Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 10 генерална дискусија

Avid

senior
21 јануари 2009
6.437
11.481
Скопје
Чудово не се појавува откако активирав windows со ebay клуч, и на тоа поле е ок.
Но како да има друг проблем, кој се појавува гледајќи видеа. Ова се дешаваше користејќи KMPlayer, како и VLC. Гледајќи full screen, сликата застанува, звкукот продолжува. Покрај сликата, се „смртзнува“ и компјутерот, па ниту една команта од тастатура не функционира. Единствено решение е force restart од копче. Формат не е направен, и евентуално такво нешто е оставено, најрано за 16 март(јбг, не чепкам ништо до тогаш на тоа поле, да не избришам нешто што ќе треба). Избришав KMP, мислејќи дека е тоа проблемот, но сеа и на VLC се деси истото.
Играјќи, фала богу не се дешаваат такви ствари.

Не сакам да правам формат, но ако мора, ќе почека до горенаведениот датум.

п.с. Google не помага, ваљда не знам што точно, но и како да го прашам :D
Дај му и трета среќа на PotPlayer а и види баш дали на сите филмови/видеа се дешава.
Кога ќе пробуваш сo PotPlayer пробај и SW/HW да смениш, тоа се софтверски односно хардверски декодер.
Wgw0L3u.png

Наградно прашање за случајни минувачи, кој филм е овој од скриншотов :D Првиот по пп добива 75 интернет поени од мене.
Кодеци модеци одамна не се у шема, ваљда немаш инсталирано некои од прастарите (но за времето одлични) како CCCP и K-lite?

Mr.47

hello world
13 февруари 2018
206
150
Дај му и трета среќа на PotPlayer а и види баш дали на сите филмови/видеа се дешава.
Кога ќе пробуваш сo PotPlayer пробај и SW/HW да смениш, тоа се софтверски односно хардверски декодер.
Wgw0L3u.png

Наградно прашање за случајни минувачи, кој филм е овој од скриншотов :D Првиот по пп добива 75 интернет поени од мене.
Кодеци модеци одамна не се у шема, ваљда немаш инсталирано некои од прастарите (но за времето одлични) како CCCP и K-lite?

Ќе го пробам, но и ќе напоменам дека, ништо не се дешаваше пред промена на хардверот од „големиот“ пост.
KMPlayer-от ми беше некако најОК од сите, ваљда дека беше најгласен, при 100% глас, a и му ги научив контролите и слично, кога се работи за преводите најчесто, темпирање со време, па и големина и фонтови.
П.с. Ништо не е менувано мислам кога се работи за кодекси, како што беше пред промена, така и остана. А иначе, мислам имам инсталирано ffshow..... и се што следи со тоа.

Edit: Интересен Player ова потов, менито прилично „лесно“ совладливо.
А и делува погласно, споредено ВЛЦ, може слично со КМ. Дали ќе реши проблемот, останува да се види деновиве дали ќе се укочи пак нешто.

BiG thx

Последна промена:
  • ми се допаѓа
Реакции: Avid

Naked Gun

read-only
11 јануари 2018
29
19
Здраво.
Имам еден проблем. Не знам дали е за овде, ама мислам дека е најдобро тука да прашам.
Имам постар буџет лаптоп без блутут. Лаптопот си работи супер. 4 години е стар, ама не сум имал никаков проблем воопшто до сега. Го купив со инсталиран windows 10. Интересно, батеријата сеуште е на некои 80 %.

Неодамна пред некој месец купив блутут адаптер и безжично глувче од Anhoch. Па сега имам 2 работи нонстоп приклучени на усб. Блутутот адаптерот го користам најмногу за блутут слушалки, а другото адаптерче си е за маусот. Откако почнав да ги користам, видов многу олеснување во работата, АМА понекогаш се случува да се блокира лаптопот. Во сите случаи додека гледам видео, било на јутуб, било на лаптоп (најчесто користам VLC плеер). Понекогаш само ќе се одблокира за неколку минути, а почесто јас мора да реагирам и да го исклучам лаптопот. Маусот можам да го движам, курсорот работи, но на што и да кликнам не реагира. И така седи. Пред некој ден во еден ден 3 пати се блокира едно по друго. И прв пат ми излезе син екран на кој пишуваше: Stop code Driver power state failure. И сега слушалките ги користам со кабел веќе 2 дена, а маусот пак истиот безжичниот. И немам воопшто проблем.
На интернет прочитав нешто демек се поклопуваат фреквенциите на двата уреди и доаѓа до блокирање на едниот.
Некој совет или некој да го имал истиот проблем ?
Фала многу
П.с. И другар ми го има истиот проблем. Исто и тој користи блутут слушалки и безжично глувче. Ама тој има вграден блутут во лаптопот, ако нешто менува.
Некој ?

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.280
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Стави некој друг драјвер или ако нема официјална поддршка лаптопот за 10ка врати се на постара верзија.

Инаку иако не ја сакам 10ката, многу сум и благодарен, ги стопив програматорите од репрограмирање коруптирани биоси и I/0 контролери. Продолжете да си ја користите :D

Crash_Bandcoot

read-only
1 декември 2015
22
59
Ако го имате update-от KB4524244 - деинсталирајте го.
Symptoms:
1 Using the “Reset this PC” feature, also called “Push Button Reset” or PBR, might fail. You might restart into recovery with “Choose an option” at the top of the screen with various options or you might restart to desktop and receive the error “There was a problem resetting your PC”.
2 You might encounter issues trying to install or after installing KB4524244.
Повеќе овде:
https://support.microsoft.com/en-us/help/4524244/security-update-for-windows-10-february-11-2020

Avid

senior
21 јануари 2009
6.437
11.481
Скопје
Ако го имате update-от KB4524244 - деинсталирајте го.
Symptoms:
1 Using the “Reset this PC” feature, also called “Push Button Reset” or PBR, might fail. You might restart into recovery with “Choose an option” at the top of the screen with various options or you might restart to desktop and receive the error “There was a problem resetting your PC”.
2 You might encounter issues trying to install or after installing KB4524244.
Повеќе овде:
https://support.microsoft.com/en-us/help/4524244/security-update-for-windows-10-february-11-2020
Thanks, имав прочитано ама не проверив, тој да ти се инсталирал на ВАЛЕНТАЈН
upload_2020-2-17_10-58-30.png

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.280
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Една фрка што ја иам на 10кава, 1909 верзија.
Инсталирав Lightshot арно ама не можам Prt Scr копчето да го мапирам, вели дека веќе постои друга апликација што го користи.
Кога го кликам, гледам дека уствари Snap tool-от го користи и не можам никако да го тргнам.
Има чаре за ова?

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Инсталирав Lightshot арно ама не можам Prt Scr копчето да го мапирам, вели дека веќе постои друга апликација што го користи.
Кога го кликам, гледам дека уствари Snap tool-от го користи и не можам никако да го тргнам.
Има чаре за ова?

Во Ease of Access (посебна опција во главните Settings) најди ги подесувањата за тастатура и отштиклирај го Use the PrtScn button to open screen snipping. Треба да е off по default, кај тебе ваљда нешто не е...

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.551
19.224
Има чаре за ова?
Пробај да го стопираш сервисот за клипборд

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Во Ease of Access (посебна опција во главните Settings) најди ги подесувањата за тастатура и отштиклирај го Use the PrtScn button to open screen snipping. Треба да е off по default, кај тебе ваљда нешто не е...
Ќе ѕирнам после работа, фала.
Пробај да го стопираш сервисот за клипборд
Ако не успее ова погоре, тоа ќе го направам. Не ми ни текна.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Конечно седнав пред ПЦ и најдов дека е пуштено ова. Го изгасив и сеа е ок. Успат симнав и .reg фајл кој го исклучува ова.
Фала ти.

Да се надоврзам .. зошто никако не можам волтажи да извадам?
87032263_1933317010136168_337370922346348544_n.png

Последна промена:

Transporter444

hello world
11 јуни 2016
95
142
Гостивар
Transporter444's setup  
Processor & Cooler
i7 8700K @ 5 GHz & NZXT Kraken X63
Motherboard
MSI MPG Z390 Gaming Plus
Storage
Samsung 860EVO 500GB
PSU
DeepCool DQ750Evo Quanta (80+ Gold)
RAM
Crucial Ballistix RGB 2x8GB 3600 MHz CL16
Video card
ASUS GeForce GTX 1080Ti 11GB ROG STRIX
Case
Cooler Master H500
Mouse
Razer Viper
Keyboard
Razer Huntsman
Audio
Razer Hammerhead Pro v2 & Tracer Studio Pro
Monitor
Alienware AW2518HF 240Hz 1ms ; BenQ GL2250
OS
Windows 10 Pro x64
Конечно седнав пред ПЦ и најдов дека е пуштено ова. Го изгасив и сеа е ок. Успат симнав и .reg фајл кој го исклучува ова.
Фала ти.

Пробај со HWiNFO, ама не знам дали ќе ти се реши проблемот, може до матичната да е.

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.520
3.525
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7800X3D + Arctic Freezer III 360 ARGB
Motherboard
ASUS Rog Strix X670E-F
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
2 x 16GB Kingston HyperX @ 6000 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro
Фала ти.

LibreHardwareMonitor е апдејтуван форк на OpenHardwareMonitor, пробај со него, може има поддршка за твојата плоча/сензори.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Пробај со HWiNFO, ама не знам дали ќе ти се реши проблемот, може до матичната да е.
Пробав, нејќеше, на крај отидов во БИОС и гледам дека пишува таму.
LibreHardwareMonitor е апдејтуван форк на OpenHardwareMonitor, пробај со него, може има поддршка за твојата плоча/сензори.
Sent from my SM-N960F using Tapatalk
Ќе ѕирнам после работа за да не гледам во БИОС цело време, фала.

Ilija Milcinoski

hello world
14 декември 2014
148
48
Ilija Milcinoski's setup  
OS
Windows 10 Pro
Поентата ми беше да можам активацијата да ја искористам во случај на изградба на нова конфигурација или, пак, во најлош случај ако не дај боже ми прегоре матичната да можам да ја префрлам на нова. Па мислам дека периодов нема да се префрлам на нов хардвер.
Да освен ако немаш менувано хардвер или нешто слично тогаш

Reactivating Windows 10 after a hardware change

When you make a significant hardware change to your device, such as replacing the motherboard, Windows 10 might no longer be activated.

Make sure you associate your Microsoft account to your digital license to prepare for hardware changes. The association enables you to reactivate Windows using the Activation troubleshooter if you make a significant hardware change later. For more info, see Reactivating Windows 10 after a hardware change.

If you don't have a digital license, you'll use a product key to activate.
Ако имаш MSA сметка можеш да ја зачуваш activation key и преку тоа да ти е активиран Windows-от

Последна промена:

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.280
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Најискрено, се обидов да и дадам втора шанса на десеткава после менување матична, навикнат на стабилна седмица, издржав нецели два дена и поради мал милион багови увидов дека овој ос стварно не е за сериозна работа, веднаш си се вратив на седмица кадешто имам потполна контрола врз работите.
Секојдневно добивам повици за проблеми со оперативен систем и искрено веќе не знам што да им кажувам на луѓево.
Секоја чест за брзото пронаоѓање на драјвери. Толку. Ви се восхитувам на нервите што ги имате секој ден да поправате необјасниви багови, не знам како не ви пречат во работата..

И

Избришан член 42370

Гостин
Најискрено, се обидов да и дадам втора шанса на десеткава после менување матична, навикнат на стабилна седмица, издржав нецели два дена и поради мал милион багови увидов дека овој ос стварно не е за сериозна работа, веднаш си се вратив на седмица кадешто имам потполна контрола врз работите.
Секојдневно добивам повици за проблеми со оперативен систем и искрено веќе не знам што да им кажувам на луѓево.
Секоја чест за брзото пронаоѓање на драјвери. Толку. Ви се восхитувам на нервите што ги имате секој ден да поправате необјасниви багови, не знам како не ви пречат во работата..

Се сложувам дека седмица е далеку постабилен и по reliable оперативен систем, ако не и најдобриот на сите времиња. Но поради компатибилност на хардвер и софтвер, мора да се насочувам кон десетка. Освем тоа што имам згасено апдејти, имам извршено и да не те лажам преку 50 твикови, кој за Мemory Мanagement, кој за приватност, Тelemetry, Cortana, OneDrive па и Spectre и Meltdown апдејтите што намалуваа перформанси кај Интел процесори итн. После огромно штеловање, Windows 10 е во некои работи далеку побрз и подобро оптимизиран спрема 7, а исто подолго време немам забележано некој сериозни багови кои и што голем број настануваат од самите апдејти, едно ќе фикснат, друго сосем 10-то ќе расипаат и така во loop.
Да се надеваме во иднина Microsoft ќе дозволи поголема контрола на корисниците а и мислам дека време е да најават и целосна контрола кон апдејтите како и нивно целосно исклучување.

Не е секој доволно стручен за да работи на оперативен систем како 10-ка. Ова го кажувам во смисла дека е доста фрагилен и кај доста корисници кои купуваат нови компјутери, им доаѓаат со преинсталиран 10-ка, и голема е шансата само еден фаличен апдејт да поремети нешто и тука стануваат големи забуни, сервиси, поправки итн.

И

Избришан член 42370

Гостин

Дури и пред некоја недела се жалеа на Reddit за фаличен апдејт кој не им овозможува reset на корисниците, односно, додека правиш reset, се блокира на одреден процент.

Edit: Извор, Пост

Изменето од модератор:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно