Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Telekom VoLTE what the F....

Gjoleee

read-only
10 ноември 2025
3
0
Ladies & Gents,

Pred nekoj mesec bev vo USA i si kupiv Samsung S25 Ultra. Iznenaduvanje vo MKD odma ... Raboti internet & sms/poraki a povici ne. Nema razlika ni force 5G, 4G .. nisto. Izleguva deka telekom VoLTE ne raboti kako sto treba ...
Moite doma imaat Xiaomi Redmi 15, isti dva, eden na telekom, eden na a1. A1 nema problem so VoLTE ni na Xiaomi ni na mojov Samsung. A telekom dupka ...

Ima li nekoj drug problemi so VoLTE na telekom, vredi li da se boram so niv ili toa e toa .. ke mi raboti telefonov na internet samo..

Pozzz !

Gjoleee

read-only
10 ноември 2025
3
0

Stru4nak

hello world
16 април 2007
415
176
Stru4nak's setup  
Processor & Cooler
INTEL Core i7 7700K
Motherboard
Asus Strix Z270F
Storage
Crucial M4 128GB
PSU
CM 620W
RAM
DDR4 3200MHz G.Skill TridentZ 16GB
Video card
R9 290 Tri-X 4GB
Case
Cooler Master Enforcer
Monitor
Asus LED 24"
OS
Windows 10 Enterprice 64bit
Јас имам S24 Ultra на телеком и не јавува volte samo 5G си стои и кога се јавувам има пак интернет кога обавувам повик еве и speed test за време на повик и без повик но volte не го јавува горе на статусна лента како што е случај кај A1

Атачменти

• SoPovik.jpg
    SoPovik.jpg
    153,2 KB · Прегледи: 19
  • BezPovik.jpg
    BezPovik.jpg
    151,2 KB · Прегледи: 19

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.310
1.330
Јас имам S24 Ultra на телеком и не јавува volte samo 5G си стои и кога се јавувам има пак интернет кога обавувам повик еве и speed test за време на повик и без повик но volte не го јавува горе на статусна лента како што е случај кај A1
Значи вака луѓе да се разбереме неколку ствари. На Самсунг е многу убаво прикажано имаш 2 различни икони горе едната е исполнета другата не. Кај нас ниту Телеком ниту А1 имаат имплементирано 5G SA (Standalone Core мрежа (до денес)) а со тоа немаме ни VoNR (Voice Over New Radio - NR е техничка кратенка за 5G како што е LTE за 4G).

Така да ти кога имаш повик телефонот те префрла на 4G мрежата сеуште, тоа горе исцртано кога е околу значи дека 5G е available ама не се користи поради некоја причина (таа причина се операторите наши), затоа и брзините ти се помали.

Од регионот само грчки Космоте скоро имплементираше и VoNR и 5G SA и RCS за iOS, другиве изгледа баш им е гајле. Кога ќе имаат имплентирано во зависност од имплементацијата, треба да се појави во Settings и на Android и на iOS toggle за активација на 5G SA.
Мислењето е автоматски споено:

Ladies & Gents,

Pred nekoj mesec bev vo USA i si kupiv Samsung S25 Ultra. Iznenaduvanje vo MKD odma ... Raboti internet & sms/poraki a povici ne. Nema razlika ni force 5G, 4G .. nisto. Izleguva deka telekom VoLTE ne raboti kako sto treba ...
Moite doma imaat Xiaomi Redmi 15, isti dva, eden na telekom, eden na a1. A1 nema problem so VoLTE ni na Xiaomi ni na mojov Samsung. A telekom dupka ...

Ima li nekoj drug problemi so VoLTE na telekom, vredi li da se boram so niv ili toa e toa .. ke mi raboti telefonov na internet samo..

Pozzz !
Пријави во Телеком. Самсунг често имаат различни CSC софтверски верзии по региони кои знаат да заебаваат.

Технички и да немаш VoLTE, при повик треба да те пребацува на 2G кај нас Телеком сеуште ја има активно таа мрежа. Пријави и пренеси тука што ќе ти кажат. Дали ги имаш инсталирано најновите абдејти на телефонот? Исто провери -> Settings -> Connections -> More connection settings -> Auto update system configurations дали ти е упалено.

Последна промена:

kirev

senior
31 мај 2010
9.062
7.737
Ja vidov taa lista da telekom da .. ama malku outdated izgleda. Na A1 si raboti 100% i kaj mene, samo telekom si ima problem. Cuvaj gospode ..super so ne zemav S26 Ultra :D

Не знам дали е поврзано - на еден од телефоните имам а на другиот немам VoLTE. SIM картицата кога ја префрлам МОРАМ да исклучам VoLTE ПРЕД префрлањето инаку чудеса се случуваат... Пробај така.

(И дај пушти кирилицата, два клика работа!)

yasho

hello world
11 јануари 2014
481
638
Скопје
VoLTE, VoNR, 5GSA и слични функционалности Самсунг (исто како и Епл и Гугл, за разлика од кинезите)... ги држи заклучени / мора да ги отклучи на телефонот за секој регион и за секоја мрежа поединечно во соодветната софтверска верзија за моделот и регионот.

Телефон што е наменет за друг регион, може да касни со отклучување, дури и да е хардверски способен и да ги има коректните сетинзи за тоа на кој IMS сака да се закачи, нема да го стори тоа бидејќи производителот го нема отклучено за конкретната мрежа. Ако Самсунг во софтверот за Америка не дозволил мрежите на А1 и Телеком во Македонија да имаат ВоЛТЕ, нема да имаш...

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.310
1.330
VoLTE, VoNR, 5GSA и слични функционалности Самсунг (исто како и Епл и Гугл, за разлика од кинезите)... ги држи заклучени / мора да ги отклучи на телефонот за секој регион и за секоја мрежа поединечно во соодветната софтверска верзија за моделот и регионот.

Телефон што е наменет за друг регион, може да касни со отклучување, дури и да е хардверски способен и да ги има коректните сетинзи за тоа на кој IMS сака да се закачи, нема да го стори тоа бидејќи производителот го нема отклучено за конкретната мрежа. Ако Самсунг во софтверот за Америка не дозволил мрежите на А1 и Телеком во Македонија да имаат ВоЛТЕ, нема да имаш...
Точно, ама мислам дека не е до тоа бидејќи како што кажа со А1 му работи... И ја имам iPhone од америка ми е земен па никаков проблем немам со нашиве ниту било каде во Европа сум немал проблем. И бешка не може повици да реализира, а Телеком има 2G и не го префрла на таа мрежа дур има повик. Нека пријави и нека пише.

Знам овие што имаа Пиксел телефони имаа слични заебанции ама тие со А1 знам немаа ВоЛТЕ, на Телеком се им работеше мислам.

yasho

hello world
11 јануари 2014
481
638
Скопје
Точно, ама мислам дека не е до тоа бидејќи како што кажа со А1 му работи... И ја имам iPhone од америка ми е земен па никаков проблем немам со нашиве ниту било каде во Европа сум немал проблем. И бешка не може повици да реализира, а Телеком има 2G и не го префрла на таа мрежа дур има повик. Нека пријави и нека пише.

Знам овие што имаа Пиксел телефони имаа слични заебанции ама тие со А1 знам немаа ВоЛТЕ, на Телеком се им работеше мислам.
Деталот дека работи на А1 не го приметив... епа катиљ писмо само...

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.059
3.504
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

Gjoleee

read-only
10 ноември 2025
3
0
Апдејт..

Пријавив во Телеком и ме контактираа они (сим ми беше во друг телефон за да примам повици) да пробам пак. свап сим и повиците работат, незнам што променија таму.

Но VoLTE сеуште не се појавува како активен, а е вклучено таму во Mobile Network Settings.

5G i 4G си работи нормално за интернет и RCS си е активно...

Не го решсивме проблемот со VoLTE али барем со 2G повици е ОК сега

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв