Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

совети како да почнам да учам php?

Multipass

hello world
1 ноември 2015
216
363
Дечкото иницијално спомна дека сака веб девелопмент да работи затоа што тоа му се видело интересно, не data science, web scraping, machine learning и слично. Ние зборуваме во темава за веб девелопмент специфично, така да дали ќе одбере PHP, C#, Java, Go или Python, исто му се фаќа.

Ако јас пак зошто е почетник сакав да му предложам нешто што се смета за swiss army knife во програмирањето. General-purpose програмски јазик е секогаш подобар избор за прв јазик за изучување, него јазик специјализиран само за една гранка.

Пак ќе ти кажам, јас не го форсирам PHP да учи, нека учи што сака, ама многу несериозно делува да на некој му кажеш таков лош муабет за било кој јазик, особено кога тој самиот сеуште не знае што е и како е. Другиот дел од постот ти беше супер само првите 3-4 параграфи воопшто не ти требаа, заедно со делот за Microsoft.

Само што не кажав лош муабет за PHP или нешто што не е базирано на факти. Статистиките покажуваат PHP е во надолен тренд, Python е во нагорен тренд. Баш зошто самиот не знае јас само дадов уште еден предлог што може да го истражи, ништо повеќе.

А и за Microsoft делот исто си стојам, освен ако не програмираш во нивни suite so .NET, C# и сл. подалеку од него, само живци ќе си изгубите. Иако сега со WSL2 работите се пооправени, али ја би ипак повеќе идел со виртуелна машина него WSL2, ако веќе мора Windows.

да му се смеат утре кога ќе им рече "Microsoft е тапа, PHP има лош код со загради".

Зошто да му се смеат кога е вистина. :ROFLMAO:

Шала на страна очи ми крварат гледајќи ги доларине. :D

Поздрав.

konanb

read-only
1 мај 2021
33
25
абе не се расправајте, мене ич не ми чуе дали некој ке ми се смее или не. а да ми се смее некој, ке му кажам, не знам јас тоа, така ми кажаа едни стручњаци од форумот. :D

него заебанција на страна, ке го прочепкам и python, никаде не се брзам. и двајцата сте во право, неможам да кажам python не ваља кога не сум го пробал никогаш. али еве до сега читав и сите кажуваат дека за разлика од PHP е многу по едноставен за учење.

е сега, трето, ако мислите дека тие знаци, загради, долари и сл. во PHP ми се проблем, не ми се. мислам на знаци како =(дека на варијаблата и дава вреднот а не е знакот еднакво), == (еднакво), => (кое се косристи во associative array-s, да стави value на key и не значи поголемо или еднакво, бидејки тоа се пишува >=) или <=(помало или еднакво) итн.... ги разбирам, не ме бунат, знам кое каде како да го искористам. не знам зошто али од прва ми беа јасни, ми имаа веднаш логика, дали бидејки имам некое искуство со bash па таму сум се сретнал со слични тракатанци, дали ми се логични бидејки таа логика по која што се направени ми е својствена.... како и да е, ок сум со нив.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.837
4.977
Писти Охту
Јас имам неколку совети од мое искуство да ти дадам.

Бидејќи само што си почнал имаш време, тргни се од PHP застарен јазик е. Немам ништо проблем против него, но преопасен е баш вака за почетници како тебе, можеш лесно да развиеш лоша навика со него и да произведуваш лош код. А и грд јазик за читање е, како почетник ти треба нешто лесно на очи за да можеш полесно да ги разбереш концептите.

Тоа што си го научил до сега е супер, но префрли се додека можеш на помодерен stack.

Најбитно излези од Windows еко-системот, не дека не можеш да програмираш на него, туку 10 пати покомплицирано е зошто во последнава деценија и повеќе macOS и GNU/Linux дистрибуциите станаа mainstream за програмирање.

Зошто тоа ти е битно, бидејќи пред да почнеш да програмираш треба прво да го инсталираш самиот програмски јазик, библиотеки, frameworks-и, па имаш најразни подесувања и глупости. Пола од маката е сетирање на овие ствари, поготово ако одлучиш професионално да се бавиш со програмирање ќе мораш да работиш со други луѓе и полесно е кога користиш софтвер што сите го користат.

Често ќе користиш работи изработени од други како од GitHub кои бараат инсталација, и скоро во сите случаи инструкциите ќе ти се базираат на bash/zsh, ќе си спасиш доста главоболки едноставно кога би излегол од Windows.

Ако идеш со C# и нивната палета тогаш не важи сето ова, но пак мораш да научиш да бидеш снаодлив на терминал, било тоа да е bash, zsh или powershell.

Јас ти препорачувам Ubuntu или Debian, инсталирај си ги на виртуелна машина со VMware Player или Oracle VM VirtualBox и чепкај си ги и програмирај од таму, во тој случај ќе можеш и Windows да продолжиш да си користиш.

Не се лимитирај на еден јазик, научи ги концептите и синтаксата на еден солидно и ќе немаш после проблем да се префрлаш кон други, не се замарај да меморизираш работи зошто во секој момент имаш пристап до ресурси како StackOverflow, GitHub самата документација на јазикот и сл.

Во врска со учењето видео туторијалите сфати ги како предавања на факултет, не учи само од нив, туку користи ги за површно да се запознаеш со некои работи и специфики на технологијата што ја изучуваш. Најдобар учебник ти е да земеш некој покомплициран проект/апликација да изработиш по твоја желба.

Никогаш не било подобро време да се изучува програмирање, ресурсите за учење се виртуелно неограничени, од бесплатни е-книги кои лесно се наоѓаат на libgen и слични страници, до одлични туторијали на YouTube, репозитории полни со код за чепкање како GitHub, решенија за огромен број проблеми со StackOverflow, reddit форуми, дури до едитор како Visual Studio Code со одлични екстензии, што просто да ти е мерак да програмираш на него.

А и за на крај мојата препорака за програмски јазици, бидејќи е најмалку битна, само ти можеш тоа да си одлучиш што највеќе ти лежи. Но според мое мислење Python ти е еден од најробустните јазици во денешно време, прелесен е за учење и за читање, имаш библиотеки за секоја употреба, можеш да го користиш за web, machine learning, data science/engineering, native gui програми, видео игри, математика, image processing, ако постои проблем или гранка најверојатно има python библиотека за него.

Порано и C го препорачував чисто за да разбереш како функционираат компјутерите на пониско ниво, можеш 2 недели да поминаш на него чисто за повеќе да научиш за компјутерите како наука.

И се разбира JavaScript, било за frontend/backend, немаш утка со JavaScript, малце покомплициран и поопасен јазик е од Python зошто е dynamically typed language, но имаш лек тука со TypeScript кој е суперсет на JavaScript, научи тоа и исто како JavaScript да си научил. За frameworks-и и тука имаш огромен избор React/Vue.js за интерфејси и Node.js/Deno за backend.

А и бази на податоци некои мораш да научиш (SQL, NoSQL based), како и концептите позади REST-ful APIs, сега и GraphQL ти е исто актуелен, но тоа понатака кога ќе бидеш поудобен со програмирање.

Имаш доста опции пробај све и што ти се допадне со тоа продолжи. :)

Поздрав.
Сите најлоши совети ти се во цитиранипв пост. Како шо ти посочи давор погоре со линковите, одлични се за учење и ќе научиш многу. Кај ќе заглавиш, слободно еве се нудам да ти помогнам кај ќе заглавиш во однос на сфаќање на материјалот да ти помогнам за да продолжиш напред.

Mechanic

hello world
2 мај 2016
328
235
Ако веќе му давате совети кажете му дали се наоѓа лесно работа и какви се платите :D

За прв јазик побитно му е дали ќе успее воопшто да најде пракса/работа во државава, а потоа се останато.

Од мое искуство со javascript + framework ќе најде далеку побрзо работа отколку да се пика од сам почеток на чисто бекенд јазици.
Од тоа што гледам по огласиве фирмите кај нас за бекенд најчесто работат: java, c# па после php, python, ruby, Go....

konanb

read-only
1 мај 2021
33
25
ајде овака, кога ти би бил на мое место, еве верувам дека си искусен програмер, ама се вракаш во минатото, деновите кога само што си почнал да програмираш, и си на мојава дилма, што ке си кажеш? продолжи PHP или батали PHP и оди на Python?

Мене PHP ми е многу интересно, не ми е тешко воопшто, може се уште не знам да кодирам да скплоувам логики па да нестам луп у луп што ти ја знам, нели сето тоа се добива со искуство, али ко ке го видам кодот во голем дел од случаите знам што прави, или ако не знам јасно ми е како фунцкионира, на пр. ако има include и подолу ако има функција ке видам тој include каде води и ке знам дека таму во тој фајл се функциите и од таму таа функција се повикува итн... (ова беше само пример), муабетот ми е дека полека полека сфакам како работи PHP машинеријата ајде така да ја наречам.

така да.... што ке ги кажеш сам себе си? :D

Сите најлоши совети ти се во цитиранипв пост. Како шо ти посочи давор погоре со линковите, одлични се за учење и ќе научиш многу. Кај ќе заглавиш, слободно еве се нудам да ти помогнам кај ќе заглавиш во однос на сфаќање на материјалот да ти помогнам за да продолжиш напред.
Мислењето е автоматски споено:

Овака, не го правам ова за пари и за работа, жими све не ми е тоа воопшто идејата. Пу пу пу да не подречам имаме фамилијарен бизнис кој добро оди така да ова го правам само за мене. Ја знаеш приказната царот кога го пратил принцот да учи да плете кошници пред да му ја даде принцезата за жена. Епа и мене ми е тоа, да имам еден skill повеке. Плус, имам премноооггуууу слободно време и ништо не правам освен што по цел ден јадам и гледам netflix и hbo.

п.с. ако јадам не сум дебел

п.п.с. да не ме разбере некој погрешно, немам ништо против дебелите

Ако веќе му давате совети кажете му дали се наоѓа лесно работа и какви се платите :D

За прв јазик побитно му е дали ќе успее воопшто да најде пракса/работа во државава, а потоа се останато.

Од мое искуство со javascript + framework ќе најде далеку побрзо работа отколку да се пика од сам почеток на чисто бекенд јазици.
Од тоа што гледам по огласиве фирмите кај нас за бекенд најчесто работат: java, c# па после php, python, ruby, Go....

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
247
538
Скопје
davorminchorov.com
ајде овака, кога ти би бил на мое место, еве верувам дека си искусен програмер, ама се вракаш во минатото, деновите кога само што си почнал да програмираш, и си на мојава дилма, што ке си кажеш? продолжи PHP или батали PHP и оди на Python?

Мене PHP ми е многу интересно, не ми е тешко воопшто, може се уште не знам да кодирам да скплоувам логики па да нестам луп у луп што ти ја знам, нели сето тоа се добива со искуство, али ко ке го видам кодот во голем дел од случаите знам што прави, или ако не знам јасно ми е како фунцкионира, на пр. ако има include и подолу ако има функција ке видам тој include каде води и ке знам дека таму во тој фајл се функциите и од таму таа функција се повикува итн... (ова беше само пример), муабетот ми е дека полека полека сфакам како работи PHP машинеријата ајде така да ја наречам.

Тоа е најтешкиот дел да го одлучиш ама ако веќе си почнал со PHP, продолжи понатаму и не се секирај за изборот на јазик.

Не бираш COBOL па утре да престане да се користи како што некои тука мислат дека треба да се трча по секој јазик што е преувеличен од заедниците.

За PHP имсш многу квалитетни курсеви и книги кои доколку ги следиш и учиш редовно од нив, можеш многу брзо да напреднеш.

За другите јазици не знам како стојат со матерјали за учење и заедници, но знам дека PHP има одлична заедница.

Laracasts и Codecourse имаат се што ти треба за PHP и Laravel, а постои и Symfonycasts ако некогаш планираш да тераш натаму.

Со оглед на тоа дека PHP има напреднато многу во последните 5 години, нема да имаш проблем со наоѓање работа, тука или во странство, под услов да си навистина квалитетен.

Ако ти треба помош, тука сме да ти помогнеме за било што, ќе ти споделам и уште ресурси за учење кога ќе дојде време.

Mechanic

hello world
2 мај 2016
328
235

Мислењето е автоматски споено:

Овака, не го правам ова за пари и за работа, жими све не ми е тоа воопшто идејата. Пу пу пу да не подречам имаме фамилијарен бизнис кој добро оди така да ова го правам само за мене. Ја знаеш приказната царот кога го пратил принцот да учи да плете кошници пред да му ја даде принцезата за жена. Епа и мене ми е тоа, да имам еден skill повеке. Плус, имам премноооггуууу слободно време и ништо не правам освен што по цел ден јадам и гледам netflix и hbo.

п.с. ако јадам не сум дебел

п.п.с. да не ме разбере некој погрешно, немам ништо против дебелите

Ние не работиме за пари туку за љубов искажана преку пари :D

За php не можам да ти дадам совет, ни сум го работел ни имам во план да го учам/работам.

Јас работам python, javascript + бази (postgresql, oracle, ms sql), а тие околу мене java i .NET. Со Пајтон во мкд е малку потешко за наоѓање на работа/пракса за апла почетници, али пак убавината е што има широка примена и лесно може да покриваш повеќе области.

konanb

read-only
1 мај 2021
33
25
Абе муабетот не ми е дека ако работам ке работам бесплатно, муабетот ми е дека сега за сега планот не ми е дека еве ке седнам ке научам и после 1 година ке барам работа. Имам друга работа јас и ок ми е, ова ми е како што кажав, екстра, шо би рекле Американците, one more tool under the belt. Нормално, ако во иднина испадне нешто примамливо и увидам дека ме бива за програмирање ке сменам став, али сега за сега учам и само учам, без никакви очекување. Од каде да знам, може сум глуп и нема да научам....

Ние не работиме за пари туку за љубов искажана преку пари :D

За php не можам да ти дадам совет, ни сум го работел ни имам во план да го учам/работам.

Mechanic

hello world
2 мај 2016
328
235
Абе муабетот не ми е дека ако работам ке работам бесплатно, муабетот ми е дека сега за сега планот не ми е дека еве ке седнам ке научам и после 1 година ке барам работа. Имам друга работа јас и ок ми е, ова ми е како што кажав, екстра, шо би рекле Американците, one more tool under the belt. Нормално, ако во иднина испадне нешто примамливо и увидам дека ме бива за програмирање ке сменам став, али сега за сега учам и само учам, без никакви очекување. Од каде да знам, може сум глуп и нема да научам....
Не е ова цепење дрва, ќе научиш денес и после 2 години ќе го знаеш пак (занат). Се менува на дневна основа, ако не го работиш секојдневно ништо од бизнисот. Чисто за твоја душа може да си чепкаш на рилекс мод, а за да знаеш да го примениш на озбилни проекти си бара кондиција и секојдневна примена (нели како бекап план).

Примамливо (да ти дозволи некој да работиш на сериозен проект и сериозни пари) е само и само ако си експерт на таа тема, со чепни денес па после 2 месеци нема да ти дадат ни проект за пиљара.

Ти кажувам од свое искуство, сум поминал цели курсеви за java и android во 2014та година, да ме натераш сега да ти направам нешто за Андроид ќе ми треба сигурно 2 недели за да ги сетирам основите и уште 2 месеци да направам нешто што експерти го прават во 3 денови.

Втора ситуација, имам клиент кој во неговата фирма има интерен програмер (пајтон, али исклучиво веб django/flask), доаѓа задача да му се прават напредни анализи/предикции за големи сетови на податоци (рачунај стигаат од 43 локации) и ајде да не ангажира екстра луѓе му го дава како задача на интерниот програмер бидејќи вебот не бил толку итен во тој момент. Дечкото губи месец и пол (не завршува ни 20%) и веќе доаѓаат на дедлајн за самиот продукт (уште 18 денови), рачунај надвор тоа е бруто од 5к месечно што значи газдата потрошил околу 7-8к за експериментирањето и на крај пак мораше да не ангажира да му го завршиме + да не плати екстра бидејќи работевме по 16 часа на ден.

Поука: новиот свет бара специјализација, а не експерти за се, и на крај ништо. Се имам обидено да им го кажам истото на многу луѓе да не се истрчуваат и со академиите - не ме послушале, сега се полесни за 2-3к евра + повторно го работат истото што го работеле пред да учат програмирање.

konanb

read-only
1 мај 2021
33
25
Е то бре брате, јас од стално викам, ако правиш нешто прави го само тоа и подобро биди експерт во една работа отколку да знаеш да чепнеш 100 други. Тоа многу одамна го имам увидено и не сум нит па сум бил човек со 100 занаети. Нормално, верувам тоа не важи за некој што е натпросечно паметен, али ја не сум тоа. И за работава т.е. учењево, реков, секој ден по 3-4 часа, и до ден денес еве месец дена немам ден прескокнато. Пишав погоре дека пробав и повеке ама не бива, губам концентрација така да ти тоа што сум го научил го заборавам или ми се меша со други работи.

Исто така не верувам во учење на академии, сертификати и што ти ја знам... Може за ова не сум во право, али мразам школо и таков вид на учење. Одсекогаш сум мразел. Кој сака да научи ке научи, мене на пример доволен ми е форумов и реално оваа поддршка што ја добивам до сите вас, навистина многу ми значи и ми дава елан.

ljupce

hello world
8 ноември 2011
191
137
ljupce's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4700MQ
Storage
1TB +8GB SSD Hybrid Disk
RAM
8GB DDR3
Video card
AMD Radeon R7 M265 2 GB DDR3
OS
Microsoft Windows 10 Pro 64-bit
Интересно ми е што скоро секогаш темиве прераснуваат во препукувања за јазици.
Еве мое мислење како џуниор девелопер. Неможам да зборам за квалитетите или недостатоците на јазиците бидејќи немам работено долго време со ни еден од нив.
Вие кои давате совети имате и можете да наброите од истите, но заборавате дека и со искуството што го имате буквално сеа да ви дадат јазик што не сте го ни чуле големи се шансите да знаете што е испрограмирано коа го читате кодот. Е па кај почетници тоа не е така, мали работи ги бунат и им стануваат нејасни.
Инаку имам работено и со PHP и со Јs(Node) и со Python моментално работам C# .Net Core и со ни еден сум немал проблеми. Сега доаѓа друг муабет а тоа е барањето на работа, без искуство/без факултет за тоа/ без курс или диплома (иако и јас сметам дека не ти треба ова) а пазарот ти е Македонија. Остајте freelance зборуваме за работа/пракса како џуниор со што ќе најдеш најлесно работа. Епа од мое искуство вака стојат работите за Full stack/Backend највеќе шанси имаш со Java/C#, a воопшто за Frontend можеш со било кој React/Angular/Vue. Многу е ретко да сретнам и не се сеќавам и да сум сретнал оглас за џуниор што бараат PHP или Node или Python па ич.
Така да специфичен е примерот со дечкото кој еве вика не планира да работи и си учи за себе па понатаму како иде, и во ред е со PHP да продолжи но има и подобри алтернативи.

Multipass

hello world
1 ноември 2015
216
363
Сите најлоши совети ти се во цитиранипв пост.

Не очекував дека толку ќе ги повредам чувствата на PHP девелопериве на темава. :cry:

И chill братко, бар да образложеше што разбра како лош совет од мојот пост, освен тој да бега од PHP. ;) Основи во devops, користење на unix-based оперативни системи, учење од документација/книги и препорака за најпопуларниот text editor за програмирање се лоши совети?

PHP за почетник ти е како стручно средно школо, додека јас му предложив да иде во гимназија со Python и после нека си одлучи во што ќе специјализира.

Поздрав.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.837
4.977
Писти Охту
Не очекував дека толку ќе ги повредам чувствата на PHP девелопериве на темава. :cry:

И chill братко, бар да образложеше што разбра како лош совет од мојот пост, освен тој да бега од PHP. ;) Основи во devops, користење на unix-based оперативни системи, учење од документација/книги и препорака за најпопуларниот text editor за програмирање се лоши совети?

PHP за почетник ти е како стручно средно школо, додека јас му предложив да иде во гимназија со Python и после нека си одлучи во што ќе специјализира.

Поздрав.
Not gonna bite dude. Читни само статистика колку од серверите се линукс базирани, колку се виндоус, и колку сајтови се на php. Поздрав

Multipass

hello world
1 ноември 2015
216
363
Not gonna bite dude. Читни само статистика колку од серверите се линукс базирани, колку се виндоус, и колку сајтови се на php. Поздрав

За веб-страници нема збор PHP базираните доминираат. Но за Linux хостирани да не си грешка случајно? Еве повели види си и самиот.

Мислам нареден пат кога нема да се согласиш со нешто бар образложи го зошто е тоа така, место целосно да отфрлиш се како целина само зошто си се навредил од моето изнесување за PHP како јазик со надолен тренд на популарност.

Поздрав.

konanb

read-only
1 мај 2021
33
25
ако нешто помогне да се спречи кавгава, почнав од денес python и наредниов месец тоа ке учам, и ке ви кажам од прва рака што е полесно и поинтересно. значи по добар експеримент од мене немате, ниту едниот ниту другиот јазик го знам.

Multipass

hello world
1 ноември 2015
216
363
ако нешто помогне да се спречи кавгава, почнав од денес python и наредниов месец тоа ке учам

Welcome to the church of Python, пријателе. :D

Сега нека пукнат од мака PHP девелопериве, те преобратив од лош пат. :LOL:

Иначе да знаеш не е карање ова туку малце се препукаваме само. Дел од програмерскиот свет е ова, технологиите од избор како религија ги сметаме. :D

Поздрав.

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
247
538
Скопје
davorminchorov.com
Welcome to the church of Python, пријателе. :D

Сега нека пукнат од мака PHP девелопериве, те преобратив од лош пат. :LOL:

Иначе да знаеш не е карање ова туку малце се препукаваме само. Дел од програмерскиот свет е ова, технологиите од избор како религија ги сметаме. :D

Поздрав.
Не е препукавање колку што ти влезе со муабет од стилот:
“Баки, слушај ваму сеа, остај тоа PHP ѓубре јазик, учи си Python, без загради е. Јас не го сакам јазикот па и ти не треба да го сакаш затоа што ме болат очи од доларите хехехе. Слушај ова Python може и за Data Science, Machine Learning и друго да го користиш, тоа е во тренд, тоа учат младите. PHP е застарен јазик, пропаѓа, батали го”.

Multipass

hello world
1 ноември 2015
216
363
Еве уште +1 причина за креаторот на темата, зошто да одбере Python.

И по cool типови сме очигледно ние Python bros, соодветно перцепирано и од страна на PHP диносаурусиве. (j/k) :ROFLMAO:

Шала на страна, далеку од тоа дека не ве почитувам, навистина се шалев во пола од работите, меѓутоа и ти не си фер моментално со тумачењето на моите изјави. Дадов и објективни и субјективни причини зошто Python е подобар избор за почетник од PHP, туку вие се фативте (butthurt) за делот кај што кажав дека PHP станува непопуларна технологија.

Никаде не кажав ниту дека е ѓубре јазик, ниту WordPress го спомнав ниту ништо, туку ви се повредија чувствата зошто и самите сте свесни дека постепено паѓа влијанието на PHP, па затоа вака реагирате.

Него ќе ве прашам, кажете ми која година почнавте да го учите PHP и дали ви беше прв програмски јазик? Има ли шанса да сте почнале да го учите само зошто во тој момент бил најпопуларен и најдобар избор за изработка на комплексни веб апликации?

Епа трендовите си доаѓаат и си заминуваат. Во денешно време речиси нема сериозна апликација која не користи некаков вид на machine learning алгоритми за да успеат да ти сервираат содржина која е баш за тебе и да те натераат неприметно часови да изгубиш гледајќи ја. Не за џабе TikTok руши рекорди во моментов.

Со напредокот на погенерални NLP технологии за машинско учење како GPT-3 се повеќе ќе се има потреба од јазици како Python кои се далеку поприкладни и користени за оваа гранка на компјутерските науки. Полека но сигурно AI излага од академските кругови и се повеќе влегува во вакви продукциски спремни производи.

Така да навистина нема ниту една причина во денешно време како почетник зошто да не го избереш Python, наместо PHP кој е соодветен само за една работа.

Во 2021 Python е објективно подобар избор за почетници од PHP.

Поздрав.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.837
4.977
Писти Охту

И по cool типови сме очигледно ние Python bros, соодветно перцепирано и од страна на PHP диносаурусиве. (j/k)

Шала на страна, далеку од тоа дека не ве почитувам, навистина се шалев во пола од работите, меѓутоа и ти не си фер моментално со тумачењето на моите изјави. Дадов и објективни и субјективни причини зошто Python е подобар избор за почетник од PHP, туку вие се фативте (butthurt) за делот кај што кажав дека PHP станува непопуларна технологија.

Никаде не кажав ниту дека е ѓубре јазик, ниту WordPress го спомнав ниту ништо, туку ви се повредија чувствата зошто и самите сте свесни дека постепено паѓа влијанието на PHP, па затоа вака реагирате.

Него ќе ве прашам, кажете ми која година почнавте да го учите PHP и дали ви беше прв програмски јазик? Има ли шанса да сте почнале да го учите само зошто во тој момент бил најпопуларен и најдобар избор за изработка на комплексни веб апликации?

Епа трендовите си доаѓаат и си заминуваат. Во денешно време речиси нема сериозна апликација која не користи некаков вид на machine learning алгоритми за да успеат да ти сервираат содржина која е баш за тебе и да те натераат неприметно часови да изгубиш гледајќи ја. Не за џабе TikTok руши рекорди во моментов.

Со напредокот на погенерални NLP технологии за машинско учење како GPT-3 се повеќе ќе се има потреба од јазици како Python кои се далеку поприкладни и користени за оваа гранка на компјутерските науки. Полека но сигурно AI излага од академските кругови и се повеќе влегува во вакви продукциски спремни производи.

Така да навистина нема ниту една причина во денешно време како почетник зошто да не го избереш Python, наместо PHP кој е соодветен само за една работа.

Поздрав.
После размислувањето и твоето looking down на други јазици, во случајов РНР, џабе е секоја понатамошна дискусија. Прикиривање позади то ј/к а натака го се**ш јазикот е дволично. Се одјавувам од темата.

П. С. Околу 14 години работам програмирање а од него ~5 години пајтон.

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
247
538
Скопје
davorminchorov.com

И по cool типови сме очигледно ние Python bros, соодветно перцепирано и од страна на PHP диносаурусиве. (j/k) :ROFLMAO:

Поздрав.
Пак ќе ти повторам дека воопшто нема везе тоа кој јазик ќе го учи за почеток, повеќе би му одговарало JavaScript да учи затоа што дечкото сака да прави веб апликации. Сакал или нејќел, нема бегање од заградите.

Не заборавај дека се што е популарно и е во тренд, не мора да значи дека е најдобро за почетници.

Ако не може да се снајде да разбере што се загради и слично, поарно нека се откаже на почеток отколку да си го губи времето.

Новите трендови што ги зборуваш ти се за големи апликации најчесто и се користат и други покомплексни концепти како microservices, service oriented architecture, domain driven design што за да се стигне до тоа ниво треба да се учи многу години.

Data Science е целосно друга наука и заедно иде во комбинација со веб развој но не е замена за веб развој.

Доколку некој навлезе неколку години во индустријата и научи како да се снаоѓа и учи матерјал за еден јазик, после тоа ќе му биде почесно да се префрли на било кој друг јазик ако му притреба или сака да смени.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.803
33.943
roka.mk
@Multipass ич не си во право, ама гледам дека @Rufflesaurus се обидува ама не успева да ти ја долови поентата па ја нема ни да си трошам време воопшто. Јас ги работам двата јазика, прв го научив пхп и воопшто не се каам поради тоа, со таква добра основа мн беше полесно да го разберам пајтон и да ги тргнам заградите одколку да беше обратно и да морав да се навикнувам да ги дотурам. Ова е вистината а се што кажуваш ти е само субјективна одбивност што ја имаш према пхп од некоја само за тебе позната причина и се обидуваш истата да ја шириш наоколу, што според мене не е ок...
Да не се разбереме погрешно, низ форумо честопати и јас сум го препорачувал пајтон за почетници, ама во овој случај каде човекто веќе се посветил на пхп да го предомислуваш е безвезе.

Последна промена:

konanb

read-only
1 мај 2021
33
25
значи овака, ај да повторам. мене крајна цел ми е да научам laravel. и тоа го почнав. али прво што прочитав е дека за подобро да го разбереш laravel многу ке ти помогне ако имаш PHP предзнање. и така си реков ајде сега ке учам PHP и после одредено време, кога ке ја научам суштината на PHP ке почнам паралелно и laravel. така да laravel ми е крaјната цел, PHP ми е ко предзнаење за да можам да го почнам laravel. дали е ова ок? :) бидејки реално, да почнев laravel и што знам, да има некаде нешто да треба да искостистиш наједоставна функција, и тоа зборам за функција која што доага со PHP а не јас да ја правам, па немаше да имам поима што е тоа функција а не па да знам каде и како да ја искористам. сето тоа ке беше учење на памет, без ефект.

инаку еве 2-3 дена чепкам и python и искрено поедноставен е, ама пак и искрено мене воопшто не ми се проблем тие загради, знаци, запирки и што ти ја знам. буквално ги имало ги немало не ми смета, ако ги нема арно, ако ги има природно ми иде да ги користам, не ме бунат воопшто, не треба да гуглам за каде што да ставам итн... едноставно знам што каде како иде и тоа е тоа.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
значи овака, ај да повторам. мене крајна цел ми е да научам laravel. и тоа го почнав. али прво што прочитав е дека за подобро да го разбереш laravel многу ке ти помогне ако имаш PHP предзнање. и така си реков ајде сега ке учам PHP и после одредено време, кога ке ја научам суштината на PHP ке почнам паралелно и laravel. така да laravel ми е крaјната цел, PHP ми е ко предзнаење за да можам да го почнам laravel. дали е ова ок? :) бидејки реално, да почнев laravel и што знам, да има некаде нешто да треба да искостистиш наједоставна функција, и тоа зборам за функција која што доага со PHP а не јас да ја правам, па немаше да имам поима што е тоа функција а не па да знам каде и како да ја искористам. сето тоа ке беше учење на памет, без ефект.

инаку еве 2-3 дена чепкам и python и искрено поедноставен е, ама пак и искрено мене воопшто не ми се проблем тие загради, знаци, запирки и што ти ја знам. буквално ги имало ги немало не ми смета, ако ги нема арно, ако ги има природно ми иде да ги користам, не ме бунат воопшто, не треба да гуглам за каде што да ставам итн... едноставно знам што каде како иде и тоа е тоа.
Супер ти била замислата, точно дека PHP ти треба за после да научиш Laravel. Имаш еден куп јазици и сите што работат на други ќе пробаат да ти сменат мислење. Python не ти треба за Laravel, така да терај си го планот.

Multipass

hello world
1 ноември 2015
216
363
После размислувањето и твоето looking down на други јазици, во случајов РНР, џабе е секоја понатамошна дискусија. Прикиривање позади то ј/к а натака го се**ш јазикот е дволично. Се одјавувам од темата.

Ха многу сте озбилни бе, ич не знаете малце да се позафркавате. :D

Ако не може да се снајде да разбере што се загради и слично, поарно нека се откаже на почеток отколку да си го губи времето.
Ова е вистината а се што кажуваш ти е само субјективна одбивност што ја имаш према пхп од некоја само за тебе позната причина и се обидуваш истата да ја шириш наоколу, што според мене не е ок...

Зошто цело време на синтаксата се фокусирате кога убаво напишав дека субјективно ја наоѓам подобра, меѓутоа набројав многу објективни причини зошто Python е подобар избор во 2021 за почетници, а вие упорно ги игнорирате истите и притоа не нудите никакви аргументи од ваша страна за PHP.

ама во овој случај каде човекто веќе се посветил на пхп да го предомислуваш е безвезе.

Еден месец учење не е ништо, таман некои основи на програмирање научил со PHP. Јас само му дадов друго мислење и препорака, сам на крајот ќе си одлучи дали ќе продолжи само со PHP, ќе се префрли на Python или ќе ги тера и двата.

Самиот дечко на приватна порака ми напиша дека го радува едноставноста на Python што со пример ми покажа како увидел one-liner од range() функцијата му го прави животот поедноставен. Ни два дена не потрошил учејќи Python, а веќе му е поинтересен и поедноставен за користење.

Јас мислам си ја завршив работата и му помогнав на еден надежен програмер, па сеа вие мрчите колку сакате понатака.

Поздрав.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно