Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Полиција на пат? Наместо непрегледни Viber групи, користете Waze

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Супер тема сте одбралче за пример, бидеќи нема група за педофили да споделуваат добри ловишта ви останува во следниот пример да ја искориститте групата Јавна СОба

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
396
299
Полиција на пат? Наместо непрегледни Viber групи, користете Waze

Ако веќе остануваме он топик - Секој човек може да маркира каде сака дека има полиција, вклучувајки ги и самите полицајци. Исто така касните со постот некој си 15тина + години. А на крајот на денот голем дел од луѓето по тие Виберашки групи за избегнување на полиција се од истиот калибар на луѓе што споделуваа слики во Јавна Соба. Најлош пост од админстрација до сега, no hate али тоа е вистината. Ги потикнувате младите генерации на истите глупости од чиче и бате со бмв во село.

kirev

senior
31 мај 2010
9.045
7.721
Не знам дали знаете, ама Форумов има ептен корисна опција - игнорирајте го корисникот... Таман ми се зголеми списокот за двајца :)

D

Администратор
31 март 2007
4.019
4.200
www.aqtos.com
Најлош пост од админстрација до сега, no hate али тоа е вистината.

Може појаснување?
Потсетување: Текстот е дека подобро е да се користи апликацијата Waze (која е купена од Google и има 130+ милиони корисници) наместо пишување пораки по Viber групи. Нуди подобар UX, телефонот не прегорува од пораки цело време за патишта кои не те интересираат.

- Секој човек може да маркира каде сака дека има полиција, вклучувајки ги и самите полицајци.

Прочитај го текстот. Waze ова добро го решава, бара валидација на претходно пријавената локација.

Исто така касните со постот некој си 15тина + години.

Што знам, групата сега има 80к+ корисници на Viber, пред 15 години немаше такви групи.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.154
16.247
Waze нема доволен број на корисници во Македонија. Мора да има критична маса и култура за да функционира истото. Јас го користам чат-пат ама никогаш не сум сретнал некакво известување по нашиве улици, а низ Европа фунцкионира фантастично, таму редовно го користам.
Имавме и пар иницијативи со друштвото од CarClub.mk да направиме community ама ништо не бидна од тоа, луѓето се многу мрзливи да се замараат со телефони, а ретко чија кола има Андроид Ауто / Карплеј
Иначе групата за известување во сообраќајот иницијално се отвори кога беа одроните и голомразицата ако не се лажам 2019-та година од Катланово према Велес каде требаше да се известува за одрони и голомразици ама гледате во што се претвори. Исти групи има и во Чешка, Србија, Босна, за тие знам дека постојат, сигурно има и во други земји.

MarkoHF

lurker
30 септември 2008
851
1.165
Скопје - Кисела Вода
MarkoHF's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 3570k w/ Corsair H100
Motherboard
Gigabyte Z77X-UD3H
Storage
Samsung 840 EVO / Western Digital 1TB EZEX
PSU
Gigabyte ODIN 700W
RAM
8GB Kingston HyperX Beast
Video card
Intel HD 4000
Case
Corsair Air 540
Mouse
Microsoft Sidewinder X8
Keyboard
Microsoft Sidewinder X6
Audio
AKG MK212
Monitor
Samsung S22B300H
OS
Windows 7 Ultimate 64-Bit
Цинкарошка група за пропагирање општествена девијација, така е научено македончето да избегне и да се измами секаде каде што се може.
Полицијата и радарите се поставени со причина.
Ако некој вози 120 на место означено за 50км, истиот ја помине препреката и потоа продолжи да вози 120км
Кому сте помогнале? Себеси? На кретенот што лета 120 на саат? На општеството? Сте се бунтувале против системот? Или сте помогнале некое дете да заглави в колце...

ПС. Да! Јас сум од тие што не блендираат на спротивните возачи ако има поставено полициска контрола.
ЦРКНЕТЕ!!! :p

Радари нема:

1. Пред ниту едно училиште/детска градинка.
2. Пред ниту една улица каде што има многу народ.
3. Пред повеќето улици каде што веќе се вози споро.

Ама затоа има радари:

1. Единствениот дел на цел автопат Куманово-Табановце каде што брзината паѓа од 140 на 100 без никаква причина за после 300 метра пак да дојде 140.
2. Каде што има заборавени знаци за градежни активности, а градежни активности нема.
3. На излез од автопат кај хиподром на 100 метра пред знакот 90 каде што уште е 50 а местото е целосен профил на автопат.
4. Тунелот пред катланово каде што е ограничено 80, знак изгледа останат од Југославија адаптиран за стојадин.

И јас го имав истото мислење како тебе, дур не се преселив во Холандија да видам дека булевари со 3x3 ленти во Холандија се ограничени на 70 и сите возиме 80/90 на нив без никаков проблем и без ниту еден радар. А улици пред школо/градинка се ограничени на 20, врие од радари, сите возат 15 бидејќи на 21 јадеш казна.

Во Скопје баш на вакви отворени празни булевари мерат (бул. Србија/Словенија/АСНОМ), а дефинитивно нема да ги видиш таму каде што треба да мерат. Бидејќи нивна цел е да ја пунат државната каса со казни, а тоа дека помагаат за безбедноста во сообраќајот, тоа им а втор приоритет.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Радари нема:

1. Пред ниту едно училиште/детска градинка.
2. Пред ниту една улица каде што има многу народ.
3. Пред повеќето улици каде што веќе се вози споро.

Ама затоа има радари:

1. Единствениот дел на цел автопат Куманово-Табановце каде што брзината паѓа од 140 на 100 без никаква причина за после 300 метра пак да дојде 140.
2. Каде што има заборавени знаци за градежни активности, а градежни активности нема.
3. На излез од автопат кај хиподром на 100 метра пред знакот 90 каде што уште е 50 а местото е целосен профил на автопат.
4. Тунелот пред катланово каде што е ограничено 80, знак изгледа останат од Југославија адаптиран за стојадин.

И јас го имав истото мислење како тебе, дур не се преселив во Холандија да видам дека булевари со 3x3 ленти во Холандија се ограничени на 70 и сите возиме 80/90 на нив без никаков проблем и без ниту еден радар. А улици пред школо/градинка се ограничени на 20, врие од радари, сите возат 15 бидејќи на 21 јадеш казна.

Во Скопје баш на вакви отворени празни булевари мерат (бул. Србија/Словенија/АСНОМ), а дефинитивно нема да ги видиш таму каде што треба да мерат. Бидејќи нивна цел е да ја пунат државната каса со казни, а тоа дека помагаат за безбедноста во сообраќајот, тоа им а втор приоритет.
Не ти е срам вакви логични работи да пишуваш! Бриши ова нормално размислување одма!

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
252
242
Кај нас гледаат да казнат таму кај што е пушка прав патот нема никаква опасност наоколу ама некој лупнал некое без везе ограничување. И овие за побрзо да исполнат квота си застанваат под сенка на тој правец и ловат. Па претрчуваат преку цел пат за да те застанат или стојат на места каде што е тесен патот па прават општа опасност.

На кратко најдобро е да се бленда, ознчи на вибер/Вазе за да си намалиш и да ја одминиш опасноста на пат наречена полициска контрола.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.154
16.247
Бидејќи нивна цел е да ја пунат државната каса со казни, а тоа дека помагаат за безбедноста во сообраќајот, тоа им а втор приоритет.
Тоа им е само втор план гледано некаде од назад, воопшто не им е никаков приоритет. Зошто ако им беше било каков приоритет до сега ќе поправеа еден куп проблеми, ќе обезбедеа еден куп локации.
Фор факс сејк, багер згазна жена на пешачки премин во среде бел ден на улица Железничка кај Љуц, на излез од МВР и никому ништо. БАГЕР! На УЛИЦА! Таму каде треба да се оди во затвор за такви дрски кршења на законот ни полицаец има ни пандур, така да се виде нивната грижа за безбедноста на луѓето. Истиот тој багер е секој ден таму, на истата улица, каде не смее да биде!

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
396
299
Може појаснување?
Се промовира ескивирање од законот за луѓе со неморални намери. Доколку си чист и возиш нормално, нема потреба од ваквите сервиси и групи. Малку луѓе загинаа од возачи под дејство, возачи без дозволи и слично? Би добил ли ти казна доколку возиш нормално и те сопре сообраќаец? Која е целта на ваквите групи освен да го избегнеш законот кој што свесно го кршиш и ѓи загрозуваш луѓето учесници во сообраќајот.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.062
14.154
Не гледам ништо неморално во ваквите групи и апликации. Сум сретнал поставени знаци за радарска контрола по патиштата.

radarska-kontrola.jpg

Целта на овие контроли не е да ги изненадуваат и вадат од памет возачите. Туку да контролираат почитување на закон. Да градат поголема совесност. Колку повеќе луѓе знаат каде има полициска контрола толку помалку пари во буџетот на земјата. Но тие и онака не може да се планираат. Нити пак некоја земја може да се наслони да живее од казни.

Не сум член на ваква група нити ја имам Waze. Меѓутоа ако веќе користам би било супер да има апликација со навремено ажурирани информации.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.290
5.269
Скопје
hackitfree.github.io
Не гледам ништо неморално во ваквите групи и апликации. Сум сретнал поставени знаци за радарска контрола по патиштата.

Погледнете го атачментот 130197

Целта на овие контроли не е да ги изненадуваат и вадат од памет возачите. Туку да контролираат почитување на закон. Да градат поголема совесност. Колку повеќе луѓе знаат каде има полициска контрола толку помалку пари во буџетот на земјата. Но тие и онака не може да се планираат. Нити пак некоја земја може да се наслони да живее од казни.

Не сум член на ваква група нити ја имам Waze. Меѓутоа ако веќе користам би било супер да има апликација со навремено ажурирани информации.
Па таа совесност и посебно внимание при учество во сообраќај кое треба сите да ги имаме не се за некој друг туку за нас лично и нашите деца.
Против дивеење сум во сообраќајот по улиците - многу ме иритира силеџиско однесување со возило - вози 50 ако пишува 50 - има зошто е ставено така.
„Ама што е 120 по автопат - у Германија смее 300 !„ Смее ама таму кога ќе се зачукаат по 20 коли се трупаат.
Дискорд инфо канал - „Пази радар има пред Тетово .„ Кому му користи тоа ? На некој што не почитува ограничување на брзина ? Ќе стигне у Маврово 5-10мин пред мене - ГОООлемо чудо.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.770
4.489
Неготино

Погледнете го атачментот 130197

Плус канал77 радиото нонстоп известува за радари. Дури и самите МВР кажуваат каде имаат радар.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Заборавате дека радари и полиција не се главна намена на Вибер групата/Waze, туку само една од намените.

Групата е ненормално корисна за сообраќајки и гужви во сообраќај, не еднаш ми заштедила време и живци да не заглавувам ради такви работи. Секако, полесно би било да можам истото да го добијам со Waze ама не мислам дека во моментов имат доволно корисници во МК. Се надевам дека то ќе се сменит во иднина.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.491
2.938
Заборавате дека радари и полиција не се главна намена на Вибер групата/Waze, туку само една од намените.

Групата е ненормално корисна за сообраќајки и гужви во сообраќај, не еднаш ми заштедила време и живци да не заглавувам ради такви работи. Секако, полесно би било да можам истото да го добијам со Waze ама не мислам дека во моментов имат доволно корисници во МК. Се надевам дека то ќе се сменит во иднина.
Мислам дека е пренатрупана со нови постови за многу кратко време, па на тој начин тешко се доаѓа до корисната информација.
Еве, од пред неколку саати сум во групата, има чести "апдејти", ама...добивам нагон да ја избришам.
Ќе пробам да и дам шанса, ама, накај бришење ми оди памето.

Испратено од телефоно

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.770
4.489
Неготино
Мислам дека е пренатрупана со нови постови за многу кратко време, па на тој начин тешко се доаѓа до корисната информација.
Еве, од пред неколку саати сум во групата, има чести "апдејти", ама...добивам нагон да ја избришам.

Испратено од телефоно
Постои "mute" на Viber.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832

Испратено од телефоно
Мене ми е на mute константно. Пред да тргнам на пат скролам набрзина да видам дали има сообраќајки или гужви накај што сум тргнат и тоа е тоа. Ради тоа и би преферирал Waze, место јас да скролам и филтрирам, само ставам дестинација на навигацијата и одма имам преглед дали имам проблеми по пат.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.784
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.491
2.938
Постои "mute" на Viber.
Кај мене беше автоматски мјутната, не знам оти?
И групите по дефиниција ми се на мјут.
По потреба ги отворам и читам.
Муабето ми беше дека се трупаат многу информации, па на тој начин не е доволно информативно.... :/
Се разбира, ова е нормалниов начин на кој функционираат вибер групите со мн.членови, се генерира многу chatter, па доста конфузно е наоѓањето на инфото кое мене/тебе лично ме/те засега.

Испратено од телефоно

Brane77

hello world
4 јули 2023
137
62
Waze ja koristev vo Grcija. Mnogu Ml pomogna ovaa aplikacija. Na nekolku mesta me izvesti deka ima opasnost na patot. Steta shto vo Makedonija slabo se koristi a so toe i nema informacii na patot

Mr.Kocev

read-only
19 март 2016
23
27
Штип
Mr.Kocev's setup  
Processor & Cooler
i5-13600KF DEEP COOL AK620
Motherboard
GIGABYTE B760 GAMING X
PSU
COOLER MASTER 620M SILENT PRO
RAM
32GB DDR5 6000MHz Kingston Fury Beast Kit CL40 (2x16)
Case
DEEPCOOL CL500
Mouse
LOGITECH G PRO WIRELESS
Audio
Scarlet solo
Monitor
lg
OS
WINDOWS 11
Цинкарошка група за пропагирање општествена девијација, така е научено македончето да избегне и да се измами секаде каде што се може.
Полицијата и радарите се поставени со причина.
Ако некој вози 120 на место означено за 50км, истиот ја помине препреката и потоа продолжи да вози 120км
Кому сте помогнале? Себеси? На кретенот што лета 120 на саат? На општеството? Сте се бунтувале против системот? Или сте помогнале некое дете да заглави в колце...

ПС. Да! Јас сум од тие што не блендираат на спротивните возачи ако има поставено полициска контрола.
ЦРКНЕТЕ!!! :p
Не, кретенот ке намале, и нема да лета, генерално

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно