Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

confusi0n

hello world
14 ноември 2014
269
204
Имам едно прашање, дома имам два телевизора, еден Самсунг другиов Фуего.
Сега на Самсунг ги имам сите канали и обични и дигитални, пример ги имам сите Спорт Клуб дигитални ама на Фуего ги немам некои канали дигитални. Не знам до што е работава, иста кабелска користам и во дневна и во мојава соба, не знам зошто на еден ТВ едниве канали ги има а на другиов ги нема. :/
Дали има врска нешто со тоа кога се бира земја на ТВ или тие фрекфенции пошто не се сеќам на Самсунгов како ми е наместено го земав пред година дена..
Пример на каналиве што ги имам на Самсунг во ХД на Фуегово ќе пишува scrambled content.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Некој искуства со овие грчиве TurboX телевизори? Чисто информативно, треба за кај моиве у дневна без интернет и ништо. Како стојат со слика и квалитет?
Би требало да се доста подобри од вие нашиве СТ, Фуего, Кварт и што ти ги знам...
Никој бе, м? Не купувате ли ефтини работи од Грција? :D

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Имам едно прашање, дома имам два телевизора, еден Самсунг другиов Фуего.
Сега на Самсунг ги имам сите канали и обични и дигитални, пример ги имам сите Спорт Клуб дигитални ама на Фуего ги немам некои канали дигитални. Не знам до што е работава, иста кабелска користам и во дневна и во мојава соба, не знам зошто на еден ТВ едниве канали ги има а на другиов ги нема. :/
Дали има врска нешто со тоа кога се бира земја на ТВ или тие фрекфенции пошто не се сеќам на Самсунгов како ми е наместено го земав пред година дена..
Пример на каналиве што ги имам на Самсунг во ХД на Фуегово ќе пишува scrambled content.

На фуегото пребарај канали на рачно чекор по чекор бидејќи тјунерот на самсунг и фуего е различна и различно реагира автоматско пребарување.

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk

Rodrigo

hello world
18 ноември 2013
175
91
Никој бе, м? Не купувате ли ефтини работи од Грција? :D
И колку е тоа евтино ?
Се исплати ли да се влече од Грција?
На крај и царина кога ќе ти здрват има да ти испадне како самсунг да си купил од тука.
Поевтино ако бараш ќе си одиш кај @Dinamit и ќе си средиш преку него.

Едноставно тотална глупост е да се нафатиш да носиш тв од грчка притоа знаејќи колку само процедури имаш

Tegla

hello world
19 јуни 2014
213
379
Skopje
Tegla's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700X + Noctua NH-D15 chrommax.black
Motherboard
Asus ROG Strix B550-F Gaming
Storage
Samsung 990 Pro 1TB + Samsung 860 Evo 500GB + 1TB WD10EZEX
PSU
EVGA Supernova G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill Flare X DDR4-3200MHz CL14-14-14-34 1.35V
Video card
Asus TUF Gaming GeForce RTX™ 3060 Ti V2 OC
Case
CM Storm Trooper (Window); 2x Noctua NF-F12 pwm (front); 1x Noctua NF-A14 pwm (rear)
Mouse
Benq Zowie EC2-B
Keyboard
Steelseries Apex M500
Audio
Rotel RA-11; B&W 685 S2; B&W ASW608; Audio Technica ATH-M50, Senhheiser HD 560S
Monitor
LG 27GP850 1440p/180Hz Nano IPS
OS
Windows 11 Pro x64
Прашање едно, на LG SmartTV со WebOS 3.0 гледам има HBO Go сервис. Бесплатни се овие содржини, пошто не гледам цени нигде а ги пушта најнормално? o_O За споредба на Netflix кога одам си пишува цени за стартање акаунт и има пробен период од 1 месец.

kirev

senior
31 мај 2010
9.037
7.708
Прашање едно, на LG SmartTV со WebOS 3.0 гледам има HBO Go сервис. Бесплатни се овие содржини, пошто не гледам цени нигде а ги пушта најнормално? o_O За споредба на Netflix кога одам си пишува цени за стартање акаунт и има пробен период од 1 месец.

Само првите епизоди се гага? Инаку треба претплата преку МаксТВ на Телеком (360 МКД за 1+4 уреди)

Tegla

hello world
19 јуни 2014
213
379
Skopje
Tegla's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700X + Noctua NH-D15 chrommax.black
Motherboard
Asus ROG Strix B550-F Gaming
Storage
Samsung 990 Pro 1TB + Samsung 860 Evo 500GB + 1TB WD10EZEX
PSU
EVGA Supernova G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill Flare X DDR4-3200MHz CL14-14-14-34 1.35V
Video card
Asus TUF Gaming GeForce RTX™ 3060 Ti V2 OC
Case
CM Storm Trooper (Window); 2x Noctua NF-F12 pwm (front); 1x Noctua NF-A14 pwm (rear)
Mouse
Benq Zowie EC2-B
Keyboard
Steelseries Apex M500
Audio
Rotel RA-11; B&W 685 S2; B&W ASW608; Audio Technica ATH-M50, Senhheiser HD 560S
Monitor
LG 27GP850 1440p/180Hz Nano IPS
OS
Windows 11 Pro x64
Само првите епизоди се гага? Инаку треба претплата преку МаксТВ на Телеком (360 МКД за 1+4 уреди)
Да бе, еве сега расчепкав, само пилот епизодите се гага.

Ништо ондак, останува симињање цела сезона и стримање преку PC. :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Нетфликс втор или трет пакет ќе си поделитњ со пријатели по пола или на 3 и готово.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
И колку е тоа евтино ?
Се исплати ли да се влече од Грција?
На крај и царина кога ќе ти здрват има да ти испадне како самсунг да си купил од тука.
Поевтино ако бараш ќе си одиш кај @Dinamit и ќе си средиш преку него.

Едноставно тотална глупост е да се нафатиш да носиш тв од грчка притоа знаејќи колку само процедури имаш

Татко ми преку една недела одат за Грција и носат работи наваму, па фала богу не му рекол никој да плати нешто...
Како што кажав мене ми треба ефтин тв за кај моиве, не ми треба од кај Динамит, дечкото носи посолени работи.
Чисто информативно прашав за квалитетот, пошто за околу 8000 и тука можам да купам тв.

Sent from my Redmi Note 3 Pro using Tapatalk.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Татко ми преку една недела одат за Грција и носат работи наваму, па фала богу не му рекол никој да плати нешто...
Како што кажав мене ми треба ефтин тв за кај моиве, не ми треба од кај Динамит, дечкото носи посолени работи.
Чисто информативно прашав за квалитетот, пошто за околу 8000 и тука можам да купам тв.

Динамит може да се нафати да ти среди и за поефтини производи ако одговара ситуацијата. Напрај си муабет со човекот. Не се замарај до толку со уреди кои најверојатно се еквивалент на фуего, нео, кварт, хитачи, ST и слично. Јас лично и да ми пофали некој дека се екстра нема да купам таква роба од странство. И грците купуваат кинезарија, ако се ЕУ.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Да бе, еве сега расчепкав, само пилот епизодите се гага.

Ништо ондак, останува симињање цела сезона и стримање преку PC. :)
:) Класика, само сеа у последно време, тепчка е за сидери на торенти...нешто што е постаро од 3 месеци, одма го забораваат... :/ Се повеќе и повеќе иде накај легално...Пример пред некој ден, превод не можев да најдам за едно филмче, а го имаше на нашиот сервис преку т-хоум и си го платиа...89 денари така нешто...

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Нетфликс втор или трет пакет ќе си поделитњ со пријатели по пола или на 3 и готово.
Четворица делиме пакет, оној најголемиот од 12 евра, по 180 месечно излегува, или некои си 1100 на 6 месеци. Секој со свој акаунт, топ.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Јас сакам да делам акаунт на НетФликс со некој, да се најдеме четворица, пишете пп кој се заинтересирани. Ќе го зееме оној Ултра Хаде, пакетот....Кој не бил на Нетфликс, нека го провери демото 1 месец....па после нека ми пише пп....Поздрав

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Јас можам да кажам само добри зборови за тв то. Одлична слика и многу добар звук. Андроидот тера екстра. Маваш коди и топ си.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
Мислење за овој тв SONY BRAVIA KD49XD7005BAEP 49`` ? Некој дали го има да даде свое искуство?

Sent from my SM-T700 using Tapatalk
Се префрлија на IPS панели во новите 4к модели, незнам зашто, ама лош потег.
http://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x700d

Со тоа имаат послаб контраст, сиромашна црна (а не длабока како ланските со VA панели).

На доста сајтови викаат дека новиве им се промашена серија, мада не е толку лошо како иста класа LG со TruBlack IPS панел.

Gjorgi M

read-only
15 декември 2016
4
1
Na pominuvanje vo set koga ja otvaraja novata prodavnica kupiv tv ST 50 so android bidejki bese primamliva cenata 19000 a nemav namera da kupuvam tv :) , megjutoa koga go pustiv vidov kakov krs e slikata a tamu normalno mi vikaa deka e dobar.
Koga veke se fativ vo oroto rekov ajde ke doplatam da zemam nesto posaglam, gledav hitachi 49 incen toj modelot so 69 sto zavrsuva, philips 5101, ni na kraj pamet za sony, barav da ima satelitski tuner i ili android ili barem browser sto otvara se, tamu deckoto sto e prstavnik na sony me rece deka sony 48 inci kdl 650 ima satelistki tuner i deka browserot e ok, taka da na nekoj nacin mi go nametna toj i go zemav. Potoa se ispostavi deka nema satelitski tuner otkoga veke go zemav i browserot e krs nekoj url i neotvara ama bas nisto. Isto taka eden serviser mi kaza deka sonyto nebile dobri zatoa sto imale nadvoresno napajanje i nezna tamu posle garantniot rok gorel nekoj modul i kostal okolu 170 evra za servis, odnosno deka sonyto posle garantniot rok bil skap za odrzuvanje vo odnos na kvarovi.
Taka da mi sovetuvase deka najdobro e da zemam ili LG ili Samsung.
Vase mislenje dali da go smenam ovoj Sony za nekoj LG ili Samsung vo razmer na cenata im e od 29-34.000, i koj da go zemam, dali se isplati da bide 4k, dali e podobro da ima android ili satelitski tuner bidejki ovie so gi gledam lg i samsung vo toj rang na cena ili imaat android ili satelitski tuner gi nema dvete vo edno :) ?
Ili da go ostavam ovoj Sony kdl 650 a da dokupam satelitski reciver i android box ?
Sto e najpametno da se napravi normalno kvalitetot vo prv plan?

civikom

hello world
17 декември 2011
272
249
Na pominuvanje vo set koga ja otvaraja novata prodavnica kupiv tv ST 50 so android bidejki bese primamliva cenata 19000 a nemav namera da kupuvam tv :) , megjutoa koga go pustiv vidov kakov krs e slikata a tamu normalno mi vikaa deka e dobar.
Koga veke se fativ vo oroto rekov ajde ke doplatam da zemam nesto posaglam, gledav hitachi 49 incen toj modelot so 69 sto zavrsuva, philips 5101, ni na kraj pamet za sony, barav da ima satelitski tuner i ili android ili barem browser sto otvara se, tamu deckoto sto e prstavnik na sony me rece deka sony 48 inci kdl 650 ima satelistki tuner i deka browserot e ok, taka da na nekoj nacin mi go nametna toj i go zemav. Potoa se ispostavi deka nema satelitski tuner otkoga veke go zemav i browserot e krs nekoj url i neotvara ama bas nisto. Isto taka eden serviser mi kaza deka sonyto nebile dobri zatoa sto imale nadvoresno napajanje i nezna tamu posle garantniot rok gorel nekoj modul i kostal okolu 170 evra za servis, odnosno deka sonyto posle garantniot rok bil skap za odrzuvanje vo odnos na kvarovi.
Taka da mi sovetuvase deka najdobro e da zemam ili LG ili Samsung.
Vase mislenje dali da go smenam ovoj Sony za nekoj LG ili Samsung vo razmer na cenata im e od 29-34.000, i koj da go zemam, dali se isplati da bide 4k, dali e podobro da ima android ili satelitski tuner bidejki ovie so gi gledam lg i samsung vo toj rang na cena ili imaat android ili satelitski tuner gi nema dvete vo edno :) ?
Ili da go ostavam ovoj Sony kdl 650 a da dokupam satelitski reciver i android box ?
Sto e najpametno da se napravi normalno kvalitetot vo prv plan?
Како прво никад не им верувај на тоа продавачите нивна работа е по секоја цена да ти продадат (пола од нив не се разбираат во техника ) а за сателицки тјунер сто немаш не се замарај уопште нема да ти е потребен зашто ништо не отвара само некој слободни канали што никој не ги гледа и боље земи си некој поквалитетен андроид бокс и уживај телевизорот ти е ок

Isto taka eden serviser mi kaza deka sonyto nebile dobri zatoa sto imale nadvoresno napajanje i nezna tamu posle garantniot rok gorel nekoj modul i kostal okolu 170 evra za servis, odnosno deka sonyto posle garantniot rok bil skap za odrzuvanje vo odnos na kvarovi.

Кој е тука на дроги, сервисерот што тресе зелени или ти што му веруваш?

Прво, надворешен адаптер е многу добра работа, тоа значи дека сите дефекти поврзани со струја застануваат надвор од телевизорот. Ваков адаптер, оригинален, не би чинел повеќе од 3000 денари. А во секое време можеш да најдеш универзални.

Второ, во отсуство на струјно напојување, во телевизорот остануваат уште 3 компоненти кои можат да се расипат:
- панелот, околу 85% од вредноста на телевизорот. Ова е непоправлив дефект, и после тој дефект телевизорот оди во ѓубре.
- позадинското осветлување, ова лесно се заменува на било кој ТВ и не би требало да чини повеќе од 4-5000 (незнам точна бројка)
- logic board, односно плоча на која стојат сите конектори, процесор, рам, ром, итн. Мини компјутер кој што се грижи за логичкото функционирање на ТВ-то. Овдека кварот знае да варира, од подуен кондензатор кој сосе работна рака не би чинел повеќе од 20 евра, па се до изгорен чип, до степен да треба да се замени logic board-от (варира цената)

Со оглед на учеството на панелот во вкупната цена на телевизорот, јас не би се замарал со сервисни трошоци за било која марка на ТВ.

Конкретно за Сони - Сони е поим за ТВ, ниската класа им почнува од 450 евра, за разлика од другите брендови на кои што им почнува од 200 евра. Тоа доволно зборува. Второ - те прелажале за моделот. Андроид ТВ Сони има само од 8 ма серија па нагоре од W класата и од 7 серија па нагоре од Х класата. Најевтиниот W класа андроид во моментов е 46000 (беше на попуст за 40). Тој што ти го дале Е смарт ТВ, ама НЕ Е Андроид смарт ТВ.

И последно - телевизор не се купува ко да купуваш кило пиперки на пазар....

Multipass

hello world
1 ноември 2015
216
363
Конкретно за Сони - Сони е поим за ТВ, ниската класа им почнува од 450 евра, за разлика од другите брендови на кои што им почнува од 200 евра. Тоа доволно зборува..

Ова само зборува дека производите им се overpriced. Точно е дека ниската класа им почнува од 450 евра, ама и квалитетот им е како за ниска класа.

Некако квалитетот на Sony телевизорите според мене не е како порано, и навистина не можам да им ја оправдам повисоката цена во споредба со конкуренцијата. Исто како Apple феноменот.

Иако последнава серија на телевизори им е полн погодок, моделот што го поседуваш ти, има најдобра црна боја за парите и доста други интересни ствари.

Но чисто зборам од искуство со нив, сум имал два телевизора од ниската класа на Sony последниве 10 години и воопшто не сум задоволен од нив. Не значи дека навистина не чинат, ама и од голем број луѓе и сервисери го имам слушано истото.

Имаат одлични модели од повисоката класа, ама пак останувам на истото и не им ја оправдувам цената, други брендови имаат многу подобар bang per buck. Него си тераат иста маркетинг стратегија како Apple, каде што просечен фанбој мисли поголема цена = поголем квалитет.

Поздрав.

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338
Искуство со PHILIPS 40PFH5501 доколку знаете нешто конкретно за моделов?
Го има во АМЦ, 22к па мислам дека е добра цената.

Oва е нов модел, наследник на PFH5500 кој беше просто кажано машина. Се погодија доста
5501 има неколку ситни багови кои ќе се средат со новите апдејти и е можеби најдобра опција за парите

Ова само зборува дека производите им се overpriced. Точно е дека ниската класа им почнува од 450 евра, ама и квалитетот им е како за ниска класа.

Некако квалитетот на Sony телевизорите според мене не е како порано, и навистина не можам да им ја оправдам повисоката цена во споредба со конкуренцијата. Исто како Apple феноменот.

Иако последнава серија на телевизори им е полн погодок, моделот што го поседуваш ти, има најдобра црна боја за парите и доста други интересни ствари.

Но чисто зборам од искуство со нив, сум имал два телевизора од ниската класа на Sony последниве 10 години и воопшто не сум задоволен од нив. Не значи дека навистина не чинат, ама и од голем број луѓе и сервисери го имам слушано истото.

Имаат одлични модели од повисоката класа, ама пак останувам на истото и не им ја оправдувам цената, други брендови имаат многу подобар bang per buck. Него си тераат иста маркетинг стратегија како Apple, каде што просечен фанбој мисли поголема цена = поголем квалитет.

Поздрав.
Немам што да додадам. Кои се тие сервисери ако може по име кои кажуваат дека Сони нечинел
Напротив Сонито остана единствен производител на кој Квалитетот му е пред се.

Последни теми

Последни огласи

На врв