Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Зошто PayPal не ја подржува Македонија

smdprint

hello world
6 март 2010
378
172
Струга
smdprint's setup  
Processor & Cooler
Intel(R) Core(TM) i5-2500K CPU @ 4.00GHz
Motherboard
ASRock Z68 Pro3-M
Storage
Samsung 840 Evo 120GB & SAMSUNG SpinPoint F3 HD103SJ 1TB
PSU
COOLER MASTER Elite 500W
RAM
2 x Corsair CMX4GX3M2A1600C9 2GB, DDR3 PC3-12800U DDR3-1600 (9-9-9-24) 1.5V
Video card
Intel HD3000
Case
COOLER MASTER Elite 371
Mouse
LG 3D Optical Mouse 3D820U
Keyboard
DeLux K1000
Audio
Realtek HD Audio ALC892
Monitor
SAMSUNG BX2231
OS
Microsoft Windows XP Professional
Дали некој има сознанија зошто неможе да се регистрира PayPal акаунт во Македонија?

pilch@rd

user
22 август 2009
1.338
132
Најверојатно поради тоа што Македончето сеуште се плаши да купува онлајн, па затоа за PayPal не е една од атрактивните земји во кои би сакал да воведе такво плаќање. Можеби има и некоја друга логика во ова, ако некој знае бујрум нека објасни повеќе.

smdprint

hello world
6 март 2010
378
172
Струга
smdprint's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASRock Z68 Pro3-M
Storage
PSU
COOLER MASTER Elite 500W
RAM
Video card
Intel HD3000
Case
COOLER MASTER Elite 371
Mouse
Keyboard
DeLux K1000
Audio
Realtek HD Audio ALC892
Monitor
SAMSUNG BX2231
OS
Дали има некој банкар кој можеби знае нешто повеќе?

nezdrav

hello world
16 ноември 2010
115
5
јас убаво пишав али ми го избриша мислењето.
во очите на останатите земји ние сме високо ризична земја.
според нив тука има криминалци и терористи.
ако видите на сајтовите на некои системи за онлајн плаќање ќе видите дека за некои земји вклучително и Македонија има додатни давачки.
На некои сајтови пишува иако Македонија е високо ризична земја дека они сепак ќе ја подржуваат, но имаат дополнителни сигурносни мерки.

еве пример alertpay
https://helpdesk.alertpay.com/index.php?_m=knowledgebase&_a=viewarticle&kbarticleid=238
ова е само еден пример. На сите слични сајтови е спомнато дека Македонија е во високо ризични земји.
Додека не си го обели образот нашата држава и не докаже дека е правна држава ништо од Paypal и останати онлајн сервиси и шопинг.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Имам слушнато дека тоа е заради економските закони (банкарски ли закони или така нешто) во Македонија, што не пружаат заштита за Paypal да ги гони оние кои би го злоупотребиле системот.

Инаку на Пејпал има земји од типот на Јемен, така да ова околу ризичните земји не значи ништо.

nezdrav

hello world
16 ноември 2010
115
5
јемен го немам сретнато да го листаат во високо ризични земји. a Македонија отсекогаш била на листата на високо ризични земји. Исто и Пакистан најверојатно никогаш нема да го има на Paypal бидејќи од тамо идат голем број на онлајн измами.
И додека кај нас по форуми се фалат како преку пејпал лажеле луѓе никогаш нема пејпал да ја додаде Макдонија.
цитат од друг форум
јас последно 100$ ги изврзав и им ги украдив на paypal нудев лажни услуги на американците и ми плаќаа ама ко ги заебав ми напраја рефунд и гледам во акаунтот минус 90$ ама ко зедов еден цел реферат му испишав и линк од Term of service на мојот сајт кај шо имав напишано рефунд не прифаќаме и ми ги вратија сите пари па еден шо имаше 70$ платено ми вика ке ме пријавел на министерство за криминал али џабе тие од paypal се гледа дека работат по TOS и ако имате напишано во вашиот ToS на вебсајтот дека рефунд не е дозволено нема да можат да си ги вратат парите xD

Кај нас секој втор што има компјутер се прави хакер (факер), а на paypal гледат кои ип се користат. Така да ние сме високо ризична земја.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Paypal измами има во сите земји, ама пејпал е баш успешен бидејќи успешно се справува со нив, и наплаќа некој банален процент со кој ги покрива нелегитимните трансакции, при секоја легитимна трансакција.

Ако забележувате Paypal e достапен во 190 земји од светот. Колку останаа надвор? 20-30 земји. И меѓу нив дека имало енормен број на интернет измами од Македонија е смешно да се тврди.

nezdrav

hello world
16 ноември 2010
115
5
Како е што е, не е важно. Ја нема Македонија на пајпал и тоа е. А зошто ја нема они си знаат најдобро. На кој му треба пејпал ќе се снајде. .
Според мене и нема ни да ја има ни уште 10 години.
бидејќи измами има, али само мал процент од популација на некоја земја прават онлајн измами. Кај нас тој процент е многу поголем. Е па пејпал секој ден би се справувале со измами направени од македонци. и да ја ставе македонија на листата нема тоа долго да трае.

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
Лично ми нема никаква логика за измамата и причината поради криминална држава.
Колку жители има Македонија? 2,048,620 во 2009? 0.03% од светската популација. Колку % од овие 0.03% имаат PayPal? Колку од нив имаат порачано нешто? И на крај колку од нив се “бељаџии“ ? Со мало размислување може да се свати дека всушност криминалот не е тука проблемот. Доколку тој 0.0001 % од Македонците вршат кражби, што преостанува во државите каде 80% имаат paypal акаунт, и секојдневно се занимаваат со купување/продавање онлајн,

Друга е причината.

nezdrav

hello world
16 ноември 2010
115
5
а дали е важна причината?
факт е дека нема пејпал за македонци.
а кој го интересира зошто нема може да пише меил до пејпал.
никој ништо не може да стори околу тоа освен државата и банките.
Ја нема Македонија на сајтови за шопинг, ја нема на пејпал.
така си одлучиле фирмите. нивно право си е,

Petkovsky

hello world
7 декември 2009
323
31
а дали е важна причината?
факт е дека нема пејпал за македонци.
а кој го интересира зошто нема може да пише меил до пејпал.
никој ништо не може да стори околу тоа освен државата и банките.
Ја нема Македонија на сајтови за шопинг, ја нема на пејпал.
така си одлучиле фирмите. нивно право си е,

Очигледно на некому му е важна штом ја отворил темава.

smdprint

hello world
6 март 2010
378
172
Струга
smdprint's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASRock Z68 Pro3-M
Storage
PSU
COOLER MASTER Elite 500W
RAM
Video card
Intel HD3000
Case
COOLER MASTER Elite 371
Mouse
Keyboard
DeLux K1000
Audio
Realtek HD Audio ALC892
Monitor
SAMSUNG BX2231
OS
Кога ќе се види кој се земји се подржани ова што се дискутира не држи вода, мора да е нешто во врска со името. Чија компанија е ПајПал?

nezdrav

hello world
16 ноември 2010
115
5
Пакистан исто не е подржана. Земја многу поголема од Македонија. 170 милиони жители, 6та земја во свет по број на население.
но голем број carding, phishing итн измами се од пакистанци.
И они петиции потпишуваат и дискутират само за пејпал. али најверојатно никогаш нема да ги има на пејпал.
Но за чудо пак Нигерија ја има на пејпал.

smdprint

hello world
6 март 2010
378
172
Струга
smdprint's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASRock Z68 Pro3-M
Storage
PSU
COOLER MASTER Elite 500W
RAM
Video card
Intel HD3000
Case
COOLER MASTER Elite 371
Mouse
Keyboard
DeLux K1000
Audio
Realtek HD Audio ALC892
Monitor
SAMSUNG BX2231
OS
Список на земји подржани со ПајПал.

PayPal.jpg

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.132
3.623
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
Јас сум чул дека се работи за ЗАВЕРА ПРОТИВ МАКЕДОНСКАТА ВИСТИНА

daniel111

Баниран/a
10 август 2009
682
348
USA
SecreLocal.com
Decki ne e kriv PayPal. pred nekolku godini imase peticija do PayPAl za da ja stavi i MKD vo sistem i bea potrebni 30.000 potpisnici .Iako imase preku 80.000 ne se sluci nisto, razlogot e toa sto koga paypal ponudile na nasite VLASTI bile odbieni so izgovor deka MKD seuste nema zastiten sistem za online transver. Posle 1 godina od toa mislam deka MVR prati desetina luge vo USA na obuka koj bi gi sledele online plakanjata ---- sto se sluci,dali se vratija nemam poima :(

mr.trayko

read-only
12 декември 2010
13
0
Но за чудо пак Нигерија ја има на пејпал.

Не збори така, Нигерија е држава :)

Албанија исто ја има на список, тоа ми е попоразително. И од нив ли сме полоши? Они ли имаат систем за безбедно купување, а ние немаме?

inmate1807

read-only
29 декември 2010
18
1
C:\Program Files
forumest.com
smdprint од каде ти е сликата? Гледам ги има и Босна. знам пред некој месец Босанците, Црногорците и Србите пробаа нивна варијанта на PayPall бидејки не беа вклучени во PayPal

IT Boss

hello world
2 јуни 2010
194
15
Тоа дека сме на листата на восоко ризични земји воопшто не држи вода. Исто така тоа дека имало проблеми во врска со законите за онлајн плаќање не држи вода зошто закони доколку се сака може да се сменат за еден ден. Проблемот е до и само до македонската влада и до PayPal. Нашиве треба да ѓи средат сите предуслови и услови за безбедно влегување на PayPal во Македонија, плус да им кажат дека "кој восколо лета ниско паѓа". И доколку тогаш PayPal одбие да ја додаде Македонија на листата, треба да се прати писмо до сите друѓи земји кои не се на листата и до сите кои се револтирани од PayPal па да им се опне еден DDoS да неможат 2 месеци сајтот да го дигнат!

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Тоа дека сме на листата на восоко ризични земји воопшто не држи вода. Исто така тоа дека имало проблеми во врска со законите за онлајн плаќање не држи вода зошто закони доколку се сака може да се сменат за еден ден. Проблемот е до и само до македонската влада и до PayPal. Нашиве треба да ѓи средат сите предуслови и услови за безбедно влегување на PayPal во Македонија, плус да им кажат дека "кој восколо лета ниско паѓа". И доколку тогаш PayPal одбие да ја додаде Македонија на листата, треба да се прати писмо до сите друѓи земји кои не се на листата и до сите кои се револтирани од PayPal па да им се опне еден DDoS да неможат 2 месеци сајтот да го дигнат!

Тешко ќе го урнеш Paypal... пробаа и хакерите од викиликс, па едвај успеаа. Мислам попаметно искористена енергија би била да се фокусираат на развивање на некој локален интернет пазар кајшто ќе има регионална трговија со 100% чисти и безбедни трансакции, кој ќе биде функционален и без пејпал.

Знаете како викаат: кого го нема, без него се може.

goce ilievi

lurker
2 март 2010
633
45
Зашто го нема?Мислам дека ќе го имаше уште од многу одамна,доколку некој од функционериве во владава ги засукаше ракавите и не седна да види што му се нуди.Да не очекуваме дека ќе дојдат луѓево и ќе не молат за македонија да стане член на paypal.:)Инаку кога ја видов листата и јас се запрапастив:plachko2:Какви земји има,а нас не:ua::ua:

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.698
5.492
Понекогаш сте прозирни...Ако сите почнеме многу лесно да си порачуваме од странство, дали сте свесни дека 50% од фирмите кои се власништво на половина од тие кој треба да дадат зелено светло и предлог Pay Pal да влезе на голема врата во Мкд ке треба да стват клуч на своите фирми??? Кој ке си зарие нож во грб сам на себе? Само некоја будала нормално...Они се доволно паметни за да не си го растурат бизнисот кој им цвета и од кој нормално си се богатат...

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно