smole
poweruser
- 18 април 2007
- 3.901
- 4.582
Шели изгледа интересно меѓутоа слабата застапеност е таа која ме одвратила до сега да ги набавам.
Да, ова држи вода но ниската цена и (претпоставувам) брзата достава им се плус, им пишав да ги прашам по кој курир би пратиле до Скопје, нели до 22.5 еур нема ни царина ни данок, а шипингот колку што гледам е бесплатен, а уредите им се 10-20 еур.
Смоле јас на твое место не размислувам воопшто за z-wave , имам искуство и со едните и со другите.
z-wave mesh е гњаважа, вера на пример со фибаро е хорор, некогаш не сака никако да се упари некогаш сака од прва.
плус моменти со ресетирања на конфигурација и повторно отварање на сите позиции за реидентификување.
Wi-fi си е wi-fi. имаш добар ап нема да имаш проблем.
Јас немам никакво искуство со домашна автоматизација, ако така викаш ќе го имам твоето искуство во предвид.
Сега немам UBNT AP (само микротикови) али ако после тестирањето Shelly или покасно и Sonoff се покажат како ок решение (во смисла на стабилност општа и стабилност на WiFi врската) и решам да идам по оваа "патека" ќе набавам UBNT со тоа што овие уреди би иделе на различна VLAN и/или различно SSID за да бидат засебни од останатиот сообраќај но и да можам да им оневозможам пристап до Интернет.
Нека ми вратат Shelly како испорачуваат, ако не е преку DHL ќе нарачам едно уредче за тестирање, RPi имам a HASS ќе симнам.