mdeni
senior
- 24 септември 2012
- 6.096
- 6.039
Што направи бе другар, денари месечно секако. Не сме ние Америка.ova e mesecno mkd ili godisno usd?
Што направи бе другар, денари месечно секако. Не сме ние Америка.ova e mesecno mkd ili godisno usd?
Тежок парадокс.Конечно химајлската сол од пред миљон години ке може да ја користам повеќе од две!
Келвини се тоа братova e mesecno mkd ili godisno usd?
so 20 god iskustvo (sekako dokolku e kombinirano so znaenje) 2-3k evra e tezok kolonijalizamШто направи бе другар, денари месечно секако. Не сме ние Америка.
П.С. Колку ти е медот и дали имаш ливадски?
Никој не те тепа по уши да работиш за таа сума. Фаќај џаде во Имачка или Швицарска. Ама нема мезе 24/7 и ќеифови.so 20 god iskustvo (sekako dokolku e kombinirano so znaenje) 2-3k evra e tezok kolonijalizam
Кој вели дека нема? Во Имачка платите се јавни, за секоја позиција е назначено.Никој не те тепа по уши да работиш за таа сума. Фаќај џаде во Имачка или Швицарска. Ама нема мезе 24/7 и ќеифови.
Имаше некои сервиси за анонимно споделување на плати, како функционира тоа кај нас? За нормалните земји се наоѓаат податоци ама наваќе тешко.
Нема кај нас деКој вели дека нема? Во Имачка платите се јавни, за секоја позиција е назначено.
Мислам дека имаше и кај нас, баш памтам дека пополнував нешто, ама не ми текнува на шо платформа беше.
Јавните плати се доста пониско напишани, или се дефинирани како starting at. Баш забележи некогаш.Кој вели дека нема? Во Имачка платите се јавни, за секоја позиција е назначено.
Ондак од утре сите газди. Така барем сите ќе бидиме среќни задоволни со платите..… И тоа е тоа баш како што им одговара на газдите…
Газдите земаат најмалку 10 пати повеќе од ова што зборуваме тука. Така да нема логика да се мешаат поими непотребно. Пиљара вади по 3000еур за газдата, камо ли нешто посериозно.Ондак од утре сите газди. Така барем сите ќе бидиме среќни задоволни со платите..
Тоа што треба да го знаеш е дека е голема фирма со мнооогу луѓе и многу тимови. За тоа е тешко малце да се каже. Пред да дојдам и јас слушав некои муабети, али тимот, менаџерот итн. ми се паднаа многу добри, и сум доста задоволен. Плата бар кај мене се гледа на годишно ниво. Така да тоа е, јас имам позитивно искуство до сега, али веројатно зависи од тимот (дивизијата). +1 за години искуство кај тебе, и мене ме интересира.Zdravo na site. Bi sakal da ve zamolam za informacija sto mislite za Seavus sega Qinshift se rebrendirani. Imam ponuda za rabota i mi ponudija dobra plata za makedonski uslovi. Kakvi se vasite iskustva i od vasi prijateli. Dali redovno im raste platata i otprilika za kolku bidejki nemaat bonusi pa iskreno se mislam sto da pravam. Vi blagodaram na sekoja informacija.
Не се разбираме - они знаат точно кој колку зема. Зошто и работниците да не знаат? Така и дискусијава ќе биде пореалнаОндак од утре сите газди. Така барем сите ќе бидиме среќни задоволни со платите..
Ова е точно. Не вреди да се споредувате затоа што секој оди по свој пат и сам си ја одлучува својата вредност.Не знам воопшто шо се замарате со трансапрентонста на плати. Едоставно ние сами си даваме проценка за нашата вредност и нашето знаење. Зато, ако ја сум задоволен од она што го добивам (ги исполниле моите очекувања, ја почитуваат мојата вредност што сам си ја давам) не би требало да ме интересира колку јуниорот во истата фирма зема плата.
Jas ne se soglasuvam so ova mislenje. Koga se pazaris za pari na nova rabota sekogas trgas od toa kolku si zimal na predhodnoto mesto. Treba da se znae rangotНе знам воопшто шо се замарате со трансапрентонста на плати. Едоставно ние сами си даваме проценка за нашата вредност и нашето знаење. Зато, ако ја сум задоволен од она што го добивам (ги исполниле моите очекувања, ја почитуваат мојата вредност што сам си ја давам) не би требало да ме интересира колку јуниорот во истата фирма зема плата.
Како треба и како е се две различни работи.Почнуваш од целосно погрешна премиса дека не вреди да се споредуваат работниците за своите плати. Да, ама кога и работодавачите нема да ги имаат сите информации за сите плати.
Зошто тогаш работодавачите ангажираат и трети фирми за анализи на пазарот на трудот. Или берзи на нафта, земјоделски производи, ... имаат купувачи и продавачи каде што и едните и другите ги знаат СИТЕ цени. Симетричност.
РАБОТНИЦИТЕ МОРА ДА БАРААТ ТРАНСПАРЕНТНОСТ НА ПЛАТИТЕ.
Веќе некои земји почнаа да бараат точни плати да бидат искажани во огласите. Но, вонашата државаете треба да се убедуваме дали работниците треба да ги знаат платите.
(за другото можеби имаш и многу работи точни, ама тешко е да се разговара кога првата работа е тооооооолку погрешна)
Ова важи само за плати над просекот односно над 135.000 денари нето. Под тоа нема место за вакви муабети.Како треба и како е се две различни работи.
Сите ние имаме предности и мани во одредени меки или тврди вештини.
Не може да платиш исто еден што не знае да зборува со луѓе а знае технички да се снајде, и некој што знае како да работи со луѓе и плус е специјалист за одреден дел во работата.
Кој колку ќе побара толку ќе добие само ако им одговара профилот.
Ок е да има од до цени пример 1500 до 2000 ама не очекувај дека некој да ти рече “еве ти 2000 евра само затоа што другите толку плата земаат”. Што правиме во случај ако ти си подобар или послаб од другите? Не може исто да земате плата.
Истото важи и за покачување плата, не очекувај да дојде компанијата и да ти рече “еве ти 30% покачување”. Ако сам не си побараш за вредноста што си ја креирал, нема да добиеш.
Нема сите подеднакво да придонесат или создадат вредност во тимот и за клиентот / проектот.
Никој не е должен да ти даде пари само затоа што ти мислиш дека заслужуваш или дека постоиш. Треба да се докажеш дека навистина вредиш.
За секој е различен патот кој што го оди, па истото важи и за знаењата и снаоѓањето.
И платите ке бидат дефинирани вака (впрочен скоро на секој странски оглас што сум го видел биле вака дефинирани)Третата најбогата економија на светот воведе законска задолжителна транспарентност, ние се прашуваме дали треба?
![]()
Here’s what you need to know about California’s new pay transparency law
Companies with at least 15 workers will need to do more starting next year to comply with a new California pay transparency law.calmatters.org
И пак ке се деси за иста позиција некој да зема 70к друг да зима 140к. Што е поразлично? Што тоа решиле со законот?$74,600 – $141,000 per year for a future compensation analyst in Davis
Јас во вакви услови си ја земам за пример најниската вредност и си рачунаш по таа дали чини или не. Се над најниската е ќар.И платите ке бидат дефинирани вака (впрочен скоро на секој странски оглас што сум го видел биле вака дефинирани)
И пак ке се деси за иста позиција некој да зема 70к друг да зима 140к. Што е поразлично? Што тоа решиле со законот?
Бесплатна достава
COOLERS CASE FAN 120mm ARCTIC P12 Pro LN A-RGB PWM-PST 450-2000 RPM, BLACK ACFAN00344A
1.100,00 ден
Бесплатна достава
MOUSE WIRELESS USB LOGITECH G PRO X SUPERLIGHT 2 DEX (HERO 2 Sensor, Lightforce Switches), White, 910-007365
9.950,00 ден
Бесплатна достава
MOUSE WIRELESS KEYCHRON BM24, 2.4Ghz/Bluetooth, 2400 DPI PixArt PAW3212 sensor, 1000Hz, Metal Grey, BM24-C61
1.290,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON K10 MAX HS Full Size RGB Keychron super Banana switch, Multi-Device 2.4 GHz & BT Black, K10M-H4
8.840,00 ден
Бесплатна достава
EXTRALINK CHAIR SWIVEL OFFICE, PINK
2.180,00 ден
Бесплатна достава
USB Flash Drive 3.2 Gen1 32GB INTENSO TWIST LINE, USB-A&USB-C, 3539480
570,00 ден