам. Во принцип сакам јајцевидни, несиметрични и поголеми. Ова кое го имам сега ми лежи, но не најидеално. Сепак не би можел да одговорам конкретно, сакам да го пробам глушецот на рака, затоа и барам да го има овде или во Солун.
3. Не знам што значат сите тие модови. Во принцип дланката ми се одмара на глушецот, а прстите ми се лебдат над глушецот и со горниот дел допираат на копчињата, спремни за кликање.
4. Игри, па не сум играл долго време, т.е. цели 2 години без некој месец играв само Дота. Сега конечно ја играм Фар Крај 3, Крајзис 2, а чат-пат знам да убијам по некоја Дота.
5. Не сум пушач.

П.С. ми треба и нов мауспад!

1. Кога сме веќе толку сериозни, да знаеш дека за сериозен гејминг ти треба оптички сензор без позитивна и негативна акцелерација и без предикција. Односно ти треба глуфче со сензор Avago ADNS 3090, 3668 или 3888. Воедно Windows сетингот треба да ти е на 6-тата цртка, и pointer precision да ти е одштиклирано. Pointer precision ти дава негативна акцелерација ако пребрзо го движиш глуфчето, а позитивна ако си пребавен. Ласерските сензори имаат сериозни проблеми со акцелерација, дури и да е на Off, сепак ќе постои малецка акцелерација.

2. Сакаш форми од типот на Intelli 3.0, Razer Deathadder (несиметрични големи и издолжени) и форми од типот на Logitech MX518, Razer Imperator (јајца).

3. Користиш мешавина од Finger i Palm grip.

4. За фпс игри строго оптика без акцелерација и без предикција. Исто така не ти се потребни повеќе од 2 странични дугмиња. Потребна ти е контрола, затоа глуфчето не треба премногу да клиза и ти треба мауспад со порапава површина.

5. Пушачите си имаат големи маки со текстилни или силиконски мауспадови, штом не си пушач, можеш кој сакаш пад да го користиш.

Врз основа на се што ми кажа можам да ти препорачам 2 глуфчиња:

- Јајце - Logitech G400 со кастомизиран Avago ADNS 3090 сензор.
- асиметрично издолжено глуфче - Razer Deathadder со Avago ADNS 3888 сензор кој Avago го има направено специјално за Deathadder-ите и го нема во други глуфчиња.

Мауспад, ако имаш појќе кеш купи си Artisan Shiden - јапонска направија од ненормално густо плетен текстил и кристали од стакло.
Ако си на буџет - Razer Goliathus CONTROL.

А ако сакаш да се чаламиш низ маало земи си некое ласерско глуфче, по можност да е со 2 ласера (има и такви да) да свети во 16 миљона бои, да има катаљарда DPI, па уште ако има и LCD екран на долната страна, уште поубаво. Воедно може и да се трансформира во автобот. Такви ти се:

Roccat Kone - 16.7 милиони бои за украс.
Cyborg R.A.T 7 - Отимус Прајм
Steelseries Sensei - ЛЦД екран за да глеаш филмчиња дур гејмаш.
Razer Mamba - 2 ласера, кој од кој полош и побескорисен.

И обавезно некој силиконски мауспад, за кога ќе укапираш дека е бескорисен, да можеш да си го навртиш околу пенисот и да го искористиш за други потреби.....

zmija

hello world
26 мај 2007
329
201
Bitola
zmija's setup  
Processor & Cooler
iNTEL g4560 3.5 ghz
Motherboard
asus h110-r
Storage
Toshiba 1.8 Tera bajti
PSU
350 w jar
RAM
8Gb Silicon 2133 Ddr4
Video card
HD 610
Case
Crveno
Mouse
Crn
Keyboard
Microsoft reculsa so sfetenje
Audio
shit Realtek
Monitor
Crt 1024x768
OS
Windows 10 pro neorginal

2672361-facepalm_by_lord_martini_d34cce8.jpg

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
1. Кога сме веќе толку сериозни, да знаеш дека за сериозен гејминг ти треба оптички сензор без позитивна и негативна акцелерација и без предикција. Односно ти треба глуфче со сензор Avago ADNS 3090, 3668 или 3888. Воедно Windows сетингот треба да ти е на 6-тата цртка, и pointer precision да ти е одштиклирано. Pointer precision ти дава негативна акцелерација ако пребрзо го движиш глуфчето, а позитивна ако си пребавен. Ласерските сензори имаат сериозни проблеми со акцелерација, дури и да е на Off, сепак ќе постои малецка акцелерација.

Дали ова во превод значи баш тој оптички сензор или било кој оптички сензор преферираш над ласерски? Првпат ова го читам....а според кажаното, по некоја логика треба да се заклучи и дека оптичкиот сензор е попрецизен од ласерскиот, т.е. попрактичен и за цртање затоа што нели не постои акселерација кај оптичкиот сензор?

Дали ова во превод значи баш тој оптички сензор или било кој оптички сензор преферираш над ласерски? Првпат ова го читам....а според кажаното, по некоја логика треба да се заклучи и дека оптичкиот сензор е попрецизен од ласерскиот, т.е. попрактичен и за цртање затоа што нели не постои акселерација кај оптичкиот сензор?

Конкретно тие 3 сензори. 3688 (deathadder) и 3888 (deathadder 3.5G) се деривати на 3090 направени само за Razer. Инаку Avago 3060 кој е предходникот на 3090 е исто така солиден сензор и скоро сите гејмерски A4Tech Oscar глуфчиња го имаат. Avago 3080Е е дериват на 3060 за Logitech глуфците, конкретно легендарниот MX518.

Нејќам ласери, многу главоболки за ситни или 0 придобивки. Имаат акцелерација by design. Оптичките секогаш ќе бидат попрецизни. Проблемот се јавува на екстремни разолуции со кои оптиката неможе да се справи. Сепак Avago 3888 (3500 DPI) е доволен до кај 4К резолуција, за све поголемо од тоа ќе треба ласер или интерполирана оптика, што е доста лошо. Но 4К монитори сеуште нема во производство така да нема гајле.

Да не заборавам, еве ви и референтна листа на сензори. Приметете како Logitech верзиите завршуваат на Е, а оние на Razer со 8 наместо со 0. Тоа се custom сензори нарачани од нив.

http://www.overclock.net/t/854100/gaming-sensor-list

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Конкретно тие 3 сензори. 3688 (deathadder) и 3888 (deathadder 3.5G) се деривати на 3090 направени само за Razer. Инаку Avago 3060 кој е предходникот на 3090 е исто така солиден сензор и скоро сите гејмерски A4Tech Oscar глуфчиња го имаат. Avago 3080Е е дериват на 3060 за Logitech глуфците, конкретно легендарниот MX518.

Нејќам ласери, многу главоболки за ситни или 0 придобивки. Имаат акцелерација by design. Оптичките секогаш ќе бидат попрецизни. Проблемот се јавува на екстремни разолуции со кои оптиката неможе да се справи. Сепак Avago 3888 (3500 DPI) е доволен до кај 4К резолуција, за све поголемо од тоа ќе треба ласер или интерполирана оптика, што е доста лошо. Но 4К монитори сеуште нема во производство така да нема гајле.
Овакво, кажи го....ми ја врати желбата за нов маус пошо случајно во Сет компјутери го фатив во рака CM Storm Xornet, инаку овој маус го има Avago ADNS 3050....па бидејќи сеуште ова тазе ми го наметна па немав многу време да разгледам сега, дали мислиш ќе бидам среќен со Avago 3050 ?

Овакво, кажи го....ми ја врати желбата за нов маус пошо случајно во Сет компјутери го фатив во рака CM Storm Xornet, инаку овој маус го има Avago ADNS 3050....па бидејќи сеуште ова тазе ми го наметна па немав многу време да разгледам сега, дали мислиш ќе бидам среќен со Avago 3050 ?

Земи го Spawn. Премногу пофалби има од кантерстрајк сцената, 3090 е, така да потребните 1800 DPI за FullHD ти се загарантирани без интерполација. Мислам дека беше 1400 или 1600 денари.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.678
13.735
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Ако може и јас да си прашам...

Кој пад за Оскар Х7 во комбинација со тежок пушач?

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Shout out за Sephiroth, за проширување на видиците, за квалитетната дискусија, стварно неам зборови колку го ценам муабетов :) Сега ќе си купам оптички маус.. Spawn е истиот claw дизајн (со Xornet), овој маус, како да кажам, ми се залепи за рачето.

Ако може и јас да си прашам...

Кој пад за Оскар Х7 во комбинација со тежок пушач?

Строго тврда пластика или алуминиум, може и некои силиконски да пројдат, ама не сите. Барај Steelseries 4HD или Coolermaster Dual-Sided aluminum, мада може и Coolermaster Weapon of Choice да пројде.

Shout out за Sephiroth, за проширување на видиците, за квалитетната дискусија, стварно неам зборови колку го ценам муабетов :) Сега ќе си купам оптички маус.. Spawn е истиот claw дизајн (со Xornet), овој маус, како да кажам, ми се залепи за рачето.

Spawn, Xornet, Orochi, Ouroboros, G9, G9X и тако даље се Fingertip грипови, за кратки, прецизни и глатки движења со раката, затоа и ко пердув се држат со прстите, а воедно се меѓу полесните глуфчиња.

Издолжените симетрични глуфци се за Claw grip, џоа Copperhead, Intelli 1.1, Abyssys, Lachesis, Sensei, Xai, Kana и тако даље, мада Intelli 1.1 и Kana-та ќе пројдат и за Fingertip пошо се малечки.

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit

2. Сакаш форми од типот на Intelli 3.0, Razer Deathadder (несиметрични големи и издолжени) и форми од типот на Logitech MX518, Razer Imperator (јајца).

3. Користиш мешавина од Finger i Palm grip.

4. За фпс игри строго оптика без акцелерација и без предикција. Исто така не ти се потребни повеќе од 2 странични дугмиња. Потребна ти е контрола, затоа глуфчето не треба премногу да клиза и ти треба мауспад со порапава површина.

5. Пушачите си имаат големи маки со текстилни или силиконски мауспадови, штом не си пушач, можеш кој сакаш пад да го користиш.

Врз основа на се што ми кажа можам да ти препорачам 2 глуфчиња:

- Јајце - Logitech G400 со кастомизиран Avago ADNS 3090 сензор.
- асиметрично издолжено глуфче - Razer Deathadder со Avago ADNS 3888 сензор кој Avago го има направено специјално за Deathadder-ите и го нема во други глуфчиња.

Мауспад, ако имаш појќе кеш купи си Artisan Shiden - јапонска направија од ненормално густо плетен текстил и кристали од стакло.
Ако си на буџет - Razer Goliathus CONTROL.

А ако сакаш да се чаламиш низ маало земи си некое ласерско глуфче, по можност да е со 2 ласера (има и такви да) да свети во 16 миљона бои, да има катаљарда DPI, па уште ако има и LCD екран на долната страна, уште поубаво. Воедно може и да се трансформира во автобот. Такви ти се:

Roccat Kone - 16.7 милиони бои за украс.
Cyborg R.A.T 7 - Отимус Прајм
Steelseries Sensei - ЛЦД екран за да глеаш филмчиња дур гејмаш.
Razer Mamba - 2 ласера, кој од кој полош и побескорисен.

И обавезно некој силиконски мауспад, за кога ќе укапираш дека е бескорисен, да можеш да си го навртиш околу пенисот и да го искористиш за други потреби.....

Eden od najdobrite postovi od koga sum vo ovoj IT forum...!!!

Sekoja cest Sephirof, po se izgleda deka i za Mausi imame doktor vo forumot...!!!

Sekoja cest za pogornite postovi. BRAVO !!!

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Sephiroth јас играм ФПС игри ама не така ПРОФИ и искрено и Deluxе и X7 ми се исти,освен што делукс ми се расипуваа брзо,затоас X7 користам.Мене ми е битно само да е траен и да не изабува и упропастува.Дали Corsair M60 би ми го дал тоа?Пошто ми е за Чалам повеќе а некако тој ми е најсекси маус.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
@Sephirot
Благодарам за исцрпниот одговор

Можда не се изразив добро, гејминг не ми е приоритет. Сакам да имам брз и прецизен глушец. Притоа не подразбирам уптореба само во игри туку првенствено употреба во апликации каде прецизноста е битна, на пример Photoshop, Autocad и слично.

Околу пушачите, не сум пушач, ама аљкав сум, т.е. некогаш знам со мрсни шепи да го нападнам глушецот така да го валкам и мауспадот. Последниот текстилен мауспад од Кулер Мастер Вепн оф Чојс ми се наполни со тиња и престанав да го користрам од тие причини. Сега користам КулерМастер алуминиумски двостран, ама на него некако не ми се понаша глушецот ко шо треба. Сакам нешто подобро од материјал кој е лесен за одржување.

Инаку сегашниов глушец е со LCD дисплејче, светло во 5-6 бои по избор, два ласери и 5600DPI. :D

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Околу пушачите, не сум пушач, ама аљкав сум, т.е. некогаш знам со мрсни шепи да го нападнам глушецот така да го валкам и мауспадот. Последниот текстилен мауспад од Кулер Мастер Вепн оф Чојс ми се наполни со тиња и престанав да го користрам од тие причини.

Oва ако го напраам некогаш ќе се самозастрелам, миење раце по 20 пати на ден, пред да фатам тастетура/маус, ништо погадно нема од мрсно чуство.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.099
14.216
И јас малку офтопик околу топик:

Го земав неодамна A4 Tech X7 F4 за илјадарче. Има некоја V-Track сензор технологија

f4-03.jpg

Немам поим како функционира и дали е квалитетно сензорчето но можам да потврдам дека нема муке дали се вози на кебе, чаршав, стакло и слично. Дали е до детал прецизен на секоја површина не сум мерел но функционира без никакви забележителни аномалии на сите овие споменати терени.

Ништо друго од А4 теч не ме бендисало ама за глувците си викам арно што постојат да не давам брдо пари бар кога станува збор за секојдневие.

Инаку и јас се подзапалив повторно како претходно читајќи ја темава па ај можда ќе се опремам со уште еден еден за зло време.

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
50_denari,_1996-_pozadina.jpg

So zdravje da si gi potrosis :D

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.037
2.075
Скопје, Македонија
некогаш знам со мрсни шепи да го нападнам глушецот така да го валкам и мауспадот.
Oва ако го напраам некогаш ќе се самозастрелам, миење раце по 20 пати на ден, пред да фатам тастетура/маус, ништо погадно нема од мрсно чуство.
+1 :D Дури и кога јадам повеќе од 4 прсти не “прљам“ (само палец и показалец на по двете раце) :) Ама јбг, различни луѓе, различни навики, не судам никој... ;)

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.655
3.238
на истава тема...
немам толкав буџет, ама иам дланка ..... соодветна на моите 200цм
не разбирам зошто сите мауси се ко за 7 годиши девојчиња а не за мажи со троа поголеми дланки.

прецизност е битна, големината увек е битна, цената ... разумна. т.е. до кај 30еу

Revan

lurker
25 мај 2008
660
310
на истава тема...
не разбирам зошто сите мауси се ко за 7 годиши девојчиња а не за мажи со троа поголеми дланки.

прецизност е битна, големината увек е битна, цената ... разумна. т.е. до кај 30еу

Тоа е за луѓе кои користат claw техника на држење, еве јас имам прилично голема дланка, но го користам помалиот precision grip баш бидејќи сум навикнат на claw техника.

До 30 евра поголем маус, Logitech MX518 ако можеш да го најдеш, класика од маус.

Revan

lurker
25 мај 2008
660
310
Касно приметив, нека едитира некој мод, мислев на precision grip-от на Logitech G9.

shooter

lurker
2 март 2010
659
587
на истава тема...

Случајно налетав на овој маус пред некое време во Анхоч, ми легна на рака, не е скап, прецизен е, голем, баш каков шо барав. Ако имаш време тркни ѕирни го, одличен маус за тие пари.
http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=360&pid=32729

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно