Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Windows 10 генерална дискусија

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.680
13.739
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

Avid

senior
21 јануари 2009
6.466
11.537
Скопје
Given the volume of people reporting this in a short period of time, the issue is likely server side. I wouldn't do anything about it at this time, the issue should resolve itself soon.

If you really must have a working search before then, you can disable the online search feature. By default, search mixes offline and online results, and the issue is with the online portion. You just need to change or create a pair of registry keys

• Run Regedit.exe

• Browse to HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Search

• Look for "BingSearchEnabled", if you don't see it you will need to create it, just right click in a blank area and pick New DWORD 32 bit. Type in BingSearchEnabled

• Double click on BingSearchEnabled and set it to 0 and press OK.

• Do the same steps for CortanaConsent, if you don't see it, create a DWORD 32 bit, again set it to 0.

• Reboot (не мора, доволно е sign out па sign in :D).
Here are pictures and more details on each step. There is also a zip file you can download that has the registry keys so if you are not comfortable messing with the registry you can run that instead. https://www.howtogeek.com/224159/how-to-disable-bing-in-the-windows-10-start-menu/

To undo this after Microsoft fixes the issue, just delete the two registry keys we created, or change their values from 0 to 1.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.220
16.372
giphy.gif

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Знам дека на почетокот, кога првпат излезе оваа верзија на надградба (1909) имаше нешто како багови или слично (мислам дека имаше и корисници тука на форумов, а и на Јутјуб кои се жалеа, па дури некои и се враќаа на претходната верзија на надградба), но еве од мое лично искуство сметам дека сега е ок. Пред едно недела дена, на ССД од 128GB на постар лаптоп инсталирав свежа верзија на 10-кава токму со 1909, која претходно ја имав симнато со Media Creation Tool, и она што можам да го кажам досега е дека мазно работи и не покажува било какви проблеми.
Кај мене до сега нема проблеми, ни јутуб, ни редтуб :D Игрите си м'скаат убаво глатко. Се си глатко оде.
Само шо малце треба да се намачеш едно пола саат додека да го угасеш њиндоњс дифендеро :)

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
544
469
Кај мене до сега нема проблеми, ни јутуб, ни редтуб :D Игрите си м'скаат убаво глатко. Се си глатко оде.
Само шо малце треба да се намачеш едно пола саат додека да го угасеш њиндоњс дифендеро :)
Јас, пак, Defender-от го оставив активен и заедно работи со ESET-от. Си реков да го оставам пошо и онака на SSD-то нема други програми инсталирано. А генерално служи за најбејсик активности (гуглање на нет и јутјуб, нешто фејсбук и така). Се надевам добро ќе те служи оваа верзија на 10-кава.;)

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Ако го оставам дефендеро активен ниеден крак немож да убацам. Те веќе едно срање со 10ката. Едни музички програми не ми дават звук. Ама затоа ми е тука 7чката ;)

confusi0n

hello world
14 ноември 2014
269
204
А користите нешто друго осим дефендер? Има денес квалитетен фрее антивирус? Знам на времето беше Аваст, сите го користеа.

Transporter444

hello world
11 јуни 2016
95
142
Гостивар
Transporter444's setup  
Processor & Cooler
i7 8700K @ 5 GHz & NZXT Kraken X63
Motherboard
MSI MPG Z390 Gaming Plus
Storage
Samsung 860EVO 500GB
PSU
DeepCool DQ750Evo Quanta (80+ Gold)
RAM
Crucial Ballistix RGB 2x8GB 3600 MHz CL16
Video card
ASUS GeForce GTX 1080Ti 11GB ROG STRIX
Case
Cooler Master H500
Mouse
Razer Viper
Keyboard
Razer Huntsman
Audio
Razer Hammerhead Pro v2 & Tracer Studio Pro
Monitor
Alienware AW2518HF 240Hz 1ms ; BenQ GL2250
OS
Windows 10 Pro x64
дали само мене ми се дешава, имам проблеми со stutters на 1909 ??

LambertGolden

hello world
4 декември 2019
255
116
85173078_165270668248467_6165761604534140928_n.png

Можеби ова што го ставив не е за оваа тема, но за жал не успеав да најдам адекватна.
Дали некој можеби знае зошто ова ми се случува понекогаш на лаптопот?

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.680
13.739
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
До browser-от ти е, односно сајтот прави некои керефеци, а browserot не го поддржува тоа. Или можеби ти фали некој фонт.

Clipboard01.png

На притисок на копчињата извршува различни операции, а мислам дека и кај мене не изгледа како што треба поради тоа што имам adblock и блокирано Web Fonts.

LambertGolden

hello world
4 декември 2019
255
116
До browser-от ти е, односно сајтот прави некои керефеци, а browserot не го поддржува тоа. Или можеби ти фали некој фонт.

Погледнете го атачментот 84081

На притисок на копчињата извршува различни операции, а мислам дека и кај мене не изгледа како што треба поради тоа што имам adblock и блокирано Web Fonts.
Заборавив да надополнам, понекогаш истите тие линии се појавуваат и на десктопот

LambertGolden

hello world
4 декември 2019
255
116
Еми, реинстал графиќка драјверс.
Ќе пробам, иначе офтопик прашање лаптопов ми е од 2012, кога користам Brave или Google при отварање на табови рам меморијата ненормално расте и кога ќе ја отворам на task manager се дига до 64-65 проценти, лаптопот има 8гб рам, како да проверам дали е ок Рамот или пак веќе му е дојдено време за смена ?

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Ќе пробам, иначе офтопик прашање лаптопов ми е од 2012, кога користам Brave или Google при отварање на табови рам меморијата ненормално расте и кога ќе ја отворам на task manager се дига до 64-65 проценти, лаптопот има 8гб рам, како да проверам дали е ок Рамот или пак веќе му е дојдено време за смена ?

Па не може да се намалува ако отвараш програми...

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Дојдено му е време за смена на лаптопот или прелистувачот.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Кај мене нема сецкања, едино шо ме нервира текст документите од преводи шо ги симињам кирилицата не ја препознава. А антивурсче Авастче си користам. Пробав Кајсперски ама предосаден е. Се живо од кракове лапа.

Naked Gun

read-only
11 јануари 2018
29
19
Здраво.
Имам еден проблем. Не знам дали е за овде, ама мислам дека е најдобро тука да прашам.
Имам постар буџет лаптоп без блутут. Лаптопот си работи супер. 4 години е стар, ама не сум имал никаков проблем воопшто до сега. Го купив со инсталиран windows 10. Интересно, батеријата сеуште е на некои 80 %.

Неодамна пред некој месец купив блутут адаптер и безжично глувче од Anhoch. Па сега имам 2 работи нонстоп приклучени на усб. Блутутот адаптерот го користам најмногу за блутут слушалки, а другото адаптерче си е за маусот. Откако почнав да ги користам, видов многу олеснување во работата, АМА понекогаш се случува да се блокира лаптопот. Во сите случаи додека гледам видео, било на јутуб, било на лаптоп (најчесто користам VLC плеер). Понекогаш само ќе се одблокира за неколку минути, а почесто јас мора да реагирам и да го исклучам лаптопот. Маусот можам да го движам, курсорот работи, но на што и да кликнам не реагира. И така седи. Пред некој ден во еден ден 3 пати се блокира едно по друго. И прв пат ми излезе син екран на кој пишуваше: Stop code Driver power state failure. И сега слушалките ги користам со кабел веќе 2 дена, а маусот пак истиот безжичниот. И немам воопшто проблем.
На интернет прочитав нешто демек се поклопуваат фреквенциите на двата уреди и доаѓа до блокирање на едниот.
Некој совет или некој да го имал истиот проблем ?
Фала многу
П.с. И другар ми го има истиот проблем. Исто и тој користи блутут слушалки и безжично глувче. Ама тој има вграден блутут во лаптопот, ако нешто менува.

Mr.47

hello world
13 февруари 2018
207
150

Чудово не се појавува откако активирав windows со ebay клуч, и на тоа поле е ок.
Но како да има друг проблем, кој се појавува гледајќи видеа. Ова се дешаваше користејќи KMPlayer, како и VLC. Гледајќи full screen, сликата застанува, звкукот продолжува. Покрај сликата, се „смртзнува“ и компјутерот, па ниту една команта од тастатура не функционира. Единствено решение е force restart од копче. Формат не е направен, и евентуално такво нешто е оставено, најрано за 16 март(јбг, не чепкам ништо до тогаш на тоа поле, да не избришам нешто што ќе треба). Избришав KMP, мислејќи дека е тоа проблемот, но сеа и на VLC се деси истото.
Играјќи, фала богу не се дешаваат такви ствари.

Не сакам да правам формат, но ако мора, ќе почека до горенаведениот датум.

п.с. Google не помага, ваљда не знам што точно, но и како да го прашам :D

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно