Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Ваши искуства со Сетек

Creed_Bratton

hello world
6 август 2007
285
330
EU
Должност им е да помогнат за утовар, макар и непишана должност.
Од друга страна не ја знаеме целата приказна, можеби односот и од муштеријата не бил соодветен... Но пак сметам дека е грешка на вработените да одбијат да помогнат во утовар на робата, кога истата не е можно сам клиентот да ја утовари.

Имам многу коректен и фин однос секогаш, бидејќи сум бил на нивно место и ги разбирам дека и тие се расправаат со едно чудо луди муштерии. Мене конкретно ме нервира односот на вработените, арогантно-саркастичен од типот "ма ко те јебе, ако не ти одговара, ме заболе", добро, исто и мене :) Не сум принцеза да ме испратат со чоколадо и бакнеж, али основна човечка култура очекувам од секој.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Гледај од нивен аспект - не треба да го работи тоа, автоматски за евентуални штети е оставен сам на себе. Ги разбирам и нив, има секакви будали...
Се сложувам, еднаш на муштерија му помогнаа моите да товари лизгачка врата од плахар со огледало, се враќа за 15 минути, закочил, вратата летнала и нормално се направила сол. Саат време се убедувавме и на крај моите излегоа криви што му помогнале да ја товари, а ја врзувал сам, ама требало моите да му сугерираат дека не е добро врзана пошто им кажал за Охрид ќе ја носи. И видов со каква ’’б....а’’ си имам работа па му признав пола огледало :eek::confused::mad:.

Он топик: СЕТ со мене досега се во ред, имам скриен адут во ракав, ама чувај боже не затребал досега ;).

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Сакав да се пошегувам на темава во смисол, кога одам да видам некој омилен производ, да го разгледам и да другарувам на лице место со него во продавница и таман кога ќе ми почне визијата...одеднаш ќе дојде некој од страна и ќе ме прекине "You Rang!?" :) со "Како да ви помогнам"...како кога ќе се заиграш и бабати ќе почне да вришти од прозор, "Ајде Ивоооо, ручекот е готов" ...не ми треба помош, не ми треба некој да ми попува и кажува информации за кои веќе сум прочитал еден тон на интернет. :) Ама се шегувам за ова, стално треба да има некој покрај тебе...
- Јас за друго сум незадоволен од СЕТ компјутери. Имено, се работи за напојување кое е доста скапо. CM Vanguard 850W Tier 1 напојување со цена од 11 000 денари и нешто...(не знам колку е точно) ...
И сеа, имаВ проблем со него, немам гаранција затоа што е купено преку дилерски ценовник заедно со други компоненти одеднаш, фискална сметка нема, гаранција нема...Затоа што е купен преку еден или 2-јца...И сеа тоа им го објаснив во СЕТ кога се јавив им реков, рекоа океј, капираме...им велам по сериски/модел да проверат дека е купено од кај нив, но ми рекоа дека тоа не е доволоен доказ?? Па поради тоа не може да ми помогнат.....Мислам, како е можно ако го има серискиот број дека е купено од кај нив, ДА НЕ Е КУПЕНО ОД КАЈ НИВ?....Дури и да значи дека некоја друга фирма го купила од кај нив и они мене да ми го продале (што не е тоа точно) , ама зборам хипотетички, пак производот е купен од кај нив и гаранцијата е од кај нив....И да го купиле по цена по која можеби има помала гаранција да речеме, еве ако го земал по цена од 8500 или 9000 денари да речеме, гаранција му следува помала....сигурно иста таа информација ќе ја најди во компјутер....
- Дечко, не можеме да ви помогнеме ако немате фискална сметка. (мислам, со момакот кој зборев не беше груб воопшто, онака friendly настроен беше со муабетот...ама највероватно им рекле повеќе да се смешкаат т.е. подсмеваат со муштериите, додека не ги услужуваат.

п.с. - А, што се однесува до напојувањето, сега во моментов е во перфектна состојба како ново (имам отворено и тема за тоа) , поправено од Доктор daniel86 (ова за тие што не ја знаат приказната)

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Да искешираш 11к и отпосле да не ти признаат гаранција по било кој основ а купено од кај нив... thumbs down
Во суштина приказната е дека е купено преку 2-3јца , кои еден или двајца предтоа го користеле, па јас лично имав искеширано околу 8000 денари тогаш, значи на старо го купив....затоа е и тешко да се пронајде гаранцијата и фискалната каде е точно...ама не е тоа битно, некој во секој случај имал искеширано full дилерска цена за тоа напојување во сетек.

chemioftw

hello world
26 март 2015
362
217
увек у движење
chemioftw's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7 8750H
Storage
1TB
PSU
72W
RAM
16GB DDR4 2666MHz (Samsung/Geil)
Video card
GTX1050 4GB DDR5
Case
HP Omen
Mouse
Genesis
Monitor
15.6" IPS
OS
Windows 10
Не знам за вас, али ја кога ги земав деловите од компјутерот пред 4 години дечките си беа услужни и све ново ми дадоа, никакви refurbished делови.
Пред 3 години земав и ХП лаптоп, гланЦ нов, уште си работи.
Пред 2-3 месеца купив Аsus notebook, све ново.
И сето тоа се деси у тој на Рузвелтова. Неам поима како на вас ви се паднала лоша услуга таму.

PandaBomber

hello world
13 јуни 2012
489
669
Мислев дека бар тоа е јасно до сега, без фискална нема гаранција. @prichina без причина им се љутиш :)

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
Мислам дека не е сменета тастатурата. Ништо чудно со истата кутија да продаваат тастатури за сите пазари, па и за со кинески букви таа да е кутијата. Провери дали на кутијата пишува дека тастатурата е со ISO Layout. ISO е претежно за англиски/европски пазар а ANSI за американски/интернационален, па тука добиваме се и сешто. Таква каква што сакаш е со ANSI лејаут, друг пат провери си.

Не си ме сфатил добро. Значи правам споредба на она што СЕТ го ставиле во опис на производот и она што јас сум го добил. Секако дека пред да направам нарачка ги проверив сите детаљи за да се осигурам дека ја добивам правата тастатура што е на сликата, како пример конкретниот модел CH-9000088-EU (ставен во опис на СЕТ страницата) што е со Layout каков што сакав. Го најдов истиот модел на официјалната Corsair страница и потврдив дека е океј пошто не го најдов моделов што ја го имам моментално како официјален. Се јавив и неколку пати ги прашав за истото, ми потврдија нешто во стилот на „Моментално ја немаме кај нас на залиха само во Тетово, но бидете сигурни дека тастатурата е како што е на сликата, проверете и серија во опис.“ Ја нарачав, добив сосема различна. Зошто не стават слика од оваа со онаков Layout-от каков што е во кутијата. Појма немаат и не им е гајле за техничките разлики од модел до модел од причина што се нестручни. Ете, немав друг избор па ја зедов, се навикнав. Од овде само ќе кажам дека тастатурава шо јас ја имам е постара серија од Corsair Strafe моделите, шо е очигледно дека е сменета со оглед дека тастатурата кутијата дојде дома пет пати прелепена.

pepo123

hello world
8 април 2008
173
319
www.google.com
@toplel Аха. Да ти кажам ми врати флешеви сега од додека јас барав тастатура. Една беше сликата, друг беше насловот, трет беше моделот во description (се разликуваа со по некоја буква). Кога отидов таму третото испадна дека им е на лагер (бар не беше четврто нешто).

На крај ми се смачи си нарачав од Јапан. Си платив поштарина и данок, ама бар го добив тоа што го сакав.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.241
Мислев дека бар тоа е јасно до сега, без фискална нема гаранција. @prichina без причина им се љутиш :)

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Ne si vo pravo drugar. Nikoj ne smee da bara fiskalna smetka zaedno so garancijata bidejki fiskalnata smetka nema tretman na dokument i nema nikakva pravna sila. Fiskalnata smetka trae 6 do 9 meseci i posle ne se gleda na nea. Fiskalnata e samo dokaz deka si platil pari a i onaka nikoj, ama NIKOJ ne ti popolnuva garanten list so pecat ako nemas plateno.

Taka da glupavo, nepotrebno i idiotski e nekoj da ne ti priznae garancija ako ja nemas fiskalnata. Vo toj slucaj vednas podnesuvas prestavka vo inspekcija i reshen e problemot.

Nemojte da bidete ovci, naucete si gi pravata i obvrskite koi gi imate kako kupuvaci, posto sekoj od niv ke proba da ve odjebe. Do vas e dali ke uspeat ili ne.

Sent from my Redmi 3 Pro using Tapatalk

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Не знам за вас, али ја кога ги земав деловите од компјутерот пред 4 години дечките си беа услужни и све ново ми дадоа, никакви refurbished делови.
Пред 3 години земав и ХП лаптоп, гланЦ нов, уште си работи.
Пред 2-3 месеца купив Аsus notebook, све ново.
И сето тоа се деси у тој на Рузвелтова. Неам поима како на вас ви се паднала лоша услуга таму.

Си бил вкупно 3 пати во рок од 4 години и била добра услугата. Тоа е доволно мерило дека сите други на темава бладаат? :)
Некогаш не ми е јасно резонирањево...

reflexmk

hello world
13 март 2014
292
342
Велес
Анхоч......Нексио....ДД компјутери (барем се улужни и културни)....................................................................................................................................................................................АМЦ.................................................................................................................................Мебиус,СЕТ.

Вака би ги прикажал.

Дури и Мебиус пред Сет? :D

chemioftw

hello world
26 март 2015
362
217
увек у движење
chemioftw's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7 8750H
Storage
1TB
PSU
72W
RAM
16GB DDR4 2666MHz (Samsung/Geil)
Video card
GTX1050 4GB DDR5
Case
HP Omen
Mouse
Genesis
Monitor
15.6" IPS
OS
Windows 10
Си бил вкупно 3 пати во рок од 4 години и била добра услугата. Тоа е доволно мерило дека сите други на темава бладаат? :)
Некогаш не ми е јасно резонирањево...
Де бе, не ме напаѓај одма..

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Astro фала пријателе, баш убаво се изрази како што треба, spot on. Овци....фискална сметка им било доказ дека напојувањето е земено од кај нив. Еве ќе бидам реален , постојат 2 сценарија каде не е доказ сериски број на производот.
- Прво, да речеме да сум криминално луд, да го графирам истиот сериски што е од друго исправно напојување купено од СЕТ, да го одштампам профи и да го залепам на истото место на моето напојување. (и притоа, тоа да не се приметува...)
- Под број два, е да сум влегол во 12 часот по полноќ со Чорапа на глава и да сум го украл напојувањето од нив, па така да знаат дека не им платил никој за тоа напојување....
(сега стварно сум вознемирен)

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338
Има и еден парадокс со сетек. Пред 1 година купив телефон самсунг галакси. После 6 месеци користење почна да ми слабее нагло звучникот за последниот пат кога се јавив токму на нив да ми откаже скрос.Го однесов во сервис и ми го држеа 2 недели по што ми јави дека бил готов. Според описот од сервис
Звучникот бил со прашина и го исчистиле.И вистина кога го земав беше супер но по нецели 24 часа откажа скрос. Го однесов во сервис и после 2 дена ми јавија со одгово дека кафе ми е паднато и сум ја изгубил гаранцијата:eek:

Да биде потрагична работава
Таа недела бев на диета, па Кафе не се бев напил 3 дена пред и 3 дена откако го земав телефонот. Едвај се заврши на крај со караници работава.
Да напоменам дека имав и фискална и гаранција, но џабе.

Пред некое време пак земав од 2 членови тука делови од Dinamit и од Green

Од Динамит земав шпорет кој ми се расипа после 6 месеци.Гаранцијата од небрежност не ја зедов кога го купив туку оставивме за друг ден.И така не отидов да ја земам.Го контактирав членот и експресно за нецели 3 дена ми беше донесен нов шпорет.
Што и како правеле незнам, но си добив ново без проблем.

Некој месец подоцна купив и матична плоча од членот греен користена но со преостаната гаранција исто така за поевтино.За разлика од шпоретот на динамит каде до мене беше проблемот што не ја земав, овде кај плочата членот неможеше да ми даде гаранција бидејќи на една фактура му беа повеќе делови

Му јавив на членот дека плочата ми се расипа а дека немам гаранција, и ок вели нема пробем ќе се јавел он и ќе кажел.
Јас требало само да му ја однесам плочата и ќе средел тој.
За една недела си добив средена плоча која и до ден денес работи

Значи две работи ми се заменија без документ во мене
И двете работи ги набавив поевтино а завршив работа 100 пати побрзо од колку со телефонот кој лично си го бев купил и кој го бев преплатил.

Од сега си знам.Ќе си отидам во продавница и истото ќе си го купам преку членовите. Ем ми е поевтино ем посигурно.Дали земаат на големо па за овие луѓе како динамит гојдо грин и остали има посебни привилегии навистина незнам ,ама знам дека човек ќе заврши 100 пати побрзо работа преку нив отколку сам да си го купам

Can4sta

Баниран/a
19 јануари 2008
308
354
Незнам како можете да ги стаите Анхоч и ШиТЕЦ во иста реченица.
Анхоч ми имат сменето цела матична на лаптоп, иако ми имаше поминато гаранцијата 10дена, без притоа да ми наплатат ништо, ова никогаш нема да им го заборавам, кога прашав зошто не ми наплатија ништо, ми рекоа дека не било во ред само што истечена гаранција да не ја примат, ова во Сет никогаш немаше да се случи.

Кај овие вториве со гаранција или без тоа, исто ти се фаќа...

Ова е форум и треба да имаме кодекс на пишување инаку имаше да им редам се по список сега. Само кога ќе помислам се што имам поминато со овие ајдути, се правам нервозен.

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Anhoch е најдобар за мене кога купив безжичен маус Гигабит за нецел 3 месеци ме ми работи како што треба и го однесов во анхоч под гаранција ми беше и за 3 дена ми даде нов , а сетек и амц нема шанси така да направи дури и банални УСБ нема да ви даде нов ако се расипе.

Sent from my iPhone 5s using Tapatalk

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Ne si vo pravo drugar. Nikoj ne smee da bara fiskalna smetka zaedno so garancijata bidejki fiskalnata smetka nema tretman na dokument i nema nikakva pravna sila. Fiskalnata smetka trae 6 do 9 meseci i posle ne se gleda na nea. Fiskalnata e samo dokaz deka si platil pari a i onaka nikoj, ama NIKOJ ne ti popolnuva garanten list so pecat ako nemas plateno.

Taka da glupavo, nepotrebno i idiotski e nekoj da ne ti priznae garancija ako ja nemas fiskalnata. Vo toj slucaj vednas podnesuvas prestavka vo inspekcija i reshen e problemot.

Nemojte da bidete ovci, naucete si gi pravata i obvrskite koi gi imate kako kupuvaci, posto sekoj od niv ke proba da ve odjebe. Do vas e dali ke uspeat ili ne.

Ај шо нема фискална еве да речеме и дека не треба ама нема ни гарант лист, па викни инспекција со приказна само. Како што почнаа сите да се прават инспектори и да толкуваат закони така и фирмите ке почнат да си ги бараат и те како нивните права, без гарантен лист не се признава гаранција, нема тука лутење.

Со Сет не сум имал некое големо лошо искуство, од негативна страна ако не прашаш нема да ти кажат дека производот е refurbished а ги имаат многу во избор, за сервис се чека долго но знаат да изненадат за нешто комплицирано да бидат брзи а за нешто банално да се изначекаш, и често пробуваат да подвалат сервисиран/користен производ ама со реакција ми го враќале или заменувале. Немам проблем со отворен ако е само, но користен или сервисиран ми е проблем.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Ај шо нема фискална еве да речеме и дека не треба ама нема ни гарант лист, па викни инспекција со приказна само. Како што почнаа сите да се прават инспектори и да толкуваат закони така и фирмите ке почнат да си ги бараат и те како нивните права, без гарантен лист не се признава гаранција, нема тука лутење.
Јас би ти посочил банален пример за неточност на наведеното. Купиш автомобил документите ти ги снемува(украдени, заметнати, женати ги испрала, сменил сопственост 5 сопственика, си потпалила бабати шпорет со нив), нејсе, одиш по нови успатно се расипува нешто, а копиљ од пред зграда ти ги мавне таблиците(пошто избеглици ќе вози вечер)! Првиот овластен сервис одиш на шалтер и велиш производов е ваш од тука купен го купил Номче од Трпејца, па после тројца други, јас петиот ги изгубив документите, немам фактура, ниту сообраќајна, нити сервисна ништо, што правиме колава не чини ептен(главата ја боли) !?
И ти вели госпожата немате фискална (фактура) немате гаранција, ај ојси не ми го губи денот ти мене ова е од кај нас купено.
И ти среќен со одговорот и велиш во право е женава кој сум јас да толкувам закон и да изигравам инспектор, ќе си одам на фиљан мајстор ќе му бапнам 500-че (од евро зоната), ќе ја среди главата или опашката, сите среќни и весели.

Се враќаш на шалтер и и удираш лајк за брзиот и едноставен одговор, пошто бирократијата ја убрзале нема веќе долго чекање на шалтер!?

Едно е да бидеш чесен и производ купен од кај тебе го сервисираш или смениш во гарантен рок, друго е да бидеш арогантен и добиваш вакви коментари по форуми и тн.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.241

Со Сет не сум имал некое големо лошо искуство, од негативна страна ако не прашаш нема да ти кажат дека производот е refurbished а ги имаат многу во избор, за сервис се чека долго но знаат да изненадат за нешто комплицирано да бидат брзи а за нешто банално да се изначекаш, и често пробуваат да подвалат сервисиран/користен производ ама со реакција ми го враќале или заменувале. Немам проблем со отворен ако е само, но користен или сервисиран ми е проблем.
Која ти е целта на цитатот?

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Цитат за овчо сирење, рецепта ти пиша. Гарантен лис ако немаш, ааа неее дечко, не може. Еве тука во компјутер ми пишува сме ти дале и гаранција и фискална и све од кога до кога, КАЈ ТИ Е ФИСКАЛНАТА А! КАЈ ТИ Е ГАРАНТНИОТ ЛИСТ! ШО СЕ ЗАМИШЉАШ ТИ, АДВОКАТ!!! АЈ ВРАТИ СЕ ВО ДУПКАТА ОД КАЈ ШТО СИ ДОШОЛ ДА НЕ ТЕ ГЛЕАМ И ТЕБЕ И НАПОЈУВАЊЕТО!!

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Која ти е целта на цитатот?

Целта ми е дека неможе за едни да важат закони за други не, ако клиентот е оштетен одма инспектори, а ако фирмата е оштетена кој ја врти ?! Ако законот вика не важи гаранција без гарантен лист/документ тогаш не важи и крај, ако ти завршат работа тоа е од љубезност и желба на самата фирма а не должност. Исто како што клиентот има свои права има и фирмата свои права.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Знам дека не е баш според темава ама ај вака да образложам.
Идеш да купеш лаптоп кој чини 25 000 ден идеш во продавница ти го објаснуваат услужуваат бараш гратис еве ти и глувче и сето тоа поминува супер. Одиш дома пробуваш не те бендисува и се враќаш сакаш да ти го заменат зашто не си задоволен од него. Е сега е моментот фирмата го купиле 23 000 ден тој производ а го продава 25 000 и има одвај 2000 ден заработка на него, ако се одбијат сите други трошоци и гратис и слично таа броја е далеку под 2000 ден ама еве да речеме дека е 2000. Колку лаптопи се протребни да се продадат за да се покрие цената на еден ?!

Е сега проблем број 1 е кажи ми која цена сега треба да е за некој друг да го купи "користен" лаптопот зашто нели сакаш исклучиво нов неотпакуван производ ?
Проблем број 2 е што на тој што му го замениле и вториот не го бендисува и го враќа ако не пазарна инспекција е на SPEED DIAL ( пошо тука советите се такви ). Па и со тетиот лаптоп исто, итн.. што значи една единствена будала може да пропадне цела фирма. Каде е тука заштитата за фирмите ?

Бидејќи многу клиенти ги злоупотребуваат овие работи повеќе или помалку нормално е фирмите да пробуваат да се заштитат и да си ги бараат своите права. Право на фирмата е да бара гарантен лист/документ и нема тука што да се бунеме ако го немаш викни слободно пазарна па ке се докажуваме.

E

emet_

Гостин
Како може фирмата да докаже дека потрошувачот ја оштетил поради тоа што не приложил „гарантен лист“!? :D
Што да прават оние потрошувачи што имаат меѓународни гаранции!? Зарем фирмата што е овластен дистрибутер/сервисер ќе му го бара гарантниот лист или само и е потребен сервис-таг бројот што се наоѓа на самиот производ?

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Како може фирмата да докаже дека потрошувачот ја оштетил поради тоа што не приложил „гарантен лист“!? :D
Што да прават оние потрошувачи што имаат меѓународни гаранции!? Зарем фирмата што е овластен дистрибутер/сервисер ќе му го бара гарантниот лист или само и е потребен сервис-таг бројот што се наоѓа на самиот производ?
Губење време и ресурси за неодговорност на клиентот тоа е само дел од штетата. Ако е 1-2 случаеви годишно не е страшно ама ако почнат сите така да се понашаат со сервис ке треба да се вработат специјално луѓе за да прават вакви проверки, подобро да се спречи него ли да се лечи.

И пак ке се вратам назад не е битно колку или како, гарантниот лист е законски и имаат право да го побараат ако го немаш може да не признаат гаранција, сето ова е во склоп на законот. Пак ке кажам како има закони за потрошувачи има и закони за фирмите. Тоа дали можат да го најдат се сведува на услужливост не на должност. Тука има огромна разлика.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно