Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Ваши искуства со Сетек

Ile bocev

hello world
15 ноември 2015
354
294
Знам дека не е баш според темава ама ај вака да образложам.
Идеш да купеш лаптоп кој чини 25 000 ден идеш во продавница ти го објаснуваат услужуваат бараш гратис еве ти и глувче и сето тоа поминува супер. Одиш дома пробуваш не те бендисува и се враќаш сакаш да ти го заменат зашто не си задоволен од него. Е сега е моментот фирмата го купиле 23 000 ден тој производ а го продава 25 000 и има одвај 2000 ден заработка на него, ако се одбијат сите други трошоци и гратис и слично таа броја е далеку под 2000 ден ама еве да речеме дека е 2000. Колку лаптопи се протребни да се продадат за да се покрие цената на еден ?!

Е сега проблем број 1 е кажи ми која цена сега треба да е за некој друг да го купи "користен" лаптопот зашто нели сакаш исклучиво нов неотпакуван производ ?
Проблем број 2 е што на тој што му го замениле и вториот не го бендисува и го враќа ако не пазарна инспекција е на SPEED DIAL ( пошо тука советите се такви ). Па и со тетиот лаптоп исто, итн.. што значи една единствена будала може да пропадне цела фирма. Каде е тука заштитата за фирмите ?

Бидејќи многу клиенти ги злоупотребуваат овие работи повеќе или помалку нормално е фирмите да пробуваат да се заштитат и да си ги бараат своите права. Право на фирмата е да бара гарантен лист/документ и нема тука што да се бунеме ако го немаш викни слободно пазарна па ке се докажуваме.

2000 денари земаат сет само. Леле за жалење се.Да им помогнеме ако треба,
Абе помафија фирма каде што се е фамилијарно вработено немам видено.
Сет може да опстои само во држава како нашата.
Секаде на друго место одамна би ја затвориле.
За период од 3 години
Живеев во Италија,Германија и Австрија.
Имав асус лаптоп
и ми падна виндоусот тогаш нешто. Беше купен од Дрезден Германија. Го однесов во Алба Италија каде што престојував кога се расипа. Луѓето го средија и наредниот ден си го земав и тоа потполно за безпари.

Замисли на запад да не платиш нешто. Да напоменам се што однесов со мене е лаптопот и чантата. НИкаков документ или било што друго.

Зарем на нив им се исплати, а на Сетек тука не.
Значи увезуваат роба од 100 класа како овие СТ шпорети,клими и телевизори.
Не д*пи во здрав мозок и ти сакаш да ми кажеш дека се греота.

Сет не почитува ни половина од законите во Европа.
Што мислиш таму не се враќа роба. Одам не ми се допаѓа ќе ми го заменат за друг модел.
Сум платил и во право сум.
Они го издале производот и треба да одговараат за него. Кој го купил и како, не треба да ги интересира.
Ама они си го прават она сељачкото
Еј слушај сега ако дојде некој и има цртка на лаптопот нема да му ја признаете гаранцијата. Ако дојде некој без документ исто нема да му ја признаете. Половина луѓе ќе ги мамите дека им паднало вода на лаптопот или телефонот
Абе ова се сељачизми невидени и кражба и тоа сељачка кражба

Така да ако има некој што најмалку почитува муштерија тоа се убедливо СЕТЕК.
Ќе ги молам за да им дадам пари.
Вака едно време правеа АМЦ па видовме дека луѓето изгубија доверба.
Сега вака си практикува Сет и како што кажуваат членовите само договорите со администрација ги држи на нозе.
Да дадам пари и после да си молам за мои пари море ќе му *бам и газда и цела фамилија негова.

kirev

senior
31 мај 2010
9.044
7.716
Немам никаква намера да го бранам СЕТЕК никад. Ни тад. Али, такви се прописите и кај нас и во ЕУ = едно е физичко лице, друго е фирма. За фирма важи Закон за облигации и купопродажен договор. За физичко лице важи Закон за облигации, Закон за заштита на потрошувачи И купопродажен договор. ЈБГ, како потрошувач не се ослободуваш од ДДВ, мора нешто повеќе да добиеш ;)
(порано во Законот за потрошувачи не стоеше дека важи само за физички лица, во некој анекс на законот додадоа дека е стриктно за физички лица)

Ulrezaj

hello world
20 јуни 2012
438
706
Охрид
Ulrezaj's setup  
Processor & Cooler
Intel I9 - 9900k / NZXT Kraken X62
Motherboard
Gigabyte z390 Aorus Master
Storage
Samsung 860 Evo 250 GB / 3TB Toshiba
PSU
Cooler Master V850
RAM
16GB Kingston HyperX Predator 3200Mhz
Video card
ASUS ROG STRIX RTX 2070Super
Case
Asus TUF GT501
Mouse
Razer Mamba Tournament Edition
Keyboard
Razer Blackwidow Ultimate Stealth
Monitor
Alienware AW2518H
OS
Windows 10 64bit
Ме интересира дали лаптопите од Анхоч имаат интернационална гаранција?

E

emet_

Гостин
Губење време и ресурси за неодговорност на клиентот тоа е само дел од штетата. Ако е 1-2 случаеви годишно не е страшно ама ако почнат сите така да се понашаат со сервис ке треба да се вработат специјално луѓе за да прават вакви проверки, подобро да се спречи него ли да се лечи.
Не е губење време, во ниту еден случај затоа што тоа е дел од работата за проверка на гаранцијата!!! Никој не се потпира само на парче хартија затоа што таа подлежи на малверзации, т.е. фалсификат.
И пак ке се вратам назад не е битно колку или како, гарантниот лист е законски и имаат право да го побараат ако го немаш може да не признаат гаранција, сето ова е во склоп на законот. Пак ке кажам како има закони за потрошувачи има и закони за фирмите. Тоа дали можат да го најдат се сведува на услужливост не на должност. Тука има огромна разлика.
Одиш на пат во друга земја и со тебе имаш лаптоп кој има меѓународна гаранција.
Лаптопот за време на престојот откажува. Го носиш кај овластен дистрибутер/сервисер. Според тебе фирмата ТРЕБА да ти побара гарантен лист, кој воедно го имаш оставено во Македонија, а и да го имаш со тебе е на македонски јазик. Тоа значи дека треба да се чека за достава на гаранцијата, плус превод на истата. Сето ова е малтретирање и за фирмата и за потрошувачот!!!

Друга ситуација, фирмата го следи производот преку сервис-таг бројот и тука завршува приказната. Ако важи гарантниот рок, фирмата го сервисира и го враќа производот. На проиводителот му се испраќа документација што е сервисирано и толку.

Сите работи не одат преку тоа парче хартија.
Замислите да купите кола (Мерцедес) и да ве остави на пат. Доаѓаат од Мерцедес со камион и ви даваат нова кола да си продолжите по патот. Зарем во тие моменти ќе ви ја бараат гаранцијата? И зарем фирмата/компанијата ќе биде оштетена? Таква е гаранцијата, потрошувачот платил за таков вид на гаранција и секој си продолжува по патот, т.е. на муабетот од погоре си продолжува со работата на компјутерот. ;)

Ме интересира дали лаптопите од Анхоч имаат интернационална гаранција?
Треба да ги прашаш Анхоч какви гаранции даваат. Ако земаш производ на DELL, тогаш подобро земи си од Макпетрол-компјутери токму поради гаранциите. Распрашај се добро на сите места за гаранциите!

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.215
Струмица
Исто друга работа приметив. Производите на Corsair, кај нас се продаваат со осакатена или преполовена гаранција.
Затоа и порачав напојување и водно ладење од кај братјата, кои беа многу услужливи и за истите производи кажаа дека си важи целосната 10 годишна гаранција од Corsair, а кај нас ти ги шиткаат со 5 годишна, небаре купуваш refurbished.
Исто имам приметено и за Самсунг производите, особено ССД и ХДД.

Бидејќи Нексио имаат извонредна комуникација со мене уште од пролетта, а и ми понудија форумски попуст, па дури и екстра попуст бидејќи плаќам во кеш, со приближно идентични цени со бугарските дилери за одредени компоненти, одлучив дел од компонентите да ги земам од нив.

Се мислев многу дали да одам со Corsair од кај Сетек, ама си реков.. зашо да си го комплицирам животот.

• ми се допаѓа
Реакции: sumi

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Не е губење време, во ниту еден случај затоа што тоа е дел од работата за проверка на гаранцијата!!! Никој не се потпира само на парче хартија затоа што таа подлежи на малверзации, т.е. фалсификат.

Одиш на пат во друга земја и со тебе имаш лаптоп кој има меѓународна гаранција.
Лаптопот за време на престојот откажува. Го носиш кај овластен дистрибутер/сервисер. Според тебе фирмата ТРЕБА да ти побара гарантен лист, кој воедно го имаш оставено во Македонија, а и да го имаш со тебе е на македонски јазик. Тоа значи дека треба да се чека за достава на гаранцијата, плус превод на истата. Сето ова е малтретирање и за фирмата и за потрошувачот!!!

Друга ситуација, фирмата го следи производот преку сервис-таг бројот и тука завршува приказната. Ако важи гарантниот рок, фирмата го сервисира и го враќа производот. На проиводителот му се испраќа документација што е сервисирано и толку.

Сите работи не одат преку тоа парче хартија.
Замислите да купите кола (Мерцедес) и да ве остави на пат. Доаѓаат од Мерцедес со камион и ви даваат нова кола да си продолжите по патот. Зарем во тие моменти ќе ви ја бараат гаранцијата? И зарем фирмата/компанијата ќе биде оштетена? Таква е гаранцијата, потрошувачот платил за таков вид на гаранција и секој си продолжува по патот, т.е. на муабетот од погоре си продолжува со работата на компјутерот. ;)

Треба да ги прашаш Анхоч какви гаранции даваат. Ако земаш производ на DELL, тогаш подобро земи си од Макпетрол-компјутери токму поради гаранциите. Распрашај се добро на сите места за гаранциите!
Друже законот е таков, ако не ти се допаѓа потполни петиција и смени го. Се содека е таков имаат право да бараат и ти имаш деуги права да си бараш. И пишав имаат право да побараат немора да значи дека секогаш ке го бараат.

А за тоа ако мерцедес те остави на пат е сосема друга споредба и тематика, башка си купил мерцедес каде за цената си платил две коли а си добил една. И имаш сервисна книшка која стои во возилото така да ... споредбата е баби и жаби.

Муабетот е си купил од СЕТ затоа што биле 200-300 ден поефтини од сите други неможе да очекуваш мерцедес услуга по цена за фиќо.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Должност им е да помогнат за утовар, макар и непишана должност.
Од друга страна не ја знаеме целата приказна, можеби односот и од муштеријата не бил соодветен... Но пак сметам дека е грешка на вработените да одбијат да помогнат во утовар на робата, кога истата не е можно сам клиентот да ја утовари.

офф топик е, ама вие сакате СЕТ да ви го утовара...
Абе луѓе, дедо ми кога падна со удар, брза помош доаѓа, вика товарете го во кола. Како бе ние да го товариме? Така вика. Добро ај ние, ај фати помогни, пошто само татко ми беше дома, аааа нееее.... тоа не ми е работа!

На друго место - по случајност - се најдов прв на место на тешка сообраќајќа со 9 тешко повредени (од кои 2 лица починаа, 3то трајно парализирано). Доаѓаа брзи помоши околу 4 коли во следните 2 саати, сите буквално неспремни да ги товарат лицата. Ние им ги стававме во кола. Тие само една сестра/докторка и еден шофер (пред пензија), а треба да товарат лица - знаете колку е тежок човек кога нема сила ни да се потрпе или е во кома?

И после сакате СЕТ или некој друг да товари? Абе брза помош не товари што се работи за живот и смрт, СЕТ ќе товари.

E

emet_

Гостин
Друже законот е таков, ако не ти се допаѓа потполни петиција и смени го. Се содека е таков имаат право да бараат и ти имаш деуги права да си бараш. И пишав имаат право да побараат немора да значи дека секогаш ке го бараат.

А за тоа ако мерцедес те остави на пат е сосема друга споредба и тематика, башка си купил мерцедес каде за цената си платил две коли а си добил една. И имаш сервисна книшка која стои во возилото така да ... споредбата е баби и жаби.

Муабетот е си купил од СЕТ затоа што биле 200-300 ден поефтини од сите други неможе да очекуваш мерцедес услуга по цена за фиќо.
Законот ги обврзува фирмите да ги почитуваат правата на потрошувачите. Дали тие ќе ја почитуваат фирмата зависи од многу фактори и тоа е ирелеватно затоа што никаде тоа не е запишано како закон. Ако јас не почитувам некоја фирма и му „висам на глава“, можат слободно да повикаат обезбедување и да ме исфрлат, а потоа моја е одлуката дали ќе се обратам до ДПИ или некој сличен орган каде би можел да ја барам правдата. Но, во ниту еден случај не сум сретнал фирма да остварува или да бара права пред потрошувачите. Вообичаено фирмите се тие што профитираат, а потрошувачите се конзументите кои ги плаќаат услугите, а не обратно.

Муабетот со Мерцедесот е сосема на место колку само да ја прикажам сликата за колку видови на гаранции постојат. Ако си го знам бројот на сервисната книшка, за која исто така се води евиденција во Мерцедес, плус бројот на шасија е веднаш достапен затоа што е запишан на самата кола, тогаш нема потреба да ја прикажам (книшката) во тој даден момент, туку веднаш прават промена на колата, т.е. да парафразирам на компјутерот или таа компонента која подлежи на таков вид гаранција. Значи овластениот дистрибутер/сервисер е задолжен од производителот во гарантен рок да му обезбеди непречено користење на производот. Ако не ми е дозволено тоа, можам веднаш да ја пријавам фирмата кај производителот и дали понатаму ќе следат санкции, тоа е нивен избор.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Во нашава Македонија не чинат ни продавачите ни купувачите. Каков народ таква држава. Ако продавачот мрчи за гаранција ќе го плукаат. Ако е добар ќе го злоупотребуваат.

Лесно може да се најде дете кое сака да си проба Nvidia 1080 на негов компјутер. Си ја носи дома и си игра една семдица ама парите се позајмени и треба да ги врати. На крај ја враќа и вика не сум задоволен - вратете ми пари. Ова е ептен хипотетички пример ама генерално мислам дека луѓето очекуваат да го имаат ова право. И не се во право. За жал покрај сувото гори и сировото па изгорени од некој џабелебарош ќе ти се погоди да те измлатат и тебе кој имаш целосно издржан основ да се жалиш.

Нов производ се враќа само ако навистина не ги исполнува спецификациите и квалитетите кои се наведени во упатството на производот. А не ако не ти се допаѓа таков каков што е. А при тоа точно си бил запознат што купуваш. Но некогаш некои работи тешко се докажуваат па за да немаат на пултовите жалбеници кои ќе ги бркаат муштериите некои продавачи попупштаат.

Е сега и сервисите/продавниците не се за мирисање. Не биле доволно платени, па не морале да се убиваат од работа и сл. приказни се остатоци од некои претходни системи но и од домашна култура кога мајките им викаат на децата да не се мачат многу оти завршиле факултет.

И така се во круг.

Моја препорака е секој да биде совесен и морален при купување и барање на правда но од друга страна и да биде истраен во барањето на своите права кога навистина треба да се повика на нив.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Законот ги обврзува фирмите да ги почитуваат правата на потрошувачите. Дали тие ќе ја почитуваат фирмата зависи од многу фактори и тоа е ирелеватно затоа што никаде тоа не е запишано како закон. Ако јас не почитувам некоја фирма и му „висам на глава“, можат слободно да повикаат обезбедување и да ме исфрлат, а потоа моја е одлуката дали ќе се обратам до ДПИ или некој сличен орган каде би можел да ја барам правдата.

Во право си за ова.

Но, во ниту еден случај не сум сретнал фирма да остварува или да бара права пред потрошувачите.
Никаде не мислев да бараат правда туку да се заштитат

Вообичаено фирмите се тие што профитираат, а потрошувачите се конзументите кои ги плаќаат услугите, а не обратно.

Никој не негира дека фирмите работата за профит, ама да работата за профит а не од милостина. Така да колку поголем профит толку подобра услуга. Може да бидеш повеќе или помалку задоволен но неможе да се лутиш ако фирмата се заштитува според законот бидејќи наназад неколку пати сам се штитиш со закон и права.

Муабетот со Мерцедесот е сосема на место колку само да ја прикажам сликата за колку видови на гаранции постојат. Ако си го знам бројот на сервисната книшка, за која исто така се води евиденција во Мерцедес, плус бројот на шасија е веднаш достапен затоа што е запишан на самата кола, тогаш нема потреба да ја прикажам (книшката) во тој даден момент, туку веднаш прават промена на колата, т.е. да парафразирам на компјутерот или таа компонента која подлежи на таков вид гаранција.
Си платил за ваква услуга веќе во цената на колата. Па ке напоменам кога плаќаш мерцедес добиваш мерцедес услуга, кога плаќаш за фиќо добиваш солгасно законот но фиќо услуга.

Значи овластениот дистрибутер/сервисер е задолжен од производителот во гарантен рок да му обезбеди непречено користење на производот.
Ова за виси од производителот, не сите производители имаат таков кодекс. Не сум сигурен дали и законот го наложува истото макар да мислам дека не го наложува истото.

Ако не ми е дозволено тоа, можам веднаш да ја пријавам фирмата кај производителот и дали понатаму ќе следат санкции, тоа е нивен избор.
Ете видиш имаш права и веднаш се повикуваш на нив и според тебе тоа е во ред. Исто и фирмата има права и може да се повика на нив и според тебе тоа не е во ред ?!

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Во нашава Македонија не чинат ни продавачите ни купувачите. Каков народ таква држава. Ако продавачот мрчи за гаранција ќе го плукаат. Ако е добар ќе го злоупотребуваат.

Е ОВА Е ТОА ШТО ГО ПИШАМ ЦЕЛО ВРЕМЕ!

Лесно може да се најде дете кое сака да си проба Nvidia 1080 на негов компјутер. Си ја носи дома и си игра една семдица ама парите се позајмени и треба да ги врати. На крај ја враќа и вика не сум задоволен - вратете ми пари. Ова е ептен хипотетички пример ама генерално мислам дека луѓето очекуваат да го имаат ова право. И не се во право. За жал покрај сувото гори и сировото па изгорени од некој џабелебарош ќе ти се погоди да те измлатат и тебе кој имаш целосно издржан основ да се жалиш.

Тука најмногу лежи проблемот. Не дека во ЕУ нема вакво нешто ама процентуално се помалку а фирмите имаат поголеми маржи и кога кe дојде и тие малк што се прават паметни и залоупотребуваат ке им прегледаат низ прсти бидејќи повеќе ги чини да тераат правда него ли да го откачат муштеријата и да му исполнат желба иако не е во право.

Нов производ се враќа само ако навистина не ги исполнува спецификациите и квалитетите кои се наведени во упатството на производот. А не ако не ти се допаѓа таков каков што е. А при тоа точно си бил запознат што купуваш. Но некогаш некои работи тешко се докажуваат па за да немаат на пултовите жалбеници кои ќе ги бркаат муштериите некои продавачи попупштаат.
Скоро невозможно е да се докажеш, а ова муштериите го злоупотребуваат бидејќи фирмите знаат дека кога ке дојдат ДПИ нема да биде само за тој проблем туку ке им потроши МНОГУ ресурси за други работи и ке попуштат во случаеви кој тешко се докажуваат.

Е сега и сервисите/продавниците не се за мирисање. Не биле доволно платени, па не морале да се убиваат од работа и сл. приказни се остатоци од некои претходни системи но и од домашна култура кога мајките им викаат на децата да не се мачат многу оти завршиле факултет.
Не е само културата, има сервиси кои пак манипулираат со фактите и се нечесни и работата и незаконски, и сега луѓето изгорени од такви и кај овие кои работата законски често прават притисок непотребно.
Мојата дискусија се базира ако фирмата работи според законот и чесно.

Последна промена:
E

emet_

Гостин
Не знам дали добро се разбираме, но во едно мислење дали имаш наведено два контрадикторни ставови, не знам.
Никаде не мислев да бараат правда туку да се заштитат
Ете видиш имаш права и веднаш се повикуваш на нив и според тебе тоа е во ред. Исто и фирмата има права и може да се повика на нив и според тебе тоа не е во ред ?!

Не станува збор за мојот став дали е во ред или не, туку дали воопшто такво нешто постои!? Дали фирмите можат да побараат отштета од потрошувач и како тоа изгледа тие да си ги остварат своите права? Затоа што нели нормално е потрошувачот да го врати производот во сервис, а сервисот/фирмата по кој основ ќе му се обрати на потрошувачот во случај тие да му сервисирале продукт, ама подоцна им текнало абе чекај овој потрошувач требал да плати за услугата? Ако однел невалидна гаранција, зошто му ја примиле? Што не го вратиле назад? Кој треба да си ги отвори (тука) очите?

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Не знам дали добро се разбираме, но во едно мислење дали имаш наведено два контрадикторни ставови, не знам.

Не станува збор за мојот став дали е во ред или не, туку дали воопшто такво нешто постои!? Дали фирмите можат да побараат отштета од потрошувач и како тоа изгледа тие да си ги остварат своите права? Затоа што нели нормално е потрошувачот да го врати производот во сервис, а сервисот/фирмата по кој основ ќе му се обрати на потрошувачот во случај тие да му сервисирале продукт, ама подоцна им текнало абе чекај овој потрошувач требал да плати за услугата? Ако однел невалидна гаранција, зошто му ја примиле? Што не го вратиле назад? Кој треба да си ги отвори (тука) очите?
Права и правда се слични но различни.
Фирмите имаат права да се заштитат, не верувам дека ке дојде до ситуација да бараат оштета од потрошувачот за нешто за сервис, не ни навлегов во таа насока бидејќи ја сметам за апсурдна.

Едно е да имаш право да се заштитеш, друго е да имаш право да тераш правда и бараш оштета.

Муабетот е дека барањето на гарантен документ е законско и неможе да му се лутеме на некого затоа што законски има право да го побара истиот. Иако верувам дека во поголем број на случаи не претставува проблем да се прими на сервис и без истиот.

E

emet_

Гостин
Врз основ на правата секој може да ја бара својата правдина. Фирмите во секој случај веднаш ги остваруваат своите права и веднаш пресудуваат, а потрошувачот доколку е одбиен, треба малку да се прошета од една, можеби и до друга институција за да ги оствари своите права.

И јас истото го велам цело време, можеби сега истата работа ја пишуваме на различни начини (појма немам), а тоа е дека гарантниот лист не е единствениот документ преку кој може да се докаже дали продуктот е се уште под гарантен рок и фала богу што не е единствениот. Затоа во претходните мислења наведов ситуација кога некој ќе замине со лаптопот на пат надвор од Македонија, сервисот има право да му побара гарантен лист, но во реалноста не е неопходен. Конкретен пример е DELL како не ми побарале гарантен лист за да се провери гарантниот рок на лаптопот, кога истиот е јавно достапен и тоа не е губење на време.

пс- темава е за Сетек, а ние правиме општи муабети за остварувања на права, гарантни листови и друго, дали можеби треба мислењата да се одвојат во друга тема, не!?

Ile bocev

hello world
15 ноември 2015
354
294
Бројките се тие работам во тој сектор за тоа ги знам, и никаде не пишав дека сет молат за леб, ги поставив како пример дека маржите не се толку големи и со едноставна злоупотреба може да се направи голема штета.

Никој не рече дека треба самар по муштеријата, никако право не сум се скратува на муштеријата ако има согласно заканот се да си побара сервис.
Не се проблем документите. Имало луѓе и со документи па им било ускратено правото на сервис. Ми се чини имавме еден член каде за лимче не му ја признаа гаранцијата.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Не се проблем документите. Имало луѓе и со документи па им било ускратено правото на сервис. Ми се чини имавме еден член каде за лимче не му ја признаа гаранцијата.
Дискусијата каде јас се умешав е во случај кога се почитува законот и кога НЕМА документи.
Ако имаш документи слободно можеш да се лутеш и да си бараш правда преку институции.

Ile bocev

hello world
15 ноември 2015
354
294
Не е баш така... Ако почнам да пишувам заминавме ептен далеку. НА кратко еден трошок е man power

Има и такви игри не велам не но ако сет ти даде гаранција и ако имаш документи ке ти го сервисира. Е тука се прави таа разлика од поефтино и поскапо и зошто добиваш толку ниска цена кај нив.

OMG аман со мерцедес некој друг го зема како пример и тоа погрешен. Старо за ново сите продаваат во авто индустријата, ја ценат ниско твојата кола заработуваат на новата што ти ја продале и после заработуваат и на старата со продажба како половна, сигурно не ги фрлаат во отпад. Сосема погрешна дискусија.

Епа не е ист, тука е проблемот, сакаш најниска цена а најдобра услуга едно со друго тешко дека одат.

Извини ниска цена во сетек? Хмм, напротив во последно време тоа што сум го барал било или поевтино во Анхоч или во најлош случај иста цена. Процесорот кој го земав последно од анхоч беше за цели 650 денари поскап во Сетек

За лаптопи исто така не се најевтини. Амц ги гази со цени, а богами и со услуга.
Барем љубезни беа кога купував. Овие во Сетек Соравија ми беа некако ич нерасположени и 10 минути ги чекав да си доправат муабет.

Денес од моето скромно искуство слободно можам да си кажам дека Сетек е она што беше порано Амц за мамење.

Јас земав Quart за време на светско,претходно детално разгледувајќи ги сите модели. Во сетек влегов бидејќи некако највеќе сум имал прилики да влезам и да купам.Прво отидов таму со намера да купам и имаше човек кој беше дошол да враќа телевизор. Тој ми вели бегај момче од тука да не заглавиш како мене. Поарно од Битпазар оди купи си.
Така да некој си дозволил да увезе ѓубре и истото да го продава па поради тоа е мојот најголем гнев кон Сетек.
Вистина е дека тогаш St беше со пониска цена од Quart, ама на крај за ситна сума да се ебавам со враќања и малтретирања бидејќи господата решиле да се мајтапат. Не фала
И не е поевтино. Поевтино ќе биде кога една иста клима,телевизор,компјутер или сл со исти квалитет ќе биде поевтин.
А не ѓубре, а богами тоа и како е начукано во Сетек особено овие со назив ST

Ова со Мерцедес не си ме разбрал, иако да бидам реален мислев дека баш на тоа ќе помислиш.Малку лошо објаснив.

Не велев за откупување на колата, туку дека имаат многу ниски цени за нови делови за мојата кола и сервисите не се скапи. Тоа е добивката и стимулот за да не купувам на старо делови.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Дали земаат 2000 или повеќе тоа незнаеме или ако си близок до нив можеби и знаеш. Јас незнам но Они си го знаат бизнис моделот. Но логично е Ако толку биле сиротиња дека нема да отвараат по 20 продавници низ мк туку ќе имаат само една нели ?

Точно е дека профит маргините им се околу 1500-2000д на повеќето електронски уреди што се над 200е. Тоа што отвориле 20 продавници со земање кредити , не значи дека и оди на фирмата.

Да се во Европа газдата на сетек затвор ќе лежеше до сега со вакви малверзации.

Чекај чекај, малце полека со констатицииве. Лично го познавам газдата - не сум нешто сега тука повикан да го бранам, ама има некои работи нелогични.

Сакаш балкански цени, а европски правила и однесувања? Ние сме ти чуден сој. Сме сакале во ЕУ, а зашто? Заради парите на ЕУ, никако заради нивното однесување, свест, култура или не дај боже работен систем.

Епа нема тоа. Тие пари они ги направиле врз основа на нивната работливост, инвентивност, правен систем и се останато.

Сега, сакате да имате поевтини цени, маржи кои во ЕУ се по 100е од уред, тука се 30е од уред, и да биде исти односот, едноставно не може! Ни на купувачот, ни на продавачот. Тука не е трката (за жал!) се уште по квалитет како во ЕУ, каде купувачот бара пред се КВАЛИТЕТ на производот и КВАЛИТЕТ на услугата. Тука се уште е трката исклучиво по цена! Џабе СЕТ или било кој ќе купи 20е поскап уред, и покриен со ТОП гаранција и осигурување, кога знаете што ќе му се случи во МК? Нема да продаде ниедно парче! Тоа е реалноста.

Реков - не дека ги бранам или нешто Сетек, нит па ги кудам. Едноставно треба да сме реални за овие работи. Заникаде ни е пазарот, и од аспект на потрошувачка и од аспект на понуда. Многу мали обиди се прават ова да се промени, ама некако тешко оди.

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Значи вака да ви објаснам некои работи. Пошто мешате баби и жаби, Мерцедеси и Асуси.
Гарантен лист со фискала не воведен затоа што некој така решил. Тоа е направено затоа што сме лош народ (не само ние туку сите Екс-Ју и околни држави). Порано пред многу години, во сите земји на Балканот кога купуваш ТВ, фрижидер, шпорет ислично, плаќаш и добиваш гаранција за пороизводот, нормално. Но чичко Перо продавачот е наш пријател и он на гарантниот лист става само печат и потпис. Датум си ставаш сам ако се расипе уредот. и така се случува да некој фрижидер има 30 год гаранција. Оваа си било кога с ебило државно и секој си работел што сака. Е по приватизација, никој не пие нафта во сервис. 10 год стар бојлер не може да е под гаранција. И од тогаш со купување на производ мода да имаш гаранција и сметка на која е датум на продавање.
Тоа е тоа што ги е.е нашите кокошки а не е нашиот петел.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Муабетот со Мерцедесот е сосема на место колку само да ја прикажам сликата за колку видови на гаранции постојат. Ако си го знам бројот на сервисната книшка, за која исто така се води евиденција во Мерцедес, плус бројот на шасија е веднаш достапен затоа што е запишан на самата кола, тогаш нема потреба да ја прикажам (книшката) во тој даден момент, туку веднаш прават промена на колата, т.е. да парафразирам на компјутерот или таа компонента која подлежи на таков вид гаранција. Значи овластениот дистрибутер/сервисер е задолжен од производителот во гарантен рок да му обезбеди непречено користење на производот. Ако не ми е дозволено тоа, можам веднаш да ја пријавам фирмата кај производителот и дали понатаму ќе следат санкции, тоа е нивен избор.

Ако го земаш за пример Мерцедес во аутомобилски свет, земи го APPLEто во компјутерски свет.
За било кој Apple производ си има World Wide Warranty. Било каде да си у свет однеси го овластен сервис и ке добиеш премиум услуга. Нема да ти побараат ништо од документи, а ке бидеш услужен.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.229
Сакаш балкански цени, а европски правила и однесувања?
Цените се одамна европски ама односот остана балкански.
За тоа што немаме европско однесување од страна на трговците крива е законодавната и извршната власт, не се криви муштериите.
Хрватските сетеци, аемциња, дубари...одамна ставија клуч пошто во игра влезе амазон-точка-де со своите бесплатни испораки и беспрекорни гарантни услови.
Тезата "народот е крив" е наивна и по малку препотентна.

Ulrezaj

hello world
20 јуни 2012
438
706
Охрид
Ulrezaj's setup  
Processor & Cooler
Intel I9 - 9900k / NZXT Kraken X62
Motherboard
Gigabyte z390 Aorus Master
Storage
Samsung 860 Evo 250 GB / 3TB Toshiba
PSU
Cooler Master V850
RAM
16GB Kingston HyperX Predator 3200Mhz
Video card
ASUS ROG STRIX RTX 2070Super
Case
Asus TUF GT501
Mouse
Razer Mamba Tournament Edition
Keyboard
Razer Blackwidow Ultimate Stealth
Monitor
Alienware AW2518H
OS
Windows 10 64bit
Сега, сакате да имате поевтини цени, маржи кои во ЕУ се по 100е од уред, тука се 30е од уред

Сериозен си?

Ако си отворил продавница и веќе си се решил да се занимаваш треба да си максимално посветен и максимално професионален.

За да има љубезност, професионалност и услужливост кај самите вработени најмногу зависи од газдата и каков е неговиот однос према нив и нормално, колку ги плаќа. Ако газдата е фер и плаќа добро никој не е малоумен да го изгуби работното место. Од сите фирми Сетек скоро и да плаќа најмалку. Почетна плата во Сетек Охрид 11.000 денари а може да се стигне до кај 14.000 денари. Ова беше пред година и пол, освен ако промениле нешто во меѓувреме ( и да промениле сигурно не е нешто драстично ).

Во однос на гореспоменатото во однос на 20евра поскап уред, би ти одговорил со ДА, би платил поскап уред ако знам дека нема да имам проблем со гаранцијата и да се наслонам на правилото „моли се да не ти се расипе“, мора да сфатат нашите продавници за продажба на електроника дека гаранцијата е УСТАВ и крај на муабет. Прашувам инспектор во однос на прекин на гаранција од страна на сервис, ми вика како што ќе каже сервисерот ние така постапуваме и ќе те упатиме на суд... и после чудете се кај лежи проблемот. Ништо чудно што се повеќе и повеќе луѓе кои ги познавам се одлучуваат да земаат поскапи продукти од Солун а сум сигурен дека имаат далеку поголем бенефит отколку да се купи истиот продукт од МК и „да се молам ништо да не се деси“.

Досега сум немал проблем во однос на признавање на гаранција освен со проклетите Мебиус од кај што земав R9 290-ka (проблем со black screen ради што имаше Elpida меморија и цела сервија беше фалична. Добив официјално писмо од Sapphire дека го признаваат проблемот и ме упатија до Мебиус да ми изврши промена и дека тие ќе компензираат) но ми кажаа од Мебиус културно да одјебам. Со другите продавници сум немал проблеми досега, ако истото како со Мебиус го доживеам повторно од МК ќе купувам само потрошен материјал.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Цените се одамна европски ама односот остана балкански.
За тоа што немаме европско однесување од страна на трговците крива е законодавната и извршната власт, не се криви муштериите.
Хрватските сетеци, аемциња, дубари...одамна ставија клуч пошто во игра влезе амазон-точка-де со своите бесплатни испораки и беспрекорни гарантни услови.
Тезата "народот е крив" е наивна и по малку препотентна.

Лајкот ти е дека делумно се согласувам, за она у Хрватска и други аспекти, а тоа дека народот не е крив никогаш нема да се согласиме, такво ѓубре од народ, никаде на светот нема.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно