Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Надувани цени на графичките заради mining

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.100
2.342

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.100
2.342
Чудно е што нема графички ОТКАКО скоро се се врати во нормала. Лани до декември беше топ, а цел свет затворен.

Aztec

read-only
7 јуни 2020
35
71
TSMC исто ја покачува цената за 10% кон крајот на оваа година или почетокот на следната така да... ништо чудно и Самсунг да го напраат истото и сето тоа ќе се рефлектира за неколку месеци кај графичките (а и општо другиот хардвер, смартфони итн).

И на LHR верзиите скокна цената...

Па со оглед на тоа дека успеаа да го пребијат лимитеро пред некоја недела и да ги напраат ефикасни за копање до 70% во споредба со non-LHR верзиите.... воопшто не ме чуди што скокнаа.

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Не е само тсмц. Цената на гддр6 меморија скокна од 6 долари по гигабајт на 12 долари по гигабајт. на 8 гб картичка само ради ова, цената е 48 долари повисока. Затоа и 3060 обични веќе се движат слично со 3060ти во цени.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Ај честито ново поскапување на графичките картички...Едно врапче ми шепна дека ќе биде голема криза за било каква VGA. Кој искористи летово да си купи LHR по „нормални“ цени искористи, другите можат да плачат и кукаат како и до сега.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Ај честито ново поскапување на графичките картички...Едно врапче ми шепна дека ќе биде голема криза за било каква VGA. Кој искористи летово да си купи LHR по „нормални“ цени искористи, другите можат да плачат и кукаат како и до сега.
Тебе врапчето ти шепка само кога има поскапувања, дај удри му таму две три воспитни исто така навремено и ажурно да ти шепка кога паѓаат цените.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110

Јас пак имам чувство како да отрпнаа луѓево и се повеќе се наклонети кон гејминг на конзоли. Од она што можам да забележам, голема директна штета имаат производителите на монитори - сите тие 144/240Hz кој ќе ги купува кога нема на што да ги „вози“.

Веќе не гејмам толку, инаку no brainer е да си земеш PS5 за 40к со 2 игри и гејмпад наместо да се глупираш и да чекаш графички.

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Јас пак имам чувство како да отрпнаа луѓево и се повеќе се наклонети кон гејминг на конзоли. Од она што можам да забележам, голема директна штета имаат производителите на монитори - сите тие 144/240Hz кој ќе ги купува кога нема на што да ги „вози“.

Веќе не гејмам толку, инаку no brainer е да си земеш PS5 за 40к со 2 игри и гејмпад наместо да се глупираш и да чекаш графички.
Лично никогаш не би на конзола, али исто така никогаш не би купил карта +50-100%+ од МСРП цена.
Ќе си чекам 2-4 години за нов апгрејд. И да во право си, моментлано играм на 240фпс 240хз монитор али имам баѓи dips каде што се осеќа лагирање при мувмент.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
инаку no brainer е да си земеш PS5 за 40к со 2 игри и гејмпад наместо да се глупираш и да чекаш графички.

Па зависи, на пример ако имаш голема Steam колекција, играш MMO и FPS игри итн.. тогаш PS5 не ти вреди. Едино Game Pass и Xbox се интересни како опција.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.619
1.786
Интересно, го гледав Steph Curry како го склопува својот прв ПЦ и според него не знаел дека постои Гејминг ПЦ туку само конзола, додека кај нас беше обратно конзолите беа ретки а пцто беше по застапено, на прсти се бројат луѓето кои имаат играно Хало кец на ОГ иксбокс кај нас. Голема разлика е каде си пораснал и со какви гејминг навики.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110
Лично никогаш не би на конзола, али исто така никогаш не би купил карта +50-100%+ од МСРП цена.
Ќе си чекам 2-4 години за нов апгрејд. И да во право си, моментлано играм на 240фпс 240хз монитор али имам баѓи dips каде што се осеќа лагирање при мувмент.

Секако дека постојат индивидуални случаи кои никако нема да преминат на конзола, ама тоа е генерално во нашево поднебје поизразено, убаво долови @Enquito . Ако зборуваме за класична понуда и побарувачка, кога ќе снема понуда или цените ќе отидат во вис, почнуваат да се гледаат достапни алтернативи.

Од аспект на гејминг, конзолата е перфектна алтернатива за прескапите компјутери. Во минатото можеше да се направи паралела во стил „ама и за работа ќе го користам“, но во денешно време за парите за една графичка ќе земеш конзола и пристоен PC за се освен рендерирање/3D моделирање. Не гледам причина на глобално ниво да се трпат овие цени, едноставно ќе се конвертираат (барем за оваа генерација) се повеќе конзолашки гејмери.

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Интересно, го гледав Steph Curry како го склопува својот прв ПЦ и според него не знаел дека постои Гејминг ПЦ туку само конзола, додека кај нас беше обратно конзолите беа ретки а пцто беше по застапено, на прсти се бројат луѓето кои имаат играно Хало кец на ОГ иксбокс кај нас. Голема разлика е каде си пораснал и со какви гејминг навики.
Си го гледал ама Seth Curry.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Јас пак имам чувство како да отрпнаа луѓево и се повеќе се наклонети кон гејминг на конзоли.
Мислам дека си во заблуда. Напротив многу повеќе луѓе се одлучија за гејминг компјутери (со скапи нови и половни графички картички) наместо да чекаат со месеци за конзола.
Од она што можам да забележам, голема директна штета имаат производителите на монитори - сите тие 144/240Hz кој ќе ги купува кога нема на што да ги „вози“.
Не би се согласил, генерално има голем недостаток од монитори и цените се покачени на ефтините модели, а на старите поскапи модели си седат на статус кво иако по година-две откако се излезени треба поприлично да паднат.

Имаше една улична поговорка од соседството „Мислити и срати и цвече брати ни је исто“.
1) За да го купиш за 40к PS5 со 2 игри или контролер и игра се чека со месеци. Јас мојот го платив 43К без контролер и без игри за да не чекам. Потоа по некој месеци стигнав на ред, па го купив за 40К и го продадов.
2) Сите игри за PS5 се со плаќање. Еве лично јас за 3 месеци имам потрошено повеќе од 40К денари за игрите за PS5. Покрај тоа имам потрочено уште над 40К денари за слушалки, чарџинг док, контролер и (сеуште неможно да се употреби) Samsung 980 Pro 2TB. Практично имам дадено над 2000 евра за PS5 колку што и чини еден солиден гејминг компјутер.
3) Играње на PS5 онлајн нема врска со играње на компјутер, ова од искуство на син ми кој има PS5 (и го игра на 120Hz 77" OLED g-sync/freesync TV) и хај-енд гејминг PC(R7 5800X, RTX3080, 32GB RAM, 240Hz IPS 1ms). Не зборам за графика, туку за искуството со тастатура+глушец vs контролер.
4) PS5 е сеуште во бета состојба со бедните 660GB простор кој е доволен за неколку игри, па така ако сакаш да играш нешто друго мораш да бришеш, па наново да инсталираш и даунлоудуваш што е огромна фрустрација. Посебно е фрустрација што заедно со PS5 и додатна опрема, купив и Samsung 980 Pro 2TB со ладилник кој сеуште седат во фиока и чекаат фирмвер кој ќе овозможи дополнителен простор на PS5-ката.

Секако дека постојат индивидуални случаи кои никако нема да преминат на конзола, ама тоа е генерално во нашево поднебје поизразено, убаво долови @Enquito . Ако зборуваме за класична понуда и побарувачка, кога ќе снема понуда или цените ќе отидат во вис, почнуваат да се гледаат достапни алтернативи.

Од аспект на гејминг, конзолата е перфектна алтернатива за прескапите компјутери. Во минатото можеше да се направи паралела во стил „ама и за работа ќе го користам“, но во денешно време за парите за една графичка ќе земеш конзола и пристоен PC за се освен рендерирање/3D моделирање. Не гледам причина на глобално ниво да се трпат овие цени, едноставно ќе се конвертираат (барем за оваа генерација) се повеќе конзолашки гејмери.
Конкретно син ми има хај-енд PC и доби PS5 за крај на школска година. На почетокот кога го доби PS5 играше на него наместо на PC еден месец дур му помина меракот, па повторно се врати на PC и ретко кога го уклучува PS5(обично кога ќе му дојдат другарчиња на гости). PS5 не е воопшто замена за гејминг PC.

Тебе врапчето ти шепка само кога има поскапувања, дај удри му таму две три воспитни исто така навремено и ажурно да ти шепка кога паѓаат цените.
Не шепкаат тоа. Обично кога се поскапува се шепка за да има помалку плачки.

Последна промена:

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

Xbox е уште подобра куповина. Бејзикли истите игри како на ПЦ.
Мислењето е автоматски споено:

1) За да го купиш за 40к PS5 со 2 игри или контролер и игра се чека со месеци. Јас мојот го платив 43К без контролер и без игри за да не чекам. Потоа по некој месеци стигнав на ред, па го купив за 40К и го продадов.

Има сеа на недела две залиха редовна, бајати ти се новините.

Сите игри за PS5 се со плаќање
А на ПЦ беспари ли ги даваат?

Играње на PS5 онлајн нема врска со играње на компјутер
Ова за кого како, и за која игра како. Повеќето игри се играат подобро на контролер.

Последна промена:

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
дајте бе на ит форум споредувате конзоли и пц гејминг, пс5 хвох, читаат гејмери и се газат од смеа

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.793
10.110
Мислам дека си во заблуда. Напротив многу повеќе луѓе се одлучија за гејминг компјутери (со скапи нови и половни графички картички) наместо да чекаат со месеци за конзола.
Не би се согласил, генерално има голем недостаток од монитори и цените се покачени на ефтините модели, а на старите поскапи модели си седат на статус кво иако по година-две откако се излезени треба поприлично да паднат.

Имаше една улична поговорка од соседството „Мислити и срати и цвече брати ни је исто“.
2) Сите игри за PS5 се со плаќање. Еве лично јас за 3 месеци имам потрошено повеќе од 40К денари за игрите за PS5. Покрај тоа имам потрочено уште над 40К денари за слушалки, чарџинг док, контролер и (сеуште неможно да се употреби) Samsung 980 Pro 2TB. Практично имам дадено над 2000 евра за PS5 колку што и чини еден солиден гејминг компјутер.
3) Играње на PS5 онлајн нема врска со играње на компјутер, ова од искуство на син ми кој има PS5 (и го игра на 120Hz 77" OLED g-sync/freesync TV) и хај-енд гејминг PC(R7 5800X, RTX3080, 32GB RAM, 240Hz IPS 1ms). Не зборам за графика, туку за искуството со тастатура+глушец vs контролер.
4) PS5 е сеуште во бета состојба со бедните 660GB простор кој е доволен за неколку игри, па така ако сакаш да играш нешто друго мораш да бришеш, па наново да инсталираш и даунлоудуваш што е огромна фрустрација. Посебно е фрустрација што заедно со PS5 и додатна опрема, купив и Samsung 980 Pro 2TB со ладилник кој сеуште седат во фиока и чекаат фирмвер кој ќе овозможи дополнителен простор на PS5-ката.

Конкретно син ми има хај-енд PC и доби PS5 за крај на школска година. На почетокот кога го доби PS5 играше на него наместо на PC еден месец дур му помина меракот, па повторно се врати на PC и ретко кога го уклучува PS5(обично кога ќе му дојдат другарчиња на гости). PS5 не е воопшто замена за гејминг PC.

Не шепкаат тоа. Обично кога се поскапува се шепка за да има помалку плачки.

Мислам дека оној кој е во заблуда тука си ти. Значи да резимираме, извори за овие заклучоци кои ги нафрли тука се:
  • Син ти кој има гејминг PC и PS5
  • Неколку луѓе (може и десетици или стотици) што купувале компјутерска опрема од твојата продавница
Бидејќи си „негејмер“, да ти доловам неколку работи:
  • Смешно е што си спукал 2000 евра за ПС5 во 3 месеци, едноставно тоа не се случува во стандардни случаи. Твојот пример воопшто не е валиден.
  • Кога зборуваме за оригинал вс. пиратерија, не го зимај затворениот круг за Македонија - прошири го на глобално ниво. Никој не споредува PC vs конзола базирано на пиратерија како предност.
  • Играње онлајн како концепт не зависи од 120HZ OLED/g-sync/freesync, ретки случаи. Најпопуларните онлајн игри може да ги пуштиш на тостер и да се забавуваш
  • Забавата не зависи од FREESYNC/ТЕСТАТУРА/МАУС, туку од самата игра (онлајн или офлајн).
Овие аргументи се типични PC Master race муабети, само кога те читам повеќе ми изгледаш како Nvidia spokesperson отколку форумџија што збори со некои аргументи од личен аспект. Немаш допирен аспект со гејмингот, така што да дискутираме јас и ти за PC vs. конзола е залудно - ти си ентузијаст и затоа се расфрлаш со компонентиве и хардверските карактеристики, демек гејминг без 240Hz и тестатура/маус не е тоа тоа...

Од аспект на мониторите, размисли го системот на понуда и побарувачка според твојот пример. Еве кажи ми ако ефтините модели се со покачени цени, а поскапите не паѓаат во цена по две години - зашто е тоа така? Мислиш дека понудата е падната тука врз база на некои калкулации на производителите и со тоа старата залиха станува повредна?
На крај краева, примени и сам логика - ако нема графички на кои може да ги возиш мониторите, дали побарувачката за нив ќе остане иста, ќе се покачи или ќе се намали?

Едит - нормално дека дел од луѓето ќе се одлучат за гејминг ПЦ (поскап) ако може да го дозволат место да чекаат конзола со месеци. Да видиме како ќе е сега, кога ќе имаат достапни конзоли на пазарот...не ти ги разбирам поентиве стварно, може требаше да реплицирам реченица по реченица, ама ајде неам толку време :))))

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Има сеа на недела две залиха редовна, бајати ти се новините.
Не биди смешен. Дај јави се и прашај ако сега се пријавиш кога да очекуваш да ти пристигне.

А на ПЦ беспари ли ги даваат?
Да. Во Македонија(и во повеќе од 2/3 од светот- Кина, Индија, Русија и т.н.) се играат кракувани игри на PC, a такви игри за PS5 сеуште нема.

Мислам дека оној кој е во заблуда тука си ти. Значи да резимираме, извори за овие заклучоци кои ги нафрли тука се:
Најомилен лик на форумов си ми ти за натегање. :)
Син ти кој има гејминг PC и PS5
Да и е непристрасен, па така може да каже искуство и со едно и со друго во 1:1 однос.
Неколку луѓе (може и десетици или стотици) што купувале компјутерска опрема од твојата продавница
Неколку? Сигурен сум дека во нашата продавница комуницираме со многу повеќе луѓе на тема купување на ПЦ/конзола за играње одошто ти.

Бидејќи си „негејмер“,
јас мислев дека се познавам, ама ете изгледа стварно сум у заблуда и еве ти ме одблудуваш. Ти благодарам.

да ти доловам неколку работи:
Смешно е што си спукал 2000 евра за ПС5 во 3 месеци, едноставно тоа не се случува во стандардни случаи. Твојот пример воопшто не е валиден.
Молам? Дај посочи ми пример кој што е валиден??
Кога зборуваме за оригинал вс. пиратерија, не го зимај затворениот круг за Македонија - прошири го на глобално ниво. Никој не споредува PC vs конзола базирано на пиратерија како предност.
Хахаха, ок. Дека зборуваше од лично име, па и спомна цена од 40К, значи за у странство си зборел.
Играње онлајн како концепт не зависи од 120HZ OLED/g-sync/freesync, ретки случаи. Најпопуларните онлајн игри може да ги пуштиш на тостер и да се забавуваш
Забавата не зависи од FREESYNC/ТЕСТАТУРА/МАУС, туку од самата игра (онлајн или офлајн).
eb8594f4d62a341e288e1f7b706e9d52.gif

Ова го кажуваш како „дагејмер“ или како „негејмер“?????

Овие аргументи се типични PC Master race муабети, само кога те читам повеќе ми изгледаш како Nvidia spokesperson отколку форумџија што збори со некои аргументи од личен аспект.
WOW. Јас не би сакал да те коментирам тебе, коментирам некои од твоите ставови/мислења каде ќе се најдеме во дискусија, ама и тоа нема поента ако дискусијава се сведува на лични квалификации. Патем, моите ставови се од лични искуства, за разлика од твоите. Пошто нели немаш ниту модерна хај-енд графичка картичка ни ПС5, а најверојатно не ни си играл на хај-енд ЦП и ПС5 (СО 120Hz g-sync/freesync телевизор) за да имаш претстава за темата на која дискутраш.

Немаш допирен аспект со гејмингот, така што да дискутираме јас и ти за PC vs. конзола е залудно -
Важи. Ете ти што за разлика од мене, немаш ни PS5 ниту хај-енд гејминг ПЦ, ама затоа имаш допирни аспекти со гејмингот, за разлика од мене кој цело време имам бар еден хај-енд гејминг компјутер и PS5 и на кои играм и сум играл. Свака част!

ти си ентузијаст и затоа се расфрлаш со компонентиве и хардверските карактеристики, демек гејминг без 240Hz и тестатура/маус не е тоа тоа...
Важи.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Од аспект на гејминг, конзолата е перфектна алтернатива за прескапите компјутери.
  • Играње онлајн како концепт не зависи од 120HZ OLED/g-sync/freesync, ретки случаи. Најпопуларните онлајн игри може да ги пуштиш на тостер и да се забавуваш
  • Забавата не зависи од FREESYNC/ТЕСТАТУРА/МАУС, туку од самата игра (онлајн или офлајн).

Според ова јас би се уфрлил и би рекол дека перфектна алтернатива за прескапите компјутери и конзоли се мобилните уреди и Android сет топ боксовите :unsure:

Screenshot 2021-09-08 154418.jpg

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Не биди смешен. Дај јави се и прашај ако сега се пријавиш кога да очекуваш да ти пристигне.

Моментално има залиха
Да. Во Македонија(и во повеќе од 2/3 од светот- Кина, Индија, Русија и т.н.) се играат кракувани игри на PC, a такви игри за PS5 сеуште нема.
Ама има втора рака игри колку сакаш. Новите и добрите игри за пц или не искачаат, или месеци подоцна. Види Валхала, рдр2 и слични. Плус имаш гејм пасови, бандли, не е веќе како на времето. И ја сум ПЦ ентузијаст ама замина времето на гејминг на пц. Никој не е будала да дава 1500 евра за мидрејнџ картици више :)

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно