Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Совет за бела техника-очајни домаќинки

brasica

lurker
18 април 2010
688
1.052
brasica's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7800X3D Arctic Freezer III 360 RGB
Motherboard
Asus X670E-F Gaming
Storage
Kingston KC3000 M.2 2TB II KC3000 M.2 1TB
PSU
Lian Li EDGE EG1000
RAM
G.Skill Ripjaws M5 Neo RGB 6000Mhz CL36
Video card
EVGA RTX3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Lian Li O11 Vision
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
SMSL Sanskrit 10th MKII + PSB Alpha PS1
Monitor
Asus PG348Q
OS
Win 11 Pro
Садопер/мијалник од композитен материјал (во сива/црна боја) со некоја пристапна/океј цена да препорачате кај да барам? Ми треба нешто во коцкаста форма со една преграда, отприлика 50-60цм широко. Однапред благодарам.

Piramis во megatehna.com

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Садопер/мијалник од композитен материјал (во сива/црна боја) со некоја пристапна/океј цена да препорачате кај да барам? Ми треба нешто во коцкаста форма со една преграда, отприлика 50-60цм широко. Однапред благодарам.
Blanco. Ги носи од Куманово една фирма, ама ги има речиси секаде каде што се продаваат вакви работи. Само имај предвид дека композитните се 2-3 пати поскапи од иноксните, без оглед на марката.

dzunko

hello world
26 септември 2007
394
440
Битола
Зависи за што се работи , јас мислам Beko , најповеќе затоа што имаат повеќе гаранција .

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.515
3.121
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Беко заради гаранцијата и добриот сервис. Фурна со плотна може и во Горење да ѕирнеш има и попусти за комбо.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.696
3.802
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Предлог аспиратор 60cm ширина и 13-18цм висина (без вградување) до 5-6000 ден од нептун техномаркет или сетек? и дали беко фрижидерите (до 18000) се подообри од другите (фаворит фуего канди и остаток) иначе имаме беко машина за перење скоро 8 год и задоволни сме ...

Gappo

hello world
20 јануари 2016
177
242
Пријатели, дајте предлог за добра индукциска (индукциона?) плотна до ~20.000. Ми треба некоја со барем една „ригнла“ од 25+ cm дијаметар. Сакам да готвам на големи тави. :v

Кои брендови да ги гледам? По сајтовиве глеам ретко кој дава димензии на кругчињата, а тоа ми е као најбитно за да знам дали ќе ми фатат тавиштава.

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Пријатели, дајте предлог за добра индукциска (индукциона?) плотна до ~20.000. Ми треба некоја со барем една „ригнла“ од 25+ cm дијаметар. Сакам да готвам на големи тави. :v

Кои брендови да ги гледам? По сајтовиве глеам ретко кој дава димензии на кругчињата, а тоа ми е као најбитно за да знам дали ќе ми фатат тавиштава.
Gorenje.com.mk

gego

hello world
6 декември 2009
333
360
Скопје
gego's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 3600 & stock cooler
Motherboard
MSI B450 TOMAHAWK
Storage
SSD 500GB & WD 2TB
PSU
Chiftech 750W
RAM
16GB
Video card
AMD RX 580 8GB
Case
NoName
Mouse
Blaody V5
Keyboard
A4Tech X7 G800W
Monitor
Asus VA24EHE
OS
WIN10
Земи си на плин, комплет или пола/пола и немој да се мачиш. И подобро е готвењето со вок тава на пример. Ова ако имаш кај да ја стаиш боцата, се разбира.
Поголеми рингли, освен една која се претвара во овална, тешко.

Gappo

hello world
20 јануари 2016
177
242
Земи си на плин, комплет или пола/пола и немој да се мачиш. И подобро е готвењето со вок тава на пример. Ова ако имаш кај да ја стаиш боцата, се разбира.
Поголеми рингли, освен една која се претвара во овална, тешко.

Размислував и за плин ама предностите на индукција многу повеќе ми се свиѓаат. Башка ќе ме мрзи да чистам и одржувам плинска плоча, наспроти рамна стаклена што само ја поминуваш еднаш со крпа и толку.

stormce

hello world
8 февруари 2018
104
56
Предлог аспиратор 60cm ширина и 13-18цм висина (без вградување) до 5-6000 ден од нептун техномаркет или сетек? и дали беко фрижидерите (до 18000) се подообри од другите (фаворит фуего канди и остаток) иначе имаме беко машина за перење скоро 8 год и задоволни сме ...
Провери го овој модел
Beko aspirator

Не знам колку игра улога што моделот е со два мотора, ама влече добро. Препорачливо да немаш грејно тело во негова близина, го влече и топлиот воздух.
Може да се консултираш со некој што мести аспиратори доколку не пробаш да го монтираш сам.

15 септември 2012
1.159
1.300
Размислував и за плин ама предностите на индукција многу повеќе ми се свиѓаат. Башка ќе ме мрзи да чистам и одржувам плинска плоча, наспроти рамна стаклена што само ја поминуваш еднаш со крпа и толку.

За ова треба да ти одговори некој поискусен во чистење на тоа стаклото од мене.
Ама, да си знаеш дека кога ќе ти претече нешто од тенџерето, ти треба освен крпата и специфична течност (читај скап детергент) да ти ја исчисти плочата.
Ќе треба да ги смениш садовите за готвење со компатибилни за индукциско готвење. За такви садови во кои загорела храна потребна ти е хемија (детергент) кој треба да ти го донесат од Германија...

Размисли уште еднаш.

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Ама, да си знаеш дека кога ќе ти претече нешто од тенџерето, ти треба освен крпата и специфична течност (читај скап детергент) да ти ја исчисти плочата.
Ќе треба да ги смениш садовите за готвење со компатибилни за индукциско готвење. За такви садови во кои загорела храна потребна ти е хемија (детергент) кој треба да ти го донесат од Германија...

Размисли уште еднаш.
Господине Гордон, индукциска плотна користам веќе седум - осум години и првпат слушам за специјална течност. Инаку, кој пробал индукциска плотна никогаш повеќе нема да се врати во дваесетиот век.

lumixoid

hello world
22 септември 2008
217
257

Whirlpool. Јас имам модел 802NE веќе 5 години.

TheArtistoCat

read-only
21 април 2021
4
3
Скопје
Ми треба совет за неколку работи од Бела техника, секогаш мислам дека е подобро да прашаш отколку да се правиш сезнајко.
За фриждер гледам LG - ама го чекам да го спуштат од 40к, па потоа би го земал.
Исто така за машина за перење се мислев да земам 2 во 1 но изборот е слаб а не ми се дава 40к на самсунг од LG немаат нешто лагер колку што гледам.
Се одлучив за посебно и ќе ги ставам една врз друга со сталак.
Машината за перење која ја избрав - LG
Машина за сушење немам најдено, ако имате некој добар предлог би ви бил благодарен, исто како и за машина за садови (Вградена во кујната барам)

erhanj

hello world
4 август 2019
92
173
Здраво, ми треба препорака/предлог за машина за перење и машина за сушење. Дали се добри Bosch, некој да сподели искуство?
Баш нив ги разгледував, сакам квалитетно нешто да земам.

И случајно некој да не знае кој се увозници за Франке?

Последна промена:

Gappo

hello world
20 јануари 2016
177
242
Во потрага по индукциска плотна со голема рингла, ова е единствената што ја најдов во цела Македонија.

Има некој искуство со брендов? Чие производство е TESLA?

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје

Дома имаме Whirlpool некои 10 години, презадоволен. Тогаш ја плативме околу 24к ако не се лажам. На трофазен приклучок оди мојата. Не би знаел точен модел да ти кажам.

Размисли уште еднаш.
Со секоја почит ама врска нема муабетот. Како и секоја грејна површина при истекување на нешто, се чисти соодветно. Ако е нешто масно, со одмастувач (Арис, Смак...) се прска и се чисти едноставно. Патем, само едно никакво ѓезвенце не ми фаќаше на индукциската, се' друго работи без проблем, а во последно време и повеќето тавчиња/тенџериња имаат „поддршка“ за индукциска работа.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Јас сум на индукциска плотна веќе 6+ години.

Сите стаклокерамички плотни можеш и со жилет да ги чистиш. Имате телефони сите, сте виделе scratch тестови од JerryRigEverything - стакло не се гребе со метал/скалпер.

Значи сума сумарум стаклени плотни (индукциски или тие што греат) се чистат многу лесно. Јас само би додал да се внимава на тоа принтот да не е испечатен на горна страна на стаклото бидејќи со чистење низ годините ќе ви се избрише. Веќе никој не верувам дека принта врз стаклото ама пак да кажам.

Околу садови, ко што посочи и @Necromancer и јас лично само неколку садови сум налетал да не работат и тоа се обично некои најевтини ѓезвиња што ги даваат со браво кафе. Просто правило за садови е - ако фаќа магнет одоздола ќе работи.

Индукциски плотни се незаменливи во:
- брзина на зовривање вода
- брзина на варење кафе (следствено на претходното)
- контрола на температура во садот
- заштеда на енергија
- безбедност од пожар (сите се гасат ако температурата испод плотната достигне некое критично ниво, што значи дури и да заборавите сад ќе се изгаси после некое време - а дополнително ако немате сад врз плотната воопшто нема ни да грее/работи).

Епа размислете ко шо вика @flashgordon007

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Јас сум на индукциска плотна веќе 6+ години.

Сите стаклокерамички плотни можеш и со жилет да ги чистиш. Имате телефони сите, сте виделе scratch тестови од JerryRigEverything - стакло не се гребе со метал/скалпер.

Значи сума сумарум стаклени плотни (индукциски или тие што греат) се чистат многу лесно. Јас само би додал да се внимава на тоа принтот да не е испечатен на горна страна на стаклото бидејќи со чистење низ годините ќе ви се избрише. Веќе никој не верувам дека принта врз стаклото ама пак да кажам.

Околу садови, ко што посочи и @Necromancer и јас лично само неколку садови сум налетал да не работат и тоа се обично некои најевтини ѓезвиња што ги даваат со браво кафе. Просто правило за садови е - ако фаќа магнет одоздола ќе работи.

Индукциски плотни се незаменливи во:
- брзина на зовривање вода
- брзина на варење кафе (следствено на претходното)
- контрола на температура во садот
- заштеда на енергија
- безбедност од пожар (сите се гасат ако температурата испод плотната достигне некое критично ниво, што значи дури и да заборавите сад ќе се изгаси после некое време - а дополнително ако немате сад врз плотната воопшто нема ни да грее/работи).

Епа размислете ко шо вика @flashgordon007
да допунам само .. во ДМ има топ средство за чистење црна туба, око 200 денари, исто и одмрсува собира нели се што би прскало, а жилет овавезно за запечени ствари. Има специјални за шпорети ама соодветно добра опција и жилет за вињетки од бензиска (предност према обичен жилет, што исто ќе заврши работа, е што имаат пластични рачки за полесно ракување).

Последни теми

Последни огласи

На врв