Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Надувани цени на графичките заради mining

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110
Не биди смешен. Дај јави се и прашај ако сега се пријавиш кога да очекуваш да ти пристигне.

Да. Во Македонија(и во повеќе од 2/3 од светот- Кина, Индија, Русија и т.н.) се играат кракувани игри на PC, a такви игри за PS5 сеуште нема.

Најомилен лик на форумов си ми ти за натегање. :)
Да и е непристрасен, па така може да каже искуство и со едно и со друго во 1:1 однос.
Неколку? Сигурен сум дека во нашата продавница комуницираме со многу повеќе луѓе на тема купување на ПЦ/конзола за играње одошто ти.

јас мислев дека се познавам, ама ете изгледа стварно сум у заблуда и еве ти ме одблудуваш. Ти благодарам.

Молам? Дај посочи ми пример кој што е валиден??
Хахаха, ок. Дека зборуваше од лично име, па и спомна цена од 40К, значи за у странство си зборел.

eb8594f4d62a341e288e1f7b706e9d52.gif

Ова го кажуваш како „дагејмер“ или како „негејмер“?????

WOW. Јас не би сакал да те коментирам тебе, коментирам некои од твоите ставови/мислења каде ќе се најдеме во дискусија, ама и тоа нема поента ако дискусијава се сведува на лични квалификации. Патем, моите ставови се од лични искуства, за разлика од твоите. Пошто нели немаш ниту модерна хај-енд графичка картичка ни ПС5, а најверојатно не ни си играл на хај-енд ЦП и ПС5 (СО 120Hz g-sync/freesync телевизор) за да имаш претстава за темата на која дискутраш.

Важи. Ете ти што за разлика од мене, немаш ни PS5 ниту хај-енд гејминг ПЦ, ама затоа имаш допирни аспекти со гејмингот, за разлика од мене кој цело време имам бар еден хај-енд гејминг компјутер и PS5 и на кои играм и сум играл. Свака част!

Важи.

Ух ух ух, нешто многу се напна, само на повеќе од пола од работиве доволно е да те прочитаат и да сфатат за каков PC MASTER RACE rant станува збор. Штета, не се погодивме временски, да бевме пред 10 години на кајгана форумов ќе си реплициравме до бесвест сега. За жал, знам дека што и да пишам нема да ме сфатиш и залудно ќе го трошам моево време во објаснувања/реплики.

Ајде само на кратко, бар јас да си ја резимирам поентата:
Дали јас имам во моментов PS5 или хај-енд гејминг PC не е воопшто релевантно за поентата која ја правам - а тоа е дека гејмингот не зависи од научно-фантастичен хардвер по ЕКСТРА ВИСОКИ цени и бројките кои ги пумпаат производителите што продаваат хардвер.

Бидејќи се заинтересира, само ќе ти кажам дека една од последните игри кои ги уживав беше Super Mario Odyssey на бизнис патување во Латвија, што ја играв на 7 инчен LCD екран со еден од полошите гејмпади и 30FPS. До ден денес ќе ми остане како незаборавно искуство бидејќи сама по себе играта е маестрална, а не хардверот на кој играв.

Впрочем, дури и кај самите конзоли постојано победува онаа „инфериорната“, дали било тоа PS2 vs Xbox, Wii vs Xbox360 vs PS3 или Xbox One vs PS4. Тоа зборува дека самите игри се важни и дека искуството на гејмер/гејминг не е врзано ХАРДКОР со опремата како што мислиш дека е.

Другиве аспекти ти се исто многу погрешни, ама залудно е да дискутираме гојдо, едноставно според мене немаш ни Г од гејминг за да разбереш и не планирам да го трошам повеќе времево на реплики.
Мислењето е автоматски споено:

Според ова јас би се уфрлил и би рекол дека перфектна алтернатива за прескапите компјутери и конзоли се мобилните уреди и Android сет топ боксовите :unsure:

Погледнете го атачментот 103895

Ајде еве ти кажи ми - кој е проблемот на милионите деца кои играат PUBG mobile? Они мислат дека уживаат, ама зашто играта не ја вози RTX3080 и 240Hz монитор уствари се во заблуда?

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Моментално има залиха
Сигурен си?

ps5_1.jpg ps5_2.jpg ps5_3.jpg

Ама има втора рака игри колку сакаш. Новите и добрите игри за пц или не искачаат, или месеци подоцна. Види Валхала, рдр2 и слични. Плус имаш гејм пасови, бандли, не е веќе како на времето. И ја сум ПЦ ентузијаст ама замина времето на гејминг на пц. Никој не е будала да дава 1500 евра за мидрејнџ картици више :)
Има од втора рака, ама и така се скапи. Добра игра од 5000 денари дур не стане бајата нема да ја најдеш под 3500 како половна.
А пристојни графички картички со графички можности подобри од оние на PS5 има и за 650-800 евра, пример RTX 3060/3060TI: ASUS PH-RTX3060-12G-V2

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110
Моментално има залиха

Ама има втора рака игри колку сакаш. Новите и добрите игри за пц или не искачаат, или месеци подоцна. Види Валхала, рдр2 и слични. Плус имаш гејм пасови, бандли, не е веќе како на времето. И ја сум ПЦ ентузијаст ама замина времето на гејминг на пц. Никој не е будала да дава 1500 евра за мидрејнџ картици више :)

Не се мачи Деко, гледаш дека во ист параграф збори за пиратски игри (поевтино на PC) и онлајн гејминг. Не знам како не разбира дека едното со другото не иде. Со вакви основни непознавања што има повеќе да навлегуваме со него за гејмингов?

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Ајде еве ти кажи ми - кој е проблемот на милионите деца кои играат PUBG mobile? Они мислат дека уживаат, ама зашто играта не ја вози RTX3080 и 240Hz монитор уствари се во заблуда?

Па не се во заблуда ама и не им треба ни конзола, според тоа констатацијата "конзолите се перфектна алтернатива за прескапите компјутери" не е точна. Сакам да кажам секој поаѓа од свое гледиште и субјективно размислување. Има различни сценарија, видови на игри и играчи итн... Не мора да имаш прескап компјутер за да гејмаш без да купиш конзола. Башка имаш и сервиси како GeForce NOW кај што за неколку стотина денари месечно имаш на располагање RTX графичка.
Да почекаме да излезат статистики дали PC гејмингот опаднал периодов па тогаш ќе може да се анализира и коментира.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Башка имаш и сервиси како GeForce NOW кај што за неколку стотина денари месечно имаш на располагање RTX графичка.
Сеа ако цепидлачиме, повеќето дома немаат интернет доволно добар/брз или неограничен за да играат игри на Geforce NOW.
И има доволно лаг за да не можеш да играш фаст пејс шутери, souls-like, online, competitive и слични што зависат од лаг.
Сорс: Дома стримам на ТВ преку Nvidia Shield на гигабитна конекција. 20-26ms е лагот на 1440p со супер графика.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Сеа ако цепидлачиме, повеќето дома немаат интернет доволно добар/брз или неограничен за да играат игри на Geforce NOW.
И има доволно лаг за да не можеш да играш фаст пејс шутери, souls-like, online, competitive и слични што зависат од лаг.
Сорс: Дома стримам на ТВ преку Nvidia Shield на гигабитна конекција. 20-26ms е лагот на 1440p со супер графика.

Па за да не цепидлачиме не треба да се фаќаш само за таа реченица, поентата ми е дека нема едно перфектно сценарио или алтернатива. Само пазарот ќе покаже дали има некои промени во PC гејминг сегментот или нема.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110
Па не се во заблуда ама и не им треба ни конзола, според тоа констатацијата "конзолите се перфектна алтернатива за прескапите компјутери" не е точна. Сакам да кажам секој поаѓа од свое гледиште и субјективно размислување. Има различни сценарија, видови на игри и играчи итн... Не мора да имаш прескап компјутер за да гејмаш без да купиш конзола. Башка имаш и сервиси како GeForce NOW кај што за неколку стотина денари месечно имаш на располагање RTX графичка.
Да почекаме да излезат статистики дали PC гејмингот опаднал периодов па тогаш ќе може да се анализира и коментира.

Токму тоа е и поентата, има милион алтернативи за да мора да зависиме од прескапите графички. Уникатноста на гејмингот не е во графиката па да се претепуваме и да даваме пари за мидрејнџ графичка колку за цел PS5 (по покачени цени и тоа за конзоли).

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Токму тоа е и поентата, има милион алтернативи за да мора да зависиме од прескапите графички. Уникатноста на гејмингот не е во графиката па да се претепуваме и да даваме пари за мидрејнџ графичка колку за цел PS5 (по покачени цени и тоа за конзоли).

И ја мислам дека ова беше поентата. Моментално е сулудо да се купуваат графички за 40.000 денари (таа од линкот погоре боље и да ја немаш :() кога за истата цена имаш топтан пакет за играње со компарабилно корисничко искуство. Мислам, имаше време кога моеше за слична цена на конзола да се склопи нешто што ќе вади слични перформанси. Сега не моеш четврт да купиш.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Јас пред некое време си купив PS5 диск едишн за 500 еур од Германија и ги играм истите игри што ги играв на ПЦ без да се стресувам за графички картички и гејминг ригови.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Кога во прашање би била само графичката тогаш тоа ќе биде најмал проблем.

Компјутерот се составува за и околу графичката. Го напишав ова претходно, да не се повторувам повеќе.

Исфрли ја графичката од равенката и наеднаш немаш потреба од силно и скапо напојување, од големо куќиште и скап процесор за да немаш bottleneck.

На пример мене ми се враќаат нозете кога видам 1660 super за 40.000

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
камо на лотарија да ми падни една 3080ti ili 6800хт...

Аквариус08

read-only
20 јули 2021
28
27
Да каже некој мислење за графичкава поклон ми ја донесоа од Америка гледам и кај нас ја имало па да каже некој нешто за неа

Атачменти

• Screenshot_20210909-143958_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20210909-143958_Samsung Internet.jpg
    431,3 KB · Прегледи: 176
20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.148
3.022
Да каже некој мислење за графичкава поклон ми ја донесоа од Америка гледам и кај нас ја имало па да каже некој нешто за неа
Ова е Виданка Евгеновска. Во хороскоп е близнаци. Претпочита модни комбинации во ахроматски бои. Има авантуристички дух и сака скапи патувања (од/до Америка). Претпочита добро ситуирани особи кои не се погодени од кризата.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com

KFA2 ака Galaxy, порано се продаваа и кај нас во Анхоч, сега ги нема. Nvidia партнери. Не се кастм плочи како сафир/евга ама сосема солидни.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.166
16.257
Не е добра, ќе ти се расипе одма. Дај ми ја мене ја ќе ти дадам друга, копана, барем докажана дека е добра и нема да се расипе. Оваа ти е нова, не ти е докажана, ќе ти се расипИ!

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.489
7.758
Скопје
www.facebook.com
Немојте да викате дека нема картици. Картици има нон стоп , увоз нон стоп . Само у месец Август беа увезени тука над 100 картици.
Поентава е дека ви се скапи и така цела година кукате. Досеа ке накупевте 10тина у 1 година и да ги користевте за мајнинг ке ви беа исплатени х3 .

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.573
Муртинец го држи нарко-картелот, мариовец графички-картелот, Муртино и Мариово до Токио!

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Интересно, го гледав Steph Curry како го склопува својот прв ПЦ и според него не знаел дека постои Гејминг ПЦ туку само конзола, додека кај нас беше обратно конзолите беа ретки а пцто беше по застапено, на прсти се бројат луѓето кои имаат играно Хало кец на ОГ иксбокс кај нас. Голема разлика е каде си пораснал и со какви гејминг навики.
Имам братучеди од Швајцарија кој гејмаа стриктно на нинтендо конзола се до 2019та, moba/fps/rts игрите им се како културен шок, и не е дека тие се нешто Nintendo elitists туку мнозинството таму биле нинтендо гејмери.
Кога бевме 8-10тина години им беше неразбирливо дека децата во македонија ги немаат изиграно Ocarina of time и Mario 64, дека за нас нинтендо се оние 8 битните машини со 2D марио.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Имам братучеди од Швајцарија кој гејмаа стриктно на нинтендо конзола се до 2019та, moba/fps/rts игрите им се како културен шок, и не е дека тие се нешто Nintendo elitists туку мнозинството таму биле нинтендо гејмери.
Кога бевме 8-10тина години им беше неразбирливо дека децата во македонија ги немаат изиграно Ocarina of time и Mario 64, дека за нас нинтендо се оние 8 битните машини со 2D марио.

Нинтендо елитист? Како може човек да биде елита со било каква конзола?

89615fe5fcefa331d3c2800762dae189.gif

П.С. Не се тригернувајте, заебанција е

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Немојте да викате дека нема картици. Картици има нон стоп , увоз нон стоп . Само у месец Август беа увезени тука над 100 картици.
Поентава е дека ви се скапи и така цела година кукате. Досеа ке накупевте 10тина у 1 година и да ги користевте за мајнинг ке ви беа исплатени х3 .
Дур се викаат гејмерски графички, наменети за гејминг, со рекламирана имагинарна MSRP цена, ќе продолжиме да кукаме и да не купуваме. Да се викаа принтери за имагинарни интернет пари и да беа рекламирани од Nvidia/AMD со цените кој шо ги продавате и купувате тогаш немаше никој за ништо да се буни.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.489
7.758
Скопје
www.facebook.com
Да се викаа принтери за имагинарни интернет пари и да беа рекламирани од Nvidia/AMD со цените
Dur si na rabota ,dur spies oti da ne kopat ?
I taka retko se gasne pc j u sleep mode sto ide :D
Jas iam pc za gejmanje za c.s 1.6 teram so nego so 2x3070 Gigabyte Master i dodeka ne gejmam si kopam so niv u pc.
Parite za uste 6 meseca ke si se izvadaat vlozeni u niv.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно