Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Знаете ли како EVN ве краде? Еве како.

goce03

user
20 јануари 2015
1.600
3.212
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Струјата во МКД не скапа, добро не е ефтина, меѓутоа во соднос со развиените земји..западна европа, САД e релативно ефтина. Има повеќе причини што ни изгледа скапа:
1.Струјата погрешно се користи голем дел од Македонците се грејат на струја.
На запад за загревање се користи плин, кај нас касни гасификацијата страшно.
Со каснење на гасификацијата се овозможува задржување и пролонгирање на монополска позциција на ЕВН. Во причините да не навлегувам...
2. Слаба искористеност на сончева и други извори на обновливи извори на енергија. Субвенциите за сончеви колектори се смешни, просечно годишно само 300 домаќинства имаат земено субвенции и тоа само до 30 % од инвестицијата и не повеќе од 300 евра по домаќинство.
3.Лиценците за производство на елетрична енергија за фирми од обновливи извори се исто така крајно ограничени и се издаваат по партиски или евентуално принцип ,,ај ќе има и за тебе,,.
4. Стандардот на граѓаните, можеби цената на 1 kw/h во западна евора да е дупло или тродупло поскапа, меѓутоа просечната плата е 5-6 пати поголема.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.614
3.266
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
21kW цело мало нема толку струја кај нас :)
Не е баш економичен

Sent from my SM-N910F using Tapatalk
јас ја направив таа грешка земав од 21 па електричарите ме натераа да го сменам пошто не поддржувала мрежата во зградата. Има и 18 kW таков земав од сименс со бакарни цевки 15.000 ден.

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Јас имам сименс проточен 14кв. Наместен е 20 години (плус минус) и не е чепнат од тогаш. Бакарни цефки и нема гајле.

Bubache

hello world
11 октомври 2015
456
261
да се вратиме на темата за саатите на ЕВН ве молам...

како што разбрав на саатот од ЕВН (пошто никогаш не сум го студирал) треба да покажува исти час како што е реално, а може и да не го наместиле од ЕВН па наместо што пуштаме бојлери во 22:00, часот на саатот на ЕВН е наместен на 21:00. па зарем е можно ваква пропуст од ЕВН, па ќе ги сотрат тужби, не ми е некако реално, што знам!

Heruvin

Баниран/a
5 ноември 2010
156
112
Секој си толкува како му одговара,НО кај нас во нашево вечно државиче,секогаш е сведено СЕ на ПОЛИТИКА.Тој дел кој ДИСТРИБУИРА ЕЛЕКТРИЧНА СТРУЈА се продаде за нечиј личен ПРОФИТ(се сеќаваме на тие времиња),тогаш имаше опции за многу подобри решенија на либерална регулатива,дури и се спомнуваше да земат компании кои преку Ел.енергија ќе има и систем за интернет и слични работи,но тоа пропадна,немаше како да се земе ПРОВИЗИЈА и да се продолжи со арамилакот.ОД вајкада овој ДЕЛ го РАКОВОДЕЛЕ АВСТРОунгарија со Русија,ВИП,И ЕЛ,ЕНЕРГИЈА работи Австрија,и Германија,во поголемиот дел на блаканот,ОВОЈ продавач ЕВН,прво го прими б,лгарија,но таму струјомерите не се дома,туку се маалски,ама тука нема крадење,таму игра стапот.Овде кога дојде другата гарнитура,за да искористи од продажбата,наместо против ЕВН;настапи во корист на истата ,а против сопствениот народ,тогаш се исчистија многу работи(долгови)тарифата ЕФТИНА се УКИНА,а ако паметите имаше и бунење против 33,33% ел,моќност,кои многумина ја толкуваа како потреба од инвестиции,а во стварност се покажа дека беше ГОЛЕМ АРАМИЛАК,затоа и се вкалкулира во СМЕТКИТЕ,а ИНВЕСТИЦИИ гледаме какви има,само РЕСТРИКЦИИ и секоја година посебно во зима,штедете струја оти че нема,а ваму се прават мафијашки зделки и крајно препораката на ЕУ за либерализација на пазарот на струја се одложи како и за законот за ВОДИ.За да се заташка работата потоа херој излезе владата на бившиот,демек била против ЕВН дури и во Америка на суд отидоа,ама наводно се договрија со делње на провизијата(ТЕАТАР),а бившиот доби и НАГРАДА од ЕВН,ама во АВСТРИЈА.Така ДРУГОВИ и ДРУГАРИЦЕ;не ве кради ЕВН,ве КРАДИ ДРЖАВАТА,на ПЕРФИДЕН НАЧИН;ако и тоа не го верувате,прочитајте Орвел 1984 и можеби нешто ќе ВИ стане појасно.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.816
6.517
SK
Подалеку од сименс. Неможеш како човек да де избањаш, или ќе те попари или ќе те смрзне :) Имам Stiebel Eltron моментално и неам такви проблеми како што имав со сименсот.

Koja серија Сименс, механичка или електронска контрола?
Тоа што го опишуваш е карактеристика на тој со механичка контрола кој нема фино подесување. Јас баш тој го имам, и да незгоден е додека не му го научиш тертипот. Изгледа како да нема што да се учи, ама има. :)

Можам да објаснам подетално ако некој го интересира. Јас го одбрав тој модел затоа што има бакарни цевки, и заради тоа кога ќе затреба полесно се чисти бигорот. На страна што немање на сложена електроника за контрола значи помалку работи кои потенцијално може да се расипат.
Се на се, прилично добар проточен бојлер. Барем засега (година и нешто), ќе видиме со текот на годините како ќе се покаже.

21kW цело мало нема толку струја кај нас :)
Не е баш економичен
Докажано е поекономичен од класичен бојлер. Нормално, ако не заспиваш под туш... :)

Класичен бојлер или е пуштен 24/7 и имаш постојано догревање на водата која постојано се лади. Или се пушта навечер на евтина тарифа (па до бањањето следниот ден пак има загуби). Или се пушта дирекно пред бањање, и треба да се чека (а кој сака да чека за да се избања).
Проточен бојлер кога се тушираш, само тогаш работи. Кога сакаш тогаш можеш да се тушираш. Дали ќе го правиш тоа на ефтина или скапа тарифа - тоа е твоја работа, ама сеедно немаш загуби со ладење на водата.

W

Whisky Vishera

Гостин
@Lokvan имам на 2 места Siemens механички, и е ужас, особено ако е послаб притисокот на водата, опрости се од топла вода.
Во новиот стан имам Stiebel, нема никакво подесување, пали вози, си штелуваш преку вентил на чешма ладна топла.

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.309
1.756
Проточен, економично и женска особа не одат во иста реченица.

Изгледа во секоја математика, женската особа е променливата што ги прави проблемите :)

Иначе јас после 5 години со проточен бојлер, не ни помислувам да се вратам на класичен бојлер.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.621
19.361
Иначе јас после 5 години со проточен бојлер, не ни помислувам да се вратам на класичен бојлер.
Не ти снемало струја сред капење тебе, затоа вака зборуваш.
Јас имам Stiebel eltron 24 kW како бекап, за апансас.
Во меѓувреме тука е 120 л. комбиниран на соларно.
Згора на се проточниот кај мене е механички па намалување на притисок значи ули врела или никаква топла вода.
Еднаш среде капење сим полнел врела вода во кофа, па сум разладувал за да збркам работа.
И FI склопка бара. Идеална

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.509
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Згора на се проточниот кај мене е механички па намалување на притисок значи ули врела или никаква топла вода.
Еднаш среде капење сим полнел врела вода во кофа, па сум разладувал за да збркам работа.

Абе најдобро е со мраз ладна вода да се бањаме, али нема муда XD

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.509
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Викаат дека било ептен здраво ама пак јас раце со ладна вода да се мијам изѕемнувам камо ли на тело.

Слаба циркулација/терморегулација е проблем кај многу луѓе у денешно време - али да не идеме офтопик :)

Иначе ладен туш е драма, многу многу бенефити има.

Последна промена:

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.309
1.756

Е тоа да, ама за мене се прифатливи недостатоците од животот со проточен наспроти предностите/негативностите од класичен бојлер...иначе те разбирам комплетно, и мене знаат од кожа да ме извадат овие работи што ги спомна некогаш.Повеќе можеби мислев на моментот дека не знам колкав трошок е проточниот.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.816
6.517
SK
Хм ми се допаѓа ова со ледицивие и ми даде идеја за малку промена во мојот дом со ледици.
-Сакам да прашам дали се става лед диода на броилава за да покаже дали е ефтина струјата или не,зборам за броила кои немаат таква диода,знам дека пломбата е проблем но сепак да прашам дали е возможно тоа.
Ова е многу интересна работа, сум слушнал некаде за вакво нешто. Практично би требало да се работи за некој светлосен сензор кој регистрира кога сијаличката од мерилото светка (на секој киловат ваљда?). Така да ако го поврзеш со компјутер, можеш да имаш постојано увид во потрошувачката без да го гледаш физички броилото.

Пошто никако не го дираш броилото, не се работи за „tampering“, или барем никој не би требало да го смета за такво нешто.

@Lokvan имам на 2 места Siemens механички, и е ужас, особено ако е послаб притисокот на водата, опрости се од топла вода.
Во новиот стан имам Stiebel, нема никакво подесување, пали вози, си штелуваш преку вентил на чешма ладна топла.
Моето искуство со Сименс (механички) не е лошо. Точно е дека работата е многу зависна од притисокот, и за најсилно загревање е потребен солидно голем притисок. Проблемот е всушност јакиот млаз кој се создава, што јас го решив со набавка на „слушалка“ за туш со прилично широка глава.

Е сега ако проблемот е баш слаб притисок од самиот водовод, тогаш Сименс со механичка контрола нема да може да функционира. На тоа ме предупредија уште на самото купување.

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Podobro zaprasajte se kolku e namesteno broloto vo + da tarifira, otkolku dali vi e tocen saatot na broloto. Sto mislite kako EVN ja nadomestuva zagubata na energijja sto ja imaat. ;)

Broilata sekogas se setirani da tarifiraat poveke od ona sto ste navistina potrosile!
Дигиталните се точни бар што се однесува до мојот.Го имам тестирано на 6kw термо печка и 100W ги регистрираше на секои 60 секунди а во исто време се останато дома беше исклучено.Ако некоја дистрибуција краде струја од граѓаните тоа е Електро Љубљана и тоа со старите аналогни струјомери од Искра кои ги имавме ние пред да ги сменат. Пуштена 100W сијалица ја мери како да е 120 до 130W или од 20 до 30% плус киловати од реално потрошените.Овој податок го имам како резултат од мое лично мерење додека престојував кај сестра ми во Словенија.

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Покомплицирано е за секој апарат посебно да калкулираш, постојат мерачи на потрошувачка по фаза што може да ги монтираш и да си направиш математика на крај.
Нешто како овој уред:Emos merilec porabe električne energije P5821 | mimovrste=)
Истиот на aliexpress под друго име:
2016 New 1Pcs EU Digital Volt Voltage Wattmeter Power Analyzer Electronic Power Energy Meter Automatic Kwh Power Switch Top Sale-in Energy Meters from Home Improvement on Aliexpress.com | Alibaba Group

Последна промена:

AndrejGagale

lurker
12 април 2009
569
73
Прилеп
Малце надвор од темата, гледам се прави муабет за бојлери па случајно налетав на ова и од БЕГ е веќе официјално потврдено, па ме интересира мислење, како ќе биде изведбата дали мора одобрение од нив, бидејќи вака нон стоп ќе има топла вода. Дали е некој подетално запознаен или има некои информации?

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
Имајте предвид дека не е само времето, туку и датумот многу важен. Пример, денес сме 21-ви(вторник), а на ЕВН саатот датумот ви е 18-ти (сабота). Мислите дека неделата ко беше 19-ти(неделата) имавте евтина струја, а на ЕВН саатот датумот бил неколку дена поназад т.е 16-ти (четврток) и течел на стандардна тарифа. Според реален датум, евтина струја требит да имате утре на 22-ри (среда) или по ЕВН сатот 19-ти(недела).

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.621
19.361
Кај дедото датумот беше 3 дена назад. Вчера покажуваше 17 фев. 2017
Свака част. Недела не е недела. Во друг ден ќе ти пресметаат евтина, кога не ти треба. Алармирав секаде каде што стасав.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.464
11.537
Скопје
Кај дедото датумот беше 3 дена назад. Вчера покажуваше 17 фев. 2017
Свака част. Недела не е недела. Во друг ден ќе ти пресметаат евтина, кога не ти треба. Алармирав секаде каде што стасав.
Пази да не си се збунил затоа што прво ја пишува годината.
Да не пишувало 17.02.20? :D
Ако е така, таманка си е.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.670
6.952
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Па сега, дали ја кажал годината 2017-та или не? Ако е така Avid како што вика, ќе било 17 фев 2020-та година. Ако не кажал година, само 17 фев., можно е да се збунил :)

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно